3 Sistem Buzdolaplarının Devri Tarihe Mi Karıştı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mkokayhan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,551
Günümüzde ve ülkemizde A++ enerjili yıllık 100 kWh enerji tüketimi olan büro tipi ve nispeten geniş buzdolapları ve karavanlarımızda halihazırda 150-200 amper yaşam akülerimiz ve güneş panellerimiz mevcut.

Bahsettiğim tipte bir buzdolabının 220V ile tüketimi (invertördeki kayıplar da dahil edildiğinde) yaklaşık olarak günde sadece 0.3 kWh. Yani buzdolabının enerji ihtiyacı 300 Wattsaat. Bu enerjiyi 12V aküden elde edeceğimiz için günlük 300/12=25Ah bir enerji ile buzdolabını çalıştırmamız mümkün. 300Watt bir panel güneşli bir yaz gününde sadece 2 saatte bu enerji ihtiyacının 1.5 katını sağamaktadır.

Bu durumda üç sistem buzdolabı alıp bir de bunun tüp masrafları ile uğraşmak son derece gereksiz ve sokağa atılmış bir para olmaktadır.

3 sistem buzdolapları kompresörlü buzdolaplarından daha düşük performanslı ve karavanı hassas dengeleme gibi her zaman kolay olmayan önemli bir gereksinime rağmen, belki de sadece güneş paneli sistemlerinin ulaşılamaz derecede pahalı olduğu bir dönemden kalma sorgulanmamış bir alışkanlık olarak, kullanılmaya devam ediyor.

Önemli gördüğüm bu konuyla ilgili siz sevgili karavansever dostlarımın fikirlerini bekliyorum.

Paylaşımınızda verdiğiniz yıllık 100 kwh elektrik miktarı, buzdolabının bir yıllık gerçek elektrik tüketimi gibi anlaşılıyor. Bu 100 kwh laboratuvar şartlarında tespit edilen bir miktar. Laboratuvarda hangi şartlarda bu işlemin yapıldığını bilmiyorum ama, Alman Stern mecmuası buzdolabının boş, kapağının devamlı kapalı içinin de 5 derece olduğunu yazdı. Aşağıdaki resimde gördüğümüz gibi, gerçek tüketim miktarı buzdolabının nerede ve nasıl kullanıldığına bağlı.

Etiket.PNG

enerji verimli ürün etiketi - Google'da Ara:

Söz konusu buzdolabının bu günlerde 24 saatte ne kadar elektrik tükettiğini böyle bir cihazla kolayca ölçebiliriz.

230.PNG

Wattmetre Priz Tipi 16a 3680w Enerji Sarfiyat Ölçer - n11.com
 
Son düzenleme:

Sayın Akdeniz45,katkınız için teşekkür ederim.

Enerji etiketlerinde verilen değerler kesinlikle laboratuvar şartlarında verilen değerler değil.

Bahsettiğiniz aletle yapılmış bir çok test youtube'da var.

Örneğin enerji etiketinde yılda 329kWh (günlük 900wattsaat) değer verilmiş olan Whirpool WAR488BSL buzdolabı, evde dolap açılmadan, bahsettiğiniz cihazla yapılan testte günlük 500Wattsaat tüketim gösteriyor:

Video: https://www.youtube.com/watch?v=WEpdEnpdiMg


Yani enerji etiketlerinde gösterilen değerler daha ağır koşullardaki testlerden alınmış değerler.
 


.

Tüketicinin karşılaştırmasını kolaylaştırmak amacıyla etiketlendirilen buzdolaplarının laboratuarlarda, ayni standart enerji tüketim testinden geçmesi akla en uygunu.
Zaten tersi keyfi, dolayısıyla anlamsız olurdu.

İnternetten aşağıdaki bilgilere ulaşmak zor değil..

IEC 62552 Enerji tüketim testi:

Enerji tüketim testleri 25°C (Avrupa, Rusya ve Türkiye) ve 32°C (Ortadoğu) ortam sıcaklıklarında yapılmakta olup (ağırlıklı olarak 25 °C ortam sıcaklığında yapılır ve deklarasyon değerleri buna göre verilir), soğutucu kompartman ortalama sıcaklığı 5°C ve dondurucu kompartman sıcaklığı ise maksimum paket sıcaklığı -18°C kabul edilmektedir. Biri sıcak set değeri ve diğeri soğuk set değerinde iki testin sonucu, soğutucu için 5°C ve dondurucu için -18 °C olacak şekilde interpole edilerek enerji tüketim değeri hesaplanır. Soğutucu bölme ortalama sıcaklığı bakır silindirli uçlara yerleştirilen termokupllar aracılığıyla üç farklı noktadan yapılan ölçümle hesaplanırken; dondurucu bölme içinse, içine yerleştirilen paketlerin maksimum paket sıcaklığı hesaplamalarda kullanılır. Paketler özel yapım olup, yağsız etin özelliklerine sahip bir bileşimden oluşur

Tek bir model (cihaz) seviyesindeki ölçümlerde, laboratuvar ölçümleriyle, saha ölçümleri arasındaki fark en az ±% 18 olacak şekilde Avrupa’da yapılan çalışmada görülmüştür. Bu fark, ±% 60 ile ABD’de yapılan çalışmada en yüksek seviyededir.

...

3 sistem absorber buzdolaplarının kendisini toplamak için kompresörlülerine göre 10 misli fazla zamana ihtiyaç duydukları ile ilgili performans farkına hiçbiryerde rastlamadığım gibi, tek hatta eski tecrübem ölçmesem de bu veriyi doğrulayamıyor.

Piyasasının yaklaşımı zaten en gerçek cevabı verdiğinden, bilmem konuya gerektiğinden fazla enerji harcamak ne kadar yerinde olmalı...? ;)

Yani bizlerin de bir standart enerji tüketimi var... :yum:


...

Belki konu şöyle bağlanabilirdi ?
Absorber buzdolaplarının katlanılabilir fiyat, performans, hassasiyet dezavantajları olsa da, solar bazlı kullanımda olan kompresörlü modellerine göre güneş fakiri zamanlar için en güvenilir çözümü sunmaktalar.

En azından bu açıdan “tarihe karışmış” olmaları, iddialı bir yaklaşım olmalı ? :yum:


.
 
Son düzenleme:

220 volt ile büro tipi buzdolabını Ortiz karavanımda kullanıyorum. Sıkıntısız enerji sorunu yaşamadım bugüne kadar..


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 



Evliya Çelebi, en basitinden ufak büro tipi kompresörlü buzdolabını fişe taktığınızda 1 saatte çalışma sıcaklığına gelir. 3 sistem buzdolabı ise kararlı çalışma sıcaklığına düşebilmesi için 1 veya yarım gün önceden çalıştırılır. Hatta bunun yanında bazan içerisine buz kalıpları vs. konulur.

3 sistem buzdolapları kompresörlü buzdolaplarına göre çok daha verimsizdir. bunun bir nedeni kompresör bulundurmamasıdır. İkinci nedeni ise sürekli çalışarak enerji tüketmek zorunda olmasıdır.

Verdiğiniz bilgiler eski. Testler şu anda 25 derece sabit sıcaklıkta yapılmıyor. Nem oranı maksimum %75 olan bir ortamda 16 derece ve 32 derecede ayrı ayrı testler yapılıyor ve bu testlerin sonuçlarının ağırlıklı ortalaması alınıyor.

Tarihe karışma şeklindeki ifademe gelirsek, güneş paneli yokken 3 sistem buzdolapları resmen hayat kurtarıcı idi fakat şimdi ben aralık ocak ayında dağbaşında uzun süreli tatillere çıkacam, yiyeceğimi dışarıda bir kutuya da koymam diye ısrar edecek olan tek tük insanlar dışında özellikle Türkiye gibi güneş gören bir memlekette artık tarihe karışmış veya "fındık kadar buzdolabına 8000 TL para verdim" diyebilmek adına tercih edilebilen buzdolaplarıdır.

Bir çok zahmet ve aynı zamanda gerek ilk yatırım maliyeti, gerek arızalandığında aşırı masraflar vaadetmeleri, çok daha iyi olan performansları, bir çok açıdan vaadettikleri kullanım kolaylığı, herhangi bir bakım veya dengeleme istememesi, yazın tatil yapacak olanlar için sarfiyatını sıfır maliyetle karşılanabilmesi gibi avantajları varken, karavanında güneş enerji sistemi bulunan hiç bir bilinçli karavancı artık 3 sistem buzdolabı tercih etmeyecektir.

Enerji sarfiyatı ile ilgili olarak da en kısa zamanda A+++ olmasa da 500 TL fiyatlı A+ sınıfı büro tipi bir buzdolabı alıp karavanımdaki 3 sistem buzdolabı için ayrılmış olan kabine monte edeceğim. Tüm kenar boşluklarını da strafor ile izole edip sesi minimum seviyeye indireceğim. Arkada havalandırma menfezleri zaten mevcut. 1200W modifiye sinüs inverterim ile çalıştırıp tüketim değerlerini Akdeniz45 isimli yöneticimizin bahsettiği alet ile ölçüp ortam sıcaklığı değerleri ile birlikte sizlerle paylaşacağım.
 

Verdiğiniz bilgiler eski. Testler şu anda 25 derece sabit sıcaklıkta yapılmıyor. Nem oranı maksimum %75 olan bir ortamda 16 derece ve 32 derecede ayrı ayrı testler yapılıyor ve bu testlerin sonuçlarının ağırlıklı ortalaması alınıyor.
.

Aşağıda resimdeki yazıyı;
“AB ve Türkiye’de 2014 yılından beri halen geçerli IEC 62552 standardı tabii ki performans ölçümlerini 32°C ve 18°C lerde yapmakta, fakat tüketiciler için hazırlanan ürünün özellik etiketindeki yıllık toplam kullanım verimliliğini (tüketim değerini) , tek değer olarak hesaplarken ise 25°C sini temel aldığı”
şeklinde anlıyorum.Sene boyunca değişken değerler bu yaklaşımın sebebi olmalı.

Yani biri statik, diğeri ise aktif değer, hem de yıllık toplam olarak.

Hatırladığım kadarıyla eski normlarda da farklı ısı dereceleri söz konusuydu. Zaten aksi kalitesiz ölçüm anlamına gelmeli...

.
94C235C3-EC2A-4A92-BAD5-FBB40AE9D0B5.jpeg


.

BECAE645-BDC9-484B-99AA-C8E759A29092.jpeg


.
Dijital enerji tüketim ölçüm prizleri gerçek sarfiyatı bulmak için aslında akü ile inverter arasına yerleştirmeli.
Buradaki sorun ise bahsi geçen aletlerin 200-250V/50Hz için imal edilmiş olmaları.

Yerinizde olsam, halen absorber buzdolabını seçen Avrupa’lı karavancıları “bilinçsiz” olarak sıfatlamada en azından nezaketen çekingen davranırdım.

Nedeni basit, bilgi maalesef halen tek yönde akıyor..;)

..

Yanlız bir konuda size kısmen hak veriyorum.
Eğer absorber buzdolapları eski şekilleriyle kalsalardı gerçekten çoğu teröih edilmeyebilirdi..

.
 
Son düzenleme:

Evliya Çelebi, burada teknik bir konu tartışıyoruz, dünya görüşünüzü avrupa hayranlığını nezaketi tartışmaya gerek yok. Verileri ortaya koyarak karavancılara faydalı olabilmek adına bilimsel bir tartışma açtım. Verdiğiniz standart eski. Testler artık 16 derece ve 33 derece sıcaklıklarda ayrı ayrı yapılıp gün bazında ağırlıklı ortalama alınıyor. Yeni standardı fotoğrafta görebilirsiniz.

Siz enerji etiketlerindeki değerlerin karavanın şartlarında çok fazla değişim göstereceğini ifade ettiğiniz için etiketteki değerden ne kadar sapma olacağını gösterebilmek için cihazı inverterle akü arasına değil, inverter çıkışına bağlamak gerekir. Daha sonra herkes inverterindeki kaybı hesaplayarak kaç ampere ihtiyacı olduğunu zaten hesaplar. Ben buzdolabının çekeceği enerjinin 35-40 amperden fazla olmayacağını, bunun da 300W'lık bir panel grubu ile yazın sadece ve sadece 2.5 bilemedin 3 saatte sağlanabileceğini söylüyorum. Süre uzun mu geldi? 500 TL fazla verip 2 yerine 3 panel koy. 450W ile maksimum 2 saatte şarj edersin. Verdiğim bu bilgilerden sonra isteyen 3 sistem alsın istemeyen almasın.

Benim itiraz ettiğim nokta bu 3 sistem dolaplar herkese çok lazımmış, karavanın olmazsa olmazı, çok iyi bişeymiş, maddi durumu olan mutlaka 3 sistem tercih etmeli imiş gibi lanse edilmesi. 3 sistem buzdolabı olanlara gıpta ile bakılması gibi sebebi artık geçerliliğini korumayan, eskiden gelen bir durum var. Ülkemizde bu algı artık yıkılmalı. Artık güneş enerjisi sistemleri ucuzladığından verimsiz, zahmetli ve aşırı pahalı, tamiri de mümkün olmayan bu dolaplara "gavur kullanıyorsa muhakkak daha iyidir" gibi mantık ve bilimsellikten uzak bir yaklaşımla saplantılı kalınmamalı. Almanya'da Hollanda'da Türkiye'deki kadar güneş olmayabilir. Bu durum bu dolapların Avrupa'da hala kullanılmasını mantıklı kılabilir. Bizi ilgilendiren avrupanın ne yaptığı değil, 500-600TL bandındaki buzdolaplarının enerji tüketimleri ve ülkemizdeki güneşlenme süreleridir. Amerika'da youtube'da bile aratsanız 3 sistem buzdolabını çıkarıp yerine ev tipi buzdolabı koyan sittin tane karavancı videosu görürsünüz.

Söyleyeceklerimi çok net bir şekilde, gerekçeleri ile ifade ettiğimi sanıyorum. Umarım anlaşabilmişizdir. Saygılarımla.

Screenshot_1.jpg
 





"Ben buzdolabının çekeceği enerjinin 35-40 amperden fazla olmayacağını,"


Ben hala cumlenin bu kismini anlayamadim. Amper diye enerji birimi yok. Enerji birimi olabilmesi icin amper*volt*zaman olmali.
40 amper *12Volt* saat =480 watt saat gunluk enerji harcanir mi demek isteniyor?

Invertor verimi %60 olsa akuden 480/0.6=800 watt saat mi cekilecek gunluk?
Panel o kadar enerji verirse mi yetecek?

(Invertor verimi %80 derseniz 600 wattsaat enerji )
 
Son düzenleme:

Evet Amper olarak bir enerji birimi yok ama karavanda enerji kullanımını Ah olarak almamızda sakınca yok. Benim arkadaşların 220V buzdolabı ölçümlerimde invertör girişinden hep 10-12A değerler okudum. Bir süre kullanınca 9A'lere kadar düşüyor. İnvertörün de buzdolabı çalışmıyorken de ortalama 1.5A tükettiğini düşünürsek 220V dolaplar enerji verimliliğinde çok da süper değiller. 3 sistemlerin verimi çok daha kötü olmasına rağmen LPG kullanıyor olması onu cazip hale getiriyor.
12V kompresöre sahip sistemler için ise söylenecek fazla olumsuz şey yok. Çalışıyorken aküden 3.5-5A gibi kompresör gücüne göre akım tüketerek, günlük 35-50Ah'lik akü harcamasıyla büyecerek bir aküyle günlerce sorunsuz çalışacaktır.
 

"Ben buzdolabının çekeceği enerjinin 35-40 amperden fazla olmayacağını,"


Ben hala cumlenin bu kismini anlayamadim. Amper diye enerji birimi yok. Enerji birimi olabilmesi icin amper*volt*zaman olmali.
40 amper *12Volt* saat =480 watt saat gunluk enerji harcanir mi demek isteniyor?

Invertor verimi %60 olsa akuden 480/0.6=800 watt saat mi cekilecek gunluk?
Panel o kadar enerji verirse mi yetecek?

(Invertor verimi %80 derseniz 600 wattsaat enerji )


Evet, amper-saat yerine amper yazmışım. Çok özür dilerim.

Modifiye sinüs inverterlerin verimleri genellikle %90'ın üstünde. İnternette satılan inverterlerin özelliklerini inceleyip görebilirsiniz.

Saygılarımla
 

220V buzdolabı için kullanılan invertörlerde verim biraz düşük kalacaktır. %85-90 olarak verilen verim tam güç bölgesine yaklaşırken oluyor. Kalkış akımı yüzünden 1000W civarında seçilen bir invertör aslında 100-150W'lık bir motoru çalıştırıyor olacak. Dolayısıyla verim değeri en iyi verimin oldukça altında olacaktır. 220V dolap kullanan arkadaşlar dolap çalışıyorken 10-12A çektiğini duruyorken de 1-1.5A tüketildiğini hesaba katsınlar.:smiley:
Küheylanda kullandığım dolap (ve ocak) ile 3 günde 1kg LPG tüketiliyor. Maviştekinin tüketimi de yaklaşık aynı civarda. LPG kullanımı masraflı tabiki ama gezi boyunca kış dahi olsa voltmetreyle fazla samimi olmamızı gerektirmiyor. :smileycat:
 

Sayın fsirin, değerli katkınız için teşekkür ederim.

Günümüzde satılan inverterlerde verim >90% olarak ifade edilmekte, yani inverterin maksimum veriminin gerçekleştiği bir pik yük olsa da her yükteki verim %90'ın altına düşmemekte.

Ayrıca pik verime karşılık gelen yük tam yük durumuna değil, yaklaşık %30 yüklü duruma karşılık gelmekte. Zorlandıkça verim düşüyor.

Saygılarımla.

inverter.png
 



Esasinda kompresorlu buzdolabi mi, 3 sistem buzdolabi mi sorusunun tek bir cevabi yok, cunku kullanim sekline gore kullanicilar tercih ediyor.
Sizin sorunuzu 12V kompresorlu buzdolabi mi 220 Volt ev tipi buzdolabi + inverto mu olarak anliyorum.
Size katilmadigim nokta teknik kataloglara cok inaniyorsunuz. Tuketim soz konusu olunca pratik hayatta sapmalar cok olur. Ornegin arac firmalarinin yazili yakit tuketim degerlerine hic ulasilmaz. Verim de oyle. Olculmesi zor oldugu icin sapma gercek hayatta oluyor.

Galiba siz verim egrisini gonderdiginiz invertoru ve ev tipi buzdolabini alip kullanacaksiniz, tecrubelerinizi ogrenmek isteriz.
Ferhat Bey in yazdigi invertorun yuk yokken harcadigi amper belki sizinkinde az olacaktir.

Yalniz son model dediginiz invertorun fiyatini da merak ettim.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,433
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

SON KONULAR



Geri
Üst