4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kenanyama Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,210
Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

İshak Çelebi Camii
1506 yapımı İshak Çelebi Camii, cami, mektep, medrese, zaviye ve kütüphaneden oluşan külliyeden günümüze sadece İshak Çelebi Camii ulaşabilmiştir. Manastır şehir merkezinde Dragor Nehri kenarında, Yeni Cami ile Saat Kulesinin karşısında yer alan cami H.912 / M.1506-1507 tarihleri arasında Manastır Kadısı İshak Çelebi tarafından inşa ettirilmiştir. Giriş kapısı üzerinde dört sıra halinde yer alan kitabe mevcuttur. Cami, tek kubbeyle örtülü olup kare planlıdır. 14.54x14.60 m. uzunluğundaki beden duvarları ile oluşturulan kare planlı harim mekânının üzeri; 26 m. yüksekliğindeki, dıştan onikigen içten yuvarlak kasnak üzerine oturan kubbe ile örtülüdür Kubbeye geçiş elemanı dilimli tromptur. Harim kısmının kuzeybatısında caminin beden duvarlarından taşacak şekilde yerleştirilen son cemaat yeri bulunur. İki bölümlü son cemaat yerinin harimin hemen önündeki birinci bölümü 3 adet ahşap, 1 adet mermer sütun ile üç bölüme ayrılmakta ve her birinin üzeri ahşap kubbeler ile örtülüdür. Sütunlarda bakır çemberler vardır. Son cemaat yerinin ikinci bölümü ise 19. y.y.’da yapıya yapılan müdahaleler ile sonradan eklenmiş ve üzeri çatı ile kapatılmıştır. Caminin güneybatı köşesinden yükselen minaresi taş ve tuğlaların yatay sıralanmasıyla inşa edilen dörtgen kürsüye sahiptir. Caminin bahçesinde Rumeli müşiri Reşid Paşa’nın bulunur. Geleneksel teknikler kullanılarak inşa edilmiş yapı, 1890, 1910, 1947, 1959 ve 2006 yıllarında çeşitli onarımlar geçirmiştir.

DSC07254.JPG


IMG_0372.JPG


DSC06442.JPG


DSC06441.JPG


DSC06447.JPG
 

Etiketler






Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Ohri
Makedonya'nın güneybatısında, Arnavutluk sınırına yakın olan aynı adlı gölün kenarında bulunan 42.000 nüfuslu Ohri şehri, Avrupa'daki en eski yerleşim alanlarında biridir. Bölge, Slav mimarisinin en iyi korunmuş tarihi-kültürel özellikleri yanında muhteşem bir doğal güzelliği de bünyesinde barındırmaktadır. Eski dönemde, 365 adet kilisesi ile "yılın her günü için bir kilise" anlayışının hakim olduğu rivayet edilmektedir.
Ohri'de Osmanlı döneminden kalma 10 cami, 1 de tekke bulunmaktadır. Kiliselerin sayısı ise yaklaşık olarak 40'tır . Göl manzarası, bölgeye özgü evleri ve tarihî mimari eserleriyle ünlü bir turistik noktadır. Osmanlı'dan kalma Safranbolu evlerine benzer mimari yapısına sahip evler bulunmaktadır. Şehir ve Ohri Gölü, UNESCO tarafından dünya mirası listesine dâhil edilmiştir.
Ohri, aynı zamanda Slavlar için oldukça önemli olan Kiril alfabesinin doğduğu yer olarak kabul edilir.

DSC07258.JPG


IMG_0377.JPG


DSC06458.JPG


DSC06459.JPG


DSC06460.JPG
 



Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Ohri Gölü
Oluşum bakımından Balkanlar'daki en eski ve derin göldür. Gölün ekosisteminde sadece o yöreye özgü dünya çapında öneme sahip 200'den fazla tür vardır. Gölün önemi 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dâhil edilmesi ile daha da artmış fakat göl çevresinde insanoğlunun meydana getirdiği olumsuz etmenler ve gölün su miktarının giderek azalması gölün geleceğini tehlike altında bırakmaktadır.
Gölün kenarına kurulmuş üç şehir vardır. Bunlardan ve Ohri ve Struga Makedonya içinde, Pogradec Arnavutluk'tadır. Bu şehirlerin dışında birçok küçük balıkçı köyü de olmasına karşın, bugün tüm merkezlerde turizmden elde edilen kazanç, balıkçılık gelirlerini geride bırakmıştır. Gölün çevresindeki nüfus, 43,000'i Arnavutluk'ta, 88,000'i Makedonya'da olmak üzere 131,000 kişi civarındadır.
[font=]Göl yaklaşık olarak 2,600 km²'lik bir alanı sular ve sularının yaklaşık olarak yarısını doğu kıyılarındaki yeraltı kaynaklarından alır. Suların %25'i yağış ve içine boşalan akarsular ile temin edilir. Suların %20'sinden fazlası 10 kilometre uzaklıkta ve gölün kendi seviyesinden 150 metre daha yüksekte bulunan Prespa Gölü'nden gelir.[/font]

DSC06485.JPG


DSC06486.JPG


DSC06488.JPG


DSC06489.JPG


DSC06491.JPG
 




Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Samuel Kalesi
Koruma bölgeli ortaçağ surları ve 2000 yıl önce inşa edilmiş klasik yapıdaki tiyatrosu ile Kale görülmeye değer niteliktedir. Bütün bunların yanında Ohri şehrindeki iyi korunmuş tarihi yapılar, eski meydanlar ve tipik orta çağ sokakları Avrupa'da antik yerel mimarinin en güzel eserleri arasında sayılmaktadır.

Balkanların en derin gölü olarak kabul edilen Ohri Gölü ise, tüm doğal güzellikleri yanında 200'den fazla canlı türünü bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle denize çıkışı olmayan ülke vatandaşları için önemli bir tatil yeri özelliği taşıyan bölgede gölün kenarına kurulmuş üç büyük kent vardır. Bunlardan Ohri ve Struga Makedonya'ya, Pogradec ise Arnavutluk'a bağlıdır.


DSC06503.JPG


DSC06504.JPG


DSC06507.JPG


DSC06510.JPG


DSC06511.JPG
 

Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

St. Sophia KilisesiOhri'nin tepelik bölümünde göle yakın bir bölgede bulunan ve 9. ya da 10. Bulgarlar tarafından yapıldığı tahmin edilen St. Sophia Kilisesi, Makedonya'nın en önemli tarihi eserlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Osmanlı hakimiyeti döneminde camiye çevrilen kilisede 11-13. yüzyıllar arası Bizans resmini simgeleyen birbirinden güzel freskler yer almaktadır.

DSC06514.JPG


DSC06516.JPG


DSC06519.JPG


DSC06520.JPG


DSC06522.JPG
 

Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Beyaz tişörtteki resime dikkat.

IMG_0418.JPG


DSC06565.JPG


IMG_0471.JPG


IMG_0473.JPG


IMG_0477.JPG
 

Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Halvetî Hayati Tekkesi
Pîr Mehmet Hayâtî 1667 yılında Ohri’ye gelmiş, ancak şehir yöneticileri kabul etmeyince şehrin dışında bir tekke kurmuş. Üç defa İstanbul’a giden Pîr Mehmet Hayâtî sonunda Ohri’de bulunan medresenin yanında bir tekke kurmayı başarmıştır. Şeyh Mehmet Hayâtî Ohri’de kurduğu tekkede (âsitânede) bir hayli halîfe yetiştirmiş ve etraftaki bölgelere göndermiştir.

Ohri Halvetî-hayâtî tekkesi bir tasavvufî merkez olması yanı sıra Ohri’nin ve etraftaki şehirlerin sosyal ve kültürel hayâtında da oldukça etkili olmuştur. Bu tekkeden yetişen şeyhler Ustruga, Krçova, Manastır (Bitola), İştip, Ergiri (Gjirokaster), İlbasan (Elbasan) gibi şehirlerde Hayâtî tekkeleri açmışlardır.


DSC06450.JPG


DSC06451.JPG


DSC06452.JPG


DSC06453.JPG


DSC06454.JPG
 




Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Paylaşım için teşekkürler..Eğer var ise yol haritanızı da paylaşsanız ya da güzergah hakkında daha detaylı bilgi verebilirseniz , gelecekte aynı yolları kullanmak isteyen bizler için çok yararlı olur..

Saygılar

Cenk
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Mesajlar
1,524,037
Kayıtlı Üye Sayımız
166,620
Kaydolan Son Üyemiz
questahotel

SON KONULAR



Geri
Üst