Evi̇mi̇z Yanimizda Dünya Önümüzde 2023 Gezi̇ Planimiz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janberkaydemir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 116
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,313
ВДНХ Parkı Moskova


Moskova da uluslararası turistlerin az uğradığı fakat yerel halkın çok ziyaret ettiği VDNH Fuar alanı çok fazla sayıda ve hergün değişen bir etkinlik içeriğine sahip .

Sorunsuz bir toplu ulaşım ağı ile bu alana gidilebiliyor. Müzeleri, Tanıtımlar, Konserler, Gezi ve Dinlanme Parkı, Sanat Etkinlikleri, Fuarlar, Bilimsel Etkinlikler, Hizmetler, Rusya ve eski Sovyetler Hakkında bilgiler, Moskova Hakkında Bilgilendirmeler , Uluslara ait alanlar, Gastronomi, El Sanatları ve Yaratıcılık etkinlikleri ile çok büyük bir alanda oluşturulmuş Yaşam – Eğlence ve Öğrenme alanı. Moskova ziyaretinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında.

Sovyet döneminde Uzay çalışmaları ve Kozmonotlar dünya liderliği yarışında hep ön planda olmuştur. Uzun bir zaman diliminde yapılanlar bugün Rusya ve eski Sovyet coğrafyasında farklı yerlerde sergilenmekte. Bu alanda da Metro sonrası ilk olarak ana girişe yakın Kozmonotlar Müzesine girdim. Alanın içinde de benzer Cosmos Uzay Merkezi var.

Ana giriş kapısı Sovyet dönemindeki büyük yapılardan. Giriş yaptıktan sonra alanı gördüğümde buranın bir günde gezilebilecek bir yer olmadığını anladım.

İlk gördüğüm sıralı binalarda Sovyetler Birliğini oluşturan 16 Cumhuriyeti tanıtan bölümler şimdi Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri olarak yeniden düzenlenmiş. Her bölüm sonrası bu ülkelerde kısa bir tur yapmış gibi hissediyorsunuz.
Parkın gölet kısmına geldiğim de artık bir dinlenme şart oldu. Bır gün ayırdığım bu park da birçok alanı göremeden ayrıldım.
Bu fuar alanında bir çok notlar aldım, farklı bilgiler öğrendim. Bir sonraki Moskova ziyaretim de daha fazla zaman ayıracağım.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=4zHCFuVpPCQ



VDNH Fotoğraflar : VDNH FUAR ALANI - MOSKOVA


Kozmonotlar Müzesi ve Cosmoz Uzay ve Havacılık Merkezi Fotoğraflar KOZMONOTLAR MÃZESÄ° - COSMOS UZAY MERKEZÄ°
 

Moskova'da anlattığınız yerleri görmüştüm ama keşke sizi okuduktan sonra görseydim. O zamanlar sadece lonely planet okumak yetiyor sanıyordum.
Örneğin Gum , bana alelade alış veriş merkezi gibi gelmişti.
 

.
Resimler insana, siyasal, kültürel veya ekonomik güçün, kendini ifade için en kolay hep mimariyi kullandığı çağrışımını yapıyor.
Düşünün, zamanında her yer sadece mahalle bakkalları ile dolu olup ama her istenen bulunabiliyor olsaydı, sanki daha iyi olmaz mıydı ?
 
Son düzenleme:

Moskova'da anlattığınız yerleri görmüştüm ama keşke sizi okuduktan sonra görseydim. O zamanlar sadece lonely planet okumak yetiyor sanıyordum.
Örneğin Gum , bana alelade alış veriş merkezi gibi gelmişti.
Önce gezi kitapları, sonrası internetteki gezi rehberlerini bizde okuyarak planlar yapıyoruz. Bir süre sonra bunların bizi hep aynı yerlerde dolaştırdığını fark ettik. Bu anlatılanlar tabi ki görülmesi gereken yerler olsa da turist yoğunluğu oluşturan planlanmış rotalar haline geldi. Özel, az bilinen yerler internet de "Hidden Gems" olarak paylaşımları yapan gezginlerin sayfalarında yer alıyor. Bazen yerli halk ile daha iyi temas olduğunda da ilgi çekici yerler görebiliyoruz.
 

