.
Yukarıda yazdığımı biraz açayım.
Kimsenin nasıl taharet yaptığına kalkıp burnumu sokacak değilim.

Nerelerine neyi yakıştırdıkları keyiflerine kalmış. Fakat bir gurup insan var ki durumları istesem de istemesem de beni ve ailemi doğrudan ilgilendirmekte.
Meslekleri yüzünden gıdalarımıza dokunmak durumundaki bu kişiler için hijyenik taharetin, bizlerin sağlığı açısından tartışmasız öneme sahip olduğunu atlamamak durumundayız.
İlgili akademisyenler, yasa ve yönetmeliklerin yeterince uygulanmadığında hemfikirler. Bunda pahalı periyodik test ve yetersiz kontrolün de etkisi olmalı ?
Kabul edelim ki, halkın aydınları dahil ~%99 unun hijyenik el temizliği yöntemi ile ilk defa Covit yüzünden tanıştığı ve şimdilerde yine büyük bir yüzdeyle unuttuğu bir ortamda yaşamak ve besinlerimizi almak durumundayız.
Pekii, ben ne mi yapıyorum ?
Orta okulda sarılık geçirmiş biri olarak, karanlıkta ıslık çalıyorum..
İnsan acıkınca bazen gözü dönüyor, çoğu şey umrunda olmuyor..
…
Hepatit A virüsünde (HAV) insan, tek kaynak olarak kabul edilmektedir. Ana bulaş fekal-oral yolla, kontamine gıda/su tüketilmesi ile olmaktadır. HAV dış ortam koşullarına oldukça dayanıklıdır ve dış ortamda en az 1 ay süreyle stabil kalabilir. HAV aşı ile korunabilen ve geçirildiğinde ömür boyu bağışıklığa neden olabilen bir enfeksiyon tablosu gösterir. Türkiye’de 2000’li yılların başında yapılan araştırmalar ve DSÖ verilerine göre, 30 yaş altı popülasyonun yaklaşık %70’lik seropozitiflik oranı ile ülkemiz ‘‘orta endimisite’’ye sahip bir ülke olarak görülmektedir.
Hepatit A hastalığı bazı yaşlılarda ve diğer cins sarılığı olanlarda prognozu her zaman iyi olmayan karaciğer yetmezliğine sebep olmakta.
(İnternetten)
Hepatit A aşısı da artık Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu ve sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılan aşılar arasına alındı. Aileler daha önce istedikleri takdirde çocuklarına ücretli olarak bu aşılardan yaptırabiliyordu. 2012 yılından sonra aşı zorunlu hale getirildi.
(Gazetelerden)
Bence sarılık geçirmeyen herkezin aşıyı yaptırmasında fayda var. İşi şansa bırakmamak lazım.
Konusu açılmışken yazayım. Aşıyı yaptırmak için 65 yaş üzeri olup da sağlık ocağına gidenlerin bu fırsatla Zatürre için “Pnömokok” aşısını da sormaları faydalarına olurdu.
(Benden)
Gerçi başlık karavan ile ilgiliydi ama fazla bilgi göz çıkarmaz deyip biraz açılmış olduk..