Ynt: Çadır Kampçılığında Isınmak için Ne Kullanıyoruz?
Merhaba,
Konu açılalı bir hayli zaman olmuş ama hala devam ettiği için ben de birşeyler karalamak istedim sabah sabah.
Konuya öncelik şu açıdan bakmak gerekiyor.
Kamp'a araçla mı gidilecek yoksa bütün yük sırtta mı taşınacak? Benim burada anladığım, çocuklarda olduğu için, araçla gidilecek. O zaman zaten kullanacağınız malzemeler çeşitlilik kazanıyor.
Her ne kadar araçla kampa gidiyor olsanızda, araçtan beslemeli bir ısı kaynağı çok efektif olmayacaktır zira adı üzerinde doğa, aküye ya da elektrik sistemine birşey olduğunda varolan ısı kaynağınızı da kaybedersiniz. Ve yedek bir kaynağa ihtiyacınız olabilir.
Bu yüzden çözüm çok fazla dış kaynağa ihtiyaç duymadan işi çadırın içinde ve daha ilkel yollarla halletmek.
En önemli unsur yalıtım. Bildiğiniz gibi çadır genellikle çift katlı -iç katman ve dış katman- olan geçici bir korunaktır. Burada amaç kişi/kişileri belli bir zaman diliminde dış etkenlerden korumaktır. Ve doğal olarak çadırı kurduğunuz yer ya toprak, ya kar, ya çimen ya da bir kaya üzeri olacaktır. Bu da ısının büyük çoğunluğunun tabandan kaybedilmesi demektir. Çünkü çift katlı çadırdaki ara katman nispeten havayı tutacaktır ve biraz daha sıcak olmasını sağlayacaktır. Bu durumda yapmanız gereken şey öncelikle alttan kaybedilecek ısıyı kaybetmeme yoluna gitmektir. Madem araçla gidiyorsunuz o zaman gerekli materyalleri rahatlıkla taşıyabilirsiniz.
Adım adım gidebiliriz;
1. katman:
Çadır altlığı: Genel olarak çok ince naylonumsu bir materyalden yapılır. Çadırınızın taban ölçülerinde olur ama maalesef ihtiyacınız olan yalıtımı çok fazla sağlamaz. Burada amaç hem çadırın altı çok fazla kirlenmesin hem de biraz da olsa yalıtım sağlansın (ama çok değil)
Baloncuklu naylon: Arada hava boşluğu yaratacağı için soğuğu nispeten kesecektir. Ayrıca yumuşak bir zemin üzerinde hareket etmenize olanak sağlayacaktır. Çadır altlığına göre yalıtım daha iyi olacaktır.
2 ya da 3 kat yapılmış kalın naylon: Baloncuklu naylona göre konforu düşük olacaktır ama yalıtım nispeten aynı olacaktır. Tabii bir de ağırlık ve hacim sorunu olacaktır.
altlıklardan işimizi görecek olanı serdikten sonra sıra geldi çadırı kurmaya. Ondan önce uyarmak istediğim bir konu var. Bu altlıklar mutlaka çadırın iç katmnanının taban ölçülerinde olmalı. Eğer 5-6 cm dışarı taşsın sorun olmaz derseniz ilk yağmurdan sonra tekrar gelin bana. Tabii ki bu söylediğim kar/yağmur vb. ıslak havalar için geçerli, kuru havada istediğinizi yapmakta serbestsiniz. neyse konudan uzaklaşmadan çadırı kuralım.
Çadır kurma işi bittikten sonra sıra geldi içerideki yalıtımı sağlamaya.
2. katman:
Kalın bir battaniye: Çadırın iç tabanına sereceğiniz 1-2 battaniye hem tabanın yumuşak olmasını sağlayacaktır hem de güzel bir ısı yalıtımı sağlayacaktır. Ayrıca çadırdan çıkamayacağınız durumlarda çocukların ayaklarını üşütmeden çadırın içinde hareket etmelerine olanak sağlayacaktır.
3. katman:
Mat: Piyasada çeşitli boy, kalınlık ve türde mat bulunmaktadır. Ben son 1-2 yıldır dağa giderken şişme mat kullanıyorum. Hem normal poliüretan matlarla aynı ağırlıkta hem de yalıtım olarak çok daha avantajlı zira içerisindeki oluşan hava katmanı ekstra yalıtım sağlıyor. Dilerseniz şişme yastıklı olan modelleri de mevcut.
4. katman:
Uyku tulumu: Yine piyasada çeşitli modelde ve fiyatta uyku tulumları mevcut. Uyku tulumları iki tiptir sentetik ve kaz tüyü. Sentetik tulumlar yalıtım açısından daha düşük seviyede ve daha ağırdırlar ama ıslandıklarından işlevlerini yitirmezler ve kuruduklarında aynı şekilde çalışmaya devam ederler. Kaz tüyü uyku tulumları sentetik tulumlara göre çok daha hafif yalıtımları da bir o kadar fazladır. Ama ıslandıklarında işlevlerini yitirirler ve kuruduklarına eski hallerine gelmeleri bazen zaman alır bazen de kullanılmaz hale gelirler. Burada göz önünde bulundurmanız gereken şey biraz da bütçedir. Ortalamada -18 konfor derecesine sahip sentetik bir uyku tulumu işinizi görecektir.
5. katman:
kıyafet: aslında kıyafet öncesinde tuluma nasıl girdiğiniz önemlidir. yeterli sıvı almış, karnınızı doyurmuş ve idrar torbanızı boşaltmışsanız sizden mutlusu olmayacaktır. kıyafete geri dönersek yün ağırlıklı bir çift çorap (%60 yün %40 sentetik olabilir) termal iç çamaşırları tulum içinde işinizi fazlasıyla görecektir.
Bunlar haricinde özellikle çocuklar için yatmadan önce tulum içine atacağınız birer termofor içerisinin uzun süre sıcak kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca kullanmadığınız kıyafetlerinizi çadırın kenarlarına doğru koyarsanız oradan da gelebilceke havayı kesmiş olursunuz.
Bunlar dışında mum, ocak vb. şeylerin -özellikle içeride çocuk varken- yakılmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yoksa bütün bu söylediklerimi uygulayacak bir çadırınız olamayacaktır.
Bu arada toplamdan 4 kişi olmanız da içerisinin ısısını hissedilir oranda arttıracaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çadır havalandırmasıdır. Biliyorsunuz nefes alıp verdikçe ağzımıdan su buharı çıkar. Bunun yanında vücudun da terlemesiyle içerideki nem oranı ciddi oranda artar. Yükselen hava çadırın tavanına takılacaktır ve bir süre sonra burada su damlacıkları oluşmaya başlayacaktır. Ve kaçınılmaz son olarak içeride yağmur yağmaya başlayacaktır. Bunu önlemek için havalandırmayı iyi yapmanız gerekiyor. Çadırın iki kapısınıdan bir parça mutlaka açın ki içeride bir hava sirkülasyonu olsun sizin de üzerinize kar/yağmur yağmasın.
Not: Burada yazdıklarım tamamen kişisel tecrübelerimden yola çıkılarak yazılmıştır. Her durum ve hava şartına göre farklılık gösterebilir. Bunları yaparsanız kesin üşümezsiniz gibi bir şey de demiyorum çünkü her insanın vücut reaksiyonları farklıdır. Bu yazdıklarımı kullanıyor olsam ben muhtemelen çadırn için şortla otururum ama bir başkası için hala soğuk olabilir. O yüzden önlemlerinizi yine de alın.
Umarım unuttuğum bir şey yoktur.
Sevgiler, saygılar.