.
Resimler insana, siyasal, kültürel veya ekonomik güçün, kendini ifade için en kolay hep mimariyi kullandığı çağrışımını yapıyor.
Düşünün, zamanında her yer sadece mahalle bakkalları ile dolu olup ama her istenen bulunabiliyor olsaydı, sanki daha iyi olmaz mıydı ?
Belki olurdu ama bu şekli sanırım yine güzel bir seçenek. Bunlar ile ifade edemediklerinde sonuç savaşa gidiyor.
Şu anda mevcut devam eden savaşlara bakın insanları düşünen yok. Sadece dizi film gibi gelişmelere göre yeni adımlar atarak bazen savaşmıyor gibi bazen güç gösterisi yaparak devam ediyorlar.
Farklı bir yönden bakarsak da bu mimari gösteri insanlara da kendini bunun içinde hissetmesi için bir fırsat yaratmış. Gezi paylaşımlarında önemli yerlerin önünde verilen fotoğraf pozlarının bazıları işte ben buradayım, hatta daha ilerisi bunun yaratıcısı benim ifadesini uyandırıyor .

Yaşadığımız yer dediğiniz gibi olsa daha huzurlu ve yavaş olabilirdik.
Gezi motivasyonu için ise sanırım iyi bir hareketlilik sağlıyor.
 




Парк «Зарядье» в Москве​

Moskova'daki Zaryadye Parkı

Sovyet döneminin uzunca bir zamanında hatta sonrası Rusya Federasyonu sürecinde 2006 yılına kadar bir tarafı Kremlin den Kitay Gorod mahallesine, ön cephesi de Moskova nehrine bakan Zaryadye bölgesin de Rossiya Oteli bulunuyordu. Bir dönem Avrupa’nın en büyük oteli olan dış görünüşündeki griliği ile soğuk bir bina olan Rossiya Oteli döneminde dünyanın her alanda en ünlülerini misafir etmişti. Büyüklüğü hep eklentiler ile yenilenerek ve ihtişamlı odaları ile ün salmıştı. En büyük konser salonu da buraya eklemlenmişti.

1699109188429


Rossiya Hotel : 2004 yılında yıkıma başlanmadan önce Moskova Nehrinden bir çekim

Daha önce Stalin kulellerinden bir tanesinin de bu alana yapılmak istendiği ve Stalin’in ölümü sonra projenin iptal edildiğini paylaşmıştım. Sonrasında bu alanda farklı projeler düşünülmüş olsa da buranın park olmasına karar verilerek 2017 yılında açılmıştır.

Parkın ana özelliği peyzajın altına gizlenmiş tesisleridir ve parkın kendisi dört iklim bölgesine bölünmüş, orman , bozkır , tundra ve taşkın yatakları. Bunlar aşağıya doğru inen teraslar şeklinde düzenlenmiş.

1699109453081


Havadan bir çekim Wikipedia

Moskova nehri’ne 70m yukarıdan bakan aynı şekilde tek bir destek olmadan 70 m nehir üzerine uzanan, Kremlin’in ve Moskova’nın panoramik manzarasını başarılı bir şekilde gösteren Yüzen Köprü olarak da adlandırılan V şeklindeki seyir terası,

1699109557385


Özellikle yaz sıcağında, güzel bir ışıklandırması olan “ Buz Mağarası”,

Tüm hisleri yaşatan, rüzgar, dalga ve kokuları bizde hissettirerek Rusya’nın geniş coğrafyasında ki farklı noktalara bizi uçuran bir gezgin “ Uçan Sinema”, tarihi hikayelerin ve kahramanların özel gösterimlerinin olduğu “Zaman Makinası” gösterisi, Sanal kahramanlar ile koltukta oturmak yerine birlikte salonda dolaşabileceğiniz bir şekilde tasarlanmış “Medya Merkezi “

1699109592302


Her yaş grubu için farklı kurs ve eğitimlerin olduğu donanımlı bilim laboratuvarları biyoloji, fizik ve genetik konularında ilgi çeken “Doğa Rezervleri Eiçiliği” ,

Zaryadye ve Kitay Gorod bölgesinin tarihini anlatan ve inşası sırasında çıkan birçok arkeolojik esrin de sergilendiği “Yeraltı Müzesi”

Etrafındaki 9 antik klişe ile ve Devlet Tarih Müzesini bir kısmının çevrelediği,

Rus ürünleri ve ülkenin farklı bölgelerinin tatlarını sunan sekiz restoranı ile “Zaryadye Gastronomi Merkezi”

Kışın uzun bir yürüyüş sonrası ısınmak istediğiniz , her türli hava koşuluna uygun sıcaklığın ve rüzgarın kontrol edilerek farklı bitkilerin yetiştirildiği etrafı tamamen açık “Cam Kabuğu Kubbesi”

4 yer üstü ve 2 yer altı katı ile iki salonun olduğu “Zaryadye Konser Salonu”

1699109636754



Moskova’nın anlatılacak parkları çok sayıda olsa da “Zaryadye” şehrin tam kalbinde oluşturulmuş gerektiğinde mola verilecek ya da bir etkinlik ile buluşulacak bir yaşam parkı.


Park Zaryadye :
Video: https://youtu.be/qn5jCQ3Yrtw


Youtube da parkın kendi kanalı da bulunmaktadır.

Fotoğraflar: ZARYADYE PARK
 

Moskova dan kalanlar da Arbat Sokağı, Nehir turu, yeni ticari merkezi gökdelenlerin Moskova’sı Moscow City, Gorki Parkı, Kremlin Meydanı, Alexandr Parkı, Manezhnaya Meydanı, Nikolskaya Caddesi, Tverskaya Caddesi, Rusya’nın farklı yönlerine ulaşım sağlayan görkemli Moskova tren istasyonları .

Fotoğraflar: MOSKOVA

LUBYANKA, SSCB'nin karanlık bir köşesinin kalbi. , KGB'nin efsanevi merkezi ve casusların, siyasi muhaliflerin ve çeşitli devlet düşmanlarının hapsedildiği, sorguya çekildiği ve işkence gördüğü bir eviydi. Yapılan esprilerde Sibirya'nın bodrum katından görülebilmesi nedeniyle Lubyanka'nın Moskova'nın en yüksek binası olduğunu söylenirdi.

Sınır Kontrolü ve KGB Müzesi ziyaretleri randevuyla yapılıyor. Soğuk Savaş dönemi propagandasını görmeye değer. Uğradığım gün randevu oluşturamadığım için giriş yapamadım.

1699116342460


1699116366094


KAFE PUSHKİN

50 yıldan fazla bir süre önce ünlü Fransız Gilbert Becaud Moskova'yı gezmiş. Fransa'ya döndükten sonra Rus rehberi Natalia'ya adadığı "Natalie" şarkısını yazıyor. Şarkı şu sözleri içeriyor: “Sizinle Moskova'da yürüyoruz, Kızıl Meydan'a gidiyoruz ve siz Lenin hakkında, devrim hakkında ezberlenmiş sözler söylüyorsunuz ve düşünüyorum: “Puşkin Kafe'de sizinle birlikte olmak ne kadar güzel olurdu” , pencerenin dışında kar yağıyor; sıcak çikolata içip bambaşka şeyler konuşurduk...”

Şarkı Fransa'da inanılmaz derecede popüler oldu. Fransızlararın Moskova'ya vardıklarında "Kafe Puşkin"i aramış ama bulamamış olması şaşırtıcı değil, çünkü bu yalnızca Becaud'un bir fantezisiymiş.

1699116427290



1699116461452


1699116485002


1699116507510




4 Haziran 1999'da Cafe Puşkin, Tverskoy Bulvarı'nda Barok tarzda inşa edilmiş bir konakta açıldı. Açılışta Gilbert Becaud ünlü şarkısı “Natalie”yi seslendirdi.

Video: https://youtu.be/zuISJycFBo8
 

.
Janberk bey, siz hem Rusça biliyorsunuz hem de uzunca oralarda yaşadınız. Bunlar bir ülkenin insanlarını ve yaşamını oldukça anlayıp, anlatmak için en temel ve vaz geçilmez koşullar olmalı.
Eğer bu tarzdaki izlenimlerinizden bahsetmek sizi yormazsa, başlığınızın forumun en çok boyutlu gezi anlatımı olacağından şüphem yok. Hiç olmazsa bir kaç dokunuş ne kadar öznel bile olsa bizi daha derinlere götürürdü diye düşünüyorum. 🙂

Benim için bir ülkeden aldığım en büyük keyif artık bir sokak kahvesine oturup yaşamı izlemeye kadar indirgenmiş durumda. Hele bu kahve bir pazar yerinin yanına kurulmuşsa.. 🍷
Ancak dillerini anlamasam bile yaşamlarından birşeyler çıkarmamın da sınırı olmakta. Fakat sizin Rusya’nın günlük yaşamı ve düşünceleriyle insanlarına tercüman olma avantajınız var ve onu hiç olmazsa biraz sömürme gereksinimizi hoş görün. 😊
 
Son düzenleme:




TVER - VALDAY

Moskova'dan ayrılıyoruz. Sankt Petersburg için bir gün fazla zaman ayırmak istiyorum. Ekibimizde Tunay Beyler normal rotasında iki gün sonra geldiği için kalmaya biraz daha devam edecek. Sait beyler de onlar ile beraber olacak. Sankt Petersburg da tekrar buluşacağız.

Özlem Moskova sürecinde gelemedi, bir sonraki olası nokta Sankt Petersburg. Sonrası kendi rota planımızda Finlandiya ve İsveç' e daha fazla zaman ayırmak istiyoruz.
Tunay Bey’ler bizim gezmek istediğimiz birçok yeri bir önceki yıl gördükleri için Rusya’da daha kuzeye Murmansk şehrine kadar çıkarak oradan Norveç’e geçiş yapacak rota da devam ediyorlar.
Biz Finlandiya geçişi sonrası Bülent beyler den de ayrılarak önce güneye Helsinki’ye inmeyi sonrasında tekrar Kuzey’e yönelerek Tunay beyler ile ortak bir nokta hedefi planladık. Yol ne gösterecek, planlar nasıl değişecek bilmiyoruz. Şimdilik plan bu,
Moskova sonrası ilk yerimiz Rusya’nın en eski şehirlerinden Tver. Moskova çıkışında yoğun trafikte Bülent bey otoban'a girince arkasından devam ettim. İlk gişelerden çıkmak için yanaşdığımızda sürpriz bir tutar ile bügüne kadar en yüksek otoyol ücretini ödedim. İşin komiği Bülent bey gişelerde bilet'in otomatik verildiğini düşünerek makinadaki hazır kartı (Bir önceki müşteriye ait nedense kullanılmamış ) almış. Bu araç da herhalde kamyon ve benzeri bir araca ait olunca benim ödediğim tutarın iki katını ödedi. Sanırım bir daha yeşil otoban işareti görmek istemez.
Samara dan yola çıktığımızdan geldiğimiz yere kadar 3350km uzunluğundaki Volga nehri bizimle birlikte ilerlemeye devam ediyor. Tver şehrini de uzun yıllar birçok önemli şehre bağlayan bir ulaşım yolu.
Binalar’ın çoğu eskimiş ama güzeller, çoğu Almanların yapmış olduğu iki ve üç katlı binalar. Yerleşim de daireyi büyüttükçe Stalin ve Kruçev evleri de belirginleşiyor.

Havanın çok soğuk ve yağışlı olması ayrıca tavsiye edilen sokaklardaki alt yapı çalışması nedeniyle burada planladığımız yerlere gidemeden kısa aralıklı yürüyüşler ile daha cok dinlenerek geçirdik. Trekhsvyatskaya caddesi Moskova'nın Arbat'ına benzediği notlarımızda ama gezmek imkansız. Park yerimizin hemen yanında ki Tarihi Nehir İskelesi Binası, Volga nehri üzerinde iddialı ve görsel değeri olan bir iskele olduğu yazıyor ama çökmeler olduğu için restorasyon çalışması var ve sadece bariyerlerin üstünden bakabiliyoruz.

Beş üniversitenin olduğu ve kültürel kurumların çok sayıda yer aldığı hareketli bir yerleşim olduğu da notlarımızda.

Video: https://youtu.be/NATAn2U7Kvo


Ertesi gün rota Veliki Novgorod.

Tver şehri sonrası görsel tamamen değişiyor. Yol cetvelle çizilmiş gibi dümdüz, pencerenin dışındaki manzara başlangıçta sürücü için zorlayıcı orman - tarla – orman. Sonrasında yol kenarlarında duran köhne, gözsüz evlerin olduğu yerleşim yerleri ortaya çıkmaya başladı, yirmi kadar bazen daha fazla kütük evlerden oluşan ufak köy benzeri yerleşimler vardı. Hemen dikkat çektiler! Kıyametle ilgili bir film için harika bir set))) Yaklaşık 150 km hiç büyük şehir görmedik. Kütük evler çok eski. Bu 150 km de beton bina parmakla sayılabilir, Genelde benzer boyutlarda evler. Bir kısmında oturum olsa da çoğu ekseni üzerinde farkli tahribatlar görmüş, farkli yönlerde ciddi eğim vermiş evler. Özellikle birkaç kez durdum. Böyle evleri başka hiçbir yerde görmedim.

İklim problemlerinin her geçen gün yükseldiği dünya da, gelecek zamanlarda zengin kaynaklara ve uygun şartlara sahip bir yerleşim adayı olması muhtemel.

Mola için yoldan bir sapma yaparak Valday şehrinin olduğu Valdaysky Milli Parkı'nın ortasında yer alan göl üzerinde tarihi Iversky Manastırı'nın olduğu adaya uğradık. Alanda birkaç farklı ibadet alanı var. Merkeze uzak, doğal ve ormanın içinden geçilerek ulaşılan, insanlardan uzak, ada üstünde bir toplanma yeri oluşturulmuş. Burada biraz dinlenerek yolumuza devam ettik. Gölün diğer tarafındaki Valday şehir merkezine girmedik. Valday da özellilkle yakın çevre için popüler bir turizm merkeziymiş. Çoğu yerel turist yaz aylarında gölü ve kasabayı ziyaret ediyor. Valday'da birçok dinlenme tesisi ve sanatoryum da bulunmakta ve göl çevresinde birçok kamp yeri mevcut. Bu alanda girişe yasak, üst düzey bürokratların, hatta zamanında Boris Yeltsin ve günümüzde Putin’nin kullandığı özel mekanlarda var.

Mola sonrası yolculuğumuza devam ederek Veliki Novgorod şehrinde Volga nehri manzaralı bir park konumuna yerleştik.

Fotoğraflar: TVER - VALDAY
 

Saat 02.30 da uyuyamayınca haberleri okurken Finlandiya’nın 4 Rusya sınır kapısını kapattıǧını okudum. Siz aklıma geldiniz. Bu dört sınır kapısından birisini kullandıǧınızı tahmin ediyorum.

Google Maps

2017 Norveç gezimde Atlantik yolunda Rusya plakalı araclara rastlamıştım. Bu sınır kapılarını kullandıklarını tahmin ediyorum. Artık yolları uzadı.
 

Великий Новгород


Veliki Novgorod Rusya’nın doğduğu en eski şehri. Kremlin'i, Kanalı, Kliseleri, Yürüyüş sokakları ile tanınıyor. Zamanın da ortaçağ da ün salmış Hansa Birliğinin bir ortağı. Ticaret ve sanatkarların merkezi. Almanların Avrupa dan getirdikleri tüm ürünler ilk olarak burada toplanır ve Rus tüccarlar tarafından diğer şehirlere dağıtılırmış. Park ettiğimiz alan da dolaşırken hemen arkamızda Hansa birliğine ait binaların olduğu ticaret alanının tanıtımını gördüm . Bina panosundaki QR kod ile verilmiş harita fotoğraflarda.

Rusya da Ortodoksluğun ilk kabulü burada olmuş. Rusya ya ait en eski klisesi olan Ayasofya bu şehirde. Birçok klise ve etrafındaki manastırlar ile Ortodoksların belirli zamanlarda bir hac noktası.

Arkadaşlarımız uzunca bir yol benzer karakterdeki Rusya yerleşimlerinden ardışık günler ile yol alıyorlar. ( Ben 4000km gibi onlardan daha az bir yol yapsam da ) Bu tempo da hem gezmek, hem dinlenmek ve ihtiyaçları tedarik etmek zamanlamayı ayarlarken zorlaştırıyor. Shengen bölgesine yaklaştıkça değişiklik isteğimiz ile benzer şehirlerin özel yerlerini seçemeden merkezlerde turlar yaparak geçtiğimizi fark ediyorum.

Fotoğraflar Linki : VELÄ°KÄ° NOVGOROD

Sabah Sankt Petersburg’a geçiyoruz.


Karavan Cam Grselim Veliki Novgorod 2


Veliki Novgorod manzaralı camlarım.

1700335285936


Volga kıyısında güzel bir yerde yerleştik.


Novgorod Hansa Gnlerinde


Veliki Novgorod sayfasından bir etkinlik fotoğrafı

Novgorod Hansa 2

Novgorod Hansa Birliği

Novgorod Hansa


Hansa Birliği Binaları Alanı
 






Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,957
Kayıtlı Üye Sayımız
172,091
Kaydolan Son Üyemiz
Engin Koygun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst