Ynt: Ağaç Dikelim
Ağaç konusunu görünce yazmadan duramadım
Ben bir kaç yıldır, farklı yöntemlerle ağaç çoğaltmaya çalışıyorum.
Herkesin kolaylıkla yapabileceği yöntem tohumdan yetiştirmektir. Sadece bir yaz mevsiminde yenilen meyvenin çekirdeğinin doğaya bırakılması bile doğaya ve insana umut vermektedir. Yenilen meyvelerin tohumlarının atılacağı bir sepetle başlanılabilir bu işe. Doğaya çıkmadan önce yanınıza almanız gereken en önemli şey haline gelir bir süre sonra
Bu tohumları ağaçlandırma çalışmaları yapılan yerlerde tutmayan fidanların yerine veya bu alanların çevresine fazla derine olmayacak şekilde gömebilirsiniz. Orman içi boşluklara ağaç dikmek için çabalamayın, orman sadece ağaçların değildir. Ormanın diğer sahiplerinin de orman dışına çıkmadan güneşlenmeye ihtiyaçları olabilir
Ben meyve çekirdeklerinden farklı olarak, yıl içinde sokaklarda tohumlarını asfaltın üstüne saçan ağaçların tohumlarını da topluyorum. Bu yöntem için bir kap veya bez torba yeterli.
Önceki mesajlarda da uygulanan çelik yöntemi ise mevsimine ve ağacına göre doğru uygulanınca daha etkili oluyor, çünkü bir kaç yaşında bir ağacınız olmuş gibi oluyor
Özellikle söğütlerden kesilerek suya yakın alanlara dikilen çeliklerin tutma ihtimali bir hayli fazla. Bunun için bir bıçak yeterli.
Bunların dışında ayrıca, çimlenmeye başlayan ancak yıllar geçtikçe büyüme imkanı olmayacağından fazla yaşayamayacak, ağaçların gölgesinde kalan ağaçcıkları da uygun yerlere taşıyorum. Bunun için küçük bir kazma, toprağı ve ağaçcığın kökünü sığdırabileceğiniz bir kap ve aşırı derecede özen gerekli. Yerinden almaya çalıştığınız ağaçcığın köküne zarar vermemeye dikkat etmeniz gerekiyor.
Bu yıl, burda öğrendiğim pet şişe içinde çelik yapma yöntemini de deniyorum
Küçük küçük seralarım oldu
Tohumdan, çelikle veya yerinden alarak yaşatmaya çalıştığım tüm ağaçlarımı ve yıl içinde topladığım tohumları - dikme zamanı ekim kasım aylarında - memleketime taşıyıp, ağaçlandırma şenliğimiz sırasında herkes çam fidesi dikerken özel alanlar seçip dikiyorum ve ekiyorum
En fazla toplayıp büyütmeye, yaşatmaya ve çimlendirmeye çalıştığım tür at kestanesi. Ankarada tohumunu neredeyse her yerde bulabilirsiniz
Bunu belirtmeden geçemeyeceğim. Tohumlarınızı doğada bir yere ekecekseniz, 1/8 oranında mazot/su karışımına daldırıp çıkartırsanız diğer sevimli canlıların bu tohumların hepsini yemesini engellemiş olusunuz
EDİT: Ne kadar çok smiley kullandığımı farketmemiştim!
Organizasyon olursa öncesinde tohum toplama ve ekme konusunda elimden geleni yaparım, ki yapılacaksa bu aralar yapılmasında fayda var, yoksa zamanı kaçırabiliriz. Malum, doğa bizi beklemez.