Ynt: Araba İle Avrupa Turumuz
MOSTAR
Şehir ismini ünlü köprü Mostardan almaktadır. Köprü şehri ikiye ayırmaktadır ve bir tarafta Boşnaklar diğer tarafta Hırvatlar yaşamaktadır. Mostar köprüsü Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilmiştir. Neretva Nehri'nden 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan Mostar Köprüsü, dönemine göre gelişmiş bir teknolojiyle inşa edilmiştir.. Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullanılmıştır.
Bosna-Hersek'te başlayan iç savaş sırasında Mostar Köprüsü'ne ilk saldırıyı 1992'de Bosnalı Sırplar düzenlemiş. 9 Kasım 1993'te Hırvat tankları köprüye daha büyük bir zarar veren saldırılarını başlatmış ve Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkılmıştır.
Mostar Köprüsü' nün eski hâline uygun olarak yeniden inşası çalışmaları UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle 1997'de başlamış. Macar ordusundan dalgıçlar orijinal taşları nehir yatağından bulup vinçlerle çıkarmış. Bombardımandan ve suyun içinde bozulmaya uğramış taşlar yapıda kullanılamadığından, orijinal taşların çıkarıldığı, günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrardan bu iş için açılıp, aynı ocaktan çıkarılan taşlar köprünün yapımında kullanılmış. Türkiye köprü yapımına yaklaşık 1 milyon dolarlık yardım yapmış.
GEZİLECEK YERLER
Eski Küprü ( Stari Most )
Eski Köprü Müzesi
Muslibegovica Hause
Hersek Tarih Müzesi
Koski Mehmet Paşa Camisi