Arazide arabaya yıldırım düşerse ne olur ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan congalaz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 35,793
Ynt: Arazide arabaya yıldırım düşerse ne olur ?

Ben de aracın faraday kafesi görevi göreceğini düşünüyorum. Ancak bunun bir yerlerde test edilmesi lazım. Test sonuçlarını görmeden "araçtan inmezsem güvendeyim" diye de rahatlamam.

Lastikler korunmamız açısından hiç fark yaratmaz ve büyük bir ihtimalle anında alev alırlar.

Tempus da haklı, ortalama yıldırımlar 1 trilyon watt gücüne ulaşabiliyor. Yaklaşık 20.000 C sıcaklık oluşuyor ve bunun sonucunda, akımın etrafındaki havanın genleşmesi ile oluşan şok dalgasını da ses olarak (gök gürültüsü) duyuyoruz. Yakınında olmak istemeyeceğiniz bir güç.

Etiketler

uzman cevabı olsun, arazide en güvenli yer aracınızın içidir faraday kafesi görevi görür, size bir şey olmaz, hatta şanslıysanız arabaya da bir şey olmaz. top gear de incelemişti bu zaten.

Merhabalar,
Biz bu olayı yaşadık. Clio binek araçla giderken ön kaputun üzerine yıldırım düştü. Flaş patlaması gibi bir ışık oldu ama ses çok yüksek değildi. Durduk ama araba stop etmemişti. Eve gelince aracı stop ettik ve bir daha çalışmadı. Radyo gitmiş, ön göğüs elektrik sisteminde dolaşmış ve yakmış tamamen değişmesi gerekti, klima çalışmadı ve hala arıza bulunamadı çalışmıyor. Kaput üstünde sadece küçük bir iz yapmış.
Yani araç hem yıldırımı çekmiş hem de bizi korumuş oldu. Karavanda olsa elektrik sistemini çökertme ihtimali yüksek, Özellikle güneş paneli olanlar ve kablo fazlalığını yuvarlak saranlar korksun... ;D Korkacak birşey yok, yola devam ;)

Günay

4-5 yıl evvel bu konu aklıma gelip bir dostuma sormuştum. Onun tarifiyle karavandan elektriği toprağa vermek için 10 mm kalay veya bakır oto tesisat kablosunun bir ucuna kalın etli bakır kablo başı lehimlettim diğer ucundaki çıplak kablo kısmı da lehimletip aracın şasinin altına herhangi bir civataya kablo başını monte edip diğer ucunu asağıya toprağa 3-4 santim yaklaşacak şekilde sarkıttım.

Böyle bir olaya maruz kalmadan mutlu geziler dilerim.

Hüseyin Işıl

bu gün emekli orman yüksek mühendisi bir arkadaşla abiylle diyelim sohbet ederken sordum 1978 yıllarında adanada pamuk tarlasından dönen willys içerisinde 6 kişinin bulunduğu bir araca düşmüş ve 1 kişi sağ kalmış onunda bacak ve kollarında derin patlaklar oluşmuş...

burila' Alıntı:
bu gün emekli orman yüksek mühendisi bir arkadaşla abiylle diyelim sohbet ederken sordum 1978 yıllarında adanada pamuk tarlasından dönen willys içerisinde 6 kişinin bulunduğu bir araca düşmüş ve 1 kişi sağ kalmış onunda bacak ve kollarında derin patlaklar oluşmuş...
Uff kötü olmuş. Bu willys araçlar hani şu üstü branda veya fiber olan jeep'ler mi? Eğer öyleyse sonuç normal. :'(

http://www.youtube.com/watch?v=RUoQZ93f39c&feature=related

Fotbol sahasına yıldırım düştü,uzun zaman önce seyretmiştim.Buyrun...

Meteoroloji Mühendisiyim, '98 Mezunuyum ve hobilerim arasında offroad fobilerim arasında yıldırım ve şimşek başta gelir.

Derslerde pek başarılı olmasamda 4 yıllık okulu 3 senede bitirme başarısını gösterdim (Aslında 6 senede bitirdim fakat ilk 3 sene hiç ders geçemedim)

Konumuza gelelim:

İlgili bir derste Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlun'dan (Afet Yönetimi Profesörü) dinlemiştim..

En güvenli yer Arabalarımızın içi ancak; Metal aksamla birebir temas olmayacak, camlar tamamen kapalı olacak, içi ıslak olmayacak (derin su geçişinden sonra üstümüz başımız koltuklar paspaslar vs ıslak olmayacak) bunlara ilaveten kendi şahsi tedbirim olarak telsiz telefon ve radyoyu kapatıyorum..

Araç dışında arazide isek Saçlarınız her koşulda (uzun kısa kıvırcık vs) dikiliyorsa arkanıza bakmadan kaçın o bölgeye 5 dk içinde yıldırım düşecek demektir (fotoğraflarla belgelenmiş)
Ağaçlardan uzak durulacağı herkes tarafından bilinir ilave olarak çömelmiş vaziyette eller başı kavramış cenin pozisyonunda iken mümkün olduğunca parmak uclarına kalkmakta fayda vardır.

Hatırladıklarım bunlardır.

Allah kimsenin başına vermesin

Saygılar Ümit

sanırım 2002 yılı civarında benim bir tanıdığımın yeni aldığı 1-2 haftalık opel astra model aracına (galiba radyo antenine) düşmüştü.. ve bildiğim kadarıyla aracın elektrik aksamında sorunlar oluşmuştu ancak kendisine hiç bir şey olmamıştı. haa ama araçtan nasıl çıktı, metal aksamlara dokundumu onu bilmiyorum.
birde askerde denizde iken seyirde arkamızdaki gemiye yıldırım düşmüştü, bir müddet telsiz irtibatı filan kesildi ancak sonradan iyi olduklarını belirttiklerini hatırlıyorum yani denizdede profesyonel bir teknede ölen kalan olmamıştı.

ümit abininde dediği gibi eğer arabanın içindeyseniz ve hiçbiryerle temasınız yoksa size birşey olmaz elektronik derslerinde devamlı tekrarlanan bi konuydu bu fakat kapıdan çıktığınızda neler olacağı konusunda fazla söze gerek yok. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,634
Kaydolan Son Üyemiz
nivacikadir

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR