Selamlar,
İşin içine girince bazı şeyleri daha iyi anlıyorsunuz. Hafta sonu ORTİZ ziyaretimde yaptığım gözlemlere istinaden bazı sorular sormuştum firmaya. Dün cevapları aldım ve düşünen var sizinle de paylaşmak isterim.
1- Öncelikle neredeyse tüm karavanlarda gördüğüm Gri pis su deposu konusu var. Ben standart olarak var diyordum, meğersem yokmuş. Yani lavabo dan akan su bildiğiniz açığa gidiyormuş. Benim çevre anlayışıma uymamasını geçtim, zaten Avrupa'ya gitmek istiyorsanız bu kabul edilmiyormuş. Dolayısıyla fiyat listesinde olmayan ve hiç düşünmediğimiz bir maliyet çıkıyor, portatif gri pis su deposu (hidrofor bağlantısıyla) 2-3.000 TL bir maliyet yaratıyor.
2- Daha steril olması sebebiyle dıştan kasetli WC istiyordum, ama aşağıdaki sebeplerden portatif 21 lt tuvaletin benim için daha iyi olacağına kadar verdim:
=>Dıştan Kasetli Thetford WC 7.500 TL , aynı markanın 21 lt portatif tuvaleti 1.500 TL. 500 TL de yedek tankı ile 2.000 TL. 3 sefer değiştirseniz Dıştan kasetli fiyatına geliyor. Ve İşçilik maliyeti de yok. Ancak tabi ki dıştan kasetli WC daha steril, bildiğim kadarıyla su koyma gibi bir durumu yok, kendisi temiz su tankından su alıyor.
=>Kasetli Sabit, temizliği zor. Portatif tuvaleti istediğiniz yere kaldırın, rahat duş alın. Temizliği küçük olduğu için daha kolay.
=>İlerde 6,5 metre Tekne alma hayalim var. Ve onunda tuvaleti portatif olacağından ek maliyet yaratmadan bu tuvaleti kullanabileceğimi düşündüm.
3- Banyo'da ki havasızlık için Mutfak hekisinin Banyo'ya alınmasında bir sakınca yokmuş. O tarafa 2 tane güneş paneli koyabiliyorlarmış. Yani sıkıntı yok, ek maliyeti de yok.
4- Sıcaksu için Temodinamiğin 14 lt gazlı ısıtıcısını önerdiler. Ocak tüpünden alıyormuş, gazı. Ek tüp koymadan.
4.000 TL liste fiyatı varmış.
5- Kapı açılma yönü yani menteşeleri değiştirebiliyorlar. (Sağa değilde sola açılabiliyor.) Bu bana aparatlı uzun kollu TV'yi hem dışarıda hem içeride izleme olanağı sağlayacak. Otobüs sistem uydu bağlantıları ile 4.500 TL.
6- Güneş Enerjisi sistemi 165X2 Panel ve diğer tüp parçaları ile 5.500 TL. İstediğim ve mevcutta olan Karavandaki herşeyi çalıştırıyor. Sadece Klima/Isıtıcı ve Fırın gibi şeyleri çalıştırmıyormuş. Ama ısıtıcı düşünüyorum. Çalıştırıp, çalıştırmayacağını tam olarak araştıracağım.
7- Tente Thule ithal 5.500 TL liste fiyatı.
8- Sabit çekmeli kapı giriş basamağı takıyorlar 1.500 TL (Fiyatı duyunca güldüm, tamam sıkıntı etmeyin fiyatı düşünmeyin dediler
)
Sonuç olarak, ORTİZ 3.90 almaya kadar verdiniz diyelim. Tavan camı dışında camları eklettiniz, ön dolap kapağı eklettiniz, Tuvaleti portatif 21 lt yaptınız, TV aldınız, tente eklettiniz, biraz çevreci oldunuz ve Avrupa'ya giderim dediniz ve pissu tankı taktınız, Sıcak su mutlaka olmalı dediniz, güneş enerjisi ile ben kendi kendime yeterim dediniz de toplam
68.500 TL gibi bir rakama çıkıyorsunuz.
Bu kadar opsiyon ve donanıma ortalama %10 indirimi alabileceğimi düşünerek
60.000 TL gibi bir maliyet çıkardım. Ki zaten bu benim sınırımdı. Sadece ısıtıcı kafamı kurcalıyor. Eğer güneş panelleri orjinal webasto ısıtmayı kaldırırsa süper olacak ama Dizel de tercih edilebilir belki. (Isıtıcı maliyeti 5.000 TL ve tam buzdolabının altındaki çekmece yerine takılıyormuş. Yer anlamında Karavan içinde bir kayıp yaratmıyor.)
Bu fiyatları Caretta ve Carpento'da düşündüğümde 75'leri buluyoruz.
Erba, May, Güney karavanda hemen hemen aynı kalıyor fiyatlar.