100 Watt Lık Güneş Paneli Montajı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan a.adalioglu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 43
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,945

Etiketler
merhaba , panelleriniz kaç watt ve monokristal mi pollykristalmi ?
.

Karavancılar için solar panellerin çeşitli kristal yapılarının randıman farkı, teorik bir değer olarak algılanmalı.
Reimo’ya bakın ikisinden de sunmakta.

Karavanda randımanda; bina kullanımlarına göre önemli sorun olan kısmi gölgelenme yüzünden hücre sayısı ve hücre şekli daha önemli faktörler..

Eğer yeriniz varsa ve zaten güneşli günlerde yollarda olacaksanız bunlar dışındaki diğer faktörlerle de kafanızı yormadan herhangi birini alıp takabilirsiniz. İçiniz rahat olsun..

Yetmezse ilave sorun değil.
Fakat baştan regülatör uygun kapasitede seçilmeli.
Regülatörün MPPT olmasına bile gerek yok.

...
Umarım istenmeden bilgi vermiş durumuna düşmedim..;)

.

Son düzenleme:

.

Karavancılar için solar panellerin çeşitli kristal yapılarının randıman farkı, teorik bir değer olarak algılanmalı.
Reimo’ya bakın ikisinden de sunmakta.

Karavanda randımanda; bina kullanımlarına göre önemli sorun olan kısmi gölgelenme yüzünden hücre sayısı ve hücre şekli daha önemli faktörler..

Eğer yeriniz varsa ve zaten güneşli günlerde yollarda olacaksanız bunlar dışındaki diğer faktörlerle de kafanızı yormadan herhangi birini alıp takabilirsiniz. İçiniz rahat olsun..

Yetmezse ilave sorun değil.
Fakat baştan regülatör uygun kapasitede seçilmeli.
Regülatörün MPPT olmasına bile gerek yok.

...
Umarım istenmeden bilgi vermiş durumuna düşmedim..;)

.

Hocam istenmeden bilgi vermek ne demek :smiley:sağolun varolun :smiley:

Uzun zamandır bu paneller konusunda çelişkideyim , monokristal panellerin daha uzun ömürlü ve daha randımanlı olduğunu okuyorum çeşitli yerlerde. Şuan emin olmamakla birlikte tepemde kaç metre kare boşluk var bir merdiven bulup henüz ölçemedim. Araç ambulans çıkması bir 2004 sprinter , tavanda klima var ama nedense(?) epeyce geniş bir yeri kaplamış, oysa bazı panelvan veya minübüslerde küçücük birşey görüyorum tavanlarında. O zamanlar öylemiymiş klimalar , ya da devletin nasıl olsa diye kakıştırmışlar mı bilemiyorum. Tavana çıkabildiğimde görebileceğim bakalım ne yapabilir nasıl yapabilirim. Sanki boyut olarak monokristal paneller aynı watt polyy panellere göre biraz daha küçük gibi ve Yaklaşık 300watt gibi panel kurmak istiyorum. hayırlısı bakalım. Bu arada elimde 30A'lik bir mmpt var ama küçük gelmesin diye 60A mmpt ısmarladım, yakında ulaşacak elime. Yaza kadar yavaş yavaş bitirmeyi umuyorum. Bu arada gezmek konaklamak , adına ne derseniz öncelikle akdeniz ve ege kıyılarında konaklayacağım, gerek baba mesleğinden ötürü gerekse kendi işim gereği memleketin hemen heryerini dolaştım , eşim öğretmen ve sadece yazın 2 ay gibi bir imkanımız olacak (şimdilik) dolayısıyla deniz doğa ve güneş diyoruz :smiley:

Teşekkür ediyorum ilginize selam ve sevgiler

.

Solar konu olunca klavyemi tutamıyorum.:yum:
Bu gün buraya biraz detaylıca yazacağım.
Şu an biraz sıkışığım.

Eğer bu ara vakit ve ilginiz varsa aşağıda imza bölümündeki “Solar hesabı”nı indirip olası tüketiminizi hesaplarsanız, daha isabetli konuşabiliriz sanırım.

.

.

N’oldu ? Tüketiminizi tespit edebildiniz mi ? :smiley:

Aslında diğer başlıkta inverter kullanmayacağınızı söylemeniz ve ağırlığın buz dolabında olacağı bol güneşli yaz ayları yollarda olacağınız yüzünden, günlük 50 Ah değerini geçeceğinizi pek tahmin etmiyorum.
Tabi TV ve saç kurutma benzeri ekstralar hariç, LED aydınlatma dahil..
Dalgıç pompa gibi tablet ve cep telefonlar da zaten aradan çıkıyor..
Bilmem laptopunuz var mıydı ?..

Benim cetvellerle hesap yaptıysanız, belki baştaki tüketim bölümünün resmini yükleyebilirsiniz.

* Enerjinin depolanması için akü kapasite ve özellikleri sonraki etap.
* Nihayetinde panel kapasite ve redresör özellikleri gelmekte.
* En sonda da sistemin montaj yöntemlne girmek doğru olmalı ?

Kısaca güneş enerjisinin bize gelişinin aksi yönünden düşünmek lazım. :yum:

.

Son düzenleme:

.

Solar konu olunca klavyemi tutamıyorum.:yum:
Bu gün buraya biraz detaylıca yazacağım.
Şu an biraz sıkışığım.

Eğer bu ara vakit ve ilginiz varsa aşağıda imza bölümündeki “Solar hesabı”nı indirip olası tüketiminizi hesaplarsanız, daha isabetli konuşabiliriz sanırım.

.

Merhaba , linkteki diğer forum linkindeki excell çalışması çok güzel ve yararlı bir çalışma olmuş , biraz geç yazdığım için affediniz. tüv muayenesi vardı aracın . Sonucuna gelince ; aldığım vatandaş egsoz çıkışına bir zımbırtı kaynatmış ve bu yüden ölçümcü değer alamayınca egsozdan kaldı araç. Başka bir konu başlığında aracımı tatil dışında panelvan olarak kullanmak istediğimi , dolayısıyla demonte bir karavan yapma niyetinde olduğumdan sözetmiştim.Egsoz emisyon muayenesi sırasında görevli tavandaki klimayı göstererek "soğutucumu klimamı bu" diye sorunca klima olduğunu belirttim ama kafam da karıştı , egsoz ölçücüsü klimayı neden sordu diye ? o arada farkettim ki tepeden de fotoğrafını çekiyor aracın. bu kez genel muayenedeki görevliye aracın altında su deposu olsa muayeneye engel mi dedim , hayır dedi , peki yukarıya güneş paneli koyarsam ? "o olmaz proje gerektirir" deyince kara kara düşünceler başladı haliyle.

Durum bu olunca öyle anlaşılıyor ki tavana koymayı düşündüğüm güneş panel yada panelleri de demonte olacak. canım sıkıldı açıkçası ve bu soruna çözüm düşünürken excell tablosuna iyice yoğunlaşamadım .

Kabataslak baktığımda mesela buzdolabı için 7 saat verilmiş ve benim daha 12v ile çalışacak bir dolabım dahi yok henüz 35w veya 50w bir ekovat kompresörlü 90L bir dolap düşünüyorum ama günde termostat kaç kez açar bunu şimdiden bilmek zor gibi, ben dolap değerini 12h ve 35w saat olarak değiştirip diğerlerinde de bazı oynamalar yapınca mesela 180w solar panel 100A/h akü ve 40A gibi bir sarfiyat ile iş götürülebilinir gibi gözükse de bunun için henüz erken sanırsam. Zamanla yavaş yavaş temin edilip konulacak cihazların tam tüketim değerlerini net bulup ona göre tablonuzu tekrar tekrar göden geçirip hesaplamalar gerekecek.

Solar panel yada panelleri (kaç watt kullanmam gerektiğini henüz bilemeyince) demonte fişli soketli birşey yapmam gerekecek , ayrıca sanki dışarıdan elektrik alma durumunda kullanılacak 220 soketini saklamak için de bir yer bulmalı gibi. panelleri saklasak belki bu sefer de bu soket neyin nesi gibi bir sıkıntı yaşama ihtimali de var :/

Ama tüm sıkıntıları bir şekilde aşmak için azimliyim ama:smiley: Solar hsaplama tablosundaki emekleriniz takdire şayan, ayrıca teşekkürler tablo için.

.

Tuhaf bu güne kadar paneller için bir kere sorun olabileceğini duymuştum ama sakın abartılı işgüzarlık yahut şahsi yorum olmasın.

Bir keresinde tuvaleti olmayana karavan denmez diyen bir memurdan bile bahsedildiğini duymuştum.

Bence bu yoldan geçenlerin yorumunu almak en uygunu olmalı. Daha sonra ilginiz devam ederse tekrar konuşabiliriz.

.

.

Tuhaf bu güne kadar paneller için bir kere sorun olabileceğini duymuştum ama sakın abartılı işgüzarlık yahut şahsi yorum olmasın.

Bir keresinde tuvaleti olmayana karavan denmez diyen bir memurdan bile bahsedildiğini duymuştum.

Bence bu yoldan geçenlerin yorumunu almak en uygunu olmalı. Daha sonra ilginiz devam ederse tekrar konuşabiliriz.

.

Hocam eşi öğretmen kendisi emekli biriyim ,hepi topu bu aracı karavan kullanacağım süre yazın 2 ay ve panelvan olarak kullanmak için ciddi sebeplerim var , bu yüzden ruhsat motokaravan değil , camlı panelvan. demonte olayı ve sıkıntılar bu sebepten. Geçmişte devrini vermeden sattığım ve sattığım kişinin karıştığı büyük bir kaza nedeniyle normal trafik sigortası bile 2900tl çıktı , motokaravana çevirseydim kaç lira olurdu artık tahmin edemiyorum..
Motokaravanlar için sıkıntı olmayabilir muayenelerde güneş panellerinden ötürü ama panelvan da sıkıntı görünüyor ufukta.. Panelleri de demonte yaparım, yapacak çok birşey yok gibi. Tabii "bu yollardan geçenlerin yorumlarını beklemek" deyince ben ruhsatında panelvan yazıpta tavanlarında panel olan , arkadaşların yorumlarını beklesem iyi olacak..

İlgime gelince önceki mesajımda da belirttiğim gibi azimliyim ve ilgim sürecek , Tekrar tekrar teşekkür ederim. Başım sıkıştığında yardım dilerim mutlaka. Hoşkalınız .selam ve saygılar.

.

Yine Almanya diyerek başlayacağım ama, kazada sürücü yerine aracın resmî sahibine yükümlülük getirilmesi de tuhaf. Gerçi hız sınırı aşımı yahut yanlış parkta olsaydı, anlaması daha kolay olurdu. Tabi bunlar sigortayla ilgili olmayan cezai sorumluluklar.

Sigortaya gelince, belki yüksek prim zorunluluğu, mukavelesinin mülk sahibinin aracı başkasına vermesine müsaade etmemesiyle ilgili olmalı ?

Son düzenleme:

hiç bilemiyorum çünkü bu durumu 2900tl sigorta ücreti çıkınca ve bu kadar yüksek çıkmasının nedenini kurcaladığımda seneler önce sattığım aracın çok büyük bir kazaya karışması olarak açıkladılar , 2003 te devrini aybaşında alırız diyerek aldıkları aracın devrini 2008 yılında aracı hurdaya ayıracağız ötv indirimi için diyerek gelip aldılar. ve ben hurdaya ayrılmanın gerçek nedenini daha yeni öğrendim 2900tl sebebiyle :/

Gereği yapıldı.

IMG_20181226_153826.jpg

.

“Gereği yapıldı.
Paneller bağlı olarak yerlerini aldılar “

Bilmem yaşınız uygun mu ?
Bana Salim Başoğlu’nu hatırlattınız..

...
Sanırım portatif, fakat ciddi civatalı ?
Tavanı delmemişsiniz de. :smiley:

.
Haklısınız. Panellerin sabitlendiği profiller tavan barlarına kelepçelerle (10 ad) sabitlendi, kablolar arka kapaktan içeri alındı. Ciddi civata var.:yum: Bununla beraber, panellerden gelen amper değerini nasıl ölçerim (şarj kontrol cihazından önce /sonra) .Basit bir çizim yardımıyla.

Son düzenleme:

Screenshot_2018-12-30-09-24-04.jpg
Merhaba. Çiğli TÜVTÜRK te tavana görülmeyecek sekildeuygulanirsa projeye gerek olmaz demislerdi. GuclG silikon bazli yapıştırıcı ile 3 adet 100W monokristal tavana yapistirdim. Yazin park galinde saç idindigindan uretim çok düşüyor. Seyir Seyir halinde yuzde elli oluyor. Ancak kışın yuksek uretim oluyor. Tavsiyem isteyen arkadaşlar altta mutlaka bosluk birakmalilar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR