Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan okyt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 167
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 65,253
Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)













Köyün İlkokulu..



Anlatsana baba...

Okuldu işte oğlum.

Benim bildiğim,

Senin ise?...

Teker sürüye sürüye koştuğumuz yolları Mindiyet'in;

Duman kokardı; ıslak.

Çiğ damlardı yeşilin her tonu,

Ayrık yapraklı papatyası,

Mor, soğan gülü,

Telaşlı Hamdi’si – topal Ahmet dayının horozu- ,

Okulun eşiğine bile sığan bir avuç talebesi; Semra hocanın,

Pamuk gibi bulutları vardı birde; ayaklarımızın altında.

Anlayacağın;

Kah bulutların üstündeydi okulum; çıkmış gibi fezaya.

Kah gömülmüştü beyaza; kara kışta.

Ama odunu boldu; her daim döküm sobanın.

Bildin mi oğul?

Bilemedin değil mi?











8 saat yürüyüş ile gün sonu..
 

Etiketler
Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

yeniden Borçka – Beyazsu yaylası

bir sonraki gün..





Koşuşturmaca olmasın, olabildiğine yavaş olsun diyerek geldiğim Macahel sürprizlere açık. Yine Tema Pansiyonu işleten Nuri Abinin tavsiyesi ile Rota Beyazsu Yaylası oluveriyor.
Borçka’ya geri döndükten sonra, orada tanıştığım bir çift ile birlikte Beyazsu yaylasına rehberimiz İsa abinin aracıyla yola çıkıyoruz.. Bu sefer daha şanslıyız hava kapalı ama en azında sis yok Manzarayı izleye izleye 2300 metreye tırmanıyoruz..

Yol Balcı köyüne kadar normal fakat yayla rakımına çıkarken toprak yol bozuk ve oldukça kaygandı.





Yemyeşil bir vadiden artık yaylaların yüksekliğine çıktığımızı bitki örtüsünün değişmesiyle anlıyoruz..

Rehberimiz İsa abinin bir kısmını pansiyon haline çevirdiği yayla evine meşakkatli bir yolculuktan sonra yerleşiyoruz. Manzara o kadar çabuk değişiyor, o kadar güzel her yer anlatılamaz..

Beyazsu yaylasına ismini veren su yaylanın hemen yukarısında kayaların arasından çıkıyor ve köyün bütün elektriğini üretiyor.






Karçal dağı zirvesi sis altında..




Ufak bir çevre gezisinden sonra kuzinede pişen müthiş akşam yemeğimiz.





27.08.2010 tarihli 4. gün sonu..
 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

2010 temmuzunda programızda varken ,aile gurubumuzdaki bir iki arkadaşın keyifsiz yaklaşımları ile birazda kızgınlıkla Hopadan dönüş yaptığımızda ,ardımızda neler bıraktığımızı bü görsel şölenle öğrenmiş olduk,biraz hayıflanmakla birlikte bizimde içimizde yaşımız itibarı ile gönülsüz gelinler olacağı gerçeğini görmüş olduk bir yerde.Bize bir hayli zor gelecek parkurları aşmşsınız ,güzelde yapmışsınız sayenizde oturduğumuz yerde gezdik bu güzellikleri teşekkürler.
 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)


Teşekkür ederim Sn. Enverdede..

İnşallah ileride görme fırsatına erişirsiniz..

Oralara gitmeden; sadece orada olmayı, AN'da olmayı, koşuşturmacadan uzak olmayı çok istemiştim. Yalnız gitmek bunu sağlamada çok yardımcı oldu. Yalnız olmak bazen en büyük dert olsa da çoğu zaman en büyük özgürlük oldu.

Elimden geldiğince gördüğüm güzellikleri aktarmaya devam etmeye çalışacağım.
 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

karçal zirve...

Sabah kalk saati altı olmasından sebep erken yatıyoruz. Çünkü sonraki sabahın rotası 10 saatlik Karçal zirve tırmanışı. Hava temiz, rakım yüksek, beden yorgun, el yapımı yün yorganla, divanda uykuya diyecek yok. İsa abinin annesinin mısır ekmekli köy kahvaltısıyla başlayan günde şansımıza da diyecek yok, gökyüzü cam gibi.

Güneş 2300 rakımlı Beyazsu yaylasına doğmadan çıkıyoruz yola, yayla henüz uykuda iken.











Hilmi Abi ve Eşi ile güzel bir ekip oluyoruz..



http://tr.wikipedia.org/wiki/Kar%C3%...C4%9Flar%C4%B1
Karçal Dağları veya Karçal Dağı, Türkiye'nin kuzeydoğu ucunda, Artvin ili sınırları içinde kalan dağ silsilesi. Borçka ile Şavşat ilçelerini birbirinden ayırır. Bu dağlar, Çoruh ve Berta vadileri ile Gürcistan sınırına kadar uzanır. En yüksek yeri 3.428 metredir. Buzul ve buzul göllerinin de bulunduğu Karçal Dağları, özellikle trekkingciler için gözde yerlerdendir. Gürcistan sınırında yer alan Karçal Dağları biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye’nin en önemli yerlerindendir. Doğu Karadeniz ılıman kuşak karışık yapraklı ormanlarının en iyi örneklerine sahip olan Karçal Dağları’nın en önemli özellikleri, ani yükseklik değişimleriyle ortaya çıkan ekosistem çeşitliliği, yüksek endemizm oranı ve zengin yaban hayatıdır.

Bitki coğrafyası açısından, Avrupa-Sibirya Floristik Bölgesi’nin "Kolşik" bölümünde yer alan Karçal Dağları, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından belirlenen, küresel düzeyde korunmada öncelikli “200 Ekolojik Bölge”den birisi olan “Kafkasya ve Kuzey Anadolu Ilıman Kuşak Ormanları” sınırları içinde kalmaktadır. Conservation International (CI), Dünya Bankası ve GEF gibi uluslararası kuruluşlar da Kafkasya Bölgesini, dünyanın en zengin ama tehlike altındaki 25 karasal "ekolojik bölge"sinden biri olarak göstermektedir. Bölge, Avrupa ve Orta Asya'yı içine alan coğrafyadaki en geniş doğal yaşlı orman ekosistemlerine sahiptir. Doğu kayını (Fagus orientalis)Murat Kara Enlarge Doğu kayını (Fagus orientalis) Murat Kara

Önemli Bitki Alanı olan bu dağ silsilesi, çoğunlukla bozulmadan kalmış geniş ve iğne yapraklı orman, çalı, alpin çayır, sarp kayalık ve zirve bitki topluluklarını içerir. Florası ayrıntılı çalışılmamasına karşın, Karçal Dağları’nda ülke çapında nadir en az 61 bitki taksonunun yetiştiği bilinmektedir. Doğu kayını (Fagus orientalis) ve doğu ladininin (Picea orientalis) hakim olduğu karışık ormanlarda kestane (Castanea sativa), doğu gürgeni (Carpinu sorientalis), Kafkas ıhlamuru (Tilia rubra ssp. caucasica) gibi daha birçok ağaç türüne ve huş meşcerelerine rastlamak mümkündür.





Türkiye'nin en yüksek 10'uncu dağına tırmanış 2300'den başlayarak 3428 metrede, zirvede son bulacak. Tempolu olmasa da tırmanışımız fotoğraf çekme bahanesiyle sık sık durduruyoruz Hilmi abimle..

Rehberimiz İsa abi..





fotoğraflar o coğrafyayı anlatmada yetersiz kalıyor. Güzellikler, manzara anlatılamaz..



 



Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)










Aşağıdaki resimde..

En arkada çizgi olarak gözüken beyaz hat Camili Köyüne inen yol.. Fotoğrafta net gözükmese de Camili arkasında Gürcistan dağ sıraları ve Batum şehrindeki binalar ile havaalanı açık bir şekilde gözükmekte...










 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

İnsan ki eşrefi mahlukattır, içindeki semavi özü keşfetmekle yükümlüdür. Çıkacaksın yollara, kendine doğru git gidebildiğin kadar. Keşif boynumuzun borcudur. Kendimizi keşfetmek, aşkı keşfetmek, dünyayı keşfetmek, Öteki'ni keşfetmek...

Çakılı kalmamak sırf alışkanlıklardan ötürü demir attığın koylara. Çıkmak oralardan, geçmek dalgakıranların beri tarafına, bilmediğin memleketlere varmak, tatmadığın yemekler yemek, sözlerini anlamadığın şarkılarla içlenmek, risk almak, dağılmak ve parçalanmak ve hasret çekmek buram buram, gurbetin tadına bakmak ve kendini yabancının gözünden görmek, şaşırmak yeniden, şaşırmak bir çocuk gibi dünyanın hallerine, çeşitliliğine, güzelliğine, acımasızlıklarına... şaşırmak ölene kadar... şaşırma kabiliyetini hiç yitirmemek... budur son tahlilde Âdemoğullarına, Havvakızlarına kendilerini keşfettirten serüven...(Elif ŞAFAK - Firarperest..)

 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

Kelimeler bile yetmez sizin bu gördüğünüz güzellikleri anlatmaya, harika fotoğraflarınız la devam ediyoruz takip etmeye.
 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

sertem41' Alıntı:
Kelimeler bile yetmez sizin bu gördüğünüz güzellikleri anlatmaya, harika fotoğraflarınız la devam ediyoruz takip etmeye.

İlginiz için çok teşekkür ederim.

Fotoğraf gerçekten bol

Aracınız arazi şartlarına uygunsa, kampta yapmaya istekliyseniz gerçekten müsait her yer.. Ayrıca yöre insanıda pansiyonculukta yeni , oldukça istekli ve misafirperver..
 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)


Selamlar;

Bu gezdiğiniz dolaştığınız yerlerin rotasını çıkarabilirseniz ayrıntılı olarak bu tür bir gezi yapmayı planlayabilirim, ayrıntılar çok önemli tabiki.

Arazi aracımız da mevcut, kamp malzemelrimizde mevcut, ama çevredeki insanlarala iletişim kurmak adına pansiyonlarda da kalırız Anodolu insanlarımızla iç içe olmak her zaman keyif verici olmaktadır.

Tekrar teşekkürler.
 



Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)



Altı saat süren 1100 metrelik tırmanış sonunda zirvedeyiz. İlk dağ tırmanışım da olan karçal tırmanışında son otuz metrede sağlam bir zorluk olduğu bilinsede biz pek zorlanmıyoruz.. Başarmış olmanın verdiği coşkudan sebep; herkes yüzündeki kocaman bir sebepsiz gülümseme ile dolduruyor zirve defterini..

Tek başına ilk seyahat, ilk yayla keyfi, ilk dağ tırmanışı..

Zirveden yaylalar..



 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)


Tabiki.. Tüm ayrıntıları ve rotaları, aklımda olup ta görülmeyen yerleride kapsayacak şekilde, elimden geldiği kadar açıklayacak bir rapor oluşturacağım sizin için..
 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

ve dönüş yolu..



zirveden Şavşat tarafı





Zirve sarhoşu bedenler zirvenin hemen altındaki yerde, altı saatlik bir yolculuk sonrası yenen öğle yemeği ile hem doyuyor hem de dinleniyor. 3400 metrede bedava sayılabilecek öğle azığının verdiği hazza paha biçilimez.. Tırmanışta o kadar çok durduk durakladık ki yorgunluktan, çoğu zaman fotoğraf çekmeyi yada manzara izlemeyi bahane ederek. Ama kimsede tık yok yola devam. Zirveyi dönmeden durmak yok. Aslında bunun böyle olmadığı sonradan anlaşılıyor. Herkes birbirinden beklemiş "pes ettim" kelimesini duymayı. Kimseden ses çıkmayınca yola devam ta ki zirveye kadar. Hikayenin bizim açımızdan mutlu sonla bitmesi herkesin ortak başarısı yani..

Hilmi Abim, sevgili eşi, rehberimiz İsa abi topu topu dört kişiyiz, azız yani.. Aslında O anda o kadar çoğuz ki, bir reset atmışı hayata, tek derdimiz hafif sızlayan ayaklarımız olmuş..

Macahelden sonra tümüyle sürpriz bir şekilde ortaya çıktı Beyazsu, Karçal. Böyle olması gerekiyormuş ve oldu hiç müdehale etmedim. İyiki de etmemişim..















 

Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

Ben melanet hırkasını kendim giydim kime ne
Arı namus şişesini taşa çaldım kime ne
Aah Haydar Haydar taşa çaldım kime ne.

Kâh çıkarım gökyüzüne, seyrederim âlemi
Kâh inerim yeryüzüne, seyreder âlem beni




Sofular haram demişler, bu aşkın şarabına
Ben doldurur, ben içerim, günah benim kime ne
Kâh giderim medreseye, ders okurum hak için
Kâh giderim meyhaneye, dem çekerim aşk için
Sofular secde eder, mescidin mihrabına
Benim ol dost eşiğidir, secde gâhım kime ne
Nesimi'ye sorduklarda o yar ilen hoşmusun
Hoş olayım olmayayım, o yar benim kime ne


Aşık Veysel - Haydar Haydar
 

Alice Harikalar Diyarı













Altı saatlik çıkıştan sonra beş saatlik inişle Alice Harikalar Diyarına -Beyazsu Yaylasına- dönüyoruz. İneklerin kendi başlarına otladığına; zil çalınca da tenefüsü biten talebelerin sınıfına koştuğu gibi koşarak ahırlarına döndüğüne yaylanın az üstünde artık takatimizin kalmadığını anlayıp oturduğumuzda şahit olarak öğreniyorum.

Cıvıldayan kuşlar, koyun çanları, çocuk sesleri ve müthiş dinginlik. Kimseden ses yok, herkes susmuş anın keyfini çıkartıyor. Uzandığımız yere mıknatıs gibi yapışıp kalıyoruz kimseden "hadi gidelim" sözü çıkmıyor. Bir ömür de orda yaşıyorum...

10 saatli yürüyüş, Karçal zirve ile

Beşinci gün sonu...

 



Ynt: Artvin - Rize (Karçal, Kaçkar)

Artvin - Borçka - Beyazsu Yaylası - Yıldızlı Göl

Altıncı gün yine leziz bir köy kahvaltısıyla başlıyor. Bugünki rota yıldızlı göl gidiş geliş altı saatlik düne nazaran oldukça kolay bir rota. Hava yine açık tek bir bulut yok.



Çıkacağımız patika yol bizi sırta kadar götürecek sırttan sonrası yıldızlı göl..Dörtlü Yürüyüş nizamını artık otomatik alıyoruz. Dörtlünün en sonu bana tahsisli, bol bol fotoğraf çekmek ve bol bol yaban mersini yemek için.. Bugün 2300 den 3000 metreye tırmanacağız..







Yaylamız..



Dönüp dönüp arkamıza bakıyoruz, her adımda değişen manzaradan hiçbir birşey kaçırmamak adına.. Bugün yorgunluktan değil de keyfimize göre duraklıyoruz, yayılıyoruz, arada bir İsa abi bir şarkı doluyor diline ona eşlik ediyoruz elimizden geldiğince..

Çıktığımız patika yol..





Sırtı aşıyoruz ve karşımızda yıldızlı göl. Muhteşem.. Ufak görünen göl yaklaştıkça uzaklaşıyor, büyüyor, büyülüyor..