Ynt: Çekme Karavanla Yurtdışı Seyahati ve Maliyet Bilgileri
YURTDIŞINA (Avrupa) KARAVANLA ÇIKIŞ GÜZERGÂHLARI -5
BULGARİSTAN
Karavanla yurtdışına yapılacak seyahatlerde denizyolunun haricindeki diğer bir seçenek de karayoluyla Bulgaristan güzergahını kullanarak Sırbistan yada Romanya üzerinden Orta Avrupa’ya ulaşmaktır. Bulgaristan daha önce Türk vatandaşlarına sınır kapılarında 36 saatlik transit vize ile ülkeye giriş hakkı verirken Avrupa Birliğine üye olduktan sonra bu uygulamasını kaldırmıştır. Bulgaristan güzergâhını kullanmak isteyen Normal pasaport sahipleriyle birlikte Hususi pasaport (Yeşil Pasaport) sahipleri de Bulgaristan’ın Türkiye’de bulunan temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.
Bulgaristan’la aramızda üç kara sınır kapısı mevcuttur. Bunlar Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy kara sınır kapılarıdır. Ana sınır kapısı Kapıkule aynı zamanda ülkemizin de Avrupa’ya açılan en büyük kara sınır kapısı olup 2009 yılında yenilenmiş altyapısıyla hizmet vermeye başlamıştır.
Hamzabeyli sınır kapısı, yaz aylarında Kapıkule’de meydana gelen yoğunluğu hafifletmek ve Kapıkule’ye alternatif olması amacıyla 2005 yılında Kapıkule’nin yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde açılmış bir sınır kapısı olup 2009 yılında Türkiye tarafı yenilenen bu sınır kapısının yol güzergâhları açısından çekili karavanlar için zorunlu olmadıkça kullanılmamasında fayda vardır.
Bulgaristan’la aramızdaki son çıkış kapısı ise Kırklareli sınırları içerisindeki Dereköy kara sınır kapısıdır. Karadeniz kıyısına yakın olan bu çıkış kapısını daha çok Romanya’ya gidip-gelen kişiler kullanmaktadırlar. .Eğer Bulgaristan veya Romanya’nın Karadeniz kıyılarını dolaşmak yada Ukrayna’ya gitmek gibi bir niyetiniz yoksa karavan geçişleri için güzergâh açısından pratik ve hiç kullanışlı olmayan bir kapıdır.
Kapıkule’nin Bulgaristan’daki karşıtı Kapitan Andreevo, Hamzabeyli’nin Lesovo, Dereköy’ün ise Malko Tırnovo sınır kapılarıdır.
Kapıkule ile Bulgaristan’ın Sırbistan sınırındaki çıkış kapısı Kalotina arası 370 kilometredir. Bu yolun Yaklaşık 200 kilometresi otoban, 170 kilometresi ise tek şeritli gidiş-geliş karayoludur. Yollarda oyalanmadığınız takdirde Bulgaristan’ı 5–6 saatte geçmek mümkündür.
Kapıkule’den çıktıktan sonra Kapitan Andreevo sınır kapısı ve aynı adla anılan kasabasından itibaren yaklaşık 120 kilometre uzunluğunda inşası planlanan Maritsa Otobanı başlar. Bu otobanın Harmanlı’ya kadar olan yaklaşık 30 kilometrelik kısmı tamamlanmıştır. Harmanlı kasabasından, Haskovo’nun ( Hasköy) kuzeyindeki Cırpan’a kadar olan 90 kilometrelik kısım tek şeritli gidiş-geliş karayoludur. Cırpan’da bir kısmı bitmiş doğu-batı uzantılı Trakya otobanına bağlanılır. Bu noktadan Sofya çevre yoluna kadar olan yaklaşık 170 kilometre tekrar otobandır. Sofya çevre yolundan Sırbistan sınırındaki Kalotina sınır kapısına kadar olan yaklaşık 80 kilometrelik kısım tekrar tek şeritli gidiş-geliş karayoludur.
Hamzabeyli sınır kapısı ile Harmanlı arası yaklaşık 80 kilometre olup Harmanlı’da Kapıkule-Sofya güzergahına bağlanılmaktadır.
Zorunlu olmadıkça Bulgaristan’da gece karavan kullanmamak ve olur olmaz yerlerde durmamakta fayda vardır. Bulgaristan, kampinglerde konaklamak açısından da uygun bir altyapıya sahip değildir. ADAC’ın ( Alman Otomobil Kurumu) 2004 basımı Avrupa kamp-karavan kitabına, nitelikleri çok belli olmayan yalnızca 3 kamping ile girebilmiştir. Bir kıyaslama yapmak açısından söylersek ADAC’ın bu kitapçığında Bulgaristan’ın komşularından Yunanistan 118, Türkiye 40, Romanya ise 23 kampingle temsil edilmektedirler.
Bulgaristan Otoban kullanımı için Vinyet alınması gereken ülkelerdendir. Otomobiller için haftalık vinyet 5 Euro olup 2 € komisyon, 2 € dezenfekte ücretiyle birlikte toplam rakam 9 Euro’yu bulmaktadır. Otobüs ve trenle birçok defa Bulgaristan’da seyahat etmeme rağmen karavanla hiç geçmediğim için çekili karavanlara nasıl bir ücret tahakkuk ettirdikleri konusunda bir fikre sahip değilim. Sağlıklı bilgi verebilmek amacıyla internette de araştırma yapmama rağmen net bir şeyler bulamadım.
Bulgaristan gümrük mevzuatına göre; Bulgaristan’a girişte serbest olarak sokulabilecek ve çıkışta götürülebilecek döviz miktarı 10.000 Euro veya Euro karşılığı dövizdir. Bu meblağı aşan miktarın gümrük makamlarına beyan edilmesi gerekmektedir.
Bulgaristan ve Sırbistan’da gümrüklerde dikkat edilecek en önemli hususlarda birisi altın takı, mücevherat meselesidir. Bu aynı zamanda güvenliğinizle de doğrudan ilgili bir konudur. Çünkü altın takı ve mücevherat önce kapkaççı ve hırsızların ardından da gümrükçülerin dikkatini çekmektedir. Balkan ülkelerinde seyahat edecek kişilerin üzerlerinde hiç altın olmamasında fayda vardır. Bu ülke karayollarını kullanan bazı vatandaşımızın beyan etmedikleri altın ve mücevherata gümrükte el konulmakta ve bunları geri almakta mümkün olamamaktadır. Avrupa’da çalışan vatandaşlarımızın başına gelen bu olayların karavanla seyahat edecek kişilerin başına gelmesi pek olası olmasa da yine de beyan edilecek değerleri belirtmekte fayda var.
Takı olarak üzerinde bulundurduğunuz ziynet eşyaları dâhil aşağıda belirtilen altın, platin, gümüş ile diğer değerli taş ve madenlerin Bulgaristan’a giriş ve çıkışta gümrüklerde “yazılı” olarak beyan edilmesi gerekmektedir:
- 37 gramın üzerindeki işlenmiş/işlenmemiş madeni para olarak altın ve platin,
- Takı olarak üzerinizde bulundurduklarınız dahil, 60 gramın üzerindeki altın ve platin alaşımlı aksesuarlar,
- 300 gramın üzerindeki işlenmemiş/yarı işlenmiş veya gümüş oranı fark etmeksizin madeni para şeklindeki gümüş alaşımlı takı ve aksesuarlar,
- Yukarıda sayılan mücevherat arasında yer almayan diğer değerli taş ve madenler.
Limitleri geçen mücevheratınız varsa ve bildirmemişseniz bulunduğu anda değerli maden kaçakçısı konumuna düşmektesiniz.
Otoyollarda beyaz renkli ve üzerinde bağlı oldukları bölge numaraları bulunan "Opel Astra" marka araçlı polisler dışındakilerin cezai işlem yapmaya yetkisi yoktur.
Tüm araçlarda ışık yansıtan yelek, üçgen, yangın söndürücü ve ilk yardım çantası bulundurulması zorunludur.
Bulgaristan’dan transit geçiş yapacak taşıtların yaşlarıyla ilgili herhangi bir kısıtlama sözkonusu değildir.
Bulgaristan’da yabancı plakalı taşıtların çalınması vakaları ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle Bulgaristan’da konaklayan yabancıların araçları çalınmakta, hırsızlık şebekeleri süratle aracın izini kaybettirmekte ya da aracın sahibi ile temasa geçerek çaldıkları aracı iade etmek için para talep etmektedirler. Yolculuk esnasında Bulgaristan’da konaklanması planlanıyor ise kasko sigortasının kapsamı Bulgaristan’ı içerecek şekilde genişletilmeli, bu tür bir olay cereyan ettiğinde ivedilikle polise ve en yakın temsilciliğimize başvurulmalıdır.
İhtiyaç olmaması dileğiyle ülkemizin Bulgaristan’daki temsilciliklerinin iletişim bilgilerini de belirtmekte fayda var.
SofyaBüyükelçiliği
Adres: Boulevard Vasil Levski, No :80, 1000, Sofia
Tel : (00 359 2) 9355500,
Faks : (00 359 2) 9819358,
E-mail : TurkSofya@spnet.net
Filibe Başkonsolosluğu
Adres : Filip Makedonski, No : 10, 4000, Plovdiv
Tel : (00 359 32) 632309 - 624010 - 624020,
Faks : 624839,
E-mail : bkfilibe@spnet.net
Burgaz Başkonsolosluğu
Adres : Boulevard Demokrasia, No : 38, Bourgas
Tel : (00 359 56) 879940,
Faks : 821700,
E-mail : tcburkon@bs.spnet.net
Türk Dışişlerinin Web sayfasında Bulgaristan’a ilişkin uyarılar kısmında karşılaştığım Nasrettin Hoca fıkrası gibi bir bilgilendirme notuyla bu yazıyı bitirelim.
- Bulgaristan’da otomobilinizin çalınması durumunda, Bulgaristan makamları çalınan otomobili ülkeye ithal edilmiş kabul ederek ithal vergisi ödenmesini talep etmektedir.
Keyifli ve bol geziler dileğiyle.