Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan egeli Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 307
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 85,658
E

egeli

Ziyaretçi
Tam 216 gün sonra, 10947 km. yol katederek... İzmir'e, evimize döndük..

''2010 Yazı Da Böyle Geçti''nin bitiminde dilediğimiz üzere; ''2011 Yazı da Böyle Geçti'' topiğine sağlıkla ulaştığımız için Yüce Yaradana şükranlarımızı sunuyoruz, öncelikle..

Sevinçle karışık bir burukluk var içimizde.. Sağlıkla, can sıkıcı bir olay, büyük bir sorun yaşamadan evimize döndüğümüz için mutluyuz.. Yeni yerler görmenin, yeni dostlar-arkadaşlar edinmenin, dağarcığımıza yeni anılar eklemenin mutluluğu bu..
Bunun yanısıra, bir yazın daha sona ermesinin, bir gezinin daha bitmesinin, önümüzdeki yıllardan birini daha tüketmiş, 'Dönülmez Akşamın Ufkuna' bir adım daha yaklaşmış olmanın hüznü var, üzerimizde..(Geçmişteki yılların değil, gelecekteki yılların sayımını yapmaya başladığınızda, artık yaşlanmışsınız, demektir.)

Neyse, önümüzde uzun bir gezi yazısı var.. Başlayalım artık, değil mi?..
Yediğimiz-içtiğimiz bizim.. Gezip- gördüğümüzü paylaşalım, sizlerle..

Önce geçtiğimiz yolları görelim, harita üzerinde..
[attachment=1]

27 Mart 2011

Günlerdir süren yağış, soğuk ve fırtınanın, yerini pırıl pırıl bir güneş ve ılık bir havaya bıraktığı günün sabahında 'Artık demir almak günü' dedik.. Karavanımız, zaten günler öncesinden yola hazır.. Bakım yapılmış.. Yeni lastikler, ilave güneş panelleri ile yola çıkmaya sabırsız...
Yanımıza almamız gereken son bir kaç öteberiyi de taşıdıktan sonra, komşularımıza veda edip marşa bastık.. İkimizde de her geziye çıkışımızda olduğu gibi, gene bir heyecan ve coşku var.. Ne yöne gideceğimiz hakkında bir planımız yok. Bir an Manisa'da Mesir Şenlikleri olduğunu hatırlayıp, Sabuncubelini tırmanırken bulduk, kendimizi..

İzmir çıkışından itibaren, yolun iki yanı piknik yapanlarla dolu.. Aralarda mangal kömürü, hamak, uçurtma satıcıları.. Son yıllarda yoğun bir kış yaşamasak da; baharı algılayan herkes kırlara koşmuş.. Gençler, çeşitli oyunlarla enerji tüketirken, daha olgun yaştakiler (!) onları izliyor.. İçlerinden neler neler geçiyor, kimbilir..


Manisanın caddeleri bayraklar, rengarenk çiçekler, lalelerle süslenmiş.. Yollar kalabalık.. Herkeste bir coşku, bir heyecan... Mesir Şenliklerinin 471. si..

[attachment=2][
[attachment=3]
Manisa'nın yetiştirdiği 'Beş Padişah'


Mesir, hareket, canlılık, coşku anlamına gelirmiş, zaten.. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafza Sultan, Manisa'da olduğu dönemde hastalanmış. Gerçek adı Muslihiddin olan Merkez Efendi çeşitli ot ve baharatlardan hazırladığı bir macunu sunmuş, sultana.. Bu macunu yiyince iyileşen Hafza Sultan;
'' Bana şifa olan bu macun tüm halkıma dağıtıla'' buyurmuş.
[attachment=4]
Hindistan cevizi, anason, karabiber, karanfil, kekik, zencefil, vanilya gibi 41 çeşit baharatın karışımı olan macun, her yıl Merkez Efendi Camiinin minaresinden halka saçılır. Ne var ki; bu yıl 'saçılma' eylemi bir gün önceye alınmış olduğundan yetişemedik..
Ağzınıza hoş bir tat ve ferahlık veren bu macun, şimdi şeker, lokum, çikolata, reçel gibi seçeneklerle sunuluyor.[attachment=5]
Mesir Fuarı (aslında panayır demek daha doğru olur) gene çok renkli.. Çeşitli yiyecek stantları, tekstil ve takı sergileri, züccaciye ve hediyelik bölümleri dolup taşıyor.. Elektronik aletlerden plastik terliğe kadar ne ararsanız var. Luna Park'ta, çocukluğumuzdaki atlıkarınca, dönmedolap, zincirli salıncaklar yok, artık.. 'Binmek cesaret ister' aletlerle dolu.. Ve bizim asla düşünemiyeceğimiz bu 'şey'lerin önünde uzun kuyruklar oluşmuş..
Salıncaklara binme isteğiyle annesini çekiştiren; diğer tarafta istediği oyuncak alınmadığı için tepine tepine ağlayan çocuklar.. Pusetine oturttuğu torununu gezdiren bir dede.. beğendiği genç kızın peşinden ayrılmayan delikanlı..Herkes kendi derdinde..
Ne kadar umursamazlıktan gelmeye çalışsak da, çevredeki kirlilik, çöpler gözümüze batıyor. Üzülerek görüyoruz ki, halkımız maalesef çevre temizliği konusunda duyarsız.. Herkes yeyip-içtiğinin ambalajını olduğu yere bırakmaktan çekinmiyor.

Manisa ile ilgili küçük bir not; Manisa'da toplu taşıma araçları, çalıştıkları hatta göre renklendirilmiş. Örneğin; Bir semte çalışan araç mavi, diğerine çalışan sarı, bir başka semte çalışan yeşil.. Böylece, uzaktan yazıları okumakta zorluk çekenlere (özellikle yaşlılara) kolaylık sağlanmış oluyor. Yararlı bir uygulama..

Size bu anıları çok uzun zaman sonra aktarabileceğiz.. Belki gelecek yılın şenlik hazırlıkları başlamış olacak..

DSC03319


Manisa sokaklar


 padiah


Merkezefendi


Mesir macunu satcs
 

Etiketler
Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti

Manisa'yı geride bırakıp, Muradiye, Emiralem üzerinden Menemen'e.. oradan da Yeni Foça'ya geçiyoruz. Burası şimdi ıssız.. sessiz.. Sezondışı istediğiniz her yer konaklamak için uygun.. Ancak, yazın sahilyolu trafiğe kapatılıyor. Ya sokak aralarında kalacaksınız.. ki dayanılmaz sıcak oluyor.. sivrisinekler de cabası.. Ya da Eski Foça yolu üzerindeki kampinglere gireceksiniz...

[attachment=1]
[attachment=2]

Eski Foçadaki gibi taşevler burada da var.. Tabii hemen hepsi çok büyük restorasyona uğramış..

[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Yeni Foa


Yeni Foadan


Taevler


Taevler1


Yeni Foa sahil
 


Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti


Sezon henüz açılmadığı için inlerle cinler top oynuyorlar, Yeni Foça'da..

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Yeni Foça çıkışı Kozbeyli'ye uğradık. Kimisi yıkık-dökük, kimisi onarılmış çok sayıda taşev burada da dikkat çekiyor.

[attachment=4]
[attachment=5]

Sahil


Yeni Foa1


Yeni Foa2


Kozbeylide bir sokak


Kozbeyli
 

Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti


İlginize çok teşekkürler, Sn. Canoş..

Selamlar...

Ülker&Yavuz
 



Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti

Otantik bir mekan olan Arkadaş kapalı.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
( Bu fotoğrafı, ikimizi birlikte çektireceğimiz kimse bulamadık.)

Turuncu Sanatevinde, Varol Bey, yeni eserleri ile meşgul.. Duvar süsleri, masklar, rengarenk mağnetler, çakıl taşları üzerine yapılmış resimler ve kendine özgü baykuş figürleri..

[attachment=4]
[attachment=5]

Arkada kafe


Arkada kafe1


Hatra


Varol Bey ve atelyesi


Masklar
 

Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti

[attachment=1]

Biraz ilgi ve bakım, biraz düzenleme ve biraz duyuru ile 2. Şirince olmaya aday Kozbeyli, bugüne kadar ihmal edilmiş.. Ne var ki; tarihi değeri olan parçalar ortalarda, değişik amaçlarla kullanılmakta..

[attachment=2]
[attachment=3]

95


1


Kozbeyliden
 

Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti


Yolumuz üzerindeki Aliağa, 'Petrol Rafinerisi' ile biliniyor. Bu aralar da yapılması planlanan termik santralle gündemde.. Bu santral yapılırsa, Yeni Foça-Foça gibi güzelim tatil beldelerinin hem havası, hem denizi kirlenecek. Yöre insanlarının isyanı yerini bulur, umarım bu girişimi engeller.. Deniz kıyısı olmasına karşın, Aliağa'nın turizm bakımından bir özelliği yok.

1982 yazında, havanın karardığı bir saatte, Şakran'da konaklamamız gerekti.O zamanlar girip-çıktığınızı bile farkedemediğiniz küçük bir köydü, burası. Yol kenarında bir zeytin ağacının altına çektik, aracımızı. Kaldık. Sabah uyandığımızda; sağdan-soldan ellerinde plaj sepetleri, şemsiyelerle geçenleri görünce şaşırdık. Zeytin ağaçlarının ardında kayboluyorlardı. Kahvaltıdan sonra, onların gittiği yöne yürüdüğümüzde, hemen 100 metre ilerimizde güzel bir deniz ve plajla karşılaştık. Gece dağbaşı diye kaldığımız yer, deniz kıyısıymış, meğer..
İşte bu Şakran, şimdi yazlıklarla dolu bir tatil beldesi...


[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Akranlar


Akranlar1


Yeni akran
 

Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti

Hoş geldiniz...

Artık yazılarınız klasik olma yolunda diyebilirim, en azından benim için öyle.
216 gün ve yanılmıyorum değilmi genel olarak kamp dışı konaklama ile uzun bir rota. Eşimle karavan sohbetimizde
emeklilikteki hayalini kurduğum tarz olarak gösteriyorum.

Yazınızın başında belirtmişsiniz duanıza katılıyorum çooook uzun yıllar gezebilmenizi ve bizlerle paylaşabilmenizi diliyorum.

Saygı ve selamlar.
 




Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti



güngör' Alıntı:
çooook uzun yıllar gezebilmenizi ve bizlerle paylaşabilmenizi diliyorum.

Sn. güngör,
İyi dilekleriniz için teşekkürler..
Evet, karavancılığa başladığımız 1980 yılından bu yana hiç kampinge girmedik. Belirli sınırlar içinde kalmak bize sıkıcı geliyor..

Sn. buralpdi,
İlginize teşekkürler...

Ülker&Yavuz
 

Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti


İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı, M.Ö 4000 yıllarında Pitane (kadın kenti, kraliçe kenti anlamında) adıyla kurulmuş. İdam mahkumlarının burada infaz edilmesi nedeniyle 'Asar' olarak anılmış, bir süre..

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]
Denizde kısmetini arayan bir kedicik..

Andarl


Andarl1


Andarl2


Andarl3


Balk av
 

Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti


[attachment=1]

Cenevizlilerden kalma kaleyi bakımsızlıktan yıkılmak üzere iken yenileten Çandarlı Halil Paşa'ya ithafen, halkın isteği doğrultusunda 'Çandarlı'olmuş, yıllar önce de.. Türklerce 1450-1500, 1814 ve en son 1955 yılında onarılan kale, şimdi gene onarımda.

[attachment=2]
[attachment=3]

Hanımeli, mis gibi kokusuyla en sevdiğim çiçeklerden biridir. Doğduğum ve 15 yılımı yaşadığım evin önündeki bu çiçeğin hafiften yayılan baygın kokusuyla uyudum, yaz akşamlarında..
Geçtiğimiz yıllarda, Çandarlı Parkı'nda sayısız hanımeli bitkisi görünce, sevincimi anlatamam, size.. Sanki çocukluğuma geri dönmüş, hepsini tek tek koklamak istemiştim. Çandarlı denince, buram buram hanımeli kokusu gelirdi, burnuma sanki..
Bu kez gelişimizde de; hemen fotoğraf makinemizi kapıp, parka koştuk, belki tek-tük de olsa açmışlardır, ümidiyle.. Sonuç, büyük hayal kırıklığı.. Ancak rüyalarda olabilecek gibi, birbirine karışarak, adeta bir tünel oluşturan hanımelilerden eser yok.. Yeni belediye başkanı (neden gerekli gördüyse) tümünü kestirmiş..
Yol üzerinde olmaması nedeniyle olsa gerek,şimdilik turizm potansiyeli çok fazla değil, Çandarlı'nın.. Tam sakin, mütevazi bir tatil yeğleyenler için ideal bir yer, diyecektik ki; dünyanın onuncu büyük limanının buraya yapılacağını, temelin de bir kaç haftaya kadar atılacağını öğrendik.. Kısaca, Çandarlı'nın da tadı kaçacak, yani..

[attachment=4]
[attachment=5]

Andarl sahil


Andarl Kalesi


Kale


Eme


Atatrk ant
 

Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti

Sayın Egeli çifti,

Sizleri ilgi ve merakla izleyeceğiz.
Anlatımınız ve fotograflarınız bizleri daima kamçılamakta ve bizleri yeni rotalara yönlendirmektedir.


Birgül-Şeref
 

Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti

"Ülker&Yavuz Ortaklığı"nın güzel ürünleri, yine klavyeden dökülmeye başladı; çok sağolun!... :smiley:

Gelenekselleşmeye başlayan yazılarınızın sürekli izleyicileri epeyce var; birisi de benim. Çok güzel geziyorsunuz ve bu özelliğiniz, çok teşvik edici oluyor bence; tıpkı diğer yazılarını ve fotoğraflarını paylaşan arkadaşlarda olduğu gibi. Paylaşımların bilgilendirme dışında, bir diğer yararı da bu.

Foça, Eskifoça, Kozbeyli üçlüsü, "Rum Mimarisi"nin çok güzel örneklerine sahip. Her gidişimde, bu örneklere hep hayran olmuşumdur. Bozcaada, Gökçeada, Ayvalık, Alaçatı, Şirince... de diğer güzel örnekleri barındıran yerlerden yalnızca birkaçı.

Ha unutmadan sorayım; "Mesir"de ters şemsiye ile mesir macunu kapan oldu mu hiç aranızda? ;D

İzliyoruz...

Cavid Sezen
 



Ynt: Vee.. 2011 Yazı Da Böyle Geçti

Çandarlı'da Belediye binasının önünde menbaa suyu çeşmesi var. Çok lezzetli, içimi güzel bir su.. Foça'daki gibi ücretli de değil..

Yazlıkçılar dışında yerli halk, Bulgar, Yugoslav ve Selanikli göçmenlerden oluşmuş.Altın basılan darphane olarak yapılmış, sonra jeneratör binası olarak kullanılmış bu bina, şimdi onarım görerek zeytinyağı fabrikası olarak hizmet veriyor. Bu ve benzeri bilgileri, Çandarlı sakinlerinden eski turizm rehberi Erol Beyden aldık.)
[attachment=1]
Pitane Antik Kentine ait buluntular, İstanbul, Bergama ve İzmir arkeoloji müzelerine götürülmüş. Kente ait kalıntı yok civarda.
Burada da, istediğiniz yerde kalabilirsiniz. Yalnız sezon içinde plaj bölümündeki sahil yolu trafiğe kapatılıyor. Cuma günü pazar kurulduğundan, yakın köylerden gelen çok oluyor.

3


1


Andarldan


4


Yamur
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst