Uzun bir süredir 2.7 kullanıyorum. Yaklaşık 40 bin km yol yaptım. Hem uzun yolda, hem şehir içinde, hem de arazide kullanıyorum. Dizel almamın sebebi öncelikle lpg'den nefret etmem. Diğer bir sebebi ise tek aracım olduğu için lpg'nin ufak tefek gıcıklıklarıyla uğraşmak istememem, koy mazotu gez mantığı. Sanki mazotlu olunca sorunsuz mu? Tabi ki değil. Motorunun mercedes olması, yedek parça sorunu olmaması da etkenleri arasındaydı dizel tercih etmenin. Bu araba çok mu yakar? Bence bu araçlara bakan kişilerin en son düşünmesi gereken konu. Bu araba bozulur mu? Evet bozulur masraf açar; çünkü birincisi yaşlı, ikincisi ise teferruatı çok bu araçların. Özellikle aracın şasesinin ağırlığından kaynaklı wj kasanın yürüyen diye tabir edilen parçaları daha çok bozulma riskiyle karşı karşıya. Çünkü şase çok ağır, bu da arabanın her çukura girişinde, her ani kalkış ve frenlemelerde şanzıman dahil yürüyen aksama müthiş bir kuvvet uygulanması demek. Dolayısıyla da yıpranma kaçınılmaz. Motor aksamı kolay kolay bozulmaz ama bozulursa da maddi anlamda masraflı olur. Çünkü dizel bir makina, bir kere turbo başlı başına masraf, enjektörler bozulursa bozulma şekline göre tutar değişir. Bunların dışında motor aksamında bu araçlarda mazot pompasını da aradan çıkarırsam, kolay kolay bozulma yaşanmaz. 2.7'nin çalışma karakteri insana güven veriyor. Arıza lambası gerçeği var; bir ara forum bu lamba sorunuyla çalkalanmış. Bu arabaların motorunda o kadar çok elektronik kontrol noktası var ki araç beyni sürekli bir şeylerin kötü gitmesini bekliyor. Bir şeyler yolunda olmayınca da araç hemen lamba yakıyor. Yalnız tekrar marş yaptığınızda lamba kayboluyor ve bir daha da yanmıyor; bu sorun yok demek. Eğer lamba hiç sönmezse o zaman bir yerlerde sorun kalıcıdır ve tedavi gerekir ki zaten bu hangi araç olursa olsun böyledir, 2.7'ye ait bir durum değildir. 2.7'ye hantal diye yazanlar var, kime göre neye göre? Evet 4.7'ye göre kıyaslanamaz derecede hantal. Ama aradaki 2000 cc ve atmosferik makinanın gücü, ne var ne yok olduğu gibi turbo boşluğu olmadan tekerleklere aktarmasını gözardı edemeyiz. Bu hacimdeki diğer dizel suvların altında kalmaz, aksine çoğundan daha güçlü hissettiren bir motor 2700 cc. Motor bakımı son derece uygundur. 1600 cc araca sanayide mazot filtresi dahil yaptırılan bakım masrafıyla 2.7'nin bakım masrafı aşağı yukarı aynıdır. Fakat bir de yürüyen aksam bakımı var. Diferansiyel yağları ve katkılarının değişimi, arazi şanzımanı yağı değişimi, şaftların belli periyotlarla yağ bakımlarının yapılması.. Fakat bu bakımlar 50 bin km civarı yapıldığından çok göze gelmez diye düşünyorum. 2.7 keyifli araçtır, sürüş dinamiği güzeldir, gaza basınca içeri verdiği dizel motorun o gıcık kükreme sesi bile hoş geliyor benim kulağıma. Yüksek km'li dizel her zaman risktir, fakat eğer gerçekten bu araca sahip olmak isteniyorsa, bu riski göze almaya değer. İnsan bu hayata bir defa geliyor mantığıyla, imkanlar el veriyorsa ve güzel bir araba denk gelirse, neden alınmasın? Alacağınız araba tabi ki masraf açacak bu kaçınılmaz. Grand cherokee'nin en temizini de alsanız 2 bin 3 bin lira harcarsınız. Ve kenarda muhakkak paranız olmalı araç için; ne olur ne olmaz parası.
Bu yazacaklarım tamamen benim görüşümdür: "aylık geliriniz minimum 3.5 bin 4 bin arasıysa, arabaya masraf yaparken evdeki çocuğu düşünmeyecek durumunuz varsa, araca yapılan her masrafı çöpe giden bir para olarak düşünmeyecekseniz ve bence en önemlisi de sevdiğiniz bir arabaya binmenin verdiği hazzı yaşamak istiyorsanız, bulun temiz bir wj ve alın."
Ben wj'ye aşık olduğumda ortaokula gidiyordum, belki çok küçüktüm ama bugün çocukluk hayalimin arabasıyla gezmenin mutluluğunu yaşıyorum. Her arabama binişimde de ayrı bir mutlu oluyorum, her park ettiğimde dönüp arkama bir kere daha bakıyorum. Bugün yeni bir araba alacak olsam- ki araştırıyorum 2 aydır - yine grand cherokee alırım. (Wk kasa) Bazı yerlerde yazar; cherokee yerine x5 al, mercedes ml al, range rover al... evet belki x5 viraja daha iyi girebilir, ml serisinin önünde yıldızı olabilir; fakat bunların hiçbirisi bana göre bir jeep marka aracın yerini dolduramaz.
Gönlünüzdeki araca kavuşmanız dileğiyle.