Döner Koltuk Sehpası

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 38,327
Değerli Gezenbilir dostları
Konu eski ama yeni konu açmaktan iyidir diye düşündüm.
Araç elfreni çekilmiş iken sürücü koltuğu geriye dönmüyor. Elfreni döner mekanizmayı engelliyor. Bunun çözümü için fikir ve/veya önerileriniz varsa yazarmısınız?
Teşekkürler

Eski karavanım Mercedes Transporterde koltuğu ileri veya geri iterek döndürebiliyordum. Döndürdükten sonra tekrar koltuğu ileri veya geri iterek uygun duruma getirmek mümkündü. Bir deneyin, en ucuz çözüm. :smiley:
 

Etiketler
Eski karavanım Mercedes Transporterde koltuğu ileri veya geri iterek döndürebiliyordum. Döndürdükten sonra tekrar koltuğu ileri veya geri iterek uygun duruma getirmek mümkündü. Bir deneyin, en ucuz çözüm. :smiley:
İleri-geri oynatarak elfrenini kurtaramıyorum. Düz zeminde sorun değil ama aracı dengelemek için takoz üstüne çıkıp, sabitlemek için elfrenini çekince koltuk dönmüyor.
 

Döner koltuk mekanızmaları üretimi yaygınlaşmasına rağmen hala çok pahalı (bana göre). 2-3-4 bin bandında. Uygun fiyatlı üretci varsa transporter şofor koltuğuna almak istiyorum.
 

İleri-geri oynatarak elfrenini kurtaramıyorum. Düz zeminde sorun değil ama aracı dengelemek için takoz üstüne çıkıp, sabitlemek için elfrenini çekince koltuk dönmüyor.
Araç takoz üstündeyken boştaki iki tekere arkalı önlü taş koyarak aracı sabitledikten sonra, el frenini indirip koltuğu çevirdikten sonra tekrar el frenini çekiyorum.
Başka çözümü maalesef yok
 

Selamlar
Sorunu analiz etmek istersek iki ana konu var galiba;
1- Araç dönüşümü esnasında koltuk altındaki kasaya ortalama 3 ila 5cm yükseklikte döner mekanizma konuyor. Sonuçta koltuk orjinal yüksekliğinden 3-5cm yükselmiş oluyor. Özet olarak ergonomi sorunu diyebiliriz.
2-Elfreni döner mekanizmayı veya koltuğu engelliyor.
Araçlarımız dönüştürülmüş araçlar olduğundan bunlar kaderimiz gibi gözüküyor. Ya da sözü edilen çözümlere yöneleceğiz.
Avrupada ki campervan üretici fabrikalarının bu sorunları nasıl çözdüklerini bilen var mı? Ya da araçları orjinal campervan olarak üretilmiş olanlar yazabilir mi?
 



Mercedes vanlarda böyle bir özellik standart mı acaba?

El frenini çektiğinizde üstten biraz bastırınca sıfır seviyesine geri iniyor.

Video da izleyebilirsiniz.

 

Forumların hemen hepsinde tartışılan bir konu.

Bir karavancının bulduǧu çözüm: Resimlerdeki çözüm şekli: El freni kolu kesilerek koltuǧa mesafeli duracak şekilde kaynak yapılmış.
El Freni 1
El Freni 2


Bir başka karavancının kullandıǧı döner mekanizma fren koluna dokunmadan dönüyor. Faklı döner mekanizmalar olsa gerek.
El Freni 3
 
Son düzenleme:

Bir baṣka karavancının çözümü:

Fren kolunun vidalandığı yere iki yeni delik açmıṣ. Fren kolunun kaplamasını biraz törpülemiṣ.

Aṣağıdaki beṣ resimle çözümünü anlatıyor.
E1


E2

E3

E4

E5
 


Başka çözümü maalesef yok

İyiki yazmışım, çözüm varmış😃

Mersedes van'lardaki el freni kolu tam bizim için fakat ducato da yok,

El fren kolunu aşşağıda monte etmek fikri güzel ama onda da sorun, fazla aralık olmadığı için kol, iki veye üç diş çalışacak, bu da çok sıkı fren aralığı demek.
Bir de elinizden gelmiyorsa bu tarz işler yapacak ustaya derdinizi anlatmanız lazım.
Bu çözümlere bakınca aklıma havalı veya elektrikli olarak el freni değiştirilebilir. Tabiki masrafına değer derseniz.
 





Muayeneden geçer mi?

Tüvtürk’ün nasıl davranacağını kestirmek zor galiba.

Almanya Ducato forumda sorunu çoğu takozlarla çözüyor.

Bazı marka karavanlarda sorun yok. Herhalde karavanı üreten firma sorunu çözmüṣ.

Rampalı yerlerde durduğumda el frenine çok güvenmediğim için (bir defasında el freninin teli koptu) yanımda hep iki tane takoz bulunduruyorum. Bunlar fazla yer kaplamıyor ve hafif. Almanya’da yapı marketlerde satılıyor.

Keil


Ayrıca teker teğiṣtirmek gerektiğinde de bunlara ihtiyacım oluyor. Sorun: Arka tekerlerin arkasında kullandığımda unutup gitme tehlikesi var. Baṣıma geldi.:sweat:
 
Son düzenleme:


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,463
Mesajlar
1,518,247
Kayıtlı Üye Sayımız
172,117
Kaydolan Son Üyemiz
fmt35

SON KONULAR



Geri
Üst