velarenka
Tükenmek kuraldır, Hayatta kalmak istisna!!
Yan
%10luk durum 750 kg üzerinden baz alınıyor diye biliyorum..sizin dediğiniz gibi olsaydı karavan firmaları 750 kg altı cıkarıcam diye birbirleriyle yarismak zorunda kalmazdi..
750kg altı için araştırdığım kadarıyla yasada büyük bir boşluk var. Tartı töleransı olarak 10% gibi bir değerden bahsediliyor ancak mevzuatta böyle bir töleransı ben göremedim. Tartı töleransı "ARAÇLARIN YÜKLENMESİNE İLİŞKİN ÖLÇÜ VE USULLER İLE TARTI VE BOYUT ÖLÇÜM TOLERANSLARI HAKKINDA YÖNETMELİK" de düzenleniyor. Burada belirtilen tartı toleransı; en çok [(aracın azami ağırlığının % 3,75’i) + 500] kilogram olarak kabul edilir.
Yani 740kg azami ağırlığı olan O1 sınıfı bir karavanın töleransı 740 + (740*0,0375) + 500 = 1267,75kg gibi bir töleransı oluyor. Bu kanun daha önceden %5'miş. 2012'de bu hale gelmiş.
Kaynak : Mevzuat Bilgi Sistemi
Velhasılı kelam ağırlıktan ülkem sınırları içinde ceza yeseniz bile bu yönetmelik ile neredeyse 1300kg'a kadar cezayı bozabilirsiniz. O1 belgenizin olması yeterli. Hey güzel ülkem benim Ha tabi farkına varılıp kanun değişirse işler değişir.
Deveye sormuşlar; neren eğri? Nerem doğru ki demiş. O hesap olmuş bizim kanunlar.
Hukukçu bir arkadaşımız varsa kaçırdığım bir nokta söz konusu ise düzeltirse sevinirim.
%10luk durum 750 kg üzerinden baz alınıyor diye biliyorum..sizin dediğiniz gibi olsaydı karavan firmaları 750 kg altı cıkarıcam diye birbirleriyle yarismak zorunda kalmazdi..