Ynt: Arabayla Gürcistan Batum Gezisi
Herkese merhaba ;
Öncelikle ya ben çok şanslıyım ya da bazı arkadaşlar Gürcistan ile ilgili abartılı bilgiler veriyorlar. Abartısız son 6-7 yıldır sürekli gidip geldiğim bir ülke Gürcistan. Batum'dan tutun, Poti'ye,Kutaisi'ye, Goriye, Tiflise, Gudauriye yani en büyüğünden en küçük yerleşimlere kadar, sadece gezme amaçlı geziler yaptım. Güvenlik ile alakalı hiç bir sorun yaşamadım. Bu zaman zarfında 2 defa da Ermenistan'a geçiş yaptım. Kurallara uygun davranıp, kimseyi rahatsız etmezseniz ne günlük hayatta ne trafikte başınıza bela almazsınız. En çok okuduğum yanlışlardan birisi yemekler üzerine. Gürcü ve Kafkas mutfağı et ağırlıklıdır. Restaurantlarda domuz eti tabi ki vardır ama siz sipariş vermeden kesinlikle servis yapmazlar. Mesela Batum'da benim en sevdiğim mekanlar içerisinde Shemoikhede Genatsvale adlı mekan ilk sırada gelir ( Jordania Caddesi no:8) Bu mekana rahatlıkla gidip, Sarço çorbası ile başlayıp, dana etli kinkhali , şaşlık yada dana etinden Ojahuri sipariş edebilirsiniz. Meşhur Ermeni Basthurmalarından tadabilirsiniz ( pastırma). Türk lokantaları hem kalitesiz hem hesap olarak kazıkçıdır. Pek çok insan Batum tarafına kumar yada fuhuş amaçlı geldikleri için, su testisi su yolunda kırılır misali takıldıkları mekanlardan dolayı sıkıntılar yaşamaktadır. Kalacak kaliteli ve hesaplı otel için tavsiyem Era Palace otel olacaktır ( Eski adı Gorgiladze yeni adı Era caddesinde) Fiyatları sezonda 140 sezon dışında 100 Lari civarındadır. Çok rahat edeceğinize eminim. Batum'a gidip Türklerin işlettiği pavyon sınıfı mekanlarda takılmak isteyenlere sözüm yok ancak Piazza Meydanı ve çevresindeki bütün karadeniz sahilinde bulamayacağınız kalitedeki barları es geçmeyin. President Plaza otel içerisinde çalışan Black Buddha Bar, Piazza Inn otelin altındaki Quiet Woman Irish Pub çok kaliteli bir ambians sağlar. Mahindjauri tren istasyonunu geçince sağınızda kalan Lazuri Megrel Restaurant'ta Megrel ve Gürcü mutfağından eşsiz yemekler yiyebilir, Saperavi şarabınızı yudumlayabilirsiniz. Canınız balık çekerse pahalı bir mekana gitmek zorunda değilsiniz, Batum Limanını takip edin, limanı geçer geçmez Soccar petrolün oradan U dönüşü yapıp balıkhanenin önüne geleceksiniz. Balıkhanede istediğiniz balıkları,midyeleri pazarlıkla satın alıp, temizletip hemen yan taraftaki salaş mekanlardan birine girin. Çalışanlardan birine balıkları nasıl istediğinizi söyleyip oturun. Taze otlardan yapılmış salatalar, ev turşuları,peynir ve taze sıcak mısır ekmeği ile masanız dolacaktır. ŞArabınızı yada ne içecekseniz siparişinizi verin ve sıcak balıklarınızı yiyip çok komik bir hesap ödeyerek kalkabilirsiniz. Gürcistan hakkında soruları olan varsa yardımcı olmak beni mutlu eder.