Çekme Karavanda Isınmak Için Hermatik Gaz Sobası Veya Dizel Isıtıcı Kullanımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Murat.S Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 112
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,455

Etiketler
Elektrik akımı ile akkor hale gelmiş bir tele değen havanın içindeki oksijen moleküllerinin atomlarına ayrılıp sonrada ozon denen üçlü birleşim yapmaları benim bilgilerime göre mümkün değil .Ozon oluşması için çok büyük ısı enerjisine gerek var o kadar enerjiye evvela tel erir. Sonra Ozon kararsızdır hemen ayrışıp oksijen molekülüne dönmeyi çok sever ve en ufak fırsatta bunu yapar. Bu fırsatların en kolayı ise ortam sıcaklığıdır, akkor telin etrafında ozon oluşsa bile telden daha yarım metre uzaklaşmadan hop yine O2 konumuna döner. Ben böyle öğrendim, okuduğum bilgi kaynaklarının yalancısıyım. Şayet benim bilgim yanlış ise yalvarırım lütfen beni ziftleyip tavuk tüyüne bulamayın. Valla küserim
 

Google ozonun yarılanma süresi için ~40dk diyor. Aslında ben de sizin gibi kararsızlık dönemini çok daha kısa diye düşünmüştüm. Üst solunum yollarındaki tahrişi de doğru hatırlıyormuşum. Devamlı solunmaması önerilmekte.
(İçimiz dışımız Google oldu, paçalarımızdan akıyor artık) :yum:

Öğrenciyken bu çanak şekilli ısıtıcıların önünde kokladığım kokuyu şimdi duysam tekrar tanırım. Hiç duymadığım bir karakteri vardı.
Diş çeplerinde, bakteri eliminasyonunda ozon uygulanıyor. Ben kullanmamış olduğum için aynisi olup olmadığını söyleyemiyorum. Fakat böyle aletlerin önünde enerji dolu keskin ama hafif ve tuhaf bir koku duyan varsa dikkat etmesi belki yerinde olurdu..

Şimdi tekrar baktım. Ozon jeneratörleri elektrikle çalışan pek büyük ve pahalı olmayan aletler. Endüstri amaçlı kazanımları ise büyük çaplı olmalı ?

Sanırım ikimizin de tüye bulanmaya gereksinimi yok.
Zaten başlıklara tüy dikmediğimiz de kesin.. :yum:
 
Son düzenleme:

Günaydın Red Kit. O2 yi O3 yapmak için en kısa yol elektrik kıvılcımı üretmek. Hepimiz biliyoruz Dünyayı yaratan ara sıra dünyaya şöyle yakın planda bakmak için kendi el feneri olan yıldırımları kullanıyor. Eh yıldırımlarda eh yani öyle bir kaç kilowatlık lamba değil. Ayrıca sevgili bulutlarımız civarındaki başka bulutlara sevgisini, hayranlığını göstermek için "Kız bak ben buradayım" diye göz kırpmak niyetine Şimşekleri çaktıkça....... lafı uzatmadan gökte her türlü Şimşekli Yıldırımlı ATARİ oyunları oynanırken göğümüzün taaa 7 kat üst tarafında buzzzzz gibi bölgesinde bizim üşümüş gariban O2 lerde kendilerine sorulmadan O3 yapılmakta ve de o soğukta içi dışı donduğu için başa gelen çekilir ne yapalım deyip oralarda bekleşip durmaktalar. Andersondan masallara yeni bir versiyon ekledik galiba.:(
 

Seramik olanları bu şekilde bu ozon oluşumuna neden olmuyor mu?

Bu arada aynı marka ve model seramik fanli ısıtıcısı modeli tekzende fiyatı daha uygun.

Bu hafta sıcağı sıcağına karar vermisken soba siparis veremeyince zaten elektrik olan yerlere gitmeyi düşündüğüm için böyle bir ısıtıcı alıp kamp alanına gidip deneme yapmaya karar verdim.

Benim zaten akum yok. Ama 200A akü için kabaca hesap yapmak gerekirse akünün 100 amperini kullanırız akünün uzun ömürlü olması için. 1000watt bir ısıtıcı için 5A akım ihtiyacı olur. 20 saat yapar. %20 inverter kaybı olarak düşersek 16 saat yapar. Teori de 14-15 saat kullanılır gibi ama akü ile böyle bir isitici beslemek çok sağlıklı olmaz diye düşünüyorum.


Isıtıcıyı aküyle çalıștırırsak 12 v üzerinden hesap yapmamız lazım. 1000 W/12 V = 83.3 Amper eder. :( Inverter kaybını da göz önünde bulundurursak 1000 Watt'lık bir ısıtıcıyı bir saat kadar çalıştırabiliriz.
 
Son düzenleme:




Birkaç gün önce 750watt/1500watt iki kademeli termostatlı fanlı seramik ısıtıcı aldım. Asıl sobayı almadan bununla bir deneme yapmak hem de ikinci elektrikli bir çözüm olarak yanımda taşımak için aldım. İstanbulda havalar soğumuşken evin önünde bir deneme yaptım. Hava 1,5 derece sıcaklıktayken 750watt kademesinde 1 saat çalıştırdım. 1 saatin sonunda 9,5 dereceye zor geldi. Sonra 1 saat daha çalıştırdım. 1 derece daha arttı ve 10,5 derece oldu. Sonra aklıma @ince999 'nin sözü geldi. 500-600 watt'a sadece ısındığınızı zannedersiniz diye :smiley: Sonra bu böyle olmayacak dedim 1,5kw ile çalıştırmaya başladım ve yarım saat sonra 16 derece oldu. Başından beri 1.5kw çalıştırmış olsaydım içerisi yeterli ısıya gelecekti. Sonra bu elektrikli ısıtıcı ile olmayacağını anladım. İade edip elektrikli yağlı radyatör mü baksam diye düşünürken ikinci el doğalgaz sobası denk geldi. Bugün sobayı gittim aldım ve bu konunun amacı soba montajına geri döndüm :smiley: Bu fanlı ısıtıcıyı da ek olarak bahar aylarında kullanabilmek için iade etmekten vazgeçtim.

Aldığım soba ECA marka daha önce forumda konusu da geçen bir soba. Hatta Youtubeda da vardı. Yukarıda paylaşmıştım.
Aşağıda konusu olan soba ile aynı model. Soba doğalgaz ile kullanılmış. LPG uyumlu bir soba ama uygun enjeksiyon memelerinin temin edilmesi ve değiştirilmesi gerekiyor. ECA yetkili servisleri ve birkaç servisi daha aradım. Hepsi artık soba ile ilgili bir destek vermediklerini belirttiler. Parçayı kendim temin edip bir doğalgazcı arkadaşım ile beraber yapmayı düşünürken. Kartal soğanlıkta bir soba servisi buldum. Onlar yaptıklarını belirttiler sobayı götürüp oraya bıraktım. Hatta sobanın testlerini yaptılar sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Bacayla ilgili bir çözüm bulmaktan da vazgeçtim. Çünkü bununla ilgili kimseden destek alamadım. Kendi başıma da maceraya girmek istemedim ve sobanın kendi orjinal bacasyıla kullanmaya karar verdim. Bu sobanın bacasının ucunda kare bir parça var. Her ne kadar biraz kaba dursa da yuvarlak bir çıkıntıdan daha iyi gözüküyor gibi geldi bana. Belki de öyle düşünmek istiyorum :smiley: Çok canımı sıkarsa yazın çıkartır bir menfez kapak takarım diye düşünüyorum.

ecas661-3.png
ecas661-2.png
ecas661.png


 

Sobanın bacasını çıkartmanız gereken yere teknelerde kullanılan lumbozlardan takarsanız çirkin görünmez.İşiniz bitince bacayı söker lumbozu havalandırma olarak kullanırsınız.
1611257462111.png
 

Sobanın bacasını çıkartmanız gereken yere teknelerde kullanılan lumbozlardan takarsanız çirkin görünmez.İşiniz bitince bacayı söker lumbozu havalandırma olarak kullanırsınız.Ekli dosyayı görüntüle 634713
Söküp takma işini kafamda çok oturtamadım. Bacanın etrafının silikon vb. malzeme ile yalıtılması lazım. Ancak yazın sökülebilir. O zaman da böyle bir lumboz veya menfez takılabilir.
 

Lumboz takmanın mantığı söküp takma derdi olmasın diye zaten.Lumboz 12 ay orada kalacak,sobayı kurduğunuz zaman bacayı oradan çıkartacaksınız.
 




Peki lumbozun içinden geçen bacanın etrafından su girmez mi? Ne kadar tam ölçüde olsa boşluk olacak bacayla arasında.

Karavandan çıkış yerine özel olarak boru yaptırılabilir aslında. Boru çift katlı olacak iki boru arasına taş yünü sıkıştırılacak, dış boruya da lumbozun çerçevesinden biraz daha geniş çember kaynatılarak su girmesi engellenecek.
 

Karavandan çıkış yerine özel olarak boru yaptırılabilir aslında. Boru çift katlı olacak iki boru arasına taş yünü sıkıştırılacak, dış boruya da lumbozun çerçevesinden biraz daha geniş çember kaynatılarak su girmesi engellenecek.
Taş yünü burada ne amaçla kullanılacak, sıvı yalıtımı için mi?
 





Hayır ısı yalıtımı için.
Ahşap, plastik lambiri, çadır gibi çıkışlarda ısınan borunun çevresine zarar vermemesi için kullanılacak.
Hermetik bacada soba çıkışı iç baca olduğu için temiz hava girisi olan dış bacanın ısınmadığını söylüyorlar.
Aldığınız sobanın boru çapı kaç cm acaba?
17cm
Bu arada evdeki hesap çarşıya uymadı. Daha doğrusu çarşıda hesap yapmayı unuttuk :smiley: sobayı alırken baca uzunluğunu hiç düşünmedim. Kendi bacası kısa geldi. Bir de baca yaptirma işi çıktı.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,762
Mesajlar
1,523,409
Kayıtlı Üye Sayımız
166,578
Kaydolan Son Üyemiz
UZİUZİ

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst