Ahşap ile İlgili Teknikler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 576
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 201,816

Etiketler
Ynt: Ahşap ile İlgili Teknikler

Arkadaşlar;

Aşağıda vereceğim linkteki bilgileri incelerseniz sanırım işinize yarayacak bazı bilgilere ulaşa bilirsiniz. Muhtemelen bir çoğunuzun haberi olabilir ama ben yine de bilmeyenler için belki bir yararı olabilir düşüncesi ile linki veriyorum.

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/

Bu linke girdiğinizde solda modüller menüsüne tıklar ve gelen ekranda Ahşap teknolojisi alanını ya da Ahşap Yapım Tekniklerini seçerseniz sonderece sade bir anlatımla oluşturulmuş bir çok teknik bilgiye ulaşa bilirsiniz. Örneğin bir çok el aletinin nasıl kullanılacağını yada bazı mobilyaların ne şekilde yapıla bileceğini anlatan pekçok döküman var.

Umarım işinize yarar.

Bu arada Levent bey ve Yusuf bey sıcak karşılamanız için teşekkür ederim.

Selamlar.
Cahit

verdiğiniz adresi kısaca bir inceledim, çok teşekkürler, birçok arkadaşımıza temel bilgileri sağlayacaktır ve işlerini kolaylaştıracaktır:smiley:

Vallahi Levent bey sizin kadar bu işleri kolaylaştıracak bir link bilmiyorum henüz ama bazen sizi meşgul etmemek adına buradan faydalanılabilir diye düşünüyorum. Yoksa daire testereden kesim masası yapmak gibi, dik durması gereken malzemeler için aparatlar hazırlamak gibi bir çok konuda samimiyetime inanın hayranınızım.

O kadar çok konuda beni çasaretlendirdinizki inanın siz bile tahmin edemezsiniz. Umarım ileride projelerimi buraya koya bilirim ve o zamanda siz başta olmak üzere burada yazan tüm üyeler o projelere bakar ve bu arkadaşa biz ilham ve cesaret vermişrik dersiniz ki işin aslı bu olur zaten.

Cahit bey verdiğimiz bilgiler sizin işinize yaraması bizi memnun eder, burada amaç sadece insanlara yardımcı olabilmek, başarabiliyorsak ne mutlu bizlere, selamlar :smiley:

arkadaşlar yatar daire makinanızda veya aparatınızda siperi genişletmek için aşşağıdaki resim işinize yarayabilir, bu sayede geniş parçalar kesebilirsiniz, aklınızda bulunsun bir gün işinize yarar :smiley:

yatar daire ve aparatınızda kolay kesmek ve parçaların kolayca kayması için kuru el sabunu kullanabilirsiniz, sabunu tezgahın yüzeyine ve siperine sürerseniz parçalar daha kolay kayar rahat bir kesim avantajı yakalarsınız, kuru sabun leke yapmaz

DSC01076.JPG

aklınızda bulunsun :smiley:
kenarları düz olmayan parçaların yatar daire makinanızda veya aparatınızda naslı düzlenir resimli örnek,
testerenin üzerine bir yardımcı siper bağlanır, kenarı testere ile sıfır konumunda olacak, düzeltilecek ahşabınızın nasıl kesilmesini istiyorsanız o şekilde mastarınızı çivi ile sabitleyin ve arkasından kesin, sonradan çivi deliklerine macun yaparsınız , mastarınızı parçanın gözükmeyen iç kısımda kalan yüzeyine çakmalısınız

DSC01205.JPG

DSC01203.JPG

DSC01202.JPG

Bu bölümü yeni keşfettim harika birşey ansiklopediden de öte, ne sorsan yanıtı geliyor. Levent bey size ve bilgilerini paylaşan herkese sonsuz teşekkür ederim. Hazır bulmuşken benimde kafamda olan bir-iki şey sorayım.

-Yatar testerede hassas kesim için ne tip testere kullanılmalıdır. Bildiğim kadarıyla bunlar diş sayısı, kalınlık, çap veya numara ile açıklanıyor.
-Laminat döşemecilerde gördüğüm bir üstü tablalı diğer tarafı gönye kesme aparatlı makineler var bunlardan ikinci el buldum kullanışlı olurmu. Daha doğrusu bunu yatara dönüştürmek mümkün olabilirmi. dahada ileri gidersem yatar tezgahı bir mil üzerine monte edersek tezgahı döndürüp gönye kesme olarak da kullanılabilmeyi düşünüyorum. (daha ileri gitmeyim Zihni sinir i çoktan solladım galiba) ;D ;D ;D

tekrar teşekkürler.

cuneytulu' Alıntı:
Bu bölümü yeni keşfettim harika birşey ansiklopediden de öte, ne sorsan yanıtı geliyor. Levent bey size ve bilgilerini paylaşan herkese sonsuz teşekkür ederim. Hazır bulmuşken benimde kafamda olan bir-iki şey sorayım.

-Yatar testerede hassas kesim için ne tip testere kullanılmalıdır. Bildiğim kadarıyla bunlar diş sayısı, kalınlık, çap veya numara ile açıklanıyor.
-Laminat döşemecilerde gördüğüm bir üstü tablalı diğer tarafı gönye kesme aparatlı makineler var bunlardan ikinci el buldum kullanışlı olurmu. Daha doğrusu bunu yatara dönüştürmek mümkün olabilirmi. dahada ileri gidersem yatar tezgahı bir mil üzerine monte edersek tezgahı döndürüp gönye kesme olarak da kullanılabilmeyi düşünüyorum. (daha ileri gitmeyim Zihni sinir i çoktan solladım galiba) ;D ;D ;D

tekrar teşekkürler.

bizler teşekkür ederiz :smiley:
her ahşap malzemeye göre testereler mevcut, testerelerin üzerinde kullanım alanlarını gösteren işaretler var, biz genel olarak sık dişli elmas uçlu sunta testereleri kullanıyoruz
laminat döşemecilerinin kullandığı baş kesme makinalarının üstündeki sehbada en fazla 10-15cm genişlikte malzeme kesebilirsiniz, bu yüzden yatar daire tadını vermez

devam,
el frezesini makine gibi kullanabilmek için önceden anlattığım şekillere, resimli örnekler, el frezemizi bulabildiğimiz bir ahşaba sabitliyoruz, bu ahşabıda sehbalarımıza bağlıyarak portatif makinemizi oluşturuyoruz, çeşitli bıçaklar takarak kullanabiliyoruz, böyle çalışmak daha rahatdır ve daha az risk taşır,

[attachment=1]
[attachment=2]

bu freze bıçağı düz kesimler için, üstündeki rulmanı sayesinde kalıbın etrafında rahatca dolaşmanızı sağlar, alttaki bıçak ise kalıbın aynı şeklini vermek için keser

[attachment=3]

bu bıçak ise kanal açmaya yarar,

[attachment=4]

kordon bıçağını takarsanız, ahşap kenarlarınıza şekil verebilirsiniz,
[attachment=5]

DSC01560.jpg

DSC01561.jpg

DSC01563.jpg

DSC01565.jpg

DSC01569.jpg

Levet abi aracımın üstüne ahşaptan malzeme dolabı yaptım. Telefon direklerinin ilaçlı olduklarını duymuştum onun için telefon direği buldum ve biçtirdim. Yinede açık havada kalacak olması beni düşündürüyor. Bu ahşabı korumak için ne yapmalıyım, boya veya kimyasal koruyucu ne kullanmalıyım, selamlar...

byseyyah' Alıntı:
Levet abi aracımın üstüne ahşaptan malzeme dolabı yaptım. Telefon direklerinin ilaçlı olduklarını duymuştum onun için telefon direği buldum ve biçtirdim. Yinede açık havada kalacak olması beni düşündürüyor. Bu ahşabı korumak için ne yapmalıyım, boya veya kimyasal koruyucu ne kullanmalıyım, selamlar...

Ömer kardeşim,
sandığın hertarafına(içine dışına altına üstüne) önce poliüretan dolgu verniği sür, kuruduktan sonra 220no su zımparası ile zımparala, eğer yeterli görmezsen bir kat daha sür kuruduktan sonra yine zımpara yap, zımpara yaparken dolgu verniği un gibi toz çıkarıyorsa tamamdır, sonrada ister parlak ister mat son kat verniğini sürersin, kompresör ile yaparsan çok daha iyi olur,
güle güle kullan selamlar :smiley:

buralpdi' Alıntı:
Ömer kardeşim,
sandığın hertarafına(içine dışına altına üstüne) önce poliüretan dolgu verniği sür, kuruduktan sonra 220no su zımparası ile zımparala, eğer yeterli görmezsen bir kat daha sür kuruduktan sonra yine zımpara yap, zımpara yaparken dolgu verniği un gibi toz çıkarıyorsa tamamdır, sonrada ister parlak ister mat son kat verniğini sürersin, kompresör ile yaparsan çok daha iyi olur,
güle güle kullan selamlar :smiley:

Bilgi için teşekkürler abi, iyiki varsın. Özelden sormuştum ama burdanda sorayı bilgi çoğalsın. Adı protex galiba bu kimyasaı kullanmamım faydası olur mu. Birde boyayı ensonmu atacağım, tekrar teşekkürler...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,751
Kayıtlı Üye Sayımız
166,565
Kaydolan Son Üyemiz
ömer sarıhan

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.