Hyena tavsiye istemiş ama kimse yazmamış. Son zamanlarda ben de kampçılığa, uzun yürüyüşlere, doğada hayatta kalma konusuna ilgi duymaya başladım. O yüzden iyi bir bıçak gereksinimini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. Yakınlarda bir bıçak almayı düşünüyorum ama yanlış seçim yapmak istemiyorum. Geçenlerde Praktiker'den küçük bir balta satın aldım, Çin malı, sağlam gözüküyor, 7,5 TL ve 600 gr. ağırlığında. Ağaç, çalı çırpı kesmek için yararlı olur diye düşündüm. Ama bıçak da gerekli, baltayı taşımak her zaman mümkün olmayabilir.
Öncelikle belirteyim, bıçaklardan hiç anlamam, ilgim filan da yoktur. Bu sitede biraz araştırma yaptım, tek parçadan üretilen bıçakların daha dayanıklı, daha sağlam olduğu söyleniyor mesela. Çok pahalı bıçaklar var birkaç yüz TL'yi bulan. Benim verebileceğim para en fazla 100-120 TL arasıdır. Gene bu site sayesinde Bora marka bıçaklardan haberdar oldum. Fiyatları ithal bıçaklara kıyasla daha uygun gibi, kalitesinin de fena olmadığını okudum, öyle de gözüküyor, güzel modeller var.
Bir model özellikle hoşuma gitti ama doğada ne derece işlevsel olur bilemem. Bu konuda gezenbilir'de epeyce deneyimli üyeler olduğunu biliyorum, dilerim yazdıklarımı dikkate alırlar ve konu hakkındaki fikirlerini söylerler.
Beğendiğim model Bora Bıçak Büyük Shogun Gülağacı Saplı ve 117 TL, bir de aynı bıçağın Wange saplısı var 130 TL'ye ama sapların kalite/sağlamlık açısından bir fark yaratacağını sanmıyorum.
Bu bıçağın gül saplısının fotoğraflarını ekledim. Ürün bilgisi:
Bu modelimizin ağzında Uzak Doğu bıçak tasarımları kullanılmıştır. Tasarımdan kaynaklanan 2 farklı özellikte kesicilik arz etmektedir. Namlu kısmının sonundaki kesici kısım, küçük yüzeyleri daha rahat sıyırma ve kesme kolaylığı sağlamaktadır. Sap içinde kullanmış olduğumuz gizli perçin ise firmamızca geliştirilmiş olup tüm telif hakları da tarafımıza aittir. Özel Komando Birliklerimiz ( MAK ) bu modeli kullanmaktadır.
Ürünümüzde A.I.S.I.'nin (Amerikan Demir ve Çelik Sanayicileri) ve TSEK'nin de av bıçakları üretiminde norm olarak kabul ettiği 440 C paslanmaz çelik kullanılmıştır. Bu sayede mükemmel ağız keskinliği kalitesi de elde edilmiştir.
Sertlik derecesi dünyada A sınıf çelik sertlik derecesi olarak kabul edilmiş 58-60 RHC (Rockwell) arasında değişmektedir.
Sapında malzeme olarak gül ağacı kullanılmıştır. Bu malzeme dış faktörlere karşı dayanıklılık ve hijyenik şartlara uygunluk gösteren özelliklere sahiptir.
Bıçak 1. kalite deri kılıf ile birlikte verilmektedir.
M-504 W Uzunluk Genişlik Et Kalınlığı Ağırlık
335mm 43mm 3.5mm 310gr
310 gr. bu tür bıçaklar için ağır mıdır, uygun mudur? Ucunun fazla sivri oluşu kırılmasını kolaylaştırır mı?
Kasatura görünümlü, sırtı tırtıklı bıçakları sevmiyorum. Tırtıklı sırt gerçekten işlevsel mi (bu modelde yok mesela), yoksa daha çok görüntü açısından mı tercih ediliyor?
Bilgilerinizi, tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Şimdiden hepinize teşekkür ederim.