Sayın gazeteci,
4x2 ile 4x4 ün vites aralıklarını karşılaştırmak, sadece gideceğin yolla ilgili olabilir. Şehiriçi kullanımda iş sizin becerinize kalmıştır.
Sadece şehiriçi kullanacaksanız, 4x2 almanızda fayda var. Ha bu demek değil ki 4x2 kırsala gitmez; hayır, 4x4'e taş çıkartır. Hele 110 BG olanıyla 110BG 4x4 arasında hiçbir fark yok. Tek fark, 4 tekerlekten çekişi gerektiren çok zorlu yol koşullarında 4x4 daha başarılı olur. Ki anladığım kadarıyla siz bu tip güzergahlara girmeyeceksiniz.
Dolayısıyla vitesin yorması/yormaması sorunu olmaz. Ümit bey izah etmiş, 4x4 lerde hemen vites değiştirmeniz gerek. Şöyle söyleyeyim: Normal araçların 1. vitesini bu araçların 2. vitesine eşdeğer düşünün. (2'yi 3'e vs) Uzun-kısa derken, vites kolunun gidiş-geliş aralıklarının diğerleirnden farkı yok; sadece hareket eder etmez 1. vitesten ikiye geçmek gerekiyor. Yani normal kullanıma göre her hareket edişte 1 defa daha fazla vites değiştirmiş oluyyorsunuz.
Süspansiyon sistemi farkının genel konforu etkileyeceği kanaatinde değilim. Deneyimim yok, sadece kanaat.
Yakıtta (85 BG için konuşuyorum) 110 BG 4x4 ile arada % 15 civarı fark oluşuyor. 110 BG, şehiriçi 7 litre...90 BG 110'dan daha tasarruflu, ama ne kadar bilemem. Varın gerisini siz hesabedin.
Bugün Dacia 1.5 DCİ 4x2 90 BG ile test sürüşü yaptım. Aracı şehir içi kullanım amaçlı alıyorum ama arada sırada köy yolu kırsala da gidiyorum ama gittiğim yollar çamur karlı yollar değil. Haklısınız 4x2 yetecektir. Ama hareket eder etmez 2.vites e atmak ve dediğiniz gibi bir kez daha fazla vites değiştiriyor olmak yoracaktır. Enteresandır Duster’in dingil olan süspansiyon sistemi Doblo’nun 4 bağımsız süspansiyon sisteminden çok daha konforlu geldi bana. Acaba Test aracı sıfır diye mi bu hissi bana verdi bilemiyorum. Satış temsilcisi 4x2’nin 110 bg olanın da 4x4 110 BG olanından ağırlık vites v.s farkıyla daha az yakacağını söyledi ki öncelik yakıt ekonomisi olduğu için 4x2 ağır basıyor. Doblo’mda ESP var. ESP’siz aracı kesinlikle almam Doblo gibi devasa bir araçta bile kaç kez büyük kazaları önledi. Genelde sakin kullanıyorum ama mesleğim nedeni ile arada hızlı sert manevralı kullanım gerektiriyor. 4x2’de ESP olmasaydı mecbur 4x4 alacaktım.
Yalnız ESP yi şiddetle öneririm. Araba kullanma tarzınızı bilmiyorum ama, ne olur ne olmaz. siz doğru düzgün kullanırsınız d, başkaları size yanlış yapar....
En iyisi, siz bi deneme sürüşü yapın derim.