Ağaç Dikelim

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan zerrin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 179
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 45,698
Ynt: Ağaç Dikelim

kavaklar çabuk yetişen ve kesilince kereste olarak para eden bir ağaç aynı zamanda bir alanı sahiplenmek içinde kullanıla bilir... köylerde boş duran araziler uzun zaman kalacaksa etrafına içine kavak ekilidi özellikle çocuklara yatırım bir tarlaysa bu kavak ekilirdiki çocuk büyüdüğünde askerden geldiğinde parası hazır olsun.
 

Etiketler

Ynt: Ağaç Dikelim

Bizim bahçede kavak ağaçları var kaç yıl geçti aradan bir türlü budanmadı. Öğleden sonra canım sıkıldı testereyi elime aldım merdivenle ağacın çıkabildiğim yerine kadar çıktım mümkün olduğunca zarar vermeden budadım. Allah'tan rüzgar yoktu havada süperdi. Güzel dallarınından bir kaç adet seçtim uçlarını sivrilttim ve derin bir çukur kazdım toprağı bastıra bastıra diktim ve can suyunu verdim ve rabbime dua ettim. Bu ağaçlar benim yüzümü kara çıkarmaz diye. Geçen hafta diktiklerim tomurcukları çıkmaya başlamışlar. Bunlarda çıkacak inşallah. Ağaç budarken testere kullanın balta ya da nacak ile budanınca ağaç çok zarar alıyor aklınızda bulunsun...
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Arkadaşlar dikilen fidanların tutup tutmadığı GÜNDÖNÜMÜ geçince belli olur. Yani 21 Haziran geçince belli olur.

Bu tarihe kadar filiz verip yapraklanırlar, fakat gündönümü gelince tutmayanlar sararıp kurur tutanlar yeşil kalır.

Hayırlısı Allah'tan..... :D
 

Ynt: Ağaç Dikelim

nihat bey ve talha bey gündönümünü bilmem ama besmele çekilip de dikilen fidanın tutmadığını görmedim hiç.onca ağaç diktim şu ana kadar diktiğim yıliçinde kuruyan olmadı.işin sırrı sevgiyle yapmak ve onu geliştirip büyütecek olana teslim etmek.O emanetine sahip çıkacaktır mutlaka.yoksa siz ormanların yağmur bulutlarını bir halatla mı çektiğine inanıyorsunuz.(ilkokuldayken ormanlar yağmur bulutlarını çeker derlerdi ama ipi kimin elindedir öğretmezlerdi bu bulutların ipi kimin elide acaba yada rüzgara yön veren kim)onca canlı O'nu tesbih ederken O da unutacak değil ya.saygılarımla
 



Ynt: Ağaç Dikelim

Özay kardeşim beni canevimden vurdun. Bu konuyu açmak istemedim, bazen insanlar yanlış anlıyor ve inkar ediyor. Elbette her şey Allah'ın izni ile olur.

Rahman Suresinde, (Mealen); Allah'ü Teala buyuruyor ki;

"O kuru kuru toprağa attığınız tohumlara bir bakın! Onları filizlendiren ve yeşertip fidan haline getiren siz misiniz? Yok sa Biz miyiz?
Siz hâlâ Rabbinizi inkar mı ediyorsunuz?"

"Febi eyyi ele i-Rabbüke me-tükezziben"
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Gündönümünü bilmiyorum ama şimdiye kadar diktiğim fidanların hepside tuttu. Önce rabbime emanet ediyorum daha sonra elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Fidan dikerken Peygamber efendimizin hadisi şerifini düşünerek dikiyorum.
"yarın kıyamet kopacağını bilseniz dahi elinizde bir fidan varsa onu dikiniz" ben bu mübarek sözü düşünerek dikiyorum.
Çok teşekkür ederim Özay bey sizlerin sayesinde bilmediğim konularda bilgi sahibi olup bilmediklerimi öğreniyorum. İşiniz rastgele... ;)
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Şu konuya çok fazla insanların katılmalarını beklerdim. Bu konu çok önemli olduğu halde katılım az oldu. Buna şükür.
 

Ynt: Ağaç Dikelim

SÜVARİ' Alıntı:
Şu konuya çok fazla insanların katılmalarını beklerdim. Bu konu çok önemli olduğu halde katılım az oldu. Buna şükür.

çeşitli bölgelerde agaç dikim organizasyonu yapılsa ve kampçı-karavancı-offroad cı gezenbilirler bu aktiviteye katılsa hem agac diksek hem de bir organizasyon yapılmış olsa nasıl olur
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Tabiki süper olur Alp kardeşim. Bu ağaç dikme olayını bir gelenek haline getirmek gerek.

Geçen günlerde bir Orman Müdürlüğü'ne gittim. Bu konuyu konuştum. Devlet fidan üretme yerleri (Pek çok yerde var) çok gayret etmelerine karşın ihtiyacı karşılayamıyorlarmış.

Yani bu Ülkenin tamamen ağaçlandırılması için resmi kurumlarla birlikte bizlerin de çalışması gerek. İlginize teşekkür ederim.
 



Ynt: Ağaç Dikelim

yapılsın bir organizasyon biz cebimizden finanse ederek dikelim biraz fidan 1 tane bile dikmiş olsak kar olucagını dusunursek,vakit kaybetmemek gerekli.
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Ağaç konusunu görünce yazmadan duramadım :smiley: Ben bir kaç yıldır, farklı yöntemlerle ağaç çoğaltmaya çalışıyorum.

Herkesin kolaylıkla yapabileceği yöntem tohumdan yetiştirmektir. Sadece bir yaz mevsiminde yenilen meyvenin çekirdeğinin doğaya bırakılması bile doğaya ve insana umut vermektedir. Yenilen meyvelerin tohumlarının atılacağı bir sepetle başlanılabilir bu işe. Doğaya çıkmadan önce yanınıza almanız gereken en önemli şey haline gelir bir süre sonra :smiley: Bu tohumları ağaçlandırma çalışmaları yapılan yerlerde tutmayan fidanların yerine veya bu alanların çevresine fazla derine olmayacak şekilde gömebilirsiniz. Orman içi boşluklara ağaç dikmek için çabalamayın, orman sadece ağaçların değildir. Ormanın diğer sahiplerinin de orman dışına çıkmadan güneşlenmeye ihtiyaçları olabilir ;)

Ben meyve çekirdeklerinden farklı olarak, yıl içinde sokaklarda tohumlarını asfaltın üstüne saçan ağaçların tohumlarını da topluyorum. Bu yöntem için bir kap veya bez torba yeterli.

Önceki mesajlarda da uygulanan çelik yöntemi ise mevsimine ve ağacına göre doğru uygulanınca daha etkili oluyor, çünkü bir kaç yaşında bir ağacınız olmuş gibi oluyor :smiley: Özellikle söğütlerden kesilerek suya yakın alanlara dikilen çeliklerin tutma ihtimali bir hayli fazla. Bunun için bir bıçak yeterli.

Bunların dışında ayrıca, çimlenmeye başlayan ancak yıllar geçtikçe büyüme imkanı olmayacağından fazla yaşayamayacak, ağaçların gölgesinde kalan ağaçcıkları da uygun yerlere taşıyorum. Bunun için küçük bir kazma, toprağı ve ağaçcığın kökünü sığdırabileceğiniz bir kap ve aşırı derecede özen gerekli. Yerinden almaya çalıştığınız ağaçcığın köküne zarar vermemeye dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu yıl, burda öğrendiğim pet şişe içinde çelik yapma yöntemini de deniyorum :smiley: Küçük küçük seralarım oldu :smiley:

Tohumdan, çelikle veya yerinden alarak yaşatmaya çalıştığım tüm ağaçlarımı ve yıl içinde topladığım tohumları - dikme zamanı ekim kasım aylarında - memleketime taşıyıp, ağaçlandırma şenliğimiz sırasında herkes çam fidesi dikerken özel alanlar seçip dikiyorum ve ekiyorum :smiley:

En fazla toplayıp büyütmeye, yaşatmaya ve çimlendirmeye çalıştığım tür at kestanesi. Ankarada tohumunu neredeyse her yerde bulabilirsiniz ;)

Bunu belirtmeden geçemeyeceğim. Tohumlarınızı doğada bir yere ekecekseniz, 1/8 oranında mazot/su karışımına daldırıp çıkartırsanız diğer sevimli canlıların bu tohumların hepsini yemesini engellemiş olusunuz :smiley:

EDİT: Ne kadar çok smiley kullandığımı farketmemiştim!

Organizasyon olursa öncesinde tohum toplama ve ekme konusunda elimden geleni yaparım, ki yapılacaksa bu aralar yapılmasında fayda var, yoksa zamanı kaçırabiliriz. Malum, doğa bizi beklemez.
 

Ynt: Ağaç Dikelim



En fazla toplayıp büyütmeye, yaşatmaya ve çimlendirmeye çalıştığım tür at kestanesi. Ankarada tohumunu neredeyse her yerde bulabilirsiniz ;) (Oğuz beyden alıntı)


Oğuz bey ilginize teşekkür ederim. Parklarda, bahçelerde dökülen ağaç tohumlarını toplamak ta güzel bir yöntem. (Dışarıdan katılanlar için, ormanlardan tohum toplanmasını anlatmıyoruz zaten bu yasak.) Ankara'yı çok iyi bilirim.

At kestanesi çok iyi bir fikir. Bende buna MEŞE PALAMUT eklemek istiyorum. Bu tohumlarda, at kestanesi gibi hem kolay bulunur (Bazı yerlerde.) hem de kolay toplanır. Bu tohumları ekmekte kolaydır. Seyehatlerinize mola yerlerinde bile fazlası ile bunlardan bulabilirsiniz. Yazın bu tohumlar muhafaza edilir ve mevsimi gelince ekilir.

İnsanlar istedikten sonra pek çok çareler geliştirebilir.



Belki kendisini bilen ama ismen bilmeyen vardır. Bunlar hepimizin bildiği tohumlardır. Bazı yörelerde bu tohumlara değişik isim verilir.

AT KESTANESİ

[attachment=1]

[attachment=2]

MEŞE AĞACININ TOHUMU PALAMUT

[attachment=3]

[attachment=4]


Elbette bunlara pek çok tohum eklenebilir. (Keçiboynuzu vs. gibi.) Önemli olan, Ülkemiz için doğaya bir tohum bırakmaktır.

Ağaç demek, herşey demektir. Bu arada doğada bulunan dostlarımızı korumayı da unutmayalım.

[attachment=5]

images.jpg


images1.jpg


imagesCAF71ZRZ1.jpg


imagesCA8HRVRM.jpg


imagesCAGJIH5D.jpg
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Talha bey ben de size teşekkür ederim hem de doğa adına :smiley: Orman değilde sokaklarda bulunan ağaçlardan toplanması gerektiğini belirtmeniz iyi olmuş.

Ankarada hem Meşe Palamudunu hem de At Kestanesini her yerde bulabiliyorsunuz. Ben daha çok ODTÜ kampüsünden toplamayı tercih ediyorum.

Bugün çoğu vişne olmak üzere papaz eriği, göğem ve söğüt çelikleri hazırladım ve toprağa kavuşturdum. Sonbaharda köklenmiş olanları da yine köyümün ağaçlandırma sahasına taşıyacağım.
 

Ynt: Ağaç Dikelim

Kimse bu aralar ağaç dikmiyor sanırım. Burası sessizleşti birden. Neyse, ben yine de bugün yaptığımı anlatayım. ODTÜ kampüsündeki at kestanelerinin altında yeşermeye çalışan ancak büyüme olanağı olmayan 5 adet filizi yerlerinden incitmeden aldım ve evde sonbahara kadar duracakları yoğurt kaplarına koydum. Ayrıca gövde renginin beyaz olması ve kağıt gibi olması nedeniyle bir huş türü olduğunu tahmin ettiğim ağacın yapraklarının altında kalacak şekilde büyümeye çalışan ama ne olduğunu tam olarak anlayamadığım bir filiz daha vardı onu da aldım ve özenle güzel bir yere aktardım.

Fotoğraflarını da bir ara gün ışığında çekip koyarım.

Yok mu başka ağaç diken, tohum katlayan, çimlenmeyi gözleyen kimse?
 



Ynt: Ağaç Dikelim

Oğuz bey Nisan ayına çoktan girdik. Buralarda artık ağaç dikim işleri bitti. Bundan sonra yapraklanan fidanlar dikilmez. Artık yazın bol bol tohum biriktirip bunları RUTUBETTSİZ
yerlerde muhafaza edelim ve Ekim ayı girdikten sonra toprakla buluşturalım arkadaşlar.

Tabi örnek olması bakımından Oğuz Beyin dediği gibi fotoğraflamaya gayret edelim ki bu konuya herkes ilgi göstersin. ;)
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst