@
emurat
Fark şöyle var. MAY KDV dahil 40.000 TL, Ortiz KDV hariç. KDV ile 47.000 TL ye geliyor. Ayrıca ön tüplük için KDV dahil kapak 1.200 TL.
48.200 TL'lik Ortiz 3.90 Artıları:
* Şasi Al-Ko ve Amortisör
* Tampon ve çamurluk korumaları var.
* 44 lt su deposu fazla kapasitede (Toplam 144 lt)
* Ön tüplüğü var ama bagaj kapağı için ayrıca 1.200 TL isteniyor.
* Ayakkabılıklı kapı (genelde çöp kutusu olarak kullanılıyor
)
* Selenoid valf ve gaz alarm cihazı
40.000 TL'lik MAY 3.80 Artıları:
* Kilosu 680 kg. (Akü ve atık su deposu dahil) - (Ortiz 740 kg atık su deposu yok ve sadece mutfak camı ile oplips camları var.)
* Mutfak camına ek olarak sağ sol büyük camlar, açılmayan ön cam ve küçük ranza camları standart fiyata ve kiloya dahil.
* 100 lt atık su tankı (Portatif tank kullanımı için boşaltım vanalı)
* Kayar kapı basamağı
* Banyo havalandırma camı
* Dış Duş için çıkış hazır tesisat
* Ön tüplük bagajı 500 TL
* Basmalı mobilya kulpları
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gelelim eşitlemeye...
Ortiz'in sadece mutfak camı olmaası sebebiyle 750 kg sınırda kalmasını sağlayacak en azından ranza camlarını eklediğinizde perde ve sineklik kombinasyonu ile ayrıca KDV dahil 2.600 TL ödüyorunuz. (May ile aynı camları yaparsak Ortiz 750 kg aşıyor ve O2 sınıfa geçiyor. yine de yapalım derseniz, Açılan Ön cam KDV dahil +1.700 TL, ve banyoya malesef cam ekleyemiiyoruz. Oplips camlar ufak boyutta açılıyor ama sinekliği yok.)
O1 olarak devam edersek, kapı kayar basamağına 1.500 TL isteniyor, Gri pissu deposu 2.500 TL.
Toplam: 6.600 TL ye yakın bir ekstra var. 48.000 TL + 6.600 TL = 54.600 TL yapıyor. (MAY karavan gibi bir Ortiz.)
MAY Karavana Ortiz'in artılarını ilave edersek, Al-ko Amortisör 1.500 TL (Şasiye birşey yapamıyoruz.)
Ön tüplük 500 TL. (Bakır boru gaz tesisatı hiç konuşmadık ama tahmini 1.000 TL diyelim)
Kapıya ayakkabılık olsun 500 TL (Kapı kilidiniz falanda değiştirdik diyelim.)
10 yıl ömürlü kaliteli CBE Gaz alarmı 1.000 TL (fiyatını bildiğim için direk yazdım.)
Ortiz gibi MAY Toplam: 44.500 TL. (Fark yaklaşık 10.000 TL)
Bunlara rağmen Ortiz'de 44 lt faza suyunuz, Al-Ko Şasi'niz, tamponunuz var. Ve bunlara rağmen MAY'de mobilya kulplarınız(Ortiz'de bunu fiyatını sordum ama pahalı diye önermediler
), dış duş tesisatınız, banyo camınız(Ortiz'in sadece havaladırma bacası olan cmasız tuvaletinde duramadım.), yan camları ve ön acılmayan camı ile daha ferah ve havadar bir karavanınız ve ayrıca 680 kg olması sebebiyle her türlü ek donanımla birlikte bile 750 kg'yu aşmayan tam olarak O1 belgeli bir karavanınız var.
Oldu mu kıyaslama?
Elzem donanımlar size göre değişir. benim için ısıtıcı elzem mesela, ama size göre olmayabilir.
Bir karavanda olmazsa olmaz nelerdir derseniz, 750 kg sınır sebebiyle hafiflik, güvenlik/yalıtım/su sızdırmazlık sebebiyle çift kat plexi camlar ve münkün olan en büyük boyut ile dolaplar ve saklama alanları derdim...