Evi̇mi̇z Yanimizda Dünya Önümüzde 2023 Gezi̇ Planimiz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janberkaydemir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 116
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,308
Bugün yaklaşık 200km yol yaparak Kazan şehrine ulaştık. Burada 3 günümüz olacak.
Rubin Kazan stadyumu'nun parkına yerleştik. Güvenlik sorunu olmasa da, bölgenin yerel halkı Orta Doğu ve Asya çizgisinin genetik özelliklerini koruduğu için gece saat 22.00 sonrası yüksek sesli müzik ve kısa alanda yüksek hızla araç ile drift çalışmalarına başlıyor. Gece saat 02:00 sonrası arkadaşlarına mahçup olanlar araç içinde dinlenerek sabah 05:00 da boş meydan da yeni akşam için pratik yapmaya başlıyorlar. Bu gürültü biz iki karavan için pek etkili olmasada iki arkadaşımız bir sokak arkadaki market parkına gitmeyi uygun gördüler.
Rusya kasabalarında araç su tedariki için tüm şehirlerde sokak aralarında kullanılan tulumbalar kolaylıkla ihtiyaca cevap veriyor. İçme suyu olarak marketlerden aldıklarımızı kullanıyoruz. Et ürünleri ucuz ve kaliteli , tüm kentlerde marketlerdeki ürün gamı çok zengin. Bizdeki ucuzluk marketleri benzeri tüm ülkeye yayılmış karavancı dostu market zincirleri mevcut. Arkadaşların kredi kartları ambargo nedeni ile kullanılamıyor. Benim yerel kartım olduğu için Türkiye den ayrıldıktan geri giriş yapana kadar hemen hemen hiç nakit para kullanımı yapmadım.
Rusya şehirleri Avrupa kentlerinde olduğu gibi akşamları boş değil. Küçük şehirlerinde de akşam hareketliliği ve keyifli etkinlikler ile çok sık karşılşıyorsunuz.




Burası ile ilgili çoğu turistik bilgi, resim, video hepsi internet de var. Fakat iki özel yer yakaladım.
Bir tanesi turistik bölgede oldugu için bilinir fakat digeri gittigimizde bizde farklı duygular uyandıracak gibi özel bir yer. Hatta birbirine yakın iki bina bir tanesi Sovyetlerde Çocuklar digeri ise Sovyet yaşamından kesitler.


Soviet Lifestyle Museum
Demir Perde'nin altındaki yaşam hakkında pek çok şey olsa da, propaganda ve yanlış bilgilerle dolu olsa bile kendi kültürünün izlerini görebilmek önemli. Sovyet Yaşam Tarzı Müzesi, SSCB'nin eski zamanların müzikal, eğitici ve propagandacı günlerini gösteriyor.
Son yıllarda, Sovyetler Birliği'ne ya da en azından estetiğine yönelik bir tür yeniden canlanan nostalji vardı. O dönemin atmosferine dalmak için en iyi yer Sovyet Yaşam Tarzı Müzesi. Müze, çeşitli eserlerin yardımıyla SSCB'yi biraz daha iyi anlamayı kolaylaştırıyor.
20 kişiye ev sahipliği yapacak eski bir ortak apartman dairesinde düzenlenen küçük müze, şimdi 1930'lardan 1990'lara kadar uzanan zaman dilimlerinden Sovyet yaşamının birkaç farklı yönüne odaklanan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.
Serginin bir bölümü okul deneyimine odaklanıyor ve konuyla ilgili var olan en kapsamlı koleksiyonlardan biri olduğunu iddia ediyor. Ayrıca Sovyet dönemi sanat eserlerinin bir koleksiyonunu ve çeşitli propaganda kitaplarını sergileyen bir galeri de var. Ancak müzenin belki de en tuhaf yanı, Sovyetler Birliği'ndeki rock and roll etkisine ayrılmış bölüm. Sting'den Scorpions'a kadar birçok sanatçının imzasını taşıyan 60'a yakın gitardan oluşan koleksiyonuyla, dönemin kültüründe Batı müziğinin etkisine ışık tutuyor.
Ayrıca konukların deneyebilecekleri ve fotoğraf çekebilecekleri bir giysi rafı da var. Çünkü eğer Sovyet 80'lerine geri dönecekseniz, bu ya fotoğraftır ya da hiç olmadı.


Qolşärif Camisi
16. yüzyılda Rusya tarafından yıkılan caminin kopyası.
Kazan şehrin de Disney benzeri bir kale sihirli bir şekilde ortaya çıkıyor gibi görünüyor. Bir bakışta, daha çok bir prensesin efsanevi sarayına benziyor, ancak hilalli minareler çok farklı bir şeye işaret ediyor.
1996'da Kazan'da Qolsärif Camii'ni mümkün olduğu kadar aslına uygun olarak yeniden inşa etmek için bir proje başladı. Kısmen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilen nihai proje 2005 yılında tamamlandı. Gök mavisi tepeli minareleri ve beyaz badanalı kemerleriyle yeni cami, eski Kazan Hanlığı ile modern Rus ve İslam mimarisi arasında bağlantı kuruyor ve 16. yüzyıl caminin hatırasını yaşatmaya hizmet ediyor.




Kazan fotoğraflarımı bu linkte bir araya getirdim.



Soviet Lifestyle Museum Fotoğrafları

Linklerde umarım sıkıntı olmaz.


1697150284671
 
Son düzenleme:


.
Market fiyatlarına baktım. Fakat fiyatlar 15.10,2023 tarihine kadar geçerli olduğundan, aşağıya .pdf dosyası olarak yükledim. Bu fiyatlarla domuz da yiyebilen kendini cehennemde değil, cennette hissetmeli.. 😋
Süpermarketin ana sayfası
Güncel mazot fiyatı
Olası park ücretleri ?
Bu gün 1 Ruble 28 kuruşa alınıyordu.
Güncel Kambiyo

1697178687001



2024 yazı için kayıtlar açılmışdır. 🙂
Katılımcılar:
1.
 

Ekli dosyalar

  • akcii-v-diksi-s-09-10-po-15-10-2023-CFO.pdf
    7.5 MB · Görüntüleme: 43
Son düzenleme:

.
Market fiyatlarına baktım. Fakat fiyatlar 15.10,2023 tarihine kadar geçerli olduğundan, aşağıya .pdf dosyası olarak yükledim. Bu fiyatlarla domuz da yiyebilen kendini cehennemde değil, cennette hissetmeli.. 😋
Süpermarketin ana sayfası
Güncel mazot fiyatı
Olası park ücretleri ?
Bu gün 1 Ruble 28 kuruşa alınıyordu.
Güncel Kambiyo

Ekli dosyayı görüntüle 643404


2024 yazı için kayıtlar açılmışdır. 🙂
Katılımcılar:
1.


Güncel olarak 1 Euro = 102,75 Ruble ( Bizim gezimizde 92 -94 ruble )

Diesel fiyatı farklı cumhuriyetlere ve istasyonlara göre değişmekle beraber. Tedarikçisi güçlü ve istasyon sayısı ile tüm ülkeye yayılmış büyük firmalardan Lukoil de 61,59 ruble/ lt. Biz gezerken benzer bir ruble /lt oranı vardı.

Otopark ücretleri büyük kentlerde yoğunluğa göre artsada biz gecelemelerimizde hiç park ödemesi gerektiren bir yerde durmadık. Aşırı yoğunluğun olduğu merkezlerden uzak olmamız önemliydi ama Sankt Petersburg da en işlek en yoğun caddenin bir paralelinde sorunsuz yer bulduk.
Genelde park ücretleri yoğun bölgelerde saatlik 1 euro olarak tespit etmiştim.
En kaliteli et 350 ruble ve 500 ruble arası değişiyor.

Birçok ürün Türkiye fiyatları ile benzer. Fakat hayati önem taşıyan ürünler oldukça uygun fiyatlı. ( Yakıt, Doğal Gaz, Elektrik, Su, Vergiler )
 

Kazan da bir sergi...

Rus Uzayında Kadın Yüzü fotoğraf sergisine geldik.
Bu yıl, Rusya bir olayın yıldönümünü kutluyor: 60 yıl önce, gezegendeki ilk kadın Valentina Tereshkova uzayı fethetti. "Martı" SSCB'yi uzay yarışının liderlerine getirdi ve ülkelerinin kadınlarına ilham verdi. Dünya'ya döndükten sonra Sovyet kızı bir dünya efsanesi oldu.
Bu etkinlik, izleyiciyi bir uzay uçuşuna hazırlanmanın özellikleriyle tanıştıracak ve yörünge fatihlerinin sıradan yaşamının ayrıntılarını ortaya çıkaracak ender fotoğrafların sunulduğu bir mini fotoğraf sergisine adanmıştır.
Ülkemizden beş kadın uzaya çıktı. Valentina Tereshkova'nın ardından Svetlana Savitskaya yörüngeye çıktı, Elena Kondakova üçüncü kadın kozmonot, Elena Serova dördüncü ve Anna Kikina beşinci kadın kozmonot oldu. Sergi, yerli kozmonotiğin tüm "beş yıldızlarının" fotoğraflarını sunuyor.

Dünya yaşamına neler kazandırdılar bilmesek de zorlu görevleri ile gösterdikleri gayretler için kendilerine bizde teşekkür ederiz.


 



Ekibin önünde rota ya devam...
Muzey Sulayman Too
GPS: 40.5286, 72.7831
Osh, Kyrgyzstan
Kutsal bir dağa inşa edilmiş olağanüstü bir retro Sci-Fi mimarisi
Kutsal bir dağ boyunca uzanan bir uçurumun yüzünden çıkıntı yapan bir cepheye sahip olan bu konum, Sovyet film yapımcıları Bond filmlerinin Rus eşdeğerini ya da belki de bir yerleşim yerini yapmış olsaydı, bir Bond kötü adamı için mükemmel bir ortam olurdu . Star Trek serisinde yeni keşfedilen gezegen.
Muzey Sulayman Too (Süleyman-Too olarak da yazılır), toplam 13 sergi odasını barındıran doğal ve insan yapımı mağaraların bir kombinasyonu içinde yer almaktadır. Müze, binanın içindeki sergiler kadar hatta daha fazla ilginç olması bakımından benzersizdir.
Sergilenenler, doğal ve arkeolojik öğelerin uyumsuzluğunun yanı sıra, yeni çağ maneviyatıyla sınırlanan bir avuç dini eserdir. Antik çömlekler, modern bir Buda heykeli, doldurulmuş hayvanlar, tarih öncesi bir insanın plastik figürleri, Sovyet döneminden siyah beyaz resimler ve ruhsal şifa odası gibi objeler (ama merak uyandırıcı bir şekilde) yan yana oturuyor. Çok sayıda plastik avize ziyaretçilerin yolunu aydınlatıyor.
Muzey Sulayman Too, aslında ilk olarak 1949'da Yerel Kültür Müzesi'ne ev sahipliği yapmak için kullanılan bu mekanın en yeni evrimidir. Müze bugünkü haliyle 2004 yılında açılmış, ancak bugünkü haliyle bina, Oş'un 3.000. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 1978 yılında tamamlanmıştır.
Gitmeden önce bil
Müze, 08:30 - 18:00 saatleri arasında açıktır. Müze, şehrin muhteşem manzarasını sunmaktadır.

Atlas Obscura
Franz
Foto: Max Cortesi

1697185497002



1697185639526



1697185663670




1697185691802



1697185733359
 

Kazan sonrası rotamıza devam
Cheboksary / Şupaşkar

Çuvaş Cumhuriyetinin başkenti . Pek çok Rus şehri gibi Cheboksary de mükemmel kültürel fırsatlara sahip. Bir Opera-Bale Tiyatrosu, bir Filarmoni Orkestrası ve çok sayıda tiyatro (hem Rusça hem de Çuvaşça dillerinde yapımlar gösteren) bulunuyor. Ancak yerel halkın en popüler toplanma yeri şehrin ortasındaki Rusça "zalev" adı verilen (Volga nehri üzerindeki şehrimn merkezinde yer alan koy). İnsanlar burada dolaşmak, kafeleri ziyaret etmek ve sosyalleşmek için bir araya geliyor. Cheboksary'de ayrıca insanların yaz aylarında yüzdüğü Volga Nehri boyunca uzanan güzel tahta kaldırımlar ve plajlar var.

Rusya'da birisine Çuvaşistan hakkında soru sorduğunuzda muhtemelen birayla ilgili bir yorumla yanıt vereceği söyleniyor, çünkü cumhuriyet yüzlerce yıldır şerbetçiotu yetiştirme ve bira yapımının merkezi olmuştur. Cheboksary'de Buket Chuvashii ve Yantar olmak üzere iki bira üreticisinin yanı sıra Rusya'nın tek bira müzesi bulunmakta.

Gezi rotamızda yer alan yerleşimlerin çoğu Rusya Federasyonunu oluşturan Bölge- Eyalet - Cumhuriyetlerin başkentleri. Harita üzerinde ilgili cumhuriyetyada eyalet sınırlarına baktığımızda her birinin çok geniş alanlara sahip olduğunu farkedeceksiniz. Bir ucu en kuzey noktasına diğer sınırı güney bölgelere kadar uzanan idari merkezler mevcut. Aslında tek tek ayrı bir gezi ile zaman verilerek gezilmesi ve görülmesi gereken çok farklı detayları içeriyor. Fakat Rusya'yı gezmeye insan ömrü yetmez.

Cheboksary Fotoğrafları

Biz orada bulunurken denk geldiğimiz

Çiçek Topu günleri... , Kadın ve Çiçek #ЖенЦвет etkinliklerinden fotoğraflar



1697196981949





1697196890176




1697196932873
 



Nizhny Novgorod...

Volga ve Oka nehirlerinin birleştiği kıyının tepelerine kurulu Kremlin'i ( Eski tüm Rus şehirlerinde olan kalelere verilen isim ) ile bizi karşılayan Nizhny Novgorod'a geldik.
1917 Bolşevik devrimi sonrası 1990 yılına kadar Gorki ismi ile adlandırılan, ünlü yazar Gorki'nin doğduğu ve ünlü Rus otomotiv üretici firması GAZ ( Gorky Avto Zavod) ile tanınan bölgenin nüfusu bir milyon üzerindeki ekonomik ve kültürel merkezi ve aynı zamanda Nizhny Novgorod Oblastı ve Volga Federal Bölgesi'nin idari merkezidir. Tüm Rusya da halk Nizhny olarak kısaltarak adlandırır.
XIX. yüzyılda insanlar Moskova'nın Rusya'nın kalbi, Saint Petersburg'un ülkenin başı ve Nijniy Novgorod'un Rusya'nın para cebi olduğunu söylermiş.
ХХ yüzyıldaise şehrin çehresi tamamen değişmiş ve tüccar Nizhny Novgorod dev bir sanayi bölgesine dönüşmüş.
İkinci Dünya Savaşı yıllarında çok sayıda üretim tesisinin, Kızıl Ordu'nun tüm silah ve askeri teçhizatının yaklaşık üçte birini sağladığı anlatılıyor. Alman uçakları tarafından yoğun bir şekilde bombalanmış.
Neyse ki yeni tesisler yeni şehir bölgelerine inşa edildiği için, tarihi şehir merkezi günümüze kadar bozulmadan korunmuş.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=B9c0c1BpI8Q


Bolshaya Pokrovskaya Caddesi, Rozhdestvenskaya Caddesi'nde ve Kremlinde gezerken şehrin turizm sayfasından telefonunuza indirebileceğiniz sesli rehberler ve haritası ile gezinizi yalnız olarak yapabilirsiniz. ( Rusça- İngilizce- İspanyolca farklı dil tercihleri benim kullandığım sayfada yoktu )

Şehre girdiğimizde nehir kıyısında farklı yerlerde uygun yerlere park ettik. Sonrasında iki karavan bu yerde kalmaya devam etti. Biz daha uygun yer ararken, nehrin hem gece hemde gündüz güzel manzarasına sahip bir nokta olan bir manastırın park yerine geçtik. Park4 Night da kayıtlı bu yerde görevliden de izin alarak geceledik. GPS: 56.32391 43.97779
Yerimiz merkezdeki eski şehir alanında olduğu için tüm gezi noktalarına yakın oldu.


1697356357512




Fotoğrafların linki




Oka nehrinin batı kıyısından sonra gelen şehrin ana sanayi merkezi ve alanı ile ilçenin neredeyse yarısı kadar olan ünlü GAZ fabrikasının olduğu şehrin en konforlu bölgesi olan Avtozavod bölgesi
Video: https://www.youtube.com/watch?v=UVkpFwSATnY


1930- 1950 Sovyetleri'ne ait güzel cephelere sahip Stalin dönemi bina ve gökdelerin olduğu Sormova bölgesine gidemedik.

GAZ Museum

GAZ araçlarının 1929'dan günümüze tarihçesi
 



Hocam Gaz, amblemde de olduğu gibi gazelle den geliyor diye biliyordum. Meğer kısaltma imiş.

Güzel yerler geziyorsunuz. Ben 1995 te hemen Perestroyka ertesi CIS lerde bulunduğum için komünizm zamanı izlerini çok taze iken görmüştüm. Şimdi her anlamda çok şey değişti. Ama eskiye hemen herkes özlem duyuyor.

Kazasız belasız yolculuklar, keyifli gezmeler.

SM-S908E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Lütfen Türk vatandaşı olarak Rusya'da karavanı ile gezip konaklarken Rusya devletinin uyguladığı bir yerde olmanın kaydı nasıl yapılıyor açıklarmısınız
 


Gönderinin başlarında ifade ettiğim gibi arkadaşlarımız bu geziye 14 Mart 2023 tarihinde başladılar. Onlar yolda devam ederken bende tüm hazırlıklarımı ulaştıkları yerlerde onlarla beraber uzaktan paylaştım. Nisan ayında rotalarında devam ederken muhtemelen dikkatlerini çekmeyen önemli ve anlamlı bir gelenek var. Belki o güne uygun bir yerde denk gelmediler. Ama yerel idarenin ve yaşayanların Subbotnik çalışmaları mutlaka yanınızda size görünmeden kenti 1 Mayıs ve Bahara hazırlanmıştır.

SUBBOTNİK
NİSAN TEMİZLİK AYIDIR
Gezdiğiniz coğrafyada şehirleri bakımlı ve temiz görmenizde yaşam alışkanlıkları önemli olsada bir tarafında aşağıdaki çok büyük bir gelenek var.
Bahar genel temizliği.
Bu gelenek 100 yılı aşkın bir süre önce Sovyetler Birliğinde ortaya çıktı. Bu süreçte bazen gereklilik, bazen vatanseverlik, bazen sistemin zorlaması gibi şekillere bürünmüş olsa da Sovyetler Birliği sonrası bir kominist iması olmadan gerçek bir halk gönüllülüğü ile devam etti.
İlk olarak 12 Nisan 1919 yılında normal çalışma saatleri dışında 15 işçi atölyelerine giderek 3 lokomotifi ücretsiz olarak tamir etti. Sabah saat 6’da Cumartesi den Pazar’a haftalık çalışmalarına “ tamamen zafer kazanılana kadar “ devam etmeye karar verdiler. Ve İnternationale şarkısını söyleyerek dağıldılar.
İkinci dünya savaşının bitmesinden sonra Zafer günü de dikkate alınarak 1 Mayıs ve 9 Mayıs tarihlerine hazırlanma olarak büyüdü. Gelenek Sonbahar ve Kış sonrası şehirler çapında gönüllü halk çalışmasına dönüştü. Tüm Sovyet Coğrafyasın da Nisan ayı ortasında yapılan bu büyük temizlik ve bakım hareketine katılmak kendini de iyi hissetmek için güzel bir olay.
Binaların cepheleri, Köprüler ve Geçitler, Yollar, Çocuk parkları, Aydınlatmalar, Anıtlar, Kanallar, Bentler, Kaldırımlar, Çeşmeler, Çiçekler, görünmeyen birçok alan şehirde görevli tüm teknik personel ve halk ile ortaklaşa yapılan büyük bir temizlik hareketi olarak devam ediyor.

1697371511456


1982'de, ilk subbotnik onuruna, başkentte Büyük Girişim anıtının açılışı yapıldı. Burakova caddesindeki parka kuruldu. Kaide üzerine yaldızlı bir yazıda "İlk Komünist Subbotnik'e ithaf edilmiştir. " Heykeltıraş Oleg Kiryukhin ve mimar Veniamin Nesterov, bir lokomotif tekerleğini yuvarlayan üç işçiyi tasvir ettiler.

1697371651290


1697371683419


1697371761213


1697371825224


1697372044840
 




Söz gelimi bir otelde konakladığınız zaman otel idaresi sizin orada kaldığınızın kaydını o yerleşim yerinin ilgili devlet dairesinde sizin adınıza yapıyordu. Bu uygulama kalktımı?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,957
Kayıtlı Üye Sayımız
172,091
Kaydolan Son Üyemiz
Engin Koygun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst