sinan-izmir' Alıntı:Kılcal çatlak ta bu bıcağın kırılmasında önemli bir etken olabilir ama bence asıl etken tasarım hatası.Sap kısmında bu kadar sert geçişler, keskin köşeler kullanılmaması lazım.Yoksa üretim sırasında oluşan çatlaklar ve yorulma çatlakları her bıçakta var.
Ki başka bir durumda var.Çeliklerde soğuk kırılganlığı denen bir olay var.Çelik belli bir sıcaklığın altına düştüğünde gevrekliğinde aşırı bir artış oluyor.Bu sıcaklığı belirleyen de karbon oranı haliyle, karbon arttıkça geçiş sıcaklığı da artıyor.Bu bıçakta da muhtemelen %0.9 karbon vardır, bıçağın kulanıldığı ortamın sıcaklığı da düşük görüldüğü gibi.Bu da büyük bir etken.
Ben bu kalitede ve bu kalınlıkta bir bıçağın presle kesildiğine pek ihtimal vermiyorum.Presle kesilen çelikte kenarlarda eğimler oluşur.Bu eğimleri kaldırmak için tekrar talaş almanız lazım.Çok büyük ihtimalle lazerle kesilmiştir.
Çok güzel bi noktaya temas ettiniz geçiş sıcaklığı (tg) her malzeme için bir etken oluşturur. Ayrıca çelikte ki karbon oranı sertliğinin genel olarak göstergesi sayılabilir. Üreticinin resmi sitesinde kullanılan malzemeye baktım japon standartlarında bi çelik genel standartlara baktığımda 440c ye yakın bi çelik kullanılmış o da yaklaşık %1.1-%1.2 C sınırlarında ama bu malzeme -50 dereceye kadar extrem olmadıkça darbelere dayanabilir ki resimde görüldüğü gibi adam çok sert bi yüzey yerine bi kütüğe vurmuş bıçağı bu da soğuktan dolayı kırılmayı gösteremez. Ben size çok güzel bi örnek vereyim hatta ; 5-6 sene önce çok güzel bi ''BORA'' marka av bıçağım vardı duvara çivi bile çaktığımı bilirim enine vurarak o kadar sağlamdı benim için ama gel gör ki bir gün arazide elimden taşların üzerine düşen bıçak bir anda 2 parçaya ayrıldı. Tam da sap yerinden kırıldı haliyle anlam veremedim ilk başta sonra işin mühendisi olarak baktığımda yapıda kılcal çatlak oluşumu yüzünden en ufak bi darbede optimum noktasına denk gelen gerilme ile kırıldığını gördüm. Aynı yukarıdaki resmi 5-6 sene önce ben yaşadım hem de etkili bi darbe uygulamadan sadece 60-70 cm den düşen bi bıçakta
Daha sonra bıçaklarına ömür boyu garanti verdiğini iddaa eden firmanın Ankarada ki üretim yerine gittim dedim böyle böyle bu bıçakta kılcal çatlak vardı böyle kırıldı alın sizde bakın dedim.Bunun üzerine bi işçi gelerek (güya bilir kişi...) ''yok abi sen buna balyozla falan vurmuşsundur kullanıcı kaynaklı bu '' diyerek iyice çileden çıkartmıştı.