Ynt: Bot Tavsiyesi
Buradan bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ve bot alacak arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla düşüncelerimi ve kullanıcı arkadaşların botları ile ilgili görüşlerini paylaşmak istiyorum.
Katıldığım ilk iki günü %80 kar üzerinde geçen Uludağ faaliyetinden sonra YDS Thor bot modelinin karlı kış etkinliklerinde yetersiz olduğu sonucuna vardım.Yanımda 3 termal çorap vardı botlar günün sonunda sırılsıklam değildi fakat parmak uçları ve topuk çorap değiştirmeme rağmen ıslanıyor ayakkabı genel anlamda nemli oluyordu.Yürüyüş sırasında hareket halinde olduğun için ve sıcaklık çok ekstrem düşük olmadığı için çok rahatsızlık hissetmedim açıkçası fakat kamp alanında durduğunda veya sabah nemli botları tekrar giyip yola çıktığında malzemenin çok doğru tercih olmadığını anlıyorsun.
Sadece bot değil diğer bazı malzemelerimin de yetersiz,ağır yada fazla olduğunu düşündüğüm için kamp alanında katılımcı arkadaşların çadırlarını, botlarını,çantalarını, ocaklarını ve tulumlarını inceledim sordum.
The North Face Flow Chute
Botu yeni almış ilk faaliyetinde kullanıyordu.Bot çok miktarda dikişli ve parçalı olduğu için pek mantıklı olmadığını söyledim arkadaşa.Birinci günün akşamı sorduğumda botun ıslanmadığını ve ayağını sıcak tutuğunu söyledi arkadaş.Fakat ilk faaliyetinde sadece bir gün giyilip ıslanmayan bot benim için yeterli referans değildir.
Crispi TOP6000W
Bu bot teknik özellik olarak çok güzel bir kış dağ botuydu. Gerek markayı az duyduğumdan, gerek dikiş fazlalığı nedeniyle, incelediğim fakat kullanıcı yorumu okumadığım bot idi.İki arkadaş bu bota sahipti.Botu geçtiğimiz yıllarda birçok kış faaliyetinde kullanmışlardı ıslaklık yada herhangi sorunları olmadığını söylediler.
AKU Mach
Zirve çıkışı sırasında kuvvetli şekilde iz açan bir arkadaş görünce botlarına baktım o vuruşlara rağmen tek parça olduğuna göre sağlam bir bottu.Markasının AKU olduğunu söyledi modelini biraz düşündü Mach dedi.Botun yeni olmadığını birçok faaliyette kullandığını ve memnun olduğunu söyledi.Birçok faaliyetle o şekilde iz açarak kulladığı halde halen o kadar sağlam olan bot bence de güzel bir bottur.
Arka kısımında kocaman Salomon yazan bir bot vardı dikkatimi çekti.İnternetteki Salomon fotoğraflarında Pro thermic modeline benzettim.
Bestard top Alpine Pro
Fiyat olarak çok aşmış herkese hitap etmeyecek bir bot bence.Az eğimli tırmanışlarda tek sıra hattı takip eden arkadaşlar iz açılarak çıkılan bölgeye gelince 4/4 taban çarşak bandının ne olduğunu gösterdiler.Mesli çok güzel bir bot.6000m ve üzeri büyük hedefleri olmayan dağcılar için fiyatı bence şişman.
Millet Alpinist GTX
Çadırının önünde uzaktan gördüğümde bile iri yapısı, kırmızı rengi ve güzelliği ile dikkat çekiyor. Tabiiki kullanan arkadaş çok memnundu.Ama onun da fiyatı herkesin verebileceği cinsten değil.
Kayland Vertigo Dual, Kayland Dual Contact
Yukarıdakilerin çoğuna göre uygun fiyatlı,malzeme ve teknik özellik olarak ise onlarla yarışamayacak botlar.Oldukça fazla dikişe sahip.İki botun sahibi de birkaç yıldır kullandıklarını, Uludağ faaliyetinde de sıkıntı yaşamadıklarını, memnun olduklarını söylediler.Kullanıcısı az olan ve çok bilinmeyen bu markayı uzun süredir kullanan arkadaşları görünce ve memnun olduklarını duyunca sevindim.Model adından "Dual" ibaresi olan botlar bu markanın en sert tabana sahip botlarıdır, sert taban bildiğiniz gibi treking"yürüyüş" faaliyetlerinde yorucu olmasından dolayı tercih edilmezken, tırmanışlarda aranan bir özelliktir.
Forumda Boreal'in son yıllarda ürettiği botlardaki bir takım sıkıntıları okuduğum için Boreal'in bütün modellerini listemden çıkarttım.Tırmanışta Boreal kullanan arkadaşlar da vardı bir tanesi 6 yıl sonra ilk defa bu faaliyette su geçirmişti.Diğeri bir iki yıllıktı ve şimdilik sağlamdı.Modeline hiç dikkat etmedim .
Aldığım cevaplar ve değerlendirmelerin tamamen gerçeği yansıtmama ihtimalini de göz önünde bulundurdum. 500 lira para verdikten sonra bir iki faaliyette su geçiren ve geri iade edilemeyen bota, memnunum diyenin de çıkma ihtimali vardır.