Acil Yardım Edin Yoksa Defender Elden Gidecek :(

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fehmikuruca Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,453

fehmikuruca

Yeni Üye
Yer
Giresun
Yeni aldığımız 87 model defender 110 aracımızın motor sesi çok fazla geliyor ve sanki araç çok sağır gibime geldi neler yapabilirim yoksa babam 2 güne kalmaz aracı satacak. :(

Etiketler
Ynt: Acil Yardım Edin Yoksa Defender Elden Gidecek :(

benzinli mi dizel mi onları yazmamışsınız ve yeterli bilgiyi verirseniz belki yardımcı olabiliriz.

fehmi bey merhabalar.Sanırım aracınız 2.5 dizel.Ben yaklaşık 10 yıldır defenderlerle iç içeyim. 2.5 lerin düz yolda 80 km hızı geçtiğine ve sessiz çalışmasına hiç şahit olamadım. Bunlar sanayide yarım dizel diye de tabir edilen eski nesil motorlar.Çözümü motor değişikliği yada satıp 300tdı almak.

evet araç 2.5 düz dizel puma motor falan söyleniyor kafam allak bullak oldu babamı nasıl ikna edicem bilemiyorum.

Merhabalar,
Arkadaşım Giresun ve çevresinde çok temiz çıkma FORD motorlar bulabilirsin. Malum transit minibüslerin en çok kullanıldığı yerlerden birisi Giresun.
Şimdi 25 kişilik araç kullansalar da motor bulma konusunda eski minibüsçülerden yardım alabilirsin.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

Bir ara Beşikdüzü'ne dolmuş durağına bir geleyim bakalım nereye yönlendirecekler. Birde çok maliyetli olur mu ?

Merhabalar,
Fehmi kardeş evet ben Beşikdüzü lü yüm, ancak Çanakkale'de yaşıyorum.
Sadece size Ford motorlarını nasıl kolay bulabilecek olduğunuzu önermiştim.
İllaki Trabzon dan motor alacaksanız Akçaabat veya Trabzon sanayii çıkmacılarına bakın derim, ben olsam öyle yapardım.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

Selamlar
duz dizel, benzin ve puma kullanmış bir kişi olarak... cevaplarım:

- aracın gürültüsü gayet kolay bir şekilde çözülür. Motor ve iç göğüse düzgün bir şekilde izalasyon yaptırmanız ve bunu yaparken de iyi bir izalasyon malzemesi kullanmanız yeterli
- evet, düz dizel sağır denilebilecek bir araçtır, Puma çözümüne giderseniz, bu problem ortadan kalkar

her zaman olduğu gibi, önce iyi bir usta bulmanızı öneririm..

Selamlar,
bu cevap tabii ki benim şahsi fikrim.. baştan belirteyim..

1) Land Rover Defender severler, her zaman bir TDI motoru tercih ederler.. Tabii ki güzel bir makina ama ben "turbo gecikmesinden" dolayı hiç sevemedim.. Puma da Turbo gecikemsini hissedemezsiniz

2) Tdi motor bir Land Rover dir.. dolayısı ile parçası pahalıdır.. Puma ise "Ford Transit Minibüs" motoru.. ne kadar narin ve pahalı olabilir ki?

3) 1.21 arazi oranlı aracım ile 9-10lt arasında dolaştı hep yakıt tüketimim.. Bence gayet iyi bir sarfiyat..

4) Puma moturu secimimden hiçbir zaman pişman olmadım ve hep doğru seçim yaptığımı düşünmüştüm, motor hiç başımı ağrıtmadı.. Zaten, Puma takılı olan aracımı, "sadece" maddi nedenlerden satmıştım..

iyi günler dilerim, reha

ÇOK ÖNEMLİ İKAZ !
T.S.E. ( Türk Standartları Enstütüsü) yeni çıkardığı bir uygulama ile şu anda Defendere Land-rover marka motorlardan başka motor takamazsınız. Hatta 1987 model defendere land rover 300 tdi motor dahi atamazsınız. Ankara TSE den uygunluk raporu almanız gerekli bu durum hidrolik direksyon için de geçerli . Kıstas şu : aracın model tarihinde kullanılan orijinal ekipman takılabilir değişebilir.

Motor aramaktan vaz geçin , önce proje çizdireceğiniz makine mühendisi ile görüşüşün !

İşin özeti TSE ye ekmek kapısı çıkmış.

şimdilik motor değiştirmiyoruz ufak tefek bakımları yaptırdıktan sonra dış görünüşe önem vereceğiz tabi ki o arada da ses izolasyonunuda yaptıracağım ilgilenenlere teşekkür ederim :smiley:

Arkadaşlar, maalesef motor değişikliği konusunda birbirine zıt türlü türlü söylentiler uçuşmakta, yetkili servis ustaları bile durumdan bihaber, mevzuat konusundaki eksikliğimiz burada da ortaya çıkıyor yazık ki.
Öncelikle belirtmeli ki, araçlara ilişkin her türlü değişiklik vs. vs. "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliği" hükümlerine uygun olması zorunludur. TSE değişikliklerin yönetmelikte belirtilen hususlara göre yapılmasının teknik kontrolü görevini üstlenir. Ve dolayısıyla yönetmeliğimizin ilgili maddesi der ki:
4 - MÜSAADE EDİLEN TADİLATLAR
4.1- Motor değişikliği veya tadilatı
4.1.1-Tip Onayı Belgesine istinaden Uygunluk Belgesiyle tescil işlemi yapılmış olan araçlar üzerinde yapılacak
motor değişikliğinde Ülkemizde yürürlükte olan ilgili yönetmeliklerin güncel seviyelerini sağlayan motorlar kullanılmalıdır.
4.1.2-İmalat Yeterlilik Belgesine istinaden Teknik Belgeyle tescili yapılmış araçlar üzerinde yapılacak motor
değişikliğinde ilgili yönetmeliklerin en az temel seviyesini sağlayan motorlar kullanılmalıdır.
4.1.3-Motor’un gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci
programlarında değişiklik yapılması durumunda, eksoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen
değerler içinde kaldığı tevsik edilmelidir.
4.1.4-Aracın orijinal tipindeki motor, yenileme işlemi yapılmış olanlar dâhil, kullanıldığı takdirde, bu Ekin madde
4.1.1 ve madde 4.1.2 hükümleri uygulanmaz. Sınırlı tadilat bildirimi ile, proje gerektirmeden değişiklik yapılır.

4.2-Aktarma organları tadilatı ve PTO (Yardımcı güç çıkışı) uygulaması
Farklı sayıda hız kademesi olan dişli kutusu takılması, otomatik vites takılması veya otomatik vitesten düz vitese
dönüştürülmesi gibi aktarma organları tadilatlarında, hız göstergesinin Ek VII madde 1.17’yi, frenlerin madde 1.9’u
ve gürültü seviyesinin madde 1.1’i, ayrıca 97/27/AT Yönetmeliğinde belirtilen tırmanma yeteneğini şartlarının
sağlandığı tevsik edilmelidir.

4.3-Direksiyon sistemleri tadilatı
Mekanik direksiyondan hidrolik direksiyona dönüşüm, direksiyon simidi çapının küçültülmesi gibi direksiyon
sistemleri tadilatında Ek VII madde 1.5’de belirtilen şartları sağladığı tevsik edilmelidir.

4.11-Klima sistemleritadilatı
Klima sistemi ilavesi ile değişen ağırlık ve boyutlar bildirilir. M1 kategorisi için Ek VII madde 1.36 uygunluk aranır.

Yönetmeliğin tamamı: http://www.sanayi.gov.tr/Files/Attachments/OtherFiles/araclarin-imal-tadil-ve-m-1072013160635.pdf

Motor değişikliğini detaylandırırsak:

4.1.3.Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı tevsik edilmelidir.

Orijinal tipinin haricindeki motor değişikliğinde;
- Aracın imal yılı (modeli) esas alınarak aynısı veya daha sonra imal edilen motorlar kullanıldığında ve Motor Mukayese Raporunda benzinli araçlarda %30 dan fazla güç farkı, dizel araçlarda %50 den fazla güç farkı olmadığında, tadil edilen motor için egzoz emisyonu ve araç dış gürültüsünün ilgili yönetmeliklere göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranmayacaktır.
- Güç farkının yukarıda belirtilen değerlerden daha fazla olması veya aracın imal yılından (modeli) daha önce imal edilen motor kullanılması durumunda ya da yakıt sistemi nin benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora tadil edildiğinde, tadil edilen motor için;
- Egzoz emisyonu:70/220/AT veya 88/77/AT,
- Araç dış gürültüsü: 70/157/AT veya ECE- R 51,
- Motor gücü: 80/1269/AT,
- Dizel Egzoz Dumanı: 72/306/AT,
Yönetmeliklerine göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranacaktır.
Proje ekleri: Mukayese raporu, aranıyorsa tip onay belgesi veya teknik servis raporu, Ruhsat aslı veya noter tasdikli sureti, motor faturası (marka, tip, yakıt türü bilgileri olacak)

link: http://www.tse.org.tr/docs/aitm-formlar%C4%B1/aracprojetamim.pdf?sfvrsn=7

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Kayıtlı Üye Sayımız
166,522
Kaydolan Son Üyemiz
Melihsuzuki

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR