Günümüzde ve ülkemizde A++ enerjili yıllık 100 kWh enerji tüketimi olan büro tipi ve nispeten geniş buzdolapları ve karavanlarımızda halihazırda 150-200 amper yaşam akülerimiz ve güneş panellerimiz mevcut.
Bahsettiğim tipte bir buzdolabının 220V ile tüketimi (invertördeki kayıplar da dahil edildiğinde) yaklaşık olarak günde sadece 0.3 kWh. Yani buzdolabının enerji ihtiyacı 300 Wattsaat. Bu enerjiyi 12V aküden elde edeceğimiz için günlük 300/12=25Ah bir enerji ile buzdolabını çalıştırmamız mümkün. 300Watt bir panel güneşli bir yaz gününde sadece 2 saatte bu enerji ihtiyacının 1.5 katını sağamaktadır.
Bu durumda üç sistem buzdolabı alıp bir de bunun tüp masrafları ile uğraşmak son derece gereksiz ve sokağa atılmış bir para olmaktadır.
3 sistem buzdolapları kompresörlü buzdolaplarından daha düşük performanslı ve karavanı hassas dengeleme gibi her zaman kolay olmayan önemli bir gereksinime rağmen, belki de sadece güneş paneli sistemlerinin ulaşılamaz derecede pahalı olduğu bir dönemden kalma sorgulanmamış bir alışkanlık olarak, kullanılmaya devam ediyor.
Önemli gördüğüm bu konuyla ilgili siz sevgili karavansever dostlarımın fikirlerini bekliyorum.
Paylaşımınızda verdiğiniz yıllık 100 kwh elektrik miktarı, buzdolabının bir yıllık gerçek elektrik tüketimi gibi anlaşılıyor. Bu 100 kwh laboratuvar şartlarında tespit edilen bir miktar. Laboratuvarda hangi şartlarda bu işlemin yapıldığını bilmiyorum ama, Alman Stern mecmuası buzdolabının boş, kapağının devamlı kapalı içinin de 5 derece olduğunu yazdı. Aşağıdaki resimde gördüğümüz gibi, gerçek tüketim miktarı buzdolabının nerede ve nasıl kullanıldığına bağlı.
enerji verimli ürün etiketi - Google'da Ara:
Söz konusu buzdolabının bu günlerde 24 saatte ne kadar elektrik tükettiğini böyle bir cihazla kolayca ölçebiliriz.
Wattmetre Priz Tipi 16a 3680w Enerji Sarfiyat Ölçer - n11.com
Son düzenleme: