Arazide Vinç Kullanımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 43
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,483

VitaEsMorte

Zirve
DİREK ÇEKME METODU

474220syfyz1.jpg

Vinç silindirindeki ilk kat vinç oranını verir. Örneğin 3600 kg.lık vinç oranı sadece silindir üstündeki ilk kattır. Silindir üstüne eklenen her kat için çekişten yaklaşık 450 kg kaybedersiniz.

ÇİFT ÇEKME METODU

474320syfgv0.jpg

Bu metot, makara kullanarak vinç kablosunu çiftleme mantığına dayanır. Bu sayede vincinizin çekme gücünü de iki kat artırırsınız. Örneğin 3600 kg’lık vinç üstteki şekilde kullanılırsa çekiş güçü 7200 kg’a çıkar.

VİNÇ İLE ARAÇ KURTARMA

475120syfrd5.jpg

Bir yere saplanmış bir aracın bir başka aracın vinciyle çekilmesi durumunda iki araç da dört çeker ve düşük arazi vitesi konumunda bulunmalıdır. Çekebilmek için öncelikle vinç bulunan aracı geri vites pozisyonuna getirmeniz gerekir. Vinci kullanırken çok az bir güç uygulamanız gerektiğini unutmayın.

475220syfni9.jpg

Kurtarma sırasında çekilen araç mutlaka birinci viteste olmalıdır ve vinç çalıştırılırken hafifçe gaz verilmelidir. Araçlar arasında vinç kullanırken; halatı, çekme çengeline veya şasiye bağlayın. Arka tamponu kesinlikle kullanmayın çünkü yerinden çıkabilir. Çevrede bulunan insanların uzak durmasını sağlayın ve halat gerilmeden önce arasına bir çeket veya battaniye yerleştirin. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi makara yardımıyla ikiye ayrılan halat çekme gücünü de ikiye katlar.

Tabi her zaman vinç ile kurtaracak ikinci bir araç bulamayabilirsiniz. Bu durumda çevrenizdeki nesnelerden faydalanmanız gerekebilir. Eğer çevrede vinç kablosunu bağlayacak büyük ve kalın gövdeli bir ağaç yoksa, strap’inizi etraflarından dolaştırmak suretiyle birkaç küçük ağaça bağlayabilirsiniz. Strap’i mümkün olduğu kadar ağaçların köklerine yakın bağlamaya dikkat edin. Halatı ağacın etrafına strap’siz bağlamayın ve kendi vinç kablonuza kesinlikle tutturmayın. Bu şekilde yaparsanız halat zayıflayıp kopabilir. Ayrıca strap kullanmazsanız ağacı da öldürebilirsiniz.

YOLDAN AĞAÇ KALDIRMA

475320syfwb0.jpg

Yol üzerindeki ağacı kaldırmak için güç noktası olarak diğer bir ağacı veya kayayı kullanabilir ve vinciniz sayesinde kapalı yolu açabilirsiniz. Koruyucu strap ve halat arasına çeket veya battaniye koymayı unutmayın. Ayrıca yakınınızdaki insanların yeteri kadar uzakta durmalarını sağlayın.

YOLDAN ÇIKAN ARACI ÇEKMEK

476120syfbj2.jpg

Yoldan çıkan bir aracı, üst resimde görüldüğü gibi; bir ağaç, bez strap’i ve makara kullanarak ters açıyla çekebilirsiniz. Eğer yakınınızda ağaç yoksa, vinç çapası işinizi görebilir.

ARACI KÜTÜK ÜZERİNDEN AŞIRMAK

476220syftj9.jpg
476320syfds7.jpg

Arazide ilerlerken yol üstündeki bir kütükten veya engelden aracı aşırmak için, direk üzerinden geçmek yerine yukarıda sağda gösterildiği gibi küçük bir açıyla tırmanmak gerekir. Bu gibi durumlarda aracınızın yerden yüksekliğini mutlaka bilmelisiniz. Örneğin aracınızın yüksekliği 20 cm ise 30 cm.lik bir kütüğün üstünden geçemezsiniz. Buradaki en mantıklı yol başka bir kütük, kaya veya toprak kullanarak rampa yapmaktır.

YARIKLARDAN GEÇME

476420syfwz9.jpg

Kar veya çamur içinde bir yarığa saplanıp kaldıysanız, yarığa 45 derecelik bir açıyla lastik genişliğinde iki küçük hendek kazın. Bulduğunuz materyalleri eski yarığın önüne koyun. Yavaşça ilerlemeye başlayın. Araç kendi kendini yarıktan kurtaracaktır.

Etiketler
Ynt: Arazide Vinç Kullanımı

birde arkadaşlar palanga sistemi vardır denizcilikte cok kulanılır bu sistemi kurdunuzmu 3000kg lık vincinizle 12000kg lık agırlıgı bile cekebilirsiniz palanga 4 makara ve iplerden oluşan bir dolamdırşu linkte basit örnegi var

http://egitek.meb.gov.tr/dersdesmer/son_deney/deneyler/deney34.htm

reis28' Alıntı:
birde arkadaşlar palanga sistemi vardır denizcilikte cok kulanılır bu sistemi kurdunuzmu 3000kg lık vincinizle 12000kg lık agırlıgı bile cekebilirsiniz palanga 4 makara ve iplerden oluşan bir dolamdırşu linkte basit örnegi var

http://egitek.meb.gov.tr/dersdesmer/son_deney/deneyler/deney34.htm

Kaşif kaptan,şunu da gözardı etmemek gerekir ki makara ve palanga sistemleri,vinç in üzerine binen yükü böler,ancak çekilen cismin tüm ağırlığı hala halat üzerindedir,halat kopma nedenlerinde ilk sırada yer alır...Selamlar

Sevgili Murat bu kadar önemli bir konuya el attığınız için öncelikle tebrikler.Yeterli ilgiyi görmemiş gibi geldi,konunun yeri mi yanlış acaba,moderatörlerden rica etsek yardımcı olurlar mı?

Murat Bey admin zaten ;D Çok güzel bir konu olmuş, makara ile vince ağır gelebilecek bir aracı çekme tekniğini geçtiğimiz haftalarda Kartepe-Kuzuyayla gezimizde kullanmıştık ;)

erdin hocam halata binen yük dogrudur her zaman fazladır halatın kanca öncesine bir miktar agırlık ve yumşak bir malzemeyle sarılırsa halat kopma halinde kendini yere dogru cekerek savrulur bir önlemdir

reis28' Alıntı:
erdin hocam halata binen yük dogrudur her zaman fazladır halatın kanca öncesine bir miktar agırlık ve yumşak bir malzemeyle sarılırsa halat kopma halinde kendini yere dogru cekerek savrulur bir önlemdir

Kesinlikle doğru ancak yukarıda yazdığım konu halat seçimi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken bir unsur,palan kullanmak vinçlemenin olmazsa olmazıdır :smiley: Selamlar

bu yararlı bilgiler için emeği gecen herkese teşekkürler

selam arkadaşlar ben yeni 94 model 5kapı suziki vitara aldım ist buldan arman tungerden yeni yeni arazide kullanmaya başladım bu bilgilerin gerçekten faydasını gördüm inşallah bende birşeyler öğrenip faydalı olursam ne mutlu bana

mustafaakca' Alıntı:
selam arkadaşlar ben yeni 94 model 5kapı suziki vitara aldım ist buldan arman tungerden yeni yeni arazide kullanmaya başladım bu bilgilerin gerçekten faydasını gördüm inşallah bende birşeyler öğrenip faydalı olursam ne mutlu bana

Arman'dan araç hakkında teknik bilgi ve sürüş teknikleri konusunda da yardım alabilirsiniz,deneyimli bir arkadaşımızdır ve saygıdeğer bir insandır...

Atlamışım,tabanı düz bassın,hayırlı olsun :smiley:

selam arkadaşlar cevaplar için teşekürler arman kardeş iyi bir dost saolsun yardımcı oluyo .

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,688
Kayıtlı Üye Sayımız
166,532
Kaydolan Son Üyemiz
Tanersezen

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR