3 Peaks Challange, benim 3 Zirveler maceram

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gabara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,930

gabara

del mundo
Yer
izmir
Staj için bulunduğum İngiltere'de yol arkadaşı bulunca yaptığım ilk iş adanın en yüksek üç zirvesine tırmanmak oldu. İlham aldığımız şey ise: Birleşik Krallığı oluşturan ülkelerin 3 büyük zirvesine 24 saat içinde zirve yapmanın şart olduğu bir yarış, bilinen adıyla "3 Peaks Challange". Genelde hayır işlerinde kullanılmak üzere para toplamak amaçlı (charity) ya da zevk için yapılıyor. Bir şoförünüz olması şart, ki sizi zirve inişlerinde bekletmeden öteki zirveye taşısın. Ne de olsa yarış zaman karşı. İskoçya (Ben Nevis 1344 m.), İngiltere (Scafell Pike 977 m.) ve Galler (Snowdon 1085 m.) zirvelerine 24 saat yerine aheste aheste çıktık. Kasım 2011'de 3 güne yaydığımız bu yolculuğu geç de olsa burda paylaşmak istedim. Rotalarımızı ve kısa notları da ekledim.
Yol arkadaşım Avustralyalı olunca soförlüğü ona havale ettim. Ne de olsa bize ters İngiltere trafiği. İyi de oldu ama epey yoruldu arkadaşım. Sonuçta 1000 mil yaptık, az değil (~1610 km.).

Akşamdan Ben NEvis'in eteğinde bivakladık. Saat 05:00'te ziyaretçi merkezinden Ben Nevis'e tırmanmaya başladık. Çıkış ve iniş toplam 4,5 saat sürdü. Zirvede çok oyalanmadık. O gün ilk çıkan bizdik ve dönüşte çok kalabalık gruplarla karşılaştık. Ama bizim yolumuz uzundu ve dinlenmeden Galler'e doğru yolculuğa başladık. Konaklayacağımız kasabaya geldiğimizde saat gece 11'di. Daha önceden ayarladığımız bir arkadaşın şapelden bozma evinde geceyi geçirdikten sonra ertesi sabah Snowdon'a doğru yol almaya başladık.

ben nevis 1344.jpg

P1030458.jpg

P1030457.jpg

Etiketler
Ynt: 3 Peaks Challange, benim 3 Zirveler maceram

Snowdon'a tırmanmaya öğleden sonra başladık. Yol yorgunluğu ile zirveye planlanandan daha geç ulaştık. Ziyaretçi merkezine döndüğümüzde hava çoktan kararmıştı. Madencilerin kullandığı eski bir izi (Miners' Track) takip ettik ve çok rahat bir zirve oldu. Birleşik Krallığın en güzel dağı bence Snowdon. Gallerli arkadaşlar ne kdar gurur duysa az. Yolda antrenman yapan birçok asker gördük. Tam techizat zirveye koşuyorlardı. Burası aynı zamanda büyük kaşiflerin büyük zirveler öncesi antrenman yaptıkları bir dağ. Hemen hemen her gün onlarca (yazın yüzlerce) kişi zirve yapıyor burada. Çok rahat bir rota. Teknik bilgi gerektirmiyor ama her zaman dikkatli olmak lazım.

snowdon 1085.jpg

P1030494.jpg

Göbek (zirve) taşına bi uzanasım geldi. Kuş misali uçasım geldi Galler üzerinde.

P1030547.jpg

3. ve son zirvemiz olan Scafell Pike, İngiltere'nin gölle yöresinde (Lake District) bulunuyor. Kaldığımız yurt burda olduğundan bir bakıma eve en yakın olanı en sona bıraktık. 1000 metrenin altında bir dağ ve yöre halkı neredeyse sabah sporunu bu dağa tırmanarak yapıyor. Lakin teknik bilgi gerektiren kısımları var rotanın. Yaklaşma (approach) ayakkabılarımı yanıma almıştım bunu daha önceden bildiğimden. Botlarla çok zor olurdu zira. 4 saatin sonunda zirve bitmiiş ve eve dönüş yolu başlamıştı. Eğlendik mi? Evet hem de çok.

ScafellPike 977.jpg

Manzara güzel ama keşke hava açık olsaydı. Klasik İngiltere havası.

P1030559.jpg

Zirve ve eve dönüş.
Çok kısa tutmaya çalıştım. Zirve raporuna dönsün istemedim. Saat saat seyir notlarım var ama birkaç fotografla sıkmadan paylaşmak istedim. Umarım sizler de 3 Peaks yaparsınız. Çok zevkli rotalar gerçekten. Hele benim gibi kasım değil de yazın günlerin daha uzun olduğu haftalara getirirseniz, havayı açık yakalama şansınız da artar. Belki de aranızda çoktan çıkmış olanlar vardır bu dağlara.

P1030587.jpg

P1030603.jpg

Bölge eski bir buzul vadisi. Buzulun vadide yol alırken açtığı çentikler zirveye yaklaştıkça daha çok görülmeye başladılar. Arkada ise karlı mevsimde ve görüş mesafesinin azaldığı havalarda zirve yolunu kaybetmemek için dikilmiş babalar görülmekte. Bunları görülmeye başlayınca zirveye pek az kalmış oluyor. Bizde olsaydı buraya varınca "babalara geldik!" demek şart olurdu. Tabi dilimizi anlamayan bir yol arkadaşı olunca kendi kendimize söyledik bunu.

buzulbabalar.jpg

Rica ederim Murat. Senin yürüyüşlerde arkadan gelenlere yaptığın babalar geldi aklıma bunları görünce.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,650
Kayıtlı Üye Sayımız
166,517
Kaydolan Son Üyemiz
aktifmoda

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR