Çekme Karavan Seçimi Hakkında Yardım ve Tavsiyeleriniz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan scout2002 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 93
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 64,600
Ynt: Çekme Karavan Seçimi Hakkında Yardım ve Tavsiyeleriniz?

Merhaba ,

Bende uzun seneler almanyadan türkiyeye karavanla cok geldim.Öncelikle araciniz güclü oldumu sollamalarda sorun yasamazsiniz.

Tabi karavan kullanan kisininde zamani bol olmasi gerekir ki kamp yapabilmesi icindir.Bu arada karavanla 80 km den fazla gittiginizde rizikoya girmis olursunuz tabiki buda karavanin boy uzunluguna agirligina tek mi cift aks olusuna bagli olaylardir.ikinci bir olay yagisli havalar yol yapisi ayricalikla önem tasirlar.

Etiketler

yaybek' Alıntı:
Bende 3 ay önce çekme karavan almak için yola çıktım araştırmaya başladım sonra işin içine girip detaylarını öğrendikçe kafamdaki şekil değişti çekme karavan motokaravana döndü ve kendi karavanımı kendim yapmaya karar verdim arabamı sattım ve bir adet 2004 model maxi van DUCATO aldım önce arabayla ilgili gerekli tamir işlerine başladım bitti sayılır bundan sonra yavaş yavaş acele etmeden iyi araştırarak karavan yapımına başlıyorum Allahın izniyle İstanbulda oturup kendi karavanını kendisi yapmış ve yapacak kamp karavan sevdalısı dostlarla bağlantı kurup bilgi alışverişinde bulunmak istiyorum bilgi paylaştıkca güzeldir Yusuf Aybek.

merhaba yusuf bey bende karavan ile ilgili sizin gectiginiz yollardan gecmekteyim ama ben cekme karavan dusunuyorum, sizin motokaravan olayinda son durum nedir hazir almak daha iyi olur diye dusundunuz mu yada nasil kendi kendinize karavani yapmak zor oldu ben bu aralar ikinci el alip onun uzerinde degisiklikler yapmayi dusunuyorum Allah kolayliklar versin saygilar..

Sayın kayipbirsehir bu topiği okursanız benim arabayı yapım aşamalarım fotoğraflı olarak var size fikir vermesi açısından http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=29088.0

Karavanı Çekmek veya Yürütmek, bu iki terim birbirine çok benzer ama bir okadarda uzaktır. Önemli olan karavanı bir yerden biryere götürürken sürüş konforudur, 6 mt 1300kg bir karavanı bir GETZ ilede götürürsün Bir NİSSAN TERRANO ilede, ama Getz ile sadece yürütürsün, terrano ile konforla çekersin, temel prensip karavanın toplam ağırlığının, çeken aracın ağırlığından az olmasıdır, karavanın çeken araçdan ağır olması durumunda çeken araç frenleme yaptığında karavan ağırsa çeken aracı itelemeye başlar, asvalttaki bozuk kasislerde karavan salınıma girince karavan araçdan ağırsa arabanın dengesini bozar, bu sebeplerden dolayı karavan çeken araçdan ağırsa çeken araç karavanı yavaş yavaş biryere götürebilir ama buna çekmek deyil ancak YÜRÜTME denir, yolculuk bitincede derin bir oh çekersiniz. motor büyüklüğü tabiki avantajdır uzun rampaları çıkarken, vites kaybını azaltır, araç geçişlerinde çabukluk sağlar....Sonuç olarak Karavanın kilosu ile çeken aracın kilosu arasında ne kadar fark varsa çekme konforu okadar artar, motor büyüklüğü ikinci iyi faktördür...

Merhaba deyip,kendimi biraz tanıttıktan sonra sorumu sormak istiyorum.
İsmim Semih,
Amasya'dan yazıyorum. 38 yaşındayım. Bir kamu kurumunda çalışıyorum. Hafta sonları Birkaç Hafta'da bir Amasya'ya yakın 150-250 km mesafelerde (Samsun,sinop,Kastamonu vs.vs)ve Yıllık iznimde Akdeniz taraflarında 15-20 günlük , kullanmak istiyorum. (Karlı buzlu zamanlar hariç) 2 kızım var 1. 10 yaşında, 2. 1,5 yaşında. Aracım fiat fiorino 1.3 dizel hiç karavancılık tecrübem yok,yeni yeni düşünmeye başladım.Başlangıç aşamasında
sahibinden.com araştırırken şöyle bir karavana rastaladım.

http://www.sahibinden.com/2009_ikinci_el_karavannnn-47WQQaXQQ17693623WQQpXQQdisplayitem?keyword=çekme karavan

acaba tavsiye edermisiniz?
Karavancılığa başlama açısından yeterli midir? (Yukardaki ilanda bahsedilen karavan için )Bu karavan hakkındaki görüşlerinizi bildirirseniz çok sevinirim. Ya da sizlerin tavsiyesi ne olabilir. Nasıl bir çekme karavan düşünmeliyim.
Saygılarımla,

Semih Bey merhaba,

Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Aradığınız pek çok sorunun yanıtını ve çok daha fazlasını bu forumda bulacağınıza inanıyorum.

Aracınızın katalog verileri şöyle :
Güç : 75 HP
Tork : 190 nm /1750 rpm
Maksimum frenli römork çekme kapasitesi : 600 kg.

Bu aracı hiç kullanmadım ancak hafif kasası ve yüksek torku ile atak bir araç olduğunu tahmin edebiliyorum. Teknik verisi olan 600 kg'a kadar olan römorkları da yorulmadan çekebileceğini sanıyorum. Ancak bu ağırlıkta karavan bulmak biraz zor olabilir. Bir çok karavanın boş ağırlığı bile bu değerin üstünde. Bununla birlikte yerli üreticilerde bu kriterlere uyacak modeller olduğunu biliyorum. İçinde tuvalet, duş, mutfak vb. özellikler olmamakla beraber, romork halindeyken açılarak çadır halini alan modelleri de inceleyebilirsiniz. Ancak sizinki gibi bir aile modeli için karavanda tuvalet olması önemli diye düşünüyorum. Eğer karavancılığı severseniz uzun vadede aracınızı değilştirip daha büyük karavanlar almak isteyeceğinizden emin olun.

Bahsettiğiniz karavana gelince; Güney marka bu karavanlar imalatçısında yaklaşık bunun iki katı fiyata satılıyor. Bu karavanlar genel ihtiyaçları karşılayabilecek fonksiyonlarla donatılmış görünüyor. Fiyatına bakınca avantajlı gibi ama ben malzeme ve işçilik kalitesi sebebyile uzun vadede "sorunsuz olarak gezebilen" bir karavan olabileceği kuşkulu bir ürün olduğunu düşünüyorum. Belki bir bağ evinde, olumsuz hava şartlarından korumak kaydıyla kullanacaklara hitab edebilir.

Selamlar,

Doğan Böncü

Doğan Bey çok teşekkür ederim. Aydınlattığınız için.

big_9512600_krx.jpg

acaba burda 1.100 kğ çekebilir gibi mi diyor? ben mi yorumluyamıyorum. Çeki demiri teknik bilgisi herhalde bu konu hakkındaki düşüncelerinizi de bildirirseniz çok sevinirim. Yani 750 kğ kadar olan karavanları çekebilir miyim? Çekebilirsem büyük ihtimalde diğer karavan alternatiflerini sahibinden.com'dan bakıp değerlendirebilirim herhalde. Tekrar ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Semih Bey,

Broşürdeki bilgiler çeki demirinin taşıyabileceği römork kapasitesini gösteriyor. Bilgilerden bu çeki demiri ile 1100 kg lık römork çekebileceği anlaşılıyor. Ancak bu değer araç için geçerli değil sadece çeki demiri için geçerli.

Araçlar farklı tip motor seçenekleri ile üretiliyorlar ve bu farklılık çekme kapasitelerinde de artış ya da azalmaya sebep olabiliyor. Çeki demiri üreticileri ise genellikle bu farklılığa bağlı kalmaksızın aynı karoser için tek tip çeki demiri üretiyorlar. Örneğin daha büyük hacimli motora sahip Fiorino için çekme kapasitesi 800-900 kg olabilir. Bazen faklılık şanzuman tipinden de kaynaklanabiliyor (otomatik /düz). Bazı durumlarda ise katalogdaki çekme kapasitesi aracın satıldığı ülkeye göre bile farklılık gösterebiliyor.

Neticede aracınızın çekme kapasitesini 600 kg olarak kabul etmeniz gerekiyor. Kapasitelerinin üstünde karavan çeken pek çok araç gördüm ancak önemli riskler olduğunu gözardı edemeyiz. Türkiye yolları türlü sürprizlerle dolu.

Selamlar,

Doğan Böncü

Doğan Bey, Clio Symbol 1.5 DCI (65 BG) aracın çekme kapasitesi hakkında bilginiz varmı?

Hakan dostum,
http://www.buyacar.co.uk/renault_clio_diesel_hatchback/car_15_dci_65_campus_2007_3dr_2267.jhtml linkline göre ;
frenli 1200
frensiz 535
bilgine
Oğuz

çekme karavan konusunda ben de ankarada güney karavana bakmıştım buna benzer bir çekme karavan daha sonra gezenbilirden uzun süre çekme karavan kullanmış bir arkadaş(ilyasfb) karavanı inceledikten sonra bana verdiği bilgiler doğrultusunda almama kararı almıştım denge çubukları fren tertibatı gibi bazı unsurların var ama işe yaramaz durumda olduğunu anlatmıştı bence çekme karavanı aracınız daha ağırını bile çeker önemli olan bence doğru yükleme ve güvenlik tertibatlarının tam olmasıdır resimde gördüğüm kadarıyla benim baktığım karavanlara benziyor imalatı ankara siteler yapımı
not: linkini bulur bulmaz göndereyim

Altı yıldır Karavan çekiyorum, 3 mt'den 6.5 mt'ye kadar çeşitli boyda karavanları binlerce km çekdim, jip ilede çekdim binek otoylada ben asos küçükkuyu rampasında birinci vitese düşmekden başka bir sorun yaşamadım, şu anda Mazda famili otomatik vites sedan binek araçla çekiyorum bir sorun yok, bu arada kaplinden stabilizatörde kullandım, tabiki konfor çok artıyor,..şu anda makaslı stabilizatör kullanıyorum bir sorunum yok......Bilginize...

Atilla bey, bu biraz Törkiş bir yanıt oldu. Yurt dışında ve içinde her arac ve her model için ayrı ayrı çekilebilecek römorkun (towing capacity) ağırlığı belirtilir. Bugüne kadar bir şey olmadı demek bana göre yeterli değil, o sizin tecrübeli, dikkatli, yavaş, tedbirli kullanma özelliğinizdendir. Başkalarına örnek olmamalı diye düşünüyorum.
Oğuz

sn Oğuz, Pardon;
Ben teknik ağırlık konularını kasderek yazmadım....
Çekme karavandan, kafaları bu konulardan dolayı karışıp karavancılığa hala başlayamamış olanlara veya korkup vazgeçenlere, çekme karavandan korkmamaları anlamında fikir vermek için yazdım..
İnsanlar zaten tedirgin birde biz kafalarını karıştırarak hayallerinden vazgeçmelerine sebep olmayalım..
Ben karavancılığa başladığım zaman bir abim bana Karavanın yüklü ağırlığının, Çeken aracın yolcular dahil ağırlığını geçmesin yeter dedi, fizik kuralları gereği benimde aklıma yattı...
Diğer mevzu araç çekebilirmi, 1300 cc dahil bütün araçlar karavanı götürür, götürür diyorum, çünkü çeken araç ne kadar büyük ve motoru nekadar büyük cc'li olursa sadece çekme konforu artıyor....
Araç farkları çekememek gibi sorun yaratmıyor sadece konfor farkediyor..

Lada niva için Çelik Motor'dan gelen resmi-teknik cevaplar;

Niva'nın frensiz römork çekme kapasitesi: 400 kg.

Frenli ise: 1.490 kg.

Maksimum güç (kW/devir) 59,5/5000 (80 hp)

Maksimum tork (Nm/devir) 128.3 / 3000

Kapasite biraz az geldi... Ama bana yeter... :D

Not: Sonuçta araç sürekli 4 çeker, arazi takviye vitesi ve orta kilit de mevcut, yakında arka diff. kilidi de taktıracağım, sorun yaşamam herhalde...

herkese merhabalar cok uzun suredır gezenbılırı takıp etmeme ragmen ve aılemızınde bız cok kucukken karavanı olmasına ragmen hıc buradakı karavan konusuna bakmamıstım :( taaki dun gece karavan alma fıkrı doguncaya kadar :smiley: sızlere sormak ıstedıgım bırkac konu olacak..
-2.5 SW duz dızel defendera sahıbız baslangıc olarak kac mt. lık bır karavan ısımızı gorur?
-2 yada bazen 4 kısıyız haftasonları yada kısa taatıllerde kullanmak ıcın ne onerırsınız?
-ilgimizi saly karavan cektı onerırmısınız?
-yerli uretım taraftarı degılız saly de yerlı sanırım ama dızaynı,tarzı vs bıze daha yakın durdu?
-8.000-10.000 ytl arası bır butce yeterlı olurmu?

sahıbınden comda bıkac tane ılan buldum bunlar ıcın ne onerırsınız?

http://www.sahibinden.com/fiyat_dustu_temiz_bakimli_saly_karavan69WQQaXQQ19038895WQQpXQQdisplayitem

http://www.sahibinden.com/cok_temiz_saly_cekme_karavan-11WQQaXQQ16475832WQQpXQQdisplayitem

denızcılık tecrubemız oldugu ıcın dar alanlarda kısa paslasmaları suyu, elektrıgı vs onemlı unsurların kullanmını cok ıyı bılmekteyız bununla bırlıkte mobılıte olan 12v her malzemenın normal malzemeden cok daha pahalı oldugunuda gozonunde bulundurursak ayrıca karavandan ne bekledıgımızı de ıyı belırlemelıyız.. bızler daha cok expedısyon tarzındakı gezılerı sevıyoruz cok ıyı cadırlarımız olmasına ragmen karavan daha konforlu ve daha guzel oldugu ıcın bu yonde bır karar aldık.. sızlerınde yardımıyla umarım uygun bırsey buluruz..
hepınıze cok tesekkur ederım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR