arkadaşımız illede şema istemiş..
>
TWO BATTERY ISOLATOR diagram - Google'da Ara
benzer bi durumda ben yaşadım müzik sistemi cok anfili + buzdolabı 220 v. luk inverter tam sünüs ile calışacak şekilde yaptım ettim araca takamadım söküp dagıttım yeniden yapıcam yeni aracıma sıgabilecekleri kullanacam sadece aküm de bayatlayıp pert oldu..
2. aküyü kullanım amacınız da marş bastırmak da var ise starter akü yani normal bildiğin oto aküsü kullanmanız gerekli..
bu akü aracın içinde olursa şarz esnasında zehirli gaz cıkarıyor ..az yada cok zehirlenirsiniz..
yaz sıcagında 50 derece üstü sıcaklıkda da akü arac içinde tehlikeli olurmuş..her türlüsü..
40 çeşit akü var..
basitce 2 ye ayrılıyor..
marş için olan oto aküsü starter diye adlandırılır..
kamp için kullanıp 3-5 lamba yı sabaha kadar yakıp aküyü dibine kadar bitirir sek felç gecirir..aynı şeyi 2-3 kere yapmamız aküyü cöp yapar.. daha ayar tutmaz..
üstünda 90 amper yazıyor ise 90 amperi verir..hatta vinçleme esnasında anlık 300-500 amper gibi cok yüksek güçü verebilir..ama ufak amperi uzun süre verip bitirilme işine gelemez..
diger çeşit aküye de kuru akü denir..
kupkuru içinde hiç sıvı olmıyan bi akü yok..ama adı böyle..
kurşun plakalar arasına asitli su oluyor marş aküsünde eksiliçe kapagı acıp su -asitli su ilevesi olabiliyor..
kuru da ise kurşun plakalar arasında selpak kağıt mendile emdirilmiş..gibim..asitli su bulunuyor ..
so koymaya kapagı yok gaz cıkara bilecegi sibobu vs si var gerektiğinde nefes alabiliyor..
jel,vrla vs derkene..40 çeşit var ..fiyatlarda kalitesine göre 80 çeşit..çok karışık adeta bilim dalı..
bu akünün de genel özelliği üstünde 100 amper yazıyorsa marş basmaz..vinç calıştırmaz..genel olarak..
(ama optima marka olanı marş ve vinç için kullanılıyor sadece )
yüksek amper anlık olarak veremez..
ufak amperi ince ince gayet saglıklı verir..
ama kamp için kullanıp 3-5 lamba yı sabaha kadar yakıp aküyü dibine kadar bitirir sek hiç bişi olmaz dibine kadar bitip tekrar dolup aslan gibim çalışmaya devam eder..
eder de bunun da ödediğiniz parayla ilğisi var..
bu sıfıra kadar bitip tekrar dolabilme nin de bi sayısı var akünün parasına göre 300-500 sefer gibim ..ömür boyu degil yanim anlatmak istediğim
en iyi leri içinde yuasa akü vardır kuruda hepsi degil..bazılarında 10 yıl ömür var..
onuda şöyle izah edebiliriz :
ilk yıl 100 amper olarak iş yapar ..sonraki her yıl 10-15 amper eksilerek iş yapmaya devam eder 2. yıl 85 gibi 3.yıl 65 filan gibi derkene 3 yıl kullanabilirseniz ne mutlu..
kuru aküler
genel olarak hoplamaya zıplamaya oto içinde kullanmaya uygun degildirler..
kesintisiz güç kaynaklarında..elektirik keslinçe devreye girip besleme yapsınlar diye kullanılır..
şu bankaların ana merkez bilğisayarları gibi çiddi sistemler için üretilmişler dir..
90 derece dik egimsiz..sarsıntızız zeminlerde kullanılır..
kuru ve starter akünün şarz besleme voltajı bilem az bişi farklıdır..oto şarjı voltajına coğu uygun degildir..
bazısı yan filan durabiliyor..? hepsi için gecerli degil..!
2. el aküyle mutluk diyede bişi yok aklınızda olsun illa uygun olanı yeni alıçaksınız..
tüm ofroad cıların tanıdıgı bi marka..
Warn Industries - Electrical Accessories for ATV & Side X Side Winches: Dual Battery Control Kit
1 0 2 ,,, 3 konumlu şalter bunu fabrika sanayi elektiriği malzemeleri satan yerlerden enversör şalter diyem sorabilirsiniz bulacagınızın güçü 150-200 amperden fazla olmalı
BEP Pro Installer 400A Dual Bank Control Switch - MC10 Electrical Battery Marine
enversör şalter - Google'da Ara
bu şalter trifaze elektirik için üretildiğinden 3 girişi 3 cıkışı olur amperleri de cok yüksek degil sanırım..
şu üründe müzik tesisatı ile ugraşan yerlerden bulabilirsiniz güçlü bi röle ben bundan kullanmışdım buda fena ısınıyor yanına 5-6 cm lik mini bir fan takmışdım..
NEW STINGER 200 AMP PRO BATTERY ISOLATOR & RELAY DUAL CAR TRUCK STEREO WIRING
bunuda tekne- kayık -yat vs de kullanmak amacı ile üretilmiş bi ürün ..onlarda da yaşam aküsü ve marş aküsü var..
NEW 120 AMP DUAL MULTI 2 TWO BATTERY ISOLATOR MARINE RV EMS FARM OFF ROAD
oto müzik çilerde olan bu kablo gibi kalın bi kablo kullanmanızı tavsiye ederim hatta bunların üzerine gecen kablo corabıda ısınıp kaza bela vermesin diyede hoş olur..
sigortası olmıyan elektirik sistemi olmaz unutmayın derim..
enversör şalter - Google'da Ara
200 a.12 volt fuse - Google'da Ara
200 a.12 volt fuse - Google'da Ara
kablo corabı - Google'da Ara
5liraya sac kesen berber de var..normali 20 lira günümüzde ..sahne sanatcısının kaset kapagı fotografı öncesi sacını yapan kuaför o işi 20 kagıda yapmıyor..
sq denilen geniş kapsamlı arabaya teyip baglamaca işini ben iyi bi adama 300-500 gönlümden gecerek al helal olsun buda emeginin karşılığıdır diye verebilenlerdenim..
1000 tl derse içime oturur kessen vermem oturur kendim yaparım..
bi ince araştırma cektim bu tür bi işim var ,,içim karardı eşe dosta tanıdıga 3-5 bin gibi rakama yaptırabilmek
bi iş..miş..?
20.000 gibi rakam isteyen.o paralarıda ödeyen ler varmış.. bu memlekette ,,o paraya araba var bee..
yaz gelince kendimiz becerecez belli oldu..
bu tür işlerin ustaları anormal paralar alıyor..
zor işe el atmışsınız kolay gelsin derim..