Ynt: Check Engine Işığı Sürekli Yanıyor ?..
Karauzum' Alıntı:
İyi akşamlar abilerim. Benim sorunum aynı olduğu için başka konu açmadım burdan devam etmek istedim. Bu akşam eve dönüşte "Check Engine" yazısı belirdi, daha öncede uzun yollarda yandığı da olmuştu ama motoru durdurup çalıştırdığımda yazı gidiyordu. Eve geldiğimde durdurup çalıştırdığımda yazı gitmedi ve bende hata kodlarını aldım. Sırasıyla şu şekilde
35 - Engine coolant blower motor relay - low/high speed
13 - Manifold absolute pressure ( MAP )
25 - Idle air control (IAC) valve
gariptir son olarakta 5 kodunu aldım :-\
Sanırsam 13-25 kodları Lpg'den dolayı oluşabilecek bi arıza ve yazının kalmasını sağlayan ise 35 yani "Engine coolant blower motor relay" Autodata programında da "röle"den kaynaklı olabileceğini söylüyor. Sizce sorun önemli mi yoksa bu röle'nin değişmesi ile halledilecek bişey mi.
Yarına kadar sabredemedim ve paylaşmak istedim ama sabah ilk iş olarak Ergün abinin kutup başlarını söküp takma tekniğini deniycem inş sorun ortadan kalkar.
Selam,
Siz bu arıza kodlarının karşılıklarını nereden aldınız, benim kayıtlarımda aynı şeyler yazıyor ama kelimeler felan biraz farklı....
Öncelikle, sizin avatarınızın altında 94 5.2 yazdığı için, aracınızın bu olduğunu düşünerek yazıyorum, doğal olarak...
İlginç ve bu belirtmemle ilgili olarak şunlar var.....
95 ve öncesi modellerde, bu kontak açıp kapayarak, check engine ışığının yanıp sönme sayısıyla arıza kaydı alınması tekniğinde,
35 kodlu bi arıza yok. Yani bu arıza vardır da, bu yöntemle bulunamaz şeklinde ayarlanmıştır makine...
Ama 96 sonrasında bu yöntemle 35 okunması mümkün.... Sizin araç 94 ama....
Ya 35 i yanlış saydınız veya bazı modellerde bu tür bi PCM kullanılmıştır, ben bilmiyorumdur....
ben 95 ve sonrası arıza kaydı listeme bakıyorum.... Başka şansım yok....
35- için diyorki, hem sizdeki bilgiler, hem bendeki.....Radyötör fanı kontrol rölesinde kısa devre... Alt arıza koduda P1491' dir. Ve de ekliyor, bu arıza düşük fan hızı rölesi için....
Ama 5.2 bütün ZJ' lerin fanı termik denilen, civalı bi mekanik sistemle döner.... Yani elektrikli fanlı araçlarda olan röle bizimkinde yok...
5.9' ların fanları elektrikli ve gerçekten hem yavaş hız rölesi, hemde yüksek hız rölesi var onlarda....
Sizin fan elektrikli değilse, orjinalse, aracınız 5.9 değilse bu ilginç.....
Bence 35 için şunu yapın.... Kodun kesin 35 olup olmadığını bir daha kontrol edin...
Aracınızda hararet sorunu yoksa, ibre sağlıklı çalışıyorsa, yani ibre, müşiri ve kabloları sağlıklıysa, su eksiltmiyorsa, termik fanı zamanı geldiğinde verimli güçte çevirebiliyorsa, radyötör tıkalı/kirli değilse, termostat sağlıklı ve zamanında açılıp kapatıyorsa....
Arıza kodunu ya sildirin serviste veya Beatrix' in yöntemiyle kendiniz silin ve kullanmaya devam edin, ama hep hararet ibreninizi felan kontrol edin....
13 için:
"Map sensöründe problem" der, doğrudur... Manifold Absolute Pressure Sensor....
Yani emme manifoldundaki tam basınç sensörü olarak çevrilebilir.
95 öncesi için sadece Map sensör arızası deniyor...
96 sonrası için kayıtlarda, ki bence bu sensör ve çalışma şekli 96' da değişmemiştir... Biraz daha detay var elimde...
Diyorki, aracın çalıştırılması ve kullanımı sırasında map sensörünün okuduğu değerlerde hiç fak yok..... Alt arıza koduda P1297' dir..
Emme manifoldundaki basınç devamlı değişir..
Bu sensör bu değerleri, belirli bi süre aralığı içinda ölçüyor, PCM' e, yani beyne bildiriyor. PCM bu değerleri ve zamanlarını alıyor, ortalamasını hesaplıyor ve buna göre işletim sistemini kontrol ediyor. Ve bu ortalama değer olması gereken sınırların altında veya üstünde ise arıza olarak size bildiriyor...
Sizin araç sıralı sistem gaz mı, klasik sistem mi.....
Sıralı sistemse, LPG sistemi bu arızayı verdirmez.... Çünki motorun emdiği havada herhangi bir müdahale yoktur. En azından sıralı sistemin beyni, PCM ile ortak çalıştığı için, kapakçığa felan müdahale ederse sistem, az hava gelsin veya çok hava gelsin manifolda diye, bunuda, PCM' in kabule edbileceği sınırlar içinde yaptırır.
Yani bence ve bildiğim kadarıyla Sıralı LPG sistemi, Map sensörü yüzünden arıza vermez....
Ama klasikse sistem olabilir.... LPG sisteme emme manifoldundan önce biyerlerden veriliyor ya, lpg ile karışmış yakıtın verimli olması içinde havanın az gelmesi lazım, yani az hava olsunki, daha çok lpg gelebilsin sisteme.... LPG'li hava karışımı, standart haline göre daha az, yani daha az basınçlı olabilyor. Buda Map sensörü tarafından okunulup, farkedilip, arıza olarak bildiriliyor.... İşi bu zaten
Sonuç, sıralı ise sisteminiz, map sensörünü ve kablolarını kontrol ettirin derim. Map' ta sorun var....
Klasikse sisteminiz, map sensörünüz bozuksa değiştirmenizde fayda var, ama gene arıza lambası yanacaktır. Olsun, sonuçta map sensörünün ve hatlarının düzgün çalışmasında fayda var ve benzinde kullanıldığında bu sensörden alınan değerler önemli.... Pcm, ondan aldığı bilgiler ile enjöktörlere talimat veriyor. Lpg' ye geçtiğinizde zaten benzin enjöktörleri iptal.....
25 - Idle air control (IAC) valve
Bu valf hakkında çok bilgim yok.... Ama bildiğim kadarıyla sadece rölantide çalışma anındaki havayı kontrol ediyor/ayarlıyor.... Bu arıza kodunu bu valfteki bir arızadan veya bu valfe bağlı kablolardaki bir veya birkaç bağlantı kopukluğundan/kısa devreden verebilir...
Lpg sistemide sizin dediğiniz gibi yakıyor olabilir. Ama lpg sisteminin şekillerinin bunu yakma ihtimalleri aynı map sensöründeki gibidir, diye biliyorum/tahmin ediyorum...
Bu valf, akü bağlantısı kesildikten sonra takılı kalabiliyor ve akü sorunu düzeldikten hemen sonrasında rölantide sorun yaşanabiliyor, elle müdahale edip valfi takılı şeklinden kurtarmak gerekebiiliyor.... 96 sonrası için bu arıza kodunun alt kodu P0505' tir.....
Sorunlarınız çözmek için Şaşmaz' daki Akgün&Aydın' ı tavsiye ederim.... Alp' in selamını söyleyin ve gezenbilir üyesi olduğunuzu hatırlatın... Kesin yardımcı olacaklar....Akgün amca var orda, Oğulcan var, Nuri usta, Erol veya İsa ismimi verdiğinizde yardımcı olacaklardır....
O okuduğunuz 5 değildir, arka arkaya iki 5' tir. Yani 55. Arıza kayıtlarının sonu.... Veya sadece 55 okunursa bu arıza kaydı yok manasına gelebilir....
Umarım yardımcı olabilmişimdir...
Sağlıcakla....