madem bu kadar tartıstık, G konusunda kafalarda soru işareti kalmaması adına:
g gravity kelimesinin ba$harfi olarak kullanilan ve ozellikle jet ucaklari icin terimle$mi$ bir kavramdir.
oncelikle bu yercekimi ivmesi konusunu genel olarak anlatalim:
yukarıda ibrahim bey in de belirttigi gibi; $u anda bilgisayar ba$inda otururken veya yururken hepimiz 1 g cekiyoruz, yani kendimizi ta$iyoruz. bu miktar spor yaparken bazen cok kisa sureler icin 2-3 g'ye kadar cikar, yani g ceken aslen sadece pilotlar degillerdir. basketbolda yapilan sert bir revers, veya bir ribaunt sonrasi yere ini$te de g cekilir cok kisa sureler icin...
bir jet ucagi kokpitinde pilotun cektigi g'nin onemi yuksek miktarlarda ve zamanlarda oldugu icin onem kazanir ve problem olur. bu husus pilot egitiminin bir parcasidir. dunyada az sayida bulunan g ortamini karada hazirlayan cihaz eski$ehir'de, hava kuvvetlerimizde vardir.
$imdi ucak icindeki pilot icin cekilen g'nin ayrintilarina gelelim:
sanildiginin aksine, jet ucagi(parasut) icinde cekilen g'nin sebebi aslen ucagin hizi degildir! g'nin gercek sebebi ucagin yuksek hiz ile havada cizdigi egrilerdir. yani, bu g aniden hizlanan arabada koltuga yapi$manin cok daha $iddetlisi degildir. ani hizlanma ve durma ile g cekilmez, daha dogrusu ona g denmez.
g tamamen bir merkezkac kuvveti sonucudur. (m*v^2/r) ucak havada bir dali$ veya kalki$ yaptiginda cizdigi egrinin her noktasi icin farkli bir yaricap icin (r) bir daire cizer, ucak ve pilot da ucagin hizi (v) ve yaricapin bir fonksiyonu olan bu merkezkac kuvvetine maruz kalir. i$te g cekmek bu kuvvete maruz kalmaktir.
g kuvveti ucagin kendisi icin de buyuk problemdir. bu hareketler esnasinda ucagin govdesi ve kanatlari cok buyuk kuvvetler ta$irlar. esnek yapilmalarinin temel sebebi de budur. bu yuzden gunumuz ucaklari kismen de olsa cekilecek g kuvvetini kontrol ederler. yani ucaga ve pilota zarar verecek seviyede g cekmeye sebep olacak manevra yapmaya izin vermez ucagin navigation sistemleri.
ornegin bir f16'ya 9g uzerinde bir manevrayi yaptiramazsiniz. ucak yaptirdiginiz manevranin g'sini hesaplar ve 9g uzerine cikilacak keskinlikte donmez, hareketini pilot istemese de duzeltir. zaten 9g her pilotun cekecegi veya cekmek isteyecegi bir buyukluk de degildir.
egitim almami$ saglikli bir insan 4-5 g arasinda bayilir. pilotlar bedensel egitimleri ve ucak icinde giydikleri "g suit" denen bir giysinin de yardimi ile 7-9g arasina kadar cekebilirler. bu standart bir pilottur. ancak dunyada 10 hatta 11 g cekebilen cok ozel pilot ve ucaklar da oldugu bilinmektedir.
cok miktarda ve/veya surede g cekmek ve bunun etkilerini bertaraf edememek kokpit icinde olum kalim sava$idir. ucak genellikle pozitif g denilen ve kani beyinden alip govdeye ve bacaklara iten yonde buyuk g kuvvetleri ceker. bu eger cok olursa once "greyout" sonra "blackout" denen $eyler olur. kan beyinden cekilince once goru$ cevresinde karincalanmalar ve goru$ daralmasi (burasi greyout - pilot bunu anlayinca cektigi g'yi azaltacak $ekilde bir ters manevra yapmali veya manevrasinin $iddetini du$urmelidir) olur. eger g devam ederse goru$ sifirlanir kisa bir sure sonra bilinc soner ve pilot kokpitte bayilir.
bir de negatif g vardir ki bir oncekinin aksine beyne fazla kan dolmasi ile sonuclanir ve bir sure sonra pilot gene bayilir. buna da "redout" diyorlar. sanırım parasutle pek yapılmayan bir manevra.
ibrahim beyim 10 saniyeden fazla G ye maruz kalamıyorum demesi de: yuksek hizlarda ki ucuslarda yapilan donuslerde ucagin(parasutun) yukari dogru (ucus acisina relatif) donusunde kanin beyinden asagi cekilmesi sonucu gorus'un kararmasi veya asagi dogru donuslerde de kanin beyne firlamasi sonucu gorusun kirmiziya bogulmasi etkisidir.
G yemeden de uculabilir. tercih pilotundur.(acil durumlar dısında) ben gezeyim, fotograf cekeyim ve keyfini cıkarayım derseniz ibrahim bey zaten ustteki mesajda tercihi yolcusuna bırakacagını belirtmiş.