Selamlar,
Hafta sonu şehir dışındaydım. Bugün geldim ve hemen yeni gelişmeleri paylaşmak istiyorum.
Ama öncelikle:
@
tekelimustafa
Son yazınıza ve sorularınıza tek tek cevap vereyim:
1- 750 kg üstü karavanların bana göre en büyük sıkıntısı ruhsat ve muayeneden ziyade BE ehliyet(ben alamadığım için
) ve kaskodur.
750 kg altı karavanlarda kaskoya ek teminat olarak fatura bedelini beyan ettiğinizde bir sur prim ödüyorsunuz ama Karavanınız kasko kapsamına girmiş oluyor. Ancak 750 kg üstü ruhsatlı karavanlarda şuan için bildiğim kadarıyla kasko yapılamıyor. (Bireysel girişimleri ile teklif isteyen arkadaşlar oldu ama sonuç alabildiklerini bilmiyorum.) (Birde bazı arkadaşlar kasko kapsamına girsede ödememek için bahane üretiler, diyorlar. Ama bende eski bir sigortacı olarak, hiçbir şey ödenip/ödenmeme durumundan ziyade, hukuki olarak Karavanınızın kasko kapsamında olduğunu değiştirmez, diyorum. Hele bir de ek ödeme yaptıysanız...)
Ve bu arada sur prim olayında bir arkadaşım 50.000 TL fatura bedelli karavanı için kaskosuna 550 TL ek ödeme yapıyordu, gçetiğimiz aylarda bu konuda konuşmuştuk.
Birde muayene iyi birşey demişsiniz. Zaten 750 kg altı frenli bir karavan aldığınızda onu her yıl kontrol ettirmeyeceğiniz mi düşünüyorsunuz?
Böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Frenli tüm karavanları fren mekanizmasının kontrolü için her yıl kontrol ettirmek gerekiyor. Bu arada zaten karavanı lifte alıp alt takım kontrolü yapabilir, sızdırmazlık vb testlerini de gerçekleştirebilirsiniz. Hatta bildiğim kadarıyla bir çok kurumsal firma tıpkı otomobilelr gibi bu şekilde her yıl bakıma geldiğinizde garanti veriyorlar.
2- Gazlı soba için Truma S2200 manuel ateşlemeli soba için KDV dahil 4.500 TL fiyat verilmişlerdi. Orjinal Webasto içinde 3.500 TL civarı bir rakam telafuz edilmişti, montajı ile. (gerçi hafta sonu Menemen Karavan Etkinliğinde 2.500 TL fiyatlar gördüm ama orjinal Webasto değildi.) Yani 3/1 diyemeyiz...
3- Ortiz'de yan bagaj kapağı demedim. Ön bagaj kapağı dedim. Karavanın orjinalinde ön bagaj olduğu söyleniyor ama açılabilen kapak için ek para isteniyor
Yani Ortiz'de mutlaka ek para vereceksiniz
Birde banyo heki önermiştim ama Ortiz de en zından ranza camı da öneriyorum. Çünkü arka cam yok. Ön cam da almazsanız, sadece muftak camına kalırsınız ve sinekliği olmayan ufak elips camlara...
Kg ve maliyet açısından daha anlamlı olan ranza camlarını alırsanız Karavanın sol bölümünde açabileceğiniz bir havalandırmnız olur. Aksi halde havalndırma adına zorlanırsınız.
Ortiz'in ön cam amortisörlü gözüküyor ama anladığım kadarıyla normal cam, çift plexi değil.
4- MAY'in 3800 modelindeki 40.000 TL KDV dahil rakam.
Sonuç olarak, fiyat anlamında ne kadar pazarlık yapsanız, ne kadar cam vb almasanızda farkın 10.000 TL den az olacağını düşünmüyorum.
----------------------------------------------
Ülkemizde şehir efsanelerine çok önem verilir. Bunları yıkmakta zordur.
Jenaratör(Genelleme yapılarak) gürültülü efsanesi... Elbette büyükler gürültülü. Ama yukarıda paylaştığım gibi, 1 kW sürekli çıkış, 4 zamanlı iyi bir jenaratör alırsanız günde 2 saat çalıştırma ile gürltü anlamında sıkıntı yaşabileceğinizi düşünmüyorum. Zaten kamp alanında elektrik alırsınız. Jeneratörü kamp dışı bakir alanlarda kalırken kullanırsınız. Orada da 2 saat 60-65 db arası devamlı sabit tonda bir konuşma sesinden kimse rahatsız olmaz.