Araç Muayene Kusur Tablosu, TUV Hakkında...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Alps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 270
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 105,087

Etiketler
Ynt: Araç Muayene Kusur Tablosu, TUV Hakkında...

Şu an için traktörler ve arazi araçları sıfır dahi alınsa her sene muayene olmak zorunda.

Şimdiye kadar arazi araçlarında bir yıl olan muayene süresi yaklaşık iki hafta önce çıkan bir genelge ile iki yıla çıkarıldı,

Selamlar,

nutkey' Alıntı:
Şimdiye kadar arazi araçlarında bir yıl olan muayene süresi yaklaşık iki hafta önce çıkan bir genelge ile iki yıla çıkarıldı,

Selamlar,

Bu harika bir haber, peki mevcut muayeneler buna giriyormu yoksa yaptırdıktan sonra mı iki yıl??? (5 eylülde bitiyor HR-V.nin ki :( )

bu tip şeyler geriye dönük işlemez genelde. muayene tarihinde muayene olmaya gideceğiz mecburen... neyseki herşey stok benim arabada.

yanlız arabanın arka camları fabrikasyon yarı aynalı. geçen sene muayeneye gittiğimde adam baktı bunlar film değilmiş başka birşey bu dedi. bende zaten standartı böyle dedim. neyseki ön camlar standart zaten. umarım TUV olduk ayağına kılçık çıkartmazlar.

İki hafta kadar önce 4X4 aracımın fenni muayenesini yaptırdım. Geçerlilik süresini 2 yıl yazmışlar. Ben de araca bakmadan muayene belgelerini imzaladıkları için binek oto ile karıştırdılar zannetmiştim :smiley:

Bugün HR-V'ye muayene yaptırdım, 04/09/2010 yazıldı direk, senede iki kez muayene yaptırmak canımı sıkıyordu iyi oldu bu :smiley:

http://www.tse.org.tr/Turkish/belgelendirme/aracpromud/aitmyonetmelik.pdfTADİLATLAR
1- TANIM
Bir araç üzerinde imalatından sonra veya hizmet süresinde, aracın niteliğini değiştirecek şekilde yapılan işlem tadilattır.
2- KAPSAM
2.1- MARTOY, TORTOY, MOTOY ve bu yönetmelik kapsamında belgelendirilmiş araçlar üzerinde imalatından sonra
tadilat yapılabilir.
2.2- MARTOY, TORTOY, MOTOY ve bu Yönetmelik uygulamalarından önce trafiğe çıkmış, kayıt ve tescilleri yapılmış
araçlar üzerinde tadilat yapılabilir.
2.3- Bir aracın motor ve şasi değişikliği dışında kısmi komplelerinin aynı karakterdeki orijinalleri veya ana üreticinin
onayladığı alternatifleri (tip onayı kapsamında bulunan) ile değiştirilmesi tadilat kapsamında değildir. Ancak Karayolları
Trafik Kanununun 32 nci maddesi hükümleri saklıdır.
2.4- Ekonomik ömrünü doldurması veya başka nedenlerle hurda olduğu saptanmış olan ve trafik kaydı silinmiş bulunan
araçlara tadilat yapılamaz ve yeniden tescil edilemez.
3- AİTM TADİLAT BAŞVURUSU
3.1- Tadilatlarla ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum/kuruluşa müracaat edilir.
3.2- Müracaat ekinde, tadilat konusu araçla ilgili olarak, Bakanlık veya Bakanlığın yetki verdiği kuruluş tarafından, AİTM
yetki belgesi verilmiş mühendislerce, bu yönetmelikte belirtilen esaslara göre maksada uygun yeterli ölçeklerde çizilen
tadilat projeleri ve hesapları iki nüsha halinde hazırlanır.
3.3- Tadilatı yapılacak aracın tadilatla ilgili aksam, teknik ünite veya sistemi “E” ve/veya “e” belgeli ise, belgelerinde o
araca uygulanabileceği belirtilmiş ve montaj talimatı varsa, sadece montajı yapan firma Teknik Sorumlusunun uygunluk
beyanı aranır.
28
3.4- Projeye tabi olmayan tadilatlar; bu Ekin 4 üncü maddesinde yer alan tadilatlar dışında kalan ve tanıtma
bildirimlerindeki özellikleri değiştirmeyen ve araçlarla ilgili kanun veya yönetmeliklerin sınırları içerisinde kalan tadilatlar
için Ek V/D’ye göre sınırlı tadilat bildirimi düzenlenir ve Bakanlık veya yetkili kılacağı kuruluşa onaylattırılır. Onaylı
nüshalardan biri Araç Muayene İstasyonuna verilir ve aracın trafiğe tescili için Karayolları Trafik Kanununun 32 nci
maddesi uygulanır.
3.5- Tadilat sırasında değişen veya ilave edilen kısımlar nedeniyle aracın aksam, sistem ve ayrı teknik üniteleri kapsamında
değişiklik yapılması durumunda, yapılan değişiklik ve bu değişikliğin etkilediği sistemler, bu Yönetmeliğin Ek VII ve diğer
ilgili hükümlerini karşılamalıdır.
3.6 -Tamamlanmamış araç Tip Onay belgesi bulunan bir araç üzerinde, varyant ve versiyon seviyesinde yapılacak
değişiklikler, ancak bu araç için birinci seviyede Ulusal Tip Onayını almış imalatçısı tarafından gerçekleştirilebilir.4- MÜSAADE EDİLEN TADİLATLAR
4.1- Motor değişikliği
4.2- Aktarma organları tadilatı ve PTO (Yardımcı güç çıkışı) uygulaması.
4.3- Direksiyon sistemleri tadilatı.
4.4- Şasi tadilatı
4.5- Çeki kancası ilavesi
...
4.7- Kabin ve karoseri tadilatı
4.9- Koltuk çıkartılması veya ilavesi.
...
4.11- Klima sistemleri tadilatı.
4.12- Fren sistemi tadilatı.
4.13- Elektrik sistemi tadilatı.
4.17 Ön, arka ve yan (marşpiye) koruyucu sistemler (Bull-Bar)
4.17.1 M1G, N1, N1G kategorisi araçlara takılabilir.
4.17.2 Aracın, görüş alanı, aydınlatma, plaka alanı, çeki tertibatı ve benzeri sistem ve aksamların onaylarını geçersiz
kılmayacak veya çalışmalarını engellemeyecek şekilde montajı yapılmalıdır.
4.17.3 Üzerinde keskin köşe, sivri uç ve benzeri hasar verici veya çarpma anında kişiyi yaralayıcı çıkıntıların olmaması
gerekir.
4.17.4 Ön koruma sistemi araca takıldığında yüksekliği, aracın far merceklerinin en üst noktalarını birleştiren hattın
oluşturduğu düzlemden 100 mmden fazla olmamalıdır.
4.17.5 Tüm dışa dönük esnek olmayan yüzeyler en az 5 mm yarıçaplı bir kavise sahip olacak şekilde tasarlanmış olmalıdır.
4.17.6 Koruyucu sistemin toplam kütlesi, her türlü bağlantı ve sabitleme elemanları dahil olmak üzere, koruyucu olarak
tasarlandığı taşıtın kütlesinin %1.2’sinden fazla olamaz ve bu kütle ayrıca 18 kg’dan çok olamaz.
4.17.7 Ön koruyucu sistemler ile araç yüzeyi arasındaki mesafe 80 mm’yi geçmemelidir.
4.17.8 Ön koruma sistemi aracın genişliğini artırmamalıdır. Aracın genişliğinin %75’ini aşan sistemlerde uçlar içeri doğru
dönük olamalıdır. Aracın gövdesine gömülü olanlar, entegre sistemler veya uçların 100 mm çapında kürenin temas
edemediği ve gövde ile arasındaki boşluk 20 mm’yi aşmayan sistemleri bu şartı yerine getirmiş kabul edilir.
4.17.9 Ön koruma sisteminin en ön ucu ile tamponun en ön ucu arasındaki mesafe 50 mm’yi aşmamalıdır. Ancak basma
mukavemeti 0,35 Mpa’dan daha az olan malzemelerden yapılanlarda bu şart aranmaz.

4.9- Koltuk çıkartılması veya ilavesi

Arkadaşlar merhaba ;
Son günlerde İzmir de sıklıkla araç muayene istasyonlarındaki problemlerden bahsedildiğini duyuyorum.Şöyleki ; araca takılan geniş lastikler, xenon farlar , yan basamaklar vs. gibi aracın orjinalinde olmayan her şeyi söktürdüklerini ve aksi durumda vize vermediklerini duydum ve bir doblo sahibine bile bir çok zorluk çıkardıklarını ,aksesuarlarını söktürdüklerini söylediler.
Şimdi sorum şu ; malum , ben istediğim aracı bulursam alıp pek çok ekstra uygulama yapacağım.Ancak trafiğe çıkamamak endişesi taşıyorum.Bu konuda İzmir de çok fazla problem var.Şu anda muayeneler bildiğiniz gibi özelleşti ve TÜV lisansı ile yapılıyor.Önümüzdeki dönemlerde bu uygulama tüm Türkiye yi kapsayacak.
Sizlerin bu konuda yaşadığınız sıkıntılar varmı ? Veya ne önerirsiniz ?
Saygılar

Aşağıda linkini verdiğim "Araç Muayene Kusur Tablosu" başlığı altında bu konu tartışılmakta...
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=15379.0

bu muayene işi iyice zorlaştı fiat bayinde çalışan akrabam var gönderdikleri 5 tane sıfır araba muayeneyi geçememiş bu işe bi çözüm bulmak lazım

Bende gecen hafta muayene gittim ve 2 sene dediler.bakalım 2 sene sonra TUV le aramız nasıl olacak.:smiley:
Hersey standart diyeceklerse takacak lastik bile yok artık kiralarız bizde ne yapalım birilerinden:smiley:

Dün araç muayenesi için TÜV istasyonuna gittim. Araçlardaki ön ve arka koruma demirleri ve cam filmi hafif kusur olarak değerlendirilip muayeneden geçiyor. Bilgilerinize...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,715
Kayıtlı Üye Sayımız
166,550
Kaydolan Son Üyemiz
Vehbikoc

SON KONULAR

Geri