Ynt: 3 Adet 4x4 Mercedes Sprinter Camper Yaptık
Aşağıda daha çok ayakkabı vs koymak için sürgülü bir dolap , yukarıda ise dekor olarak yine teknelerde kullanılan, barometre, termometre ve hava nemini ölçen ahşap göstergeler.
Dikkat çekmek istediğim başka bir farklılık ise çoğu karavanda kullanılan oval köşe alüminyum bağlantılarını ben de kullandım ancak her birinin üzerini suni deri kapladım, böylece daha estetik ve kaliteli bir görünüm sağlamaya çalıştım.
Yukarıdaki mesajımda atlamış olduğum bir konuya burada değinmek istiyorum. Güneş paneli regülatörü bağlantısı yapılırken birçok karavan üreticisi ve karavanını kendi kendine yapanların atladığı bir konu var. Steca gibi akıllı regülatörlerin bağlantısı yapılırken bütün yaşam bölümünün elektrik yükünün regülatörün yük çıkışlarına bağlanması gerekmekte. Aksi takdirde regülatörün tam doğru şarj etmesi ve akü doluluğunu tam doğru göstermesi mümkün değil. Bu tip hatalar ortaya çıkacağı gibi Steca gibi akıllı bir cihazın bir çok özelliğinden ve emniyet önlemlerinden de mahrum kalınmış oluyor, hatta bunun yerine aynı kontrolle yakın olan fakat daha az özelliğe sahip elektrik kontrol panelleri alınıp gereksiz masraflar yapılmış oluyor.
Benim kurduğum sistemde yaşam bölümünde ana sigorta bölümüne gelen ana hat güneş regülatörü üzerinden geliyor. Böylece regülatör çekilen bütün elektriği kontrol ediyor, çekilen elektrik miktarına göre oluşan voltaj düşüm ve artışlarını hesaplayarak akü doluluğunu yaptığı hesaba göre belirliyor ve aküleri de bu hesaba göre dolduruyor.
Aksi taktirde eğer regülatör sadece güneş panelinden aküleri doldurmak için kullanılır ve yük bağlantısı boş bırakılırsa; Çeşitli elektrikli aletler açılıp kapatıldığında (buzdolabı, televizyon, hidrofor gibi) ani voltaj düşümleri olacak ancak akım kendi üzerinden geçmediği için regülatör bu voltaj değişikliklerinin sebebini anlayamayacak ve aküyü boş olarak kabul ederek gerçek doluluk oranını hesaplayamayacak, hesapladığı yanlış doluluk oranına göre aküleri de yanlış şekilde doldurmaya başlayacaktır.
Bu bilgilere nereden ulaştığımı soracak olursanız , regülatörün kullanma kılavuzunu iyi bir şekilde okuyup anlayarak sistemimi ona göre kurduğumu söyleyebilirim.
Bu bağlantının başka faydaları ise;
Regülatör en ufak bir kısa devre fark ettiğinde elektriği keserek arıza kodu verir,
Aşırı akım çekildiğinde elektriği keserek arıza kodu verir
Herhangi bir elektrikli cihazınızı çalıştırdığınızda regülatör üzerinden okuyarak , çalıştırdığınız cihazın anlık elektrik tüketimini görebilirsiniz.
Her sabah veya akşam veya istediğiniz zaman aralığında regülatörün şarj etme ve tüketim sayaçlarını sıfırlayarak , yaptığınız tüketim ve aynı sürede güneşten gelen şarj miktarını görerek ekside veya artıda olduğunuzu görebilir , tüketiminizi ona göre ayarlayabilirsiniz ki bu özellikle kış aylarında oldukça önemli bir özellik haline gelir.
Bunlar gibi daha başka aklıma gelmeyen bir sürü özelliğe sahip olabilirsiniz.
Ne yazık ki bir sürü karavan sahibi , araçlarında bu cihazlar takılı olduğu halde sahip olduğu bu güzel özelliklerden mahrum şekilde dolaşmakta... ???