Merhaba dostalar,
Kısıtlamaların uzun olması nedeni ile epey boş zamanımız olacak. Bu vesile ile birkaç gün de izin alıp Elektrik kablolamasına ve temiz su tesisatını çekmeye karar verdim. Artık kapanmayı bahçemizde, karavanımızda karşılayacağız.
Elektrik tesisatında marin kablo tedariki bu süreçte çok zor olduğundan mecburen TTR kablo kullanmak durumunda kalacağız.
220V hatlar için 3*2,55 TTR, 12V hatlarda ise 2*1,5 TTR kablo tedark ettim. Ancak, Elektrikli WC elektrik beslemesini en az 6mm kablo ile yapmayı planlıyorum. Akım değeri epey yüksek. Anlık tüketim değerleri 300W değerlerinde olabiliyor. Henüz tedarik etmediğimizden garantili olması için kesiti artıracağım.
Buzdolabı konusunda 12V olması yönünde isteğim var ancak bütçesel olarak 220V a da geçebilirim. Burada invertör'ün gücü ön plana çıkıyor gibi bir izlenime kapıldım. bu nedenle buzdolabının bulunduğu kısıma hem 220V hem de 12V altyapı kuracağım.
Elektrik Malzemesini Ostimde bir oto elektrik toptancısı ve bir inşai elektrik malzemesi satıcısından temin ettim. Tamamı 580 TL civarı tuttu.
50m- 3*2,5mm
35m- 2*1,5mm
5 Ade 6W tavan tipi (gömme) Led (12V)
1 Adet 12 li Sigorta kutusu
Işıklı açma kapatma switchleri (8 adet)
Konnektör (1 kutu), Konnektör Kl, Bant v.s. (10 ar adet)
Güneş paneli sistemi ve Mobilya sonrası alınacak dahaçok malzememiz olacak...
Temiz su tesisatı için pnomatik sistemlerde kullanılan ekipmanlardan tercih ettim.
Kullanacağım malzemelerin toplamı 650 TL civarı tuttu ancak esnekliği nedeni ile araç üzerinde işlemesi ve kullanım sırasında pprc ve pe-x boruya göre sarsıntı altında daha dayanıklı olacağı kesin. Boru miktarını ben fazla aldım biraz zaten yarısından fazlası da boru tuttu.
Aşağıdaki malzemeleri aldım. Eksik kalmadığını düşünüyorum ancak montajda belli olacak
20m Soğuk su için (Mavi - 12mm çaplı Pnomatik hortum)
16m Sıcak Su için (Siyah - 12mm çaplı Pnomatik hortum) Kırmızı yoktu ellerinde
(
1 adet 6 lı kollektör (Soğuk su tesisatı için)
1 adet 3 lü kollektör (Sıcak su tesisatı için)
8 adet küresel vana (1/4") (Kollektör üzerinde)
8 Adet konnektör (1/4"-12mm) (Kollektör üzerinde)
3 adet kör tapa (kollektör üzerinde 1 adet rezerv ağız ve 2 yan kapatmaları için)
2 adet hortum bağlama ağzı (1/4)
2 Adet nipel (12mm-12mm) (boru uzatma
4 Adet 12mm-1/2" Rekor (Musluk ve şofben bağlantısı için)
teflon bant. v.s.
Montaj aşamalarını ayrıca paylaşacağım.
selamlar.