Bosna Hersek Yolcularına

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BamBina Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,465

BamBina

Zirve
Bosna’ya yolculuk yapmak isteyen üyelerimizden son dönemde oldukça fazla sayıda mesaj aldım ve genelde hep aynı sorular soruluyor, ben de hemen hemen hep aynı cevapları yazıyorum.

Onun sonucunda o genel bilgileri, sorulan soruları cevaplarıyla birlikte, bir yazı içerisinde bütünleştirmeye karar verdim. Böylece, tüm ilgilenenler daha kolay bilgilere ulaşırlar, ben de özel mesajları cevaplamak zorunda kalmam. :smiley:

Fotoğraf yüklemeyi planlamıyorum, daha çok 4-5 günlük bir Bosna gezisinde nerelere gidilir, neler yapılır gibi detayları yazmaya çalışacağım. Çünkü genelde gerçekleştirilen geziler 4-5 günlük oluyorlar.

Ayrıca, yazdıklarımın dışında başka şeyleri merak edenler olursa, bu başlık altında sorabilirler. Böylece bilgiler özel mesajlarda kalmaz ve paylaşıma açık olurlar. Başta gidilmesi gereken yerlerden biraz bahsetmeye çalışacağım. Daha sonra, bana sorulan nerde kalınır, pahalı mı ucuz mu, gibi diğer sorulardan küçük bir özet çıkartmaya çalışacağım.

Umarım yazacaklarımın yararı olur.

Ve başlayabiliriz... :smiley:

Etiketler
Ynt: Bosna Hersek Yolcularına

Sarayevo – Saraybosna

Elbette gideceğiniz ilk yerdir…

Bosna’nın başkenti olan Sarayevo’nun ismi Osmanlı döneminden geliyormuş. Bazılarına göre Saray Ovası olarak kullanılırmış, bazılarına göre ise Saray Evi… Ama, Türkiye’de daha çok Saraybosna olarak bilinir.

Saraybosna tarih açısından önemli bir şehirdir. Tarihini internette bir çok yerde bulabilirsiniz ama, örneğin I. Dünya Savaşın başladığı şehirdir, daha doğrusu savaşın başlamasına neden olan olay, Saraybosna’nın Milyatzka nehrinde bulunan Gavrilo Princip köprüsünde olmuştur. 1885 yılında da Avrupa’nın ilk tramvayı bu şehirden geçmiştir, 1984’te ise Kış Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmıştır. 1992-1996 yıllar arasında bu şehrin neler yaşadığını az çok biliriz…

Ama belki de o yıllarda yaşanan şeyler yüzünden bu şehrin şimdi çok farklı bir ruhu var. Caddelerde, sokaklarda kırmızıya boyanmış yerler vardır. O kırmızı boyalar orda akmış olan kanın simgeleridir. Bombaların düştüğü yerlerin bazıları, yaşanan şeyleri unutturmamak adına, kırmızıya boyanmıştır.

Başçarşiya – başçarşı dediğimiz yer şehirde ilk gezeceğiniz yerdir. Cıvıl cıvıldır, her tarafta insan kaynıyor, her köşede bir eğlence, dans edenler, şarkı söyleyenler vardır. Özellikle yaz aylarında… Kışın insanlar genelde dağlarda olurlar. Bosnalılar 1 metrelik kara alışık oldukları için, kışın zamanlarını dağda kış sporlarıyla geçirirler.

Başçarşı şehrin merkezidir. Elbette Saraybosna orda bitmiyor. Onun dışında da çarşılar var ama, onları 4-5 günlük gezinize sığdırmanız zor olur. Onun için başçarşıda kalalım… ;)

Geldiğinizde, elbette yerel yemeklerden denemek istersiniz. İşte orda iki önemli nokta var ; Burek ve Çevapi. Bu ikisini yemeden ve çarşıda çeşmeden su içmeden dönerseniz, Bosna’ya gitmiş sayılmazsınız. Ve tabi ki kahvemizi içmeden… ;)

Burek, Türkçe’de börek olarak geçse de, Bosna’da sadece etle yapılan böreğe denilir. Bosnalıların vazgeçilmezidir. Çevapi ise, köfte tarzındadır ama, tadı Türk köftesinden biraz farklıdır. Sonuç olarak, ikisini de tatmalısınız… :smiley:

Bunlardan sonra tatlı olarak ne yenilir diyorsanız, palaçinke yiyebilirsiniz. Ya da elmalı bir tatlı olan tufahiye, ya da bizim baklavamızı deneyebilirsiniz. Tercih sizin… ;)

Elbette son olarak kültürümüzün vazgeçilmez parçası olan kahvemizi içmelisiniz. Ama, her yerde değil. Normal kafeteryalarda yapılan kahveler büyük fincanla getirilir. Size asıl lazım olan, küçük cezve, küçük fincan ve lokum… ;) Onu da, Moriça Han veya Kuça Sevdaha yerlerinde içebilirsiniz.

Karnımızı doyurduktan sonra, dönelim gezilecek yerlere…

Çarşıya yakın olan şehitlik ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında gelir. O şehrin neler yaşadığını gösteren bir özet gibidir orası. Ayrıca, o şehitlikte Bilge kralı olarak bilinen rahmetli Aliya İzetbegoviç'in mezarı da bulunmaktadır.

Tünel müzesi… Savaş döneminde şehir kuşatma altında kaldığı için şehirden bir çıkış olarak yapılan tüneldir. Ve o dönemde, şehirden tek çıkıştı. Her türlü yardım, yaralıların şehirden çıkartılması o tünelden yapılıyordu. Şu anda da müze olarak kullanılıyor. Orda küçük bir tanıtım filmi de seyredecekseniz ve daha çok bilgiye ulaşacaksınız.

Tünel müzesi merkezden biraz uzaktır. Uzak dediğime bakmayın, Sarayevo küçük şehirdir. :smiley: Eğer arabanız yoksa, 3 numaralı tramvaya binip, son durakta inebilirsiniz. Ordan da taksiyle müzeye kadar gidebilirsiniz.

Burada bir gününüz geçmiş olur… Ama, eğer hala Sarayevo için zamanınız varsa, Svrzina kuça ya gidebilirsiniz. Orası da müze tarzındadır, daha çok Bosna kültürünü anlatan bir evdir.

Çarşının ortasında bir cami vardır, Gazi Hüsrev Bey camisi. Savaş sırasında o camiye düşen bombaların sayısını 100’e kadar saydılar. Ondan sonra saymayı bıraktılar… Ama, cami yıkılmadı. Caminin bulunduğu yerde, çarşıda bir çeşme var. Ordan su için… :smiley: Ordan su içen, tekrar Sarayevo’ya gelirmiş. ;)

Çarşının dışında, Milyatzka nehrin aktığı yerde Viyeçnitza kütüphanesi var. Savaşta Sırpların bombalaması sonucunda yaklaşık 2.5 milyon kitap yandı. Bu kitapların çoğu orijinal ve kopyası olmayan kitaplardı. Şu an restore ediliyor ve içerisinde savaşa dair bir çok fotoğrafı var. Gidip görmeniz gereken yerlerden biri…

Gün çoktan bitmiştir... Bundan sonra, sanırım Mostar için hazırsınız… :smiley:

Bambina sana özelden mesaj atmak istiyorum ama birtürlü olmuyor. Senin için de uygunsa email adresini almak isterim. Sna bir sorum olacak Sarajevoda Kasımdovska diye bir cadde varmış. Savaş zamanında katliamlara mağruz kalan. Orasının konumunu anlatırmısın bana. Tam olarak nerede bulunuyor. Etrafında neler var. Ne bileyim o cadde hakkında bilgi gerekiyor. Orada bulunuyormuşum gibi yazmak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Evet, öyle bir cadde var. Onun hakkında size burdan bilgi veririm.

Siz de merak ettiklerinizi forumda sorarsanız daha iyi olur. ;) Böylece paylaşıma açık olur, merak edenler de bilgilere ulaşabilecekler.

Ama açıkçası benim verebileceğim bilgileri ne kadar hissettirebileceksiniz kitapta, bilmiyorum. Bence oralara bir kaç günlüğüne gitseniz, çok daha iyi olur. Görmüş, bir şekilde hissetmiş olursunuz ve kitapta daha iyi yansıtmabilme imkanınız olur. :smiley:

Mayıs 1992 yılında, İlica tarafında bulunan Kasindolska caddesinden Sırplar tarafından 38 kişi götürüldü. Bir kaç gün işkence altında tutulan insanlar, tahminlere göre, 27. Mayıs'ta Romaniya dağına götürülüp, öldürülmüştü.

2007 yılında Romaniya'da bulunan toplu mezardan Kasindolska'dan götürülen insanların cesetleri çıkartılmıştı. Aynı yılda Kovaçi isminde olan Şehitlik mezarında o insanlara toplu cenaze kılınmıştı.

Neden özellikle Kasindolska caddesini seçtiğinizi öğrenebilir miyim ?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,638
Kaydolan Son Üyemiz
kerimov

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR