Avcılık Spor mudur?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CJ7V8 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 271
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 70,180

Avcılık Spor mudur?

• Evet Avcýlýk Spordur

Kullanılan: 43 58.9%
  • Hayýr Avcýlýk Spor Deðildir

Kullanılan: 30 41.1%

• Kullanılan toplam oy
    73
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Avcılık Spor mudur?

ufo' Alıntı:
başkasının öldürdüğü bir hayvanı marketten satın almak daha mı vicdanidir? aslolan bıçağı, oltayı ya da tüfeği kimin elinin tuttuğu mudur?

yol' Alıntı:
Bu konuda ben de Mert gibi düşünüyorum, yani avcı avladıklarını tüketecekse, bir ihtiyaç için avlanıyorsa sorun yok. Ama avcılığı zevk için yapıyorsa birşeylerde sorun var demektir. Ve ben şuna inanırım; bir canlıyı öldürebilen başka bir canlı, her canlıyı öldürebilir.

Etiketler

yol' Alıntı:
Bu konuda ben de Mert gibi düşünüyorum, yani avcı avladıklarını tüketecekse, bir ihtiyaç için avlanıyorsa sorun yok. Ama avcılığı zevk için yapıyorsa birşeylerde sorun var demektir. Ve ben şuna inanırım; bir canlıyı öldürebilen başka bir canlı, her canlıyı öldürebilir.
bu görüşünüzü de okudum. ve diğerini de.
tam da örnek vermeyi düşündüğüm konuda bir ibare olduğu için yazının sonuna alıntıladım.
bugüne kadar belki de yüzlerce kişi ile fikir tartışmasına girdiğim bir konudur bu.
sizinle alakalı veya size cevap olarak değildir.

Ünlü İspanyol düşünür Jose Ortega y Gasset'in avcılık üstüne söylediklerinden alıntı;
"Eğer doğaya geri dönme mutluluğunu tüm yoğunluğu ve saflığıyla tatmak istiyorsak, orada barınan vahşi yaratığın yoldaşı olmalı, onun düzeyine inmeli, ona benzemeye çalışmalı ve onun peşinden gitmeliyiz. Avcılık işte bu gizemli törenin adıdır. İnsan avlanırken havanın tenini okşayıp geçmesinden ya da ciğerlerine dolmasından bambaşka bir haz duyar. Kayalar daha zengin bir anlatım, bitkiler türlü değişik anlamlar taşır. Bunların tüm nedeniyse iz peşinde ya da pusudaki avcının, açık seçik ortada ya da gizlenmiş ya da hiç görünmeyen avına ayağını bastığı toprak aracılığıyla bağlı olduğunu hissetmesidir. Avcı olmayan okuyucu özellikle bu son satırlar için yalnızca süslü sözler ya da düpedüz demagoji diyebilir. Ama avcı olan bilir bunu. Bilir ki avdayken tüm olayı avcıyla avı arasındaki bu büyülü eksen oluşturur."

evet kesinlikle doğru bir tanımlama "yalnızca süslü sözler ya da düpedüz demagoji" ama kan süslü sözlerle ya da demagojiyle gizlenemez
avcılık yasal ya da yasal olmayan, eğitimli ya da eğitimsiz sertfikalı kurallara ve yasaklara uyan ya da uçana kaçana sıkan farketmiyor. ormanlarımıza girdiğimizde ya da dağa çıktığımızda önümüzden geyikler karacalar kaçışıyor mu ? kaçışmıyor çünkü kaçışacak kadar çoğalamıyorlar sürekli yasal ya da kaçak avlanıyorlar. dağlarda önünüzden 30 sene önce sürüyle kalkan keklikler var mı ? yok tabi. neden ? efendim avcılar arttı ama azalma sebebi biz değiliz. gübre çıktı hayvan gübreyi yiyor ilaçlı tohumlar var onları yiyip ölüyorlar. haklısınız tabi bunlar doğru ama çevreye uyum diye bir şey var bu hayvanların gübreyi ya da ilaçlı tohumu öğrenme gibi bir yeti ve yetenekleri var yeter ki onlara şans verilsin azalan sayıları tüketilene kadar avlanılmasın. tabi kekliklerin delikli demirden çıkan saçmalara geliştirebilecekleri bir sistem bir uyum yeteneği ne yazık ki yok. efendim bir gün anadoluda çekirge afeti gibi keklik afeti olur da ekinlere zarar vermeye başlarlarsa o zaman avlayanlara şimdiki baktığımız gözle bakmayız ama tabi ki yine belli çerçeveler dahilinde. saygılarımla

Yazdıklarınızı okuyunca İnsanlar da çoğalıp doğanın düzenini bozmaya başladığı zaman mı savaş çıkartıp belli bir elemeye gidiyorlar acaba diye düşünmeden edemedim.
Bir atasözümüz var"Ele cellat lazım ama senin olman ne lazım"
Ben isterseniz biraz izcilik felsefesi ile bir kaç söz söyleyeyim. Öğrenciler bu gün arkadaşını kesmek için eline bıçak alıp okula giderken eğer izcilerin hepsi belinde bıçak ile dolaşıyorlar, değil bu bıçağı bir arkadaşına döndürmek yeşil yaprağı kesmek için bile kullanmıyorsa bu felsefeyi araştırmakta fayda var bence.
Bizler bir sürü bıçak taşır ama bir canlıya değdirmeyiz. Bizler bütün bunlara rağmen Kendi Kurbanını Kendimiz keseriz.
Yani biz hiç bir canlıya zarar vermeyiz ama gerektiğinde inandığımız değerler uğrunda can verir can alırız.
Biz dünyanın barış örgütüyüz ama Çanakkale savaşına izci üniformalarımızla gittik Kurtuyuş savaşına Bir alay ile katıldık. Bizler Pakistandaki depremzede kardeşlerimizin yanındaydık.
Yani tabiat gibi insan tabiatı da dengeli olmak ve her türlü psikolojik duruma hazırlıklı olmayı gerektirir.
Evet tabiatın içinde onunla uyum içinde yaşamak ve onunla mücadele etmemek ondan faydalanmak ama zarar vermemek gerekir. Çünkü mücadele ve zarar vermenin sonucu da yenilgi ve zarar görme olacaktır.
Bu gün yapılan avların HİÇBİRİNİN insani olmadığını görüyoruz. Hanginiz elinize ok ve yay alıp ava gidiyorsunuz?
Neden gitmiyorsunuz? Zor değil mi?
Hangi hayvanın tüfeğe ve mesafeye karşı bir savunması var?
Hangi avcının bir hayvan tarafından vurulma riski var.
Beyler eline tüfeği alıp ava giden yiğit kardeşlerim madem bu kadar cesursunuz neden o tüfeği alıp Kandil dağına ava gitmiyorsunuz?
Neden avlanma riski mi var.
Neden hemen olmaz dediniz? Yoksa avcılığı ihtiyaç değil de ZEVK için yaptığınız için mi?
Hanginiz ihtiyaç için avlanıyorsunuz?
Sevgili dostlar ben hepinizden çok arazide kaldım hepinizden çok avcıyla karşılaştım, hepinizden çok avcılığın yüce amaçlarından bahsederken ayı vuran avcı ile karşılaştım. Elimde sopa ile çok kaçak avcı kovaladım.
Doğru olan belki sadece yazılı prensiplerin doğru olduğudur. Ancak doğru olan bir şey daha vardır ki bu "İnsanların tamamının doğru olmadığıdır"
Bakın sevgili kardeşler masum gördüğünüz olta ile avlanmaktan bahsedeyim biraz. İnsanı hayvandan ayran temel özelliklerin başında "Sadece insanın bir diğer canlıya bilerek ve isteyerek yardım edebildiği"dir.
Şimdi bütün bunlar ortadayken. Balıklara yemek veren sadece biz insanlar iken, bir balığa sana yem veriyorum diyerek KANDIRIP canını almak İNSANİ Mİ?
Et için üretilen hayvanların kesimi için ise başta söylediğim atasözünü hatırlayınız.
Son söz olarak da şunu söyleyeyim.
HANGİ VAHŞİ HAYVANIMIZ AVLANABİLECEK KADAR ÇOK?
ENÇOK ARAZİDE KALANINIZ OLARAK BEN NEDEN BUNU GÖRMÜYORUM?
BİRİ SİZİ Mİ BENİ Mİ KANDIRIYOR?
Unutmayınız kötü adam olmak çok kolaydır. İyi Adam olmak çok zordur. Avlamak çok kolaydır, Avlamamak zordur.
Sevgilerimle

Spor olarak Avcılık yüzyıllardır var.
İnsani boyutunda çok olumlu birşey değil ama doğayı koruyacağım derken tamamen ulaşılamaz bir yere kaldırmakta çözüm değil.

Yaşamda tamamen beyaz veya tamamen siyah olmadığını düşünüyorum. Doğayı koruyacağız ve önceliğimiz bu olacak ama bazen kontrollü tahribatına hesabımıza katacağız. Bu şekilde tahrip eden insanlarda ondan faydalanacak ve sevgi ortaya çıkacak. Belki vurduğu bir hayvanın yavrusunu alınca, belki de inanılmaz bir manzara görünce....

Balıkçı balık avlarken görecek ve deneyimleyecek ki mükemmel dengeyi, hayatının geri kalanında sürekli bunu gözetecek. Dİğer türlü hepimiz biliyoruz ki diğerlerini dahil etmeden yapmaya çalışacağımız koruma kollamanın sonucu daha ağır bir tahribat olacak.

Kaçak olacak, otel olacak, yanacak yıkılacak.. eğer korumacı yaklaşımla kimse doğadan faydalanmasın ki korunsun dersek kamuoyu oluşmayabilir. Şimdi avcılara bir de doğa sever gözüyle belki de doğru tanımlama...
"Doğanın korunmasından fayda sağlayanlar"

Karşılıklı tartışma konusuna değinmeyeceğim dahi..

Kuşların ötüşünü dinlemek, fotoğraflarını çekmek, sürüyle kekliklerin kayalıklardan kalktığını görmek 2 saatlik bir yürüyüşte 10 farklı yabani hayvana rastlayıp yanınızdaki çocuğunuza bak kızım bu karaca bu dağ keçisi bu uçan keklik bu ağaçtaki ağaç sansarı şu kayanın altındaki sarı noktalı siyah kertenkele de semender demek de doğadan faydalanmaktır. Faydalanmak için nesilleri tükenme sınırına gelmiş ya da teorik olarak tükenmiş türleri yiyerek içselleştirmek ve doğayı içinde hissetmek gerekiyor diye bir şart var da ben mi bilmiyorum acaba ?

Hüseyin bey merhaba,
Aynı açıdan bakmadığımız pek çok şey var.

izciler' Alıntı:
Bu gün yapılan avların HİÇBİRİNİN insani olmadığını görüyoruz. Hanginiz elinize ok ve yay alıp ava gidiyorsunuz?
Neden gitmiyorsunuz? Zor değil mi?
Av ok ve yayla yapılsa daha mı insani olur sizce? ya da daha ileri gidip sadece diş ve tırnaklarla olanı daha mı makbuldür? Ok ve yayla avlanmak bir yöntemdir ve yurtdışında çokça da kullanılmaktadır. Hatta inanır mısınız bilmem, balık avında bile kullanıldığını gördüm.
Ancak siz böyle bir soru sorunca benzer bir soruyla karşılaşacabileceğinizi unutmayın. "Siz neden çakıl ve çakmaktaşları dururken bıçak kullanıyorsunuz?" "Barınak olarak modern çadırlar yerine neden ağaç dalları ve yapraklarını kullanmıyorsunuz?"

izciler' Alıntı:
Beyler eline tüfeği alıp ava giden yiğit kardeşlerim madem bu kadar cesursunuz neden o tüfeği alıp Kandil dağına ava gitmiyorsunuz?
Bu noktada şirazeyi kaçırdığınızı düşünüyorum.

izciler' Alıntı:
Hanginiz ihtiyaç için avlanıyorsunuz?
izciler' Alıntı:
Bizler bir sürü bıçak taşır ama bir canlıya değdirmeyiz. Bizler bütün bunlara rağmen Kendi Kurbanını Kendimiz keseriz.
Kurban kesmenin temelinde ne yatar, insanoğlunun hangi ihtiyacına çare olması düşünülmüştür sizce?

izciler' Alıntı:
Doğru olan belki sadece yazılı prensiplerin doğru olduğudur. Ancak doğru olan bir şey daha vardır ki bu "İnsanların tamamının doğru olmadığıdır"
Kişinin bir vicdanı vardır, kimisinde az kimisinde çok hassastır. Pek çok şeyde olduğu avcılığı düzenleyen, sınırlarını belirleyen kurallar ve bunlara uyulduğunun kontrolünü yapmak üzere kolluk kuvvetleri vardır, kişinin vicdanına bırakılmaz. Bir iki eşkiya ormanı yaktı diye mesire yerlerine kilit mi vurulmalı?

izciler' Alıntı:
Bakın sevgili kardeşler masum gördüğünüz olta ile avlanmaktan bahsedeyim biraz.
Şimdi bütün bunlar ortadayken. Balıklara yemek veren sadece biz insanlar iken, bir balığa sana yem veriyorum diyerek KANDIRIP canını almak İNSANİ Mİ?
Balık avı hiç te sizin sandığınız gibi yapılmıyor. Öyle bir anlatmışsınız ki okuyan, yemlerle beslenen havuzlardan ya da akvaryumlardan avlanıldığını düşünür. Dedikleriniz bir bakıma; balık , tavuk ve besi çiftlikleri için geçerlidir. Bir kandırmaca varsa, tam da buralardadır.

izciler' Alıntı:
HANGİ VAHŞİ HAYVANIMIZ AVLANABİLECEK KADAR ÇOK?
ENÇOK ARAZİDE KALANINIZ OLARAK BEN NEDEN BUNU GÖRMÜYORUM?
BİRİ SİZİ Mİ BENİ Mİ KANDIRIYOR?
Doğru Hüseyin bey, yaban hayvanlarımız günden güne azalmakta. Balık avı için konuşacak olursam, bunda aklınıza hayalinize gelmeyecek yöntemlerle avlandığını sanan halbuki toplayıcılıktan öteye gitmeyen avcı müsveddesi kişilerin rolü büyük. Halbuki bilinçli avcı bu avlaklarda avlandığı sürece bir nev'i kolluk güçlerinin yerini almakta hem de çevresine örnek olmaktadır.

Bu konunun kaldırılmasını talep ediyorum. Tüm arkadaşlar fikirlerini söylerlerse sevinirim. Bence bu konunun bizim formatımızla bir alakası yok.

izciler' Alıntı:
Yani biz hiç bir canlıya zarar vermeyiz ama gerektiğinde inandığımız değerler uğrunda can verir can alırız.

İnanç derken, inandığımız değerler derken dini inançtan bahsediyorsunuz sanırım.

Tanrı, Kuranı Kerim de Bakara süresi 29 uncu Ayetinde ve Casiye süresinde 13 üncü Ayetlerinde, gökte ve yer de ne varsa bizler için yarattığını beyan etmiştir.
Yine Hz.Muhammet : Hayvanların hakları olduğunu , himayeniz altında ise onlara sevgi beslenmesini, ihtiyaçlarının karşılanmasını, işkence, korkutma ve eziyet edilmemesini, eğer himayeniz altında olmayan yabani hayvanları elde etmek içinde, onlara eziyet ve işkence çektirmeden en hızlı ve can alıcı yöntem ile elde edilmesini hadislerinde vurgulamaktadır.
İSLAM da AMELLER NİYETLERE GÖREDİR. (Hadis-i şerif)

Her zaman bir şeylerin arkasına sığınmak, bahane bulmak mümkündür.

AYDURAN' Alıntı:
Bu konunun kaldırılmasını talep ediyorum...Tüm arkadaşlar fikirlerini söylerlerse sevinirim...Bence bu konunun bizim formatımızla bir alakası yok...

İnanç gereği bizzat kesmek dinen kesmek caizse, başkasının kestiğini marketten almakta beis yoksa...
katılıyorum, kaldırılsa daha iyi olur.

Arkadaşlar konuyu kapatmaya gerek yok. Herkes fikirlerini yazabilir. Sadece olayları kişiselleştirmeyelim ve seviyeyi düşürmeyelim yeter. Ben bir hayvanı öldüremem. Başkasının kesip doğradığı hayvanın etini market rafından alırım. Alırım almasına ama vejeteryan olmam an meselesi... Çünkü o eti yerken hayvanın canlı hali aklıma gelirse midem bulanır, yemeği keserim... Çünkü yediğim şey öldürülmüş bir canlının pişirilmiş vücut parçalarıdır... Bu yumurta için de geçerli, yumurtayı birşeylerle karıştırıp yumurta görüntüsünden çıkarmadıkça yiyemem, midem bulanır... Çünkü yediğim şey bir canlının cenin halidir... Kişi, ben giderim avlak alanlarda uçanı da kaçanı da vurur, vurduğumu da yerim derse buna itiraz edebilecek hakkımız yok. Bu ne yasalarla ne de dinle alakalı bir konudur, tamamen vicdanla ilgili bir meseledir...

Artı kişisel bir tercih olur ki; saygı duyulması gerekir bu noktada...

Ben her iki düşünceye de birşey demiyorum. Ben sadece bu konunun sitemizin formatına uygun olmadığını düşündüğüm için bu düşüncemi yazmak ve arkadaşların fikirlerini almak istedim.

Paşam sana kişisel olarak yazmadım zaten onu :smiley: Evet forumun içeriğiyle alakası yok avcılığın ama en azından bu konudaki genel görüşlerimiz de belli olsun...

Düşüncelerimizin belli olması açısından kalması gerektiği mantığını bende düşündüm ama yazılanları okuyunca bu konunun silinmesi daha iyi olur diye düşündüm. Her zaman ki gibi demokratik olması açısından da arkadaşlar ne düşünüyorlar diye sordum. Ben eğer çoğunluk isterse bu konunun silinmesinden yanayım.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri