750 Kg Altı Sıfır Çekme Karavan Önerileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Burak DEMİRAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,423
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 471,718
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Etiketler
Selamlar,

Bugün birkaç 2 el sitesinden karavan ilanlarına baktığımda 750 kg üstü ithal karavanların sayısal anlamda bir hayli çoğunlukta olduğunu gördüm. 750 kg altında da yerli ürünler çoğunlukta...

Ben söylemimi yineliyorum, var olmak isteyen ve işi bu olan karavan markalarının gitmesi gereken yol, bana göre 750 kg altı ve ekonomik ürünlerden geçiyor.
 

Selamlar,

Bugün birkaç 2 el sitesinden karavan ilanlarına baktığımda 750 kg üstü ithal karavanların sayısal anlamda bir hayli çoğunlukta olduğunu gördüm. 750 kg altında da yerli ürünler çoğunlukta...

Ben söylemimi yineliyorum, var olmak isteyen ve işi bu olan karavan markalarının gitmesi gereken yol, bana göre 750 kg altı ve ekonomik ürünlerden geçiyor.
Bu yazdiklariniza ben katilmiyorum. 750 kg alti cekme karavan yerine transporter tarzi minibus+ cadir cok daha iyi bence.
Cekme karavan alinca en azindan icinde oturup zaman gecirebilmelisiniz.
Onun icin de karavanin 4.5 metreyi gecmesi gerekiyor ki 800-1000 kg ulasiliyor.
 

3 metre karavanımda mutluyum. Bu karavan tek kişi için çok rahat bence. Transporter bile 3 metre sınıfı çekme karavan kadar uzun süreli kullanımda rahat olamaz kanımca. Gezmek için şüphesiz daha uygun olsa da...

SM-J710FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 




Bu yazdiklariniza ben katilmiyorum. 750 kg alti cekme karavan yerine transporter tarzi minibus+ cadir cok daha iyi bence.
Cekme karavan alinca en azindan icinde oturup zaman gecirebilmelisiniz.
Onun icin de karavanin 4.5 metreyi gecmesi gerekiyor ki 800-1000 kg ulasiliyor.

Elbette saygı duyuyorum. Ama bende size katılmıyorum :smiley:

Şöyle ki, Bahsettiğiniz modifiyesiz Camper çözümü ile ilgili olarak:

1- Duş/WC ve ısı anlamında istediğiniz verimi alabileceğinizi düşünmüyorum.

2- Maliyet anlamında sizin çözümünüz daha maliyetlidir.

a) 0 olarak değerlendirirsek, 8+1 otomobil ruhsatlı araçlar tercih edilebilir. (Caravelle - Vito vb.) Ancak fiyatları ortalama 250.000 TL lerde. Alacağınız indirim ve kuracağınız araç üstü çadırla, 250.000 TL gibi bir parayı gözden çıkarmanız lazım.

Ama bu şekilde bir çekme karavanı 40.000 TL ye alıp, 175.000 TL ye bir Quasqai aldığınızda toplamda 215.000 TL gibi bir rakam çıkar. Yani min 30.000 TL lik bir avantajınız olur. 2. elde de buna benzer bir hesap çıkartabilirsiniz.

b) 8+1 otomobil sınıfı değilde boş kasalı araçları tercih ettiğinizde(Transporter vb.) evet daha ucuz fakat kasalı araçlar ticari olarak geçtiği için src, muayene, hız limitleri vb birçok farklı konu ile uğraşırsınız. (Bu arada engelli kodlu ehliyet sahipleri Ticari araç kullanamadığı için bu çözüm geçerli olmaz, bana olduğu gibi.)

3- Birde, Tavan modifiyesiz bir Camper boy anlamında sıkıntı yaratır. Yani içine giriş çıkışta mutlaka eğilerek birşeyler yapmanız gerekir. Ama bugün 750 kg altı neredeyse tüm çekme karavanların boyu 1.80 den büyüktür.

Yani bana göre daha maliyetli ya da çetrefilli bir çözüm yerine, park edip aracımı da kullanabileceğim bir çözümü tercih ederim ben. 2 kişi içinde 4 kişi içinde...

İçinde zaman geçirme konusunu anlamadım. Örneğin ben Salda gölüne gittim. Karavanı çektim ve park ettim. Koltuğa uzanıp, içinde mi zaman geçireceğim, yoksa dışarıda o istediğim havayı koklayıp manzarayı mı seyredeceğim?

Kış hariç karavanda sadece yemek yapma-WC/Duş ve uyuma dışında zaman geçirirsiniz. Kışında yine buna benzer olabilir sadece soğukta oturmak yerine karavanın içinde oturma tercih edilebilir. Ama onda da ufak hacmin yarattığı sıcaklığın insanı sıkması yerine mutlu edeceğini düşünüyorum.

EK: ANCAK, 10 gün, 15 gün, 1 ay vb. tatil yapıyorsanız ya da hayatınızı KAravanda geçiriyorsanız elbette haklısınız. Ama 750 kg altı hiçbir üretici ve bu karavanlara bakan karavan severlerin, bu karavanları uzun tatiller için yaptığını ve istediğini düşünmüyorum.
 
Son düzenleme:

Tekrar merhaba,

Hafta sonu yolumun üstünde olması sebebiyle ve davet etmeleri sebebiyle Pazar günü ORTİZ Karavana uğradım. (Pazar günü 17.00 a kadar açıklarmış yaz dönemi boyunca, kimse yoktur diye düşünürken 4 aileyi Karavanların başında görmek beni çok şaşırttı :smiley:)

Zaten bildiğim bir markaydı ama 2 yıldır uğramamış, ürünlerini incelememiştim. Bence başarılı gidiyorlar, neyse.

Gelelim 3.90 ile ilgili canlı yorumlarıma :smiley:

1- 3.60 olabilirdi diyordum fakat, bence 3.90 ideal bir tercih olmuş. Bunu uygulamada gördüm diyebilirim. Bana göre 750 kg altı karavanların arasında en ferah karavanlardan biri diyebilirim.

2- Ucuz karavan yapmak için bazı şeylerden feragat edeyim, işçilik vb vasat olsun dememişler. Diğer karavanlarında ne gördüysem, onda da aynısını gördüm diyebilirim.

3- Gelelim "Cam" konusuna. ORTİZ 3.90 almayı düşünen varsa ya da plan kuran varsa eleştirdiğimiz opsiyonel alınan camlarla ilgili önerilerim şu şekildedir:

=>Ranza camları mutlaka tercih edilmelidir. Çünkü Tuvalet bölümüne denk geldiği için ve kapı kenarı olduğu için başınızı karavanın diğer ucuna verdiğinizde cam olmazsa sıkılabilirsiniz hem de hava sirkülasyonu için bence olumlu. (Camlar ufak, maliyet anlamında ve ağırlık anlamında da diğer camlar gibi büyük etkisi yok.)

=> Yemek bölümü ön cam, açılır olması sebebiyle ilerde su alma vb sorun yatabileceğini düşünerek önermemiştim. Ama daha önce bu camı diğer modellerinde kullanmışlar ve herhangi bir sorun yaşamamışlar. Zaten o kadar söylediler ki, sorun olursa garanti süresinin önemi olmadan gereken neyse yaparız diye...
Birde bu camda çok büyük değil. Tercih edilebilebilir.

=>Gelelim üst açılmayan tavan camına... Tercih etmesenizde olur. Çünkü hem yan Ortiz camları hem de ön cam sayesinde ışık ve hava anlamında bir sürü seçeneğiniz varken, büyük ve ağırlık yaratan açılmayan bu camın maliyetine hiç girmeyin.

Birde benim gibi düşünenlerin sesini duyarak Bozdolabı üstüne ufakta olsa gömlek vb sığabilecek boyutlarda askı dolabı yapabilirlermiş talebe göre. Bu zaten bana göre karavanın olmazsa olmazıdır. Bunu yaparsanız tavan sebebiyle üst cam tavandan otomatik olarak vaz geçmiş oluyorsunuz.

Yani Askı dolabı için, ağırlık için ve maliyet için açılmayan cam tavandan gözü kapalı vazgeçin bana göre.

4- Tuvalet: Boyut olarak beğendim. Carpento'da eleştirdiğimiz dolapsızlık burada yok. Ayna arkasına 5 cm derinlikte bir dolap yapmışlar. Tüm eşyalarınızı alır büyüklükte.

AMA çok ufak havalandırma büyük sıkıntı. Tavanda heki/hatch yok. İsterseniz yapıyorlar ama bu sefer güneş paneli koyacak yer kalmıyormuş tavanda. Burada ben Mutfak üstüneki hekinin oraya alınmasını şiddetle tavsiye ederim. (Mutfak havalandırması için yan cam zaten var) Mutfak üstü tavan bölümüne de paneller konulabilir bu şekilde.

Eğer Tuvalet/Banyo'ya havalandırma yapılmazsa, 5 dk dan fazla durabileceğinizi çok düşünmüyorum.

5- Ön Dolap kapağını da malzemeleriniz için tavsiye ederim.

Bu şekilde kasetli Tuvalet ile güneş paneli olmadan 800-820 KG'ın yakalanacağından konuştuk.
Güneş Panelide ortalama 40 kg dersek 850 kg civarına toplam ağırlık geliyor.

Fiyat olarakta benim beklediğim gibi, dıştan kasatli tuvalet, camlar, dolap kapağı, askı dolabı vb değişiklikler ile güneş panelide eklenirse 50.000 TL gibi bir rakam çıkıyor. Son pazarlıkla, tente hediye alınabilir :smiley:

Sonuç olarak, gerek kalitesi gerek sunduğu donanımları gerekse hizmeti ve buna bağlı olarak fiyatının avantajlı olması sebebiyle ben ORTİZ 3.90 modelini öneririm.

Bu arada hanım da beğendi ve ikna oldu. İnşallah paramızı biriktirip alacağız :smiley:

murat%20bey%205.jpg

Birde birkaç haberim var: 3.90 modelinin 2 kişilik olanını çıkaracaklarmış yakın zamanda. Birde küçük karavan severlere ilerde bir sürprizleri olacakmış. Boyuttan bahsetmediler...
 

Selamlar,

İşin içine girince bazı şeyleri daha iyi anlıyorsunuz. Hafta sonu ORTİZ ziyaretimde yaptığım gözlemlere istinaden bazı sorular sormuştum firmaya. Dün cevapları aldım ve düşünen var sizinle de paylaşmak isterim.

1- Öncelikle neredeyse tüm karavanlarda gördüğüm Gri pis su deposu konusu var. Ben standart olarak var diyordum, meğersem yokmuş. Yani lavabo dan akan su bildiğiniz açığa gidiyormuş. Benim çevre anlayışıma uymamasını geçtim, zaten Avrupa'ya gitmek istiyorsanız bu kabul edilmiyormuş. Dolayısıyla fiyat listesinde olmayan ve hiç düşünmediğimiz bir maliyet çıkıyor, portatif gri pis su deposu (hidrofor bağlantısıyla) 2-3.000 TL bir maliyet yaratıyor.

2- Daha steril olması sebebiyle dıştan kasetli WC istiyordum, ama aşağıdaki sebeplerden portatif 21 lt tuvaletin benim için daha iyi olacağına kadar verdim:

=>Dıştan Kasetli Thetford WC 7.500 TL , aynı markanın 21 lt portatif tuvaleti 1.500 TL. 500 TL de yedek tankı ile 2.000 TL. 3 sefer değiştirseniz Dıştan kasetli fiyatına geliyor. Ve İşçilik maliyeti de yok. Ancak tabi ki dıştan kasetli WC daha steril, bildiğim kadarıyla su koyma gibi bir durumu yok, kendisi temiz su tankından su alıyor.

=>Kasetli Sabit, temizliği zor. Portatif tuvaleti istediğiniz yere kaldırın, rahat duş alın. Temizliği küçük olduğu için daha kolay.

=>İlerde 6,5 metre Tekne alma hayalim var. Ve onunda tuvaleti portatif olacağından ek maliyet yaratmadan bu tuvaleti kullanabileceğimi düşündüm.

3- Banyo'da ki havasızlık için Mutfak hekisinin Banyo'ya alınmasında bir sakınca yokmuş. O tarafa 2 tane güneş paneli koyabiliyorlarmış. Yani sıkıntı yok, ek maliyeti de yok.

4- Sıcaksu için Temodinamiğin 14 lt gazlı ısıtıcısını önerdiler. Ocak tüpünden alıyormuş, gazı. Ek tüp koymadan.
4.000 TL liste fiyatı varmış.

5- Kapı açılma yönü yani menteşeleri değiştirebiliyorlar. (Sağa değilde sola açılabiliyor.) Bu bana aparatlı uzun kollu TV'yi hem dışarıda hem içeride izleme olanağı sağlayacak. Otobüs sistem uydu bağlantıları ile 4.500 TL.

6- Güneş Enerjisi sistemi 165X2 Panel ve diğer tüp parçaları ile 5.500 TL. İstediğim ve mevcutta olan Karavandaki herşeyi çalıştırıyor. Sadece Klima/Isıtıcı ve Fırın gibi şeyleri çalıştırmıyormuş. Ama ısıtıcı düşünüyorum. Çalıştırıp, çalıştırmayacağını tam olarak araştıracağım.

7- Tente Thule ithal 5.500 TL liste fiyatı.

8- Sabit çekmeli kapı giriş basamağı takıyorlar 1.500 TL (Fiyatı duyunca güldüm, tamam sıkıntı etmeyin fiyatı düşünmeyin dediler :smiley:)

Sonuç olarak, ORTİZ 3.90 almaya kadar verdiniz diyelim. Tavan camı dışında camları eklettiniz, ön dolap kapağı eklettiniz, Tuvaleti portatif 21 lt yaptınız, TV aldınız, tente eklettiniz, biraz çevreci oldunuz ve Avrupa'ya giderim dediniz ve pissu tankı taktınız, Sıcak su mutlaka olmalı dediniz, güneş enerjisi ile ben kendi kendime yeterim dediniz de toplam 68.500 TL gibi bir rakama çıkıyorsunuz.

Bu kadar opsiyon ve donanıma ortalama %10 indirimi alabileceğimi düşünerek 60.000 TL gibi bir maliyet çıkardım. Ki zaten bu benim sınırımdı. Sadece ısıtıcı kafamı kurcalıyor. Eğer güneş panelleri orjinal webasto ısıtmayı kaldırırsa süper olacak ama Dizel de tercih edilebilir belki. (Isıtıcı maliyeti 5.000 TL ve tam buzdolabının altındaki çekmece yerine takılıyormuş. Yer anlamında Karavan içinde bir kayıp yaratmıyor.)

Bu fiyatları Caretta ve Carpento'da düşündüğümde 75'leri buluyoruz.

Erba, May, Güney karavanda hemen hemen aynı kalıyor fiyatlar.
 
Son düzenleme:

Selamlar,

İşin içine girince bazı şeyleri daha iyi anlıyorsunuz. Hafta sonu ORTİZ ziyaretimde yaptığım gözlemlere istinaden bazı sorular sormuştum firmaya. Dün cevapları aldım ve düşünen var sizinle de paylaşmak isterim.

1- Öncelikle neredeyse tüm karavanlarda gördüğüm Gri pis su deposu konusu var. Ben standart olarak var diyordum, meğersem yokmuş. Yani lavabo dan akan su bildiğiniz açığa gidiyormuş. Benim çevre anlayışıma uymamasını geçtim, zaten Avrupa'ya gitmek istiyorsanız bu kabul edilmiyormuş. Dolayısıyla fiyat listesinde olmayan ve hiç düşünmediğimiz bir maliyet çıkıyor, portatif gri pis su deposu (hidrofor bağlantısıyla) 2-3.000 TL bir maliyet yaratıyor.

2- Daha steril olması sebebiyle dıştan kasetli WC istiyordum, ama aşağıdaki sebeplerden portatif 21 lt tuvaletin benim için daha iyi olacağına kadar verdim:

=>Dıştan Kasetli Thetford WC 7.500 TL , aynı markanın 21 lt portatif tuvaleti 1.500 TL. 500 TL de yedek tankı ile 2.000 TL. 3 sefer değiştirseniz Dıştan kasetli fiyatına geliyor. Ve İşçilik maliyeti de yok. Ancak tabi ki dıştan kasetli WC daha steril, bildiğim kadarıyla su koyma gibi bir durumu yok, kendisi temiz su tankından su alıyor.

=>Kasetli Sabit, temizliği zor. Portatif tuvaleti istediğiniz yere kaldırın, rahat duş alın. Temizliği küçük olduğu için daha kolay.

=>İlerde 6,5 metre Tekne alma hayalim var. Ve onunda tuvaleti portatif olacağından ek maliyet yaratmadan bu tuvaleti kullanabileceğimi düşündüm.

3- Banyo'da ki havasızlık için Mutfak hekisinin Banyo'ya alınmasında bir sakınca yokmuş. O tarafa 2 tane güneş paneli koyabiliyorlarmış. Yani sıkıntı yok, ek maliyeti de yok.

4- Sıcaksu için Temodinamiğin 14 lt gazlı ısıtıcısını önerdiler. Ocak tüpünden alıyormuş, gazı. Ek tüp koymadan.
4.000 TL liste fiyatı varmış.

5- Kapı açılma yönü yani menteşeleri değiştirebiliyorlar. (Sağa değilde sola açılabiliyor.) Bu bana aparatlı uzun kollu TV'yi hem dışarıda hem içeride izleme olanağı sağlayacak. Otobüs sistem uydu bağlantıları ile 4.500 TL.

6- Güneş Enerjisi sistemi 165X2 Panel ve diğer tüp parçaları ile 5.500 TL. İstediğim ve mevcutta olan Karavandaki herşeyi çalıştırıyor. Sadece Klima/Isıtıcı ve Fırın gibi şeyleri çalıştırmıyormuş. Ama ısıtıcı düşünüyorum. Çalıştırıp, çalıştırmayacağını tam olarak araştıracağım.

7- Tente Thule ithal 5.500 TL liste fiyatı.

8- Sabit çekmeli kapı giriş basamağı takıyorlar 1.500 TL (Fiyatı duyunca güldüm, tamam sıkıntı etmeyin fiyatı düşünmeyin dediler :smiley:)

Sonuç olarak, ORTİZ 3.90 almaya kadar verdiniz diyelim. Tavan camı dışında camları eklettiniz. Tuvaleti portatif 21 lt yaptınız, TV aldınız, tente eklettiniz, biraz çevreci oldunuz ve Avrupa'ya giderim dediniz ve pissu tankı taktınız, Sıcak su mutlaka olmalı dediniz, güneş enerjisi ile ben kendi kendime yeterim dediniz de toplam 68.500 TL gibi bir rakama çıkıyorsunuz.

Bu kadar opsiyon ve donanıma ortalama %10 indirimi alabileceğimi düşünerek 60.000 TL gibi bir maliyet çıkardım. Ki zaten bu benim sınırımdı. Sadece ısıtıcı kafamı kurcalıyor. Eğer güneş panelleri orjinal webasto ısıtmayı kaldırırsa o zaman 65.000 TL lere çıkmak gerekecek. (Isıtıcı tam buzdolabının altındaki çekmece yerine takılıyormuş. Yer anlamında Karavan içinde bir kayıp olmuyor.)

Bu fiyatları Caretta ve Carpento'da düşündüğümde 75'leri buluyoruz.

Erba, May, Güney karavanda hemen hemen aynı kalıyor fiyatlar.

Güzel bir paylaşım olmuş. Maalesef ülkemizdeki bazı üreticiler opsiyondan bile para kazanma derdine düşmüşler.

Fakat az tecrübeli ancak bu yollardan geçmiş bir karavancı olarak nacizane tavsiyem şudur. Karavanı baz donanımda boş halde alın, pazarlığınızı ona göre yapın. Evet, evet boş halde alın. Örnek olsun diye bir kaç maddenize değinmek istiyorum.

1. maddede demişsiniz ki gri su deposu problem yaratıyor. Burada şöyle bir bilgi vereyim. Bir çok avrupa karavanda sabit gri su deposu bulunmaz. Adamlar yaşam alanlarının altında depolanmış milyonlarca bakteri üretimine müsait bir ortamdan haz etmiyorlar. Bunların hemen hepsi fiamma'nın rolltank adlı ürününü kullanıyorlar. Bu ürünün iki boyu var. Birisi 23lt bir diğeri 45lt. Çekme karavanlar genelde 23lt olanını kullanırlar az yer kapladığı için. Bu ürünün fiyatı da öyle 2000-3000tl değil. Şu anki fiyatı 400TL.

Karavan Atık su tankı 23 lt

Hali hazırda benim de fikirlerim bu yönde. Yaşam alanınızın altında böyle bir depo olması hiç makul gelmiyor. Benim karavanımda da sabit su tankı yok. Fiamma'nın üstte verdiğim 23LT'lik gri su tankını kullanıyorum. Doldukça bavul şeklinde alıp boşaltıyorum.

2. maddede portatif wc'den bahsetmişsiniz. İnanın ki markası ne olursa olsun hepsi aynı işlevi görüyor:smiley: Ben şunu kullanıyorum mesela;

PORTATİF TUVALET 20 LT - Yedek Parça ve Aksesuarlar sahibinden.com'da - 676272533

Verdiğiniz markanın depo fiyatından daha uygun. :smiley:

4.maddede verdiğiniz hermetik şofbenin piyasa fiyatı 1400TL. LPG dönüştürücüsü vs 1500TL diyin. Hadi insafsız bir ustaya gelip montajına 500TL verin. 2000TL'yi geçemezsiniz. Tek ihtiyaç banyoya lpg tesisatının çekilmiş olması.

7.maddede tenteden bahsetmişsiniz. Zibilyon çeşit tente var piyasada. Ben bugün sıfır karavan alsam gözlermlerim netiresinde kullananların severek kullandığı bir tente olarak takacağım tente thule omnistor 1200 olacaktır. Onun da mevcut piyasa fiyatları boyuna göre 2500-3500TL arasında değişiyor. 3.90 bir karavana 3.5 metreliğini alsanız bugünkü fiyatı 3015TL. Hadi montajı vs. 3500TL olsun.

8.maddede belirttiğiniz kapı giriş basamağı pazarlığın konmamış adı zaten sizin de farkettiğiniz üzere.

Isıtıcı konusuna gelirsek karavana resistanslı, elektrikli bir ısıtıcı kullanmayın zaten bana kalırsa. Bu iş için webasto, eberspacher d2, dai shava gibi bir dizel ısıtıcı kullanırsanız çok az mazotla hamamda gibi ısınırsınız.

Velhasılı kelam daha önce de belirtmiştim fuar yorumlarımda. Karavan üreticilerinin opsiyondan para kazanma stratejisine karşıyım. O nedenle baz donanımla alıp eklemeleri dışarda yapmanız maliyetinizi ciddi anlamda düşürecektir.
 

@pasolvon

Abi selam,

Bu yorumlar benim için önemli, öncelikle çok teşekkürler.

Belirttiğin olan aslında her alanda var. Bugün otomobillerde, evlerde işler böyle yürüyor. Baz model bu kadar ama şunu istersen bu kadar daha, şu bu kadar daha diyorlar...

6 yıl önce Mercedes araç alıyordum. Standart araç 90.000 TL civarındaydı. Bilgisayarın başına oturttular. A şu da olsun, buda olsun derken rakam 125.000 TL ye çıkmıştı. :=) Şimdi benzer durumları yaşıyorum.

Gri Su deposunu bana portatif dediler. Yani senin dediğin gibi. Sökülüp boşaltılıyor. Ama litresi sanırım daha fazlaydı. Orada maliyeti arttıran hidrofor bağlantıları dediler. Yani hem banyodan hem de mutfaktan hidrofor ile oraya nakil ediyormuş. Ama 2.500 TL elbette fazla. Zaten %10 indirim talebimin özü bu fazlalıkları almak...

WC, sağlıklı kıyaslama olsun diye aynı markanın portatif modeline bakmıştım. Ki o bile 3 kat fark ediyordu. Senin dediğin gibi, daha uygunları da varmış. Yedek tankını alsan, 1.000 TL ye mal edersin. Bu sonuçta karavanı aldıktan sonra kalan parama göre şekillenecek bir şey olacak.

Şofben, evet konuşurken o fiyatlardan bahsetti, tesisat çekilecek önden diye konuşup o fiyatı verdi ama dediğin gibi yüksek kaldı. Acaba pazarlığı 10 değilde, %15 indirim üzerinden mi yapsam :smiley:

Son durum şu, eğer dediğin gibi Dizel ısıtıcı ile bana 60.000 TL üzerinde bedel çıkarırsa, parçaları ben alıp geleceğim, işciliğin ne kadar diyeceğim. Örneğin Vestel Buzdolabı. Gider Finlux alır daha ucuza mal ederim. Tenteyi de alır, montajını yapın derim, dediğin gibi...

Önerin doğrultusunda ısıtıcıyı elektrikli hiç düşünmüyorum...
 



Selamlar,

İşin içine girince bazı şeyleri daha iyi anlıyorsunuz. Hafta sonu ORTİZ ziyaretimde yaptığım gözlemlere istinaden bazı sorular sormuştum firmaya. Dün cevapları aldım ve düşünen var sizinle de paylaşmak isterim.

1- Öncelikle neredeyse tüm karavanlarda gördüğüm Gri pis su deposu konusu var. Ben standart olarak var diyordum, meğersem yokmuş. Yani lavabo dan akan su bildiğiniz açığa gidiyormuş. Benim çevre anlayışıma uymamasını geçtim, zaten Avrupa'ya gitmek istiyorsanız bu kabul edilmiyormuş. Dolayısıyla fiyat listesinde olmayan ve hiç düşünmediğimiz bir maliyet çıkıyor, portatif gri pis su deposu (hidrofor bağlantısıyla) 2-3.000 TL bir maliyet yaratıyor.

2- Daha steril olması sebebiyle dıştan kasetli WC istiyordum, ama aşağıdaki sebeplerden portatif 21 lt tuvaletin benim için daha iyi olacağına kadar verdim:

=>Dıştan Kasetli Thetford WC 7.500 TL , aynı markanın 21 lt portatif tuvaleti 1.500 TL. 500 TL de yedek tankı ile 2.000 TL. 3 sefer değiştirseniz Dıştan kasetli fiyatına geliyor. Ve İşçilik maliyeti de yok. Ancak tabi ki dıştan kasetli WC daha steril, bildiğim kadarıyla su koyma gibi bir durumu yok, kendisi temiz su tankından su alıyor.

=>Kasetli Sabit, temizliği zor. Portatif tuvaleti istediğiniz yere kaldırın, rahat duş alın. Temizliği küçük olduğu için daha kolay.

=>İlerde 6,5 metre Tekne alma hayalim var. Ve onunda tuvaleti portatif olacağından ek maliyet yaratmadan bu tuvaleti kullanabileceğimi düşündüm.

3- Banyo'da ki havasızlık için Mutfak hekisinin Banyo'ya alınmasında bir sakınca yokmuş. O tarafa 2 tane güneş paneli koyabiliyorlarmış. Yani sıkıntı yok, ek maliyeti de yok.

4- Sıcaksu için Temodinamiğin 14 lt gazlı ısıtıcısını önerdiler. Ocak tüpünden alıyormuş, gazı. Ek tüp koymadan.
4.000 TL liste fiyatı varmış.

5- Kapı açılma yönü yani menteşeleri değiştirebiliyorlar. (Sağa değilde sola açılabiliyor.) Bu bana aparatlı uzun kollu TV'yi hem dışarıda hem içeride izleme olanağı sağlayacak. Otobüs sistem uydu bağlantıları ile 4.500 TL.

6- Güneş Enerjisi sistemi 165X2 Panel ve diğer tüp parçaları ile 5.500 TL. İstediğim ve mevcutta olan Karavandaki herşeyi çalıştırıyor. Sadece Klima/Isıtıcı ve Fırın gibi şeyleri çalıştırmıyormuş. Ama ısıtıcı düşünüyorum. Çalıştırıp, çalıştırmayacağını tam olarak araştıracağım.

7- Tente Thule ithal 5.500 TL liste fiyatı.

8- Sabit çekmeli kapı giriş basamağı takıyorlar 1.500 TL (Fiyatı duyunca güldüm, tamam sıkıntı etmeyin fiyatı düşünmeyin dediler :smiley:)

Sonuç olarak, ORTİZ 3.90 almaya kadar verdiniz diyelim. Tavan camı dışında camları eklettiniz, ön dolap kapağı eklettiniz, Tuvaleti portatif 21 lt yaptınız, TV aldınız, tente eklettiniz, biraz çevreci oldunuz ve Avrupa'ya giderim dediniz ve pissu tankı taktınız, Sıcak su mutlaka olmalı dediniz, güneş enerjisi ile ben kendi kendime yeterim dediniz de toplam 68.500 TL gibi bir rakama çıkıyorsunuz.

Bu kadar opsiyon ve donanıma ortalama %10 indirimi alabileceğimi düşünerek 60.000 TL gibi bir maliyet çıkardım. Ki zaten bu benim sınırımdı. Sadece ısıtıcı kafamı kurcalıyor. Eğer güneş panelleri orjinal webasto ısıtmayı kaldırırsa süper olacak ama Dizel de tercih edilebilir belki. (Isıtıcı maliyeti 5.000 TL ve tam buzdolabının altındaki çekmece yerine takılıyormuş. Yer anlamında Karavan içinde bir kayıp yaratmıyor.)

Bu fiyatları Caretta ve Carpento'da düşündüğümde 75'leri buluyoruz.

Erba, May, Güney karavanda hemen hemen aynı kalıyor fiyatlar.

Merhaba

Araştırmanızı okudum baştan sona ...
Şimdi bende çekme karavan almak istiyorum hatta sahibinden 2.el çok baktım ve halen bakıyorum.
Ortiz karavan benımde ılk sıramda sıfır alacaksam ama sorun şu olacak 750 kg karavana opsiyonlar eklenirse
750 kg üstüne çıkıyor ilerde sorun yaratacakmı yoksa %10 üstüne çıksa bişey olmaz diye devammı edeceğiz? ( genelde polis vs çevirince şaseye bakıyormus doğrumduru bilmiyorum)
ve ben istanbuldayım mesela firma izmirde ufak tefek problemlerde nasıl bir aksiyon alabiliriz.
teşekkürler
 

@freedom058

Selamlar,

Ağırlık konusunda farklı mevzuatlara baktık. %10 olayını hiçbir yerde görmedik. Aksine ben maksimum römörk yükleme ağırlığı %20 aşılabilir şeklinde gördüm mevzuatta. Hatta bir önceki sayfalarda konuştuk bakabilirsiniz.

Sonuç olarak şöyle bir düşüncemiz oldu: Elinizde O1 belgeniz varsa, tek dingil 4 metre civarı hiçbir karavanı Polis tartıya alıp 750'yi aşmışsın demez. Dese bile %20'yi mevzuattan okuyup, 900 kg a kadar yükleme yapılabileceğini savunabilirsiniz. Sonuçta karavanınızın ağırlığını belgeliyorsunuz. O an tartıda çıkan ağırlıkta sizin yüklemeniz oluyor. Bu noktada, yaşamak için tüp, eşya, güneş paneli vb yüklemeniz 900 kg ı geçmiyorsa bana göre herhangi bir ceza kesemez. Mevzuat bu şekilde...

Ola ki Mahkemeye gitseniz yine kazanacağınızı düşünüyorum. Uygulamada sadece bir arkadaştan Trafik polisinin O1 belgesini istediğini duydum 750 kg altı mı diye. Onun dışında kantara sokalım vb bir uygulama ne gördüm ne duydum.

Diğer sorunuza gelince, üretici firmaya yakın olmak elbette avantaj. Ama karavan su almıyorsa, ya da iç aksamı adi ve atmıyorsa devamlı geleceğiniz bir durum olmaz. Ola ki oldu kul yapısı dedik, İzmir tarafına kamp planlayıp, gelip 1-2 günde baktırıp devam edersiniz. En fazla 1-2 günlük otel masrafınız olur. Kalite konusunda ve sızdırmazlık konusunda kendilerine çok güveniyorlar. Ki bende aksini duymadım. Burada yani İzmir'de gördüğünüz karavanların neredeyse yarısı Ortiz.

Birde ek donanım yaptıracaksınız sızdırmazlık/garanti bozulmasın diye üreticiye gelmeniz lazım. Bu noktada da bu tarz işleri alırken yaptırıp öyle alabilirsiniz. (Güneş paneli / Tente vb.)
 

@freedom058

Selamlar,

Ağırlık konusunda farklı mevzuatlara baktık. %10 olayını hiçbir yerde görmedik. Aksine ben maksimum römörk yükleme ağırlığı %20 aşılabilir şeklinde gördüm mevzuatta. Hatta bir önceki sayfalarda konuştuk bakabilirsiniz.

Sonuç olarak şöyle bir düşüncemiz oldu: Elinizde O1 belgeniz varsa, tek dingil 4 metre civarı hiçbir karavanı Polis tartıya alıp 750'yi aşmışsın demez. Dese bile %20'yi mevzuattan okuyup, 900 kg a kadar yükleme yapılabileceğini savunabilirsiniz. Sonuçta karavanınızın ağırlığını belgeliyorsunuz. O an tartıda çıkan ağırlıkta sizin yüklemeniz oluyor. Bu noktada, yaşamak için tüp, eşya, güneş paneli vb yüklemeniz 900 kg ı geçmiyorsa bana göre herhangi bir ceza kesemez. Mevzuat bu şekilde...

Ola ki Mahkemeye gitseniz yine kazanacağınızı düşünüyorum. Uygulamada sadece bir arkadaştan Trafik polisinin O1 belgesini istediğini duydum 750 kg altı mı diye. Onun dışında kantara sokalım vb bir uygulama ne gördüm ne duydum.

Diğer sorunuza gelince, üretici firmaya yakın olmak elbette avantaj. Ama karavan su almıyorsa, ya da iç aksamı adi ve atmıyorsa devamlı geleceğiniz bir durum olmaz. Ola ki oldu kul yapısı dedik, İzmir tarafına kamp planlayıp, gelip 1-2 günde baktırıp devam edersiniz. En fazla 1-2 günlük otel masrafınız olur. Kalite konusunda ve sızdırmazlık konusunda kendilerine çok güveniyorlar. Ki bende aksini duymadım. Burada yani İzmir'de gördüğünüz karavanların neredeyse yarısı Ortiz.

Birde ek donanım yaptıracaksınız sızdırmazlık/garanti bozulmasın diye üreticiye gelmeniz lazım. Bu noktada da bu tarz işleri alırken yaptırıp öyle alabilirsiniz. (Güneş paneli / Tente vb.)

Çok teşekkürler vakit ayırıp cevap verdiğiniz için ...
ozaman 750 kg olayına çok takılan olmuyor sanırsam.Bence güvenlık acısından onemlı olabilir, oda gerekli tedbirleri aldıktan sonra sorun yaratmaz. Sizde 750 kg bir karavan bakıyorsunuz ortizin bir kaç modeli var 3.90 modeline odaklandınız sanırsam bende bugun ortizi arıyıp konuacagım.
Ortiz karavana daha bir ısındım şimdi .
Kullanan arkadaşlar forumda çok göremedim onların yorumlarını alabilirsek bence daha iyi olacak .
Bende daha öncesinden Adria (Avrupa karavanların içinde alınabilecek en iyilerinden imkan olsa 100 bin bandında alınabilir),Erba Ve Başoğluna baktım ama fiyat performasa bakınca Ortiz ağır basıyor.
 

@freedom058

750 olayına çok takılan olmuyor derken ağırlık olarak evet. Ancak O1 belgeniz olması kaydıyla. Çünkü O1 belgesi almak demek zaten karavanın 750 kg altı olması demek. Bu belge Avrupa'da da geçerliliği olan belgedir.

Yani Polis durdurdu. Çeki demirini kontrol etti, karavan 750 kg altı mı dedi, sizde O1 belgesini gösterdiniz. Karavanın 4 metre tek dingil olduğunu ve kampa gittiğinizi gördü. Kalkıp hadi tartıya bakalım 750 misin demez, diyorum ve diyoruz...

Ben 750 kg altı karavanlarda bir liste yaptım. 4 Kişilik olanları ayırdım.

Bu listeye göre, boyut olarak baktığınızda 3 model öne çıkıyor: Erba, Güney Karavan ve Ortiz.

Fiyat olarak baktığınızda: Saly, May ve Güney Karavan öne çıkıyor. Ortiz'de çok az farkla onları takip ediyor. Hatta bazı donanımları eklerseniz fiyatlar hemen hemen aynı oluyor.

Tasarım olarak baktığınızda, Carpento, Caretta ve Ortiz öne çıkıyor. (Diğerlerinden farklı tasarımları ile)

İzmir'de olmam sebebiyle Lokasyon olarak da Ortiz ve May bana yakınlar. Hele Ortiz iş yerime giderken yol üstünde. Fabrikası da çok yakın.

Birde gidip baktığımda ilgi alakalarını da beğenince benim için tüm oklar Ortiz'e çıkıyor.

1- Caretta - Uncle 370 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 735 kg) ve Junior (2 Kişilik)

2- Carpento - 360 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 680 kg) ve 310 (2 Kişilik)

3- Eks - 3600 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 710 kg)

4-Erba - 4.10 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: X
) ve 3.40 (2 Kişilik)

5- Güney Karavan - Maxi 4.40 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 750 kg
) ve Midi (3 Kişilik) ve Mini (2 Kişilik)

6- May - 360 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg)

7- Ortiz Karavan - 3.90 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg
)

8- Saly - Carabinata 3.25 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 650 kg) ve 3.25 Petite S (2 Kişilik)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

9-Aydos- Niewiadow Nt 126 (İthal) (2 Kişilik)

10-Dolly - Weekend (2 Kişilik)

11-Hymer Eriba - Touring (İthal) (2 Kişilik)

12- Leyli-2.40 (2 Kişilik)

13-Pino - P280 Cacholete (2 Kişilik + 1 Çocuk) - 3 Metre
 

@freedom058

750 olayına çok takılan olmuyor derken ağırlık olarak evet. Ancak O1 belgeniz olması kaydıyla. Çünkü O1 belgesi almak demek zaten karavanın 750 kg altı olması demek. Bu belge Avrupa'da da geçerliliği olan belgedir.

Yani Polis durdurdu. Çeki demirini kontrol etti, karavan 750 kg altı mı dedi, sizde O1 belgesini gösterdiniz. Karavanın 4 metre tek dingil olduğunu ve kampa gittiğinizi gördü. Kalkıp hadi tartıya bakalım 750 misin demez, diyorum ve diyoruz...

Ben 750 kg altı karavanlarda bir liste yaptım. 4 Kişilik olanları ayırdım.

Bu listeye göre, boyut olarak baktığınızda 3 model öne çıkıyor: Erba, Güney Karavan ve Ortiz.

Fiyat olarak baktığınızda: Saly, May ve Güney Karavan öne çıkıyor. Ortiz'de çok az farkla onları takip ediyor. Hatta bazı donanımları eklerseniz fiyatlar hemen hemen aynı oluyor.

Tasarım olarak baktığınızda, Carpento, Caretta ve Ortiz öne çıkıyor. (Diğerlerinden farklı tasarımları ile)

İzmir'de olmam sebebiyle Lokasyon olarak da Ortiz ve May bana yakınlar. Hele Ortiz iş yerime giderken yol üstünde. Fabrikası da çok yakın.

Birde gidip baktığımda ilgi alakalarını da beğenince benim için tüm oklar Ortiz'e çıkıyor.

1- Caretta - Uncle 370 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 735 kg) ve Junior (2 Kişilik)

2- Carpento - 360 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 680 kg) ve 310 (2 Kişilik)

3- Eks - 3600 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 710 kg)

4-Erba - 4.10 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: X
) ve 3.40 (2 Kişilik)

5- Güney Karavan - Maxi 4.40 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 750 kg
) ve Midi (3 Kişilik) ve Mini (2 Kişilik)

6- May - 360 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg)

7- Ortiz Karavan - 3.90 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg
)

8- Saly - Carabinata 3.25 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 650 kg) ve 3.25 Petite S (2 Kişilik)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

9-Aydos- Niewiadow Nt 126 (İthal) (2 Kişilik)

10-Dolly - Weekend (2 Kişilik)

11-Hymer Eriba - Touring (İthal) (2 Kişilik)

12- Leyli-2.40 (2 Kişilik)

13-Pino - P280 Cacholete (2 Kişilik + 1 Çocuk) - 3 Metre


Merhabalar
Şimdi hafta sonu yoğun bir karavan incelemem oldu

1 Erba Karavan 5.25 4 kişilik
2 Sally karavan gittik Carabinata baktık arkada girşili modeli
3 Başaoğlu Caretta uncle baktık
4 pİNO Karavan agile 4.30 modeline baktık

Şimdi sıralama bu şekilde bizim hoşumuza giden Caretta uncle oldu 750 kg bir karavan oldugu ıcın ama extra birşey koyarasak sıkntı tam sınırda
Pino karavanda cok hosumuza gitti 4.30 modeli hatta jazz modelıne onceden cok bakmıstım dıs gorunum ıc dızayn vs harıka

Hepsıne baktık guzel harıka ama 40 bin bandında sadece erba var aslında dıs gorunum vs harıka ama biraz işcilik vs kalitesi bu diğer üç modelden düşük.

Eşim en cok Pıno karavanı sevdı hatta 410 jazz modelı vardı ona bayıldı
ve ikinci el karavan almaya karar verdik .

yakın zamanda 410 jazz karavan alacagız bakalım buldum bır arkadastan sağolsun cok yardımcı oldular.

Ben sımdı çekı demırı taktıracagım ıstanbul anadolu yakası umranıye cıvarında nerede yaptırabılrıım umranıye oto sanayıınde tanıdıgınız yada yapan arkadasla varmı acaba.

Çekı demırı taktırıken neye dıkkat etmemız gereklı sınyalızasyon vs sıkıntı olacak bır durum varmı acaba kartalda dolphin romork var 1600 +kdv istedıler Aracım renault kadjar 1.5 dizel 110 bg
şimdilik bendekı udurm budur :smiley:
 



Selamlar,

@freedom058

Sondan başlayayım, çeki demiri ile ilgili güncel deneyimlerini paylaşanların başlığı vardı, zaten oraya da yazmışsın.

Baktığınız karavanlardan Carabinata ve Caretta dışındakiler fabrika çıkış 750 üstü. Yani O1 belgesi yok. Ayrı ruhsatları var. Uncle evet, bu listenin Carpento ile en pahalısı denebilir.

Carabinata en ucuzlarından ama hem boyut küçük hem de sizin belirttiğiniz gibi bana göre sıkıntılı durumları var.

40.000 TL bandında Manisalı MAY karavan var. 0 olarak onu alabilirsiniz. O1 belgesi vermiyor sanırım ama direk kantar fişi veriyor, 750 kg altı olarak. Alan kişiler memnun tasarım olarak çok farklı olmasa da sızdırmazlık ve boyut olarak iyi bir karavan. Usta ve eşi ilgililer bu konuda.

20-30 deseydiniz 2. el bakın derdim ama 40 binlere çıkıyorsanız 0 da alabilirsiniz.
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,760
Mesajlar
1,523,371
Kayıtlı Üye Sayımız
166,576
Kaydolan Son Üyemiz
Atakan Usun

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst