Ağaç Dikelim

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan zerrin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 179
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 45,695
Ynt: Ağaç Dikelim

Arkadaşlar Atalarımız meyve veren ağaç taşlanır demişler... :p

Şaka bir yana geçmişte çok sayıda ağaç dikmiştim.Bir dikili ağacım bile yok diyemiyorum.Ama uzun süredir de ağaç dikmediğimi bu başlık sayesinde fark ettim. Tekil ve çoğul kampanyalara katılmaya bende varım diyorum.

Selamlar...

Etiketler

Çanakkale/Çan ilçesinde şuan 250 hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapmaktayız.Fıstık çamı,ceviz ve servi fidanları dikiyoruz.Yaklaşık olarak 30000 adet fidan dikiyoruz.Yolunuz buralara düşerse fidan dikinde bizleri görebilir ve isterseniz birkaç fidanda alabilirsiniz.Dikmek için sizede bir yer ayırırız.Saygılar..Mustafa. :smiley:

bigalı' Alıntı:
Çanakkale/Çan ilçesinde şuan 250 hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapmaktayız.Fıstık çamı,ceviz ve servi fidanları dikiyoruz.Yaklaşık olarak 30000 adet fidan dikiyoruz.Yolunuz buralara düşerse fidan dikinde bizleri görebilir ve isterseniz birkaç fidanda alabilirsiniz.Dikmek için sizede bir yer ayırırız.Saygılar..Mustafa. :smiley:

Mustafa Bey,
Elleriniz dert görmesin , kamu görevlisi olarakmı dikiyorsunuz ?
Ayrıca bir organizasyon olsa örneğin gönüllü dikim yapmak için bir hafta sonu orada toplanılsa teknik olarak uygun olurmu ? yani kamp ve dikim bir arada gibi. ;)

Selamlar

Evet kamu görevlisi olarak dikiyoruz.Ancak dikimde bulunmak isteyen arkadaşlara yardımcı oluruz.En azından üçer ,beşer kişi başı fidan dikiminde yardımcı olurum.Sonuçta yapılan iş toplum yararına olan bir iş.Kamp için ve doğa yürüyüşü içinde dikimin olduğu yer çok müsait.

Ynt: Dünyada En azından Dikili Bir Fidanımız Olsun '' Bu çok Kolay ''

Ağaçlandırma çalışmalarında elimden gelen desteği imkanlar çerçevesinde yapıyorum ve az önce 3 adet ağaç diktim...

hoyrat58sivaslı' Alıntı:
Ağaçlandırma çalışmalarında elimden gelen desteği imkanlar çerçevesinde yapıyorum ve az önce 3 adet ağaç diktim...

nasıl yaptığınızı yazarsanız süper olur bizde yardımda bulunuruz. katkılarınız içn doğa kullanıcısı nefes alan bir varlık olarak kendi adıma teşekkür ederim.

Çok basid her gittiğin yerde insaları bilinçlendirsen ya da ağaç dikersen insanlar kendileri dikmeye başlıyor özellikle yaşlı insanlar. Hem bilgi alıyorum hem de bilgi veriyorum... Çocukları unutmalım...

Ben dün akşam çekirdekleri ektim.
4 tane kayısı çekirdeği.
5 tane hurma çekirdeği.
4 tane de zencefil.

[attachment=1]

Bu çekirdeklerimin yeni yaşam alanı. Penceremin önüne koydum. Şimdi büyümelerini bekliyorum. Minicik gövdelerini topraktan çıkarmaya başladıklarında da fotoğraflarını çekip paylaşacağım.

IMG_7697.jpg

müthiş bir ıhlamur ağacının günlük kırk kişinin oksijenini sapladığını duymuşyum ıhlamuru severim. edindiğim bilgi :

Ihlamur tohumlarında kabuktan ve embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli vardır. Tohumları Ağustos sonu Eylül ortasında yeşilken toplanmalı. Aksi taktirde tohumlar geç alınırsa bir sonraki yılda çimlenilir. Biz buna yıllanma diyoruz.

Bundan sonra tohumların nasıl katlamaya alınacağından bahsedeciğim.

Katlama nedir?

Tohumlardaki çimlenme engelini ortadan kaldırmak amacıyla + 4 derecede kumlu toprakta belli bir süre bekletilmesidir.

Bir kutu veya saksı içerisine en altta kum+tohum+kum+tohum+kum şeklinde sıralanır ve buzdolabında 2-3 ay kadar bekletilir.
Bu süre zarfında toprak orta derecede nemli tutulmalıdır. Aşırı sulama yapılmamalıdır. Aynı şekilde susuz da bırakılmamalıdır.
İlkbaharda tohumlar katlamadan alınarak ekimi yapılır.
Tohumları katlamaya alırken meyve kabuğunu kırmak gerekir.Ihlamuru kök sürgünüyle de üretebiliyoruz. Kök sürgünü ağacın dip kısmından çıkan sürgünlerdir. Kış aylarında bu sürgünler dipten kesilerek yetiştirme ortamına alınır. İlkbaharda havanın ısınmasıyla köklenme meydana gelir. Çok sayıda yetişmiş fidanlar elde edilir.

kaynak agaclar.org/ormanbotanigi

şimdi bir ıhlamur bulmalıyım

Bunları önceki yıl büyütmüştüm, biraz daha köklenmesi için bu yıla bıraktım. Artık dikilme zamanı geldi.

[attachment=1]

Bunlarıda geçtiğimiz aylarda hazırladım, artık yavaş yavaş çıkarlar. 10 civarında,
Tenekenin içinde ise cevizler var, onları çıktıkları zaman fidan olarak aktaracağım.

[attachment=2]

IMG0223A.jpg

IMG0222A.jpg

Bunlarda asma fidanları. Her yıl güz gelince bu şekilde 20-30 asma çubuğunu toprağa gömüyorum. Bunlar baharda sürgün veriyorlar ve kökleniyorlar.

Bunları ise şehir içinde insanlara hediye ediyorum. Geçen yıl bir öğrenci yurdunun bahçesine bunlardan çok sayıda diktik. Bu çubuklarda yeni yapılan bir apartmanın

etrafına dikilecek. ayrıca bazı meraklı insanlarda istiyor. Anlayacağınız iki dünya içinde çalışmak gerek. :D

[attachment=1]

Ayrıca çok sayıda meyve çekirdekleri ve bazı tohumlar hazırladım. Bu önümüzdeki hafta sonu bir piknik planladık, aynı zamanda bunları toprakla buluşturacağız inşallah.

IMG0221A.jpg

Peki siz bunları bahçede mi yetiştiriyorsunuz.
Fotoğraflara bakılırsa oldukça büyük bir bahçeye sahipsiniz.

Arkadaşlar,

Meyve çekirdeği bulamadım,

Ben de antep fıstığı, fındık, ceviz, kuru üzüm, badem, soslu fıstık ve kaju ektim

Bunları bulabildim ;D

Ne zaman mahsül alırım aceba ?

Evet Seval hanım şu anki evimin bahçesi 550 m. kare. Yok yok. Aynı zamanda bir miktar tarla ve bahçelerimiz mevcut. Ufak çaplı çiftçiliğimiz de var anlayacağınız.

Fakat burada ben kendi arazilerime diktiklerimi göstermek istemedim. Çünkü asıl olan vatan topraklarıdır.

Bu başlatmış olduğumuz konu çok önemli bir konu, elbette 10-20 fidanla bunlar olmaz. Ancak damlalar gölü oluşturur. İnsanlarımızın toplam sayısının sadece yarısı

her yıl 10 adet meyve çekirdeğini fidan haline getirip dikse...................................Çok mu büyük hayal kuruyorum. :D

Sizin yaptığınızda takdire şayan çalışma. Çok güzel fikir balkon saksısında çalışma yapmak. Aynı şekilde eşim çam kozalaklarından elde ettiği çam tohumlarını sizin gibi saksılarda

ekim yaparak büyüttü. Fakat aynı yıl ekilemiyor, bir kaç sene büyüyorlar 20 cm. olunca onları toprağa aktarıyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR