Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Tifa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 267
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 75,809
Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Aşağıdaki e-mail forum yerine, yanlışlıkla benim posta kutusuna gelmiş...


Evvəlcə hamınıza qucaq dolusu salamlar möhtərəm forum yoldaşları. :smiley:

Karaali bəy, Fatih bəy bu səfərə yoldaşı və karvan ilə birlikdə çıxır. Mən bu səfər ailəmlə birlikdə evdə qalıram, ən yaxşısı belə. Çünki mənim karvan gedəcək halı yox bilirsiniz ? Nallarını dikmiş at kimi yatır zavallı. :'(

Fatih bəy size yaxşı səfərlər diləyirəm. Yedikləriniz, içdikləriniz sizin olsun, lakin bizə gördüklərinizi yazın. Mən də bu səfər kinoda bir kürsü qapıb yoldaşlarla birlikdə sizi izləyəcəyəm.
Yolunuz açıq olsun.

Hörmetlerimle, sizləri çox sevən
Kuddise :smiley:



;D ;D ;D

Kuddusi Bey çok hatırşinasdır. Sağolsun varolsun. Ayrıca Kuddusi'den haberler aldıkça bizlerle paylaşırsanız sevinriz. ;)

buralpdi' Alıntı:
bizde yerimizi alalım :smiley:

Levent Bey, deneyimli bir karavancı olarak gözlemleriniz ve deneyimleriniz bizim için değerlidir. İlginiz için teşekkür ederim.

fsirin' Alıntı:
Bu sene biz de uzun gezi yapamadık. İlgiyle izliyoruz. :smiley:

Ferhat Bey sizlerin hem mesafe hem de zaman olarak temponuza yetişmek ne mümkün. Ancak yapabildiğimiz kadarıyla arkanızdan yetişmeye çalışıyoruz. Ayrıca gezi yazılarınızı da özlediğimizi belirtmeliyiz.

activist' Alıntı:
Benim gibi daha yolun çok başlarında olanlar içinde çok güzel bir yazı dizisi olacağına eminim.

Umarım beğeninize layık oluruz.

karaali71' Alıntı:
Kuddusi Beyin gidememesine üzüldüm,onda anı çoktur,Fatih Beyin geçtiği yerlerde karavanıyla başına gelenleri,mail yoluyla gönderir size artık... ;D

Bence Mesut Bey vasıtasıyla Kuddusi'nin haberlerini alırız. Onun maillerinden bizi mahrum etmez diye düşünüyorum. ;D
 

Etiketler


Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

Bu arada memleketim Bergama’ya izninizle biraz iltimas geçerek bu yıl dünyada UNESCO Dünya Miras listesine alınan 999. Türkiye’de 13. Dünya Mirası olmasının sevinciyle iki minik bilgilendirmeyle devam edelim.
Serapis Tapınağı ( Serapeion ) yada halk arasındaki söylemiyle Kızılavlu veya Bazilika.
Milattan sonra 2.yy’da Roma İmparatoru Hadrian zamanında Mısır tanrıları Serapis ve İsis adına yapılan tapınak daha sonra Anadolu’daki ilk yedi kiliseden birisine ev sahipliği yapmış, milattan sonra 7. yy’da ki Arap akınları sırasında yakılarak tahrip olmuştur.
Avlusuyla birlikte 260 x 100 metrelik bir alanı kaplayan ana yapının ölçüleri de 60 x 26 metre boyutlarında. Bu geniş alanı elde etmek için ana yapının önünden akan Selinus Çayını çift tonoz içerisine alarak su tüneli oluşturan Romalıların mühendislik tekniğine hayran olmamak elde değil. Daha sonra bu tünellerin üzerine bir mahalle kuruluyor ve 18-19. yy’larda “ Ne Yerde Ne Gökte” mahallesi adıyla anılıyor. Şimdiki adı ise “Bodrum Üstü”
Şu anda bile Bergama’yı kuzey-güney doğrultulu geçen anayol bu Roma Tonozlarının üzerinden geçiyor.
Pergamon’un en seçkin antik anıtlarından biri olan Kızılavlu, devasa boyutlarıyla Anadolu’daki Roma dönemi yapıları arasında en büyüklerinden birisi sayılır.

gezi3 018.JPG


gezi3 016.JPG


gezi 1 014.JPG


Bodrumlar.jpg
 

Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

İlklerin kenti Bergama’dan bir ilk daha: Bergama Kermesi
Türkiye’nin ilk, dünyanın ise Fransa'nın Nice şehrinde yapılandan sonra ikinci yerel festivalidir. Kermes üzerine birkaç notla Bergama kısmını kapatıp kuzeye doğru hareketlenmek için hazırlıklara başlayalım.
1934 yılında Batı Anadolu’da bir yurt gezisine çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 13 Nisan’da Bergama’ya gelir.
Kendisini merakla ve coşkuyla bekleyen Bergamalılara seslenir, şehri gezer ve ardından halkevinde Bergama’nın ve İzmir’in ileri gelenleriyle bir toplantı yapar ve bu toplantıda, binlerce yıl öncesinden itibaren çok değerli eserlere ev sahipliği yapan Bergama’nın tanıtılması için dünya çapında bir şenlik düzenlenmesi gerektiğini belirtir.
Bergama kermesi, Atatürk’ün Bergamalılara emaneti, hediyesi, mirasıdır.
Ancak bu şenlik, ya da o zamanki söylemi ile Kermes nasıl bir şeydi ve gerçeğe nasıl dönüşecekti.
Bergamalılar, dönemin İzmir Valisi Fazıl Güleç önderliğinde Bergama’da, ülkenin ilk yerel festivalini gerçekleştirmeyi başarırlar.
Takvim yaprakları 22 Mayıs 1937 tarihini gösterdiğinde, hazırlıkları tamamlanan şenlik, Bergama Kermesi adıyla kutlanmaya başlanır.
Bergama gönüllülerinden oluşan Bergama’yı Sevenler Cemiyeti’nce hazırlanan ilk Kermes, Atatürk’ün arzu ettiği gibi, Bergama’nın tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkaran bir programa sahiptir.
O yıl ve takip eden yıllarda Kermes, olması gerektiği gibi Akropol ve Asklepion’da dünya klasiklerinin sergilendiği tiyatrolara, unutulmaz Kozak Günleri’ne, Çandarlı ve Dikili’de deniz eğlencelerine, cirit-kalkan oyunlarına, zeybek ve efe gösterilerinin en güzellerine ev sahipliği yapar.
İkinci Dünya Savaşı’nın çetin yıllarında ve ülkenin geçirdiği siyasi ve ekonomik dalgalanmalarda bile hiç ara verilmeden kutlanan, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu festivali özelliğindeki Kermesin 2011 yılında 75. düzenlenmiştir.



Kermes (2).jpg


Kermes 3.jpg
 

Ekli dosyalar

  • Kermes.jpg
    Kermes.jpg
    40.4 KB · Görüntüleme: 294



Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına



gezi 3 004.JPG


gezi 3 011.JPG


gezi 3 019.JPG


gezi 3 038.JPG
 

Ekli dosyalar

  • gezi 3 001.JPG
    gezi 3 001.JPG
    120.7 KB · Görüntüleme: 260

Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

Fatih Bey, Bergama tarih dolu bir yer. 2012 yılında sadece bir gün kalabildik. Serapis tapınağının karşısındaki bir otomobil yıkama yerinin park yerinde geceledik. Böyle tarihi bir yerde geceleyebilmek çok güzeldi. Ilk fırsatta tekrar Bergama’ ya giderek bir kaç gün kalmak istiyorum. Şehri gezerken edindiğim intiba, esnafın bu tarihi zenginlikten yeterince faydalanamadığı yönündeydi. Turistleri taşıyan otobüsler teleferikten turistleri aldıkları için, turistler şehri hiç görmüyorlar gibime geldi. Sizin tavsiyeniz üzerine, Pergamonu gezdikten sonra tarihi eserlerin arasından yürüyerek şehre indik ve eski Bergama’nın içinden geçtik. Eski binaların arasında yürürken, Sonja „kendimi Italya‘ da gibi hissediyorum" demişti. Bu eski binalar tamir edilse, turistler burayı ve bu vesileyle şehri görmeden gitmezler sanıyorum. Sizde biliyorsunuz, Avrupa‘ da eski halini koruyan yerleşim yerleri, yerli yabancı turistle dolup taşarken, yeni binalarla dolu şehirlere kimse kafasını çevirip bakmıyor. Gezi notlarınızı zevkle ve ilgiyle takibediyorum. Teşekkürler.
 


Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

Hüseyin Bey haklısınız,
Bergama altın çağlarını 1970 ve 80'li yılarda yaşadı. Henüz kitle turizminin başlamadığı o yıllarda turistler arabalarıyla Avrupa ülkelerinden yola çıkarlar Kapıkule yada İpsala'dan girdikten sonra Bergama'ya uğrar genellikle de konakladıktan sonra güneye doğru devam ederlerdi.
Ancak kitle turizminin başlamasıyla tur programına bağımlı kalıyorsunuz. Tur nasıl bir program öngörmüşse artık ona uymak zorundasınız. Onların programlarında da kısıtlı bir saat dilimi içerisinde yalnızca Akropol ve Asklepion var. UNESCO Dünya Miras Listesine çok istenmesine rağmen Alanya Kalesi ve Efes Antik Kenti bile alınmazken Bergama'nın girmesine neden olan kültürel devamlılık örneğinde Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yerleşiminin birlikte görülebildiği bu yapıyı ne yazık ki turlarla gelen turistler göremiyor.
Ama şanslı bir grup var. Biz karavancılar hala bağımsız ve özgürce kendi programımıza göre gezebildiğimiz için sizin de gezerken etkilendiğiniz o farkındalığı görme şansına sahibiz.
 

Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

bu soğuk kış akşamlarında, sıcacık bir gezi olacak gibi... takipteyiz
 



Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

Sabah erkenden kalkıp saat 7.30’da yola çıktık. Herhalde sabah saatleri olmasının da etkisiyle sınır kapısı boştu. Şimdiye kadar yaptığımız en hızlı geçişten sonra Yunanistan tarafına geçtik ve esas şoku orada yaşadık.
Onlarca kez girdiğimiz Yunan Gümrükleri içerisinde hiç sorgu sual olmadan, karavanın ve araç bagajımızın kapağının dahi açılmadığı bir geçişti ve 10 dakika bile sürmeyen bir zaman dilimi içerisinde Yunan topraklarındaydık.

30-06-2011 003.JPG


30-06-2011 004.JPG


30-06-2011 012.JPG


30-06-2011 014.JPG


30-06-2011 015.JPG
 

Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

Yunan Gümrük Kapısı
Sınırdan hemen sonra başlayan Egnatio Odos

30-06-2011 018.jpg


30-06-2011 019.jpg
 


Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

30 Haziran Perşembe

İpsala-Igomenitsa arası çekili karavanlar için oldukça rahat bir güzergah, ancak yolun son bölümleri olan Kozani-Igomenitsa arası yoğun bir tünel viyadük geçişi içeriyor. Özellikle viyadük üzerlerinde sert yanal rüzgarlar ciddi bir risk oluşturuyor. Bazı kısımlar tünel-viyadük-tünel şeklinde kesintisiz devam ediyor. Bazı tünellerdeki yüksek eğim nedeniyle siz gaza basmasanız bile araç kendi kendine hızlanarak 100-110 kilometre hızlarına ulaşabiliyor. Bu kısımlarda tünelden yüksek hızla viyadük üzerine çıkmamaya özellikle dikkat etmek gerekiyor. Tünelden çıktığınız anda alabileceğiniz sert bir yanal rüzgar, katar hakimiyetini kaybetmenize sebep olabilir.
Otobandan hiç çıkmadan deponun boşalan kısmını otoban üzerinde Selanik’i geçtikten sonra Veroia yakınlarındaki tek istasyonda tamamlayarak akşam saat 20.30’da Igoumenitsa’ya ulaştık. ( Artık birisi Kavala, diğeri Grebena yakınlarında olmak üzere iki istasyon daha var) 13 saat süren yolculuktan sonra otobanın bitiş noktası olan liman sahasına girerek park ettik.
Liman her zamanki gibi yine yoğun bir gemi trafiği içerisindeydi. Önce Anek Lines’in limandaki acentesine gittiğimde ertesi sabah için Camping on Board konaklamalı Venedik’e bilet olmadığını söylediler. Ancona için sorduğumda orası için de yer yoktu. Minoan Lines’ta da aynı cevapla karşılaştım. Ne Venedik’e nede Ancona’ya bugün ve yarın yer yoktu. Böyle durumlarda yapılacak en doğru iş öncelikle şöyle yada böyle bir bilete sahip olmak olmalı.
Dışarıya çıkıp Minoan Lines’in tali acentasından ertesi gece için Ancona’ya gidiş ve 24 Temmuz için yine Ancona’dan olmak üzere dönüş biletini aldım. Gidişte karavan garajda, bizler de iç kabinde, dönüşte ise karavan yine garajda bizler ise pullman koltukta olmak şartıyla karavan+araba+3 kişi 658 Euro ödedik.
Saat 22.00 gibi Minoan Lines’in limandaki merkez ofisine gelip, yarın akşam için Ancona’ya biletimizin olduğunu ancak yarın sabah Venedik’e gidecek olan gemide Camping on Board yer varsa gidiş biletimizi değiştirmek istediğimi söyledim. Satış temsilcisi bayan umutsuzca dudak büktü ama bilgisayara girip baktığında yarın sabah 09.00’da hareket edecek olan feribotta yer olduğunu bilet farkını verirsem işlemi hemen yapabileceğini söyledi. 87 euro fark vererek gidiş biletini Venedik olarak değiştirdim. Gece liman sahası içerisinde konaklayarak, sabah 09.00’da hareket edecek feribotu bekledik.
İpsala-İgoumenitsa: 650 km
Yakıt tüketimi: 8.5 lt

Takip ettiğimiz güzergah



routeplanner 15-2.jpg


gezi 4 001.JPG


gezi 4 005.JPG


gezi 4 011.JPG
 

Ekli dosyalar

  • routeplanner 16-1.jpg
    routeplanner 16-1.jpg
    53 KB · Görüntüleme: 158

Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

Selanik'e yaklaşırken.



gezi 4 023.JPG


gezi 4 034.JPG


gezi 4 028.JPG


gezi 4 029.JPG
 

Ekli dosyalar

  • gezi 4 017.JPG
    gezi 4 017.JPG
    50.3 KB · Görüntüleme: 243



Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına

.


gezi 4 037.JPG


gezi 4 039.JPG


gezi 4 026.JPG


gezi 4 049.JPG
 

Ekli dosyalar

  • gezi 4 035.JPG
    gezi 4 035.JPG
    86.1 KB · Görüntüleme: 216

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Mesajlar
1,521,876
Kayıtlı Üye Sayımız
166,521
Kaydolan Son Üyemiz
corolla70

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst