Merhaba,
Temelde arayışımız içi geniş bir araca geçmekti ancak aklımda çok uzun süredir GC olduğu için yeniden arayışa başladım. Bu kez elbette çok daha ciddi bakıyorum. GC’yi sizin sayenizde az çok tanıdım. Emek veren, yardımcı olan detaylı cevaplarla soru işaretlerini aydınlatan tüm kullanıcıları tebrik etmek lazım.
Konuların çoğunu okudum ancak malum 2010’dan bu yana farklı tarihlerde konuşulmuş birçok konu var. Örneğin kaç yakar konusu gibi daha güncel değerlendirmeler gereken bizzat sahiplerinin düşüncelerini merak ettiğim noktalar oldu.
Kısaca bilginize, tecrübenize ve yardımınıza ihtiyacım var. Ancak kolaycılığa kaçmamak için ben de dersime çalıştım. Okuduklarımdan aklımdaki sorulara önce ben cevap yazdım. Sizler bunun üzerine yorumlar, varsa eksiğim tamamlarsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler
Bütçe: 55.000 TL
Bakılan model: 4.7 WJ 2002-2004 model
Aradığım özellikler: Aracın içi iyi durumda olmalı, döşemeler düğmeler klima vs. ya da kolaylıkla satış sonrası halledilebilecek küçük sorunlara sahip olmalı. Mekanik aksamda motor ve şanzıman haricinde başlangıçta biraz masraf yapabilirim. GET artı güzel AT lastiklerle şehir içi kullanacağım en fazla, dolayısıyla off-road özellikler istemiyorum. LPG ile yorulmamış kondisyonu iyi bir araç daha iyi olur herhalde. Bu koşulda km takıntım yok.
Çok yakar mı?
17 LT/100 KM LPG tüketimi ile 68 kuruş civarı bir tüketim hesabı yaptım. Artısı eksisi olabilir. Evin tek arabası olacak ama 2 yılda 10K yol yapmış biri olarak çok can sıkmayacak gibi duruyor.
Bakım masrafı çok çıkarır mı?
Bunun kesin bir cevabının olmadığını biliyorum. Sonuçta risk alınacak. Şans faktörü vs. Tüm tavsiyeler riski düşürecek öneriler üzerine. Temiz, bakımlı araç bulma, iyi ekspertiz, usta bulma, sonraki bakımları düzenli yaptırma gibi gibi.
Ek olarak
mauvais’den bir alıntı;
"aracını aldıktan sonra ki -gerçekten temiz bir araç bulman gerekiyor- cebinde en az 2000 TL (şu an için ise 5000 tl) ne olur ne olmaz parası kalması lazım ya da taksitle bile olsa bunu ödeyebilecek durumda olman lazım.
bunları karşılayabilecek güçte isen hiç durma, hatta sana ilanlardan araç bile bakalım ama yoksa benim gibi bekle."
5K ek maliyet benim için ok. Ancak sonradan uğraşmaktansa bu parayı başta daha iyi bir araca verip sonra daha az masrafla karşılaşmayı tercih ederim. Tabii böyle bir şey mümkünse
İç mekanı geniş mi?
Bu sınıftaki araçlar için anladığım kadarıyla en genişi değil. Ama okuduklarımdan ve araç ölçülerinden standart sedan bir binek arabadan çok daha geniş diye yorumluyorum. Boyum 1.86 gerçi ama bebekli çekirdek aile için yeterlidir herhalde diyerek bu maddeyi geçiyorum. Sonuçta şu anda Suzuki Swift’e bir şekilde sığıyoruz.
V8 motorun hakkını verecek exhaust sistemi
Duymak istediğim ses aşağıdaki videodakine yakın.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=kYCCj95-f8U
Gürleyen, tok bir ses istiyorum
Genelde fiks Flowmaster 44 takılıyor veya ek kat iptali gibi çalışmalar yapılıyor galiba ama ben bu kombinasyonlardan çıkan sesi beğenmedim. Video açıklamasında kullanılan parçalar var. Ne dersiniz? Maliyet, parça getirme, işçilik bakımından ne tutar ya da başka bir alternatif üretilebilir mi?
Vergi ve kasko durumu
2002 model bir araç alırsam 2284 TL ödeyeceğim galiba. 16 yıllık hesaplattım. Kasko da 2500 TL civarı deniyor. Doğru mu?
Temiz aracı nasıl bulacağım?
Bu konuda çok güzel tavsiyeler, uyarılar var ama gerçekten bilenle okuyan arasında ciddi fark vardır. Ben okuyanım. Bilen tabii ki başka olur. Mesela kapı içi kaporta kontrolüyle ilgili tırtıklı yapı kontrol edilmeli gibi bir tavsiye vardı. Yani ben ona baksam da anlamam ki
O nedenle ekspertiz ya da ustaya güveneceğiz başlangıçta. İyi ustalar yazılmış. Bilgisayarlı ekspertiz önerisi de varsa harika olur. Zaten ilan paylaşana yardımcı oluyorsunuz.
Ek olarak ön elemeden geçen aracı birlikte bakmaya gidecek, bu zamanı keyifli bir tanışma – sohbet etkinliğine çevirecek İstanbul içi bilgili arkadaşlar varsa çok memnun olurum