Arabayla Avrupa 2023

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan k_akkus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,228

k_akkus

Ana Kamp
Mesajlar
61
Tepkime Puanı
98
Yaş
70
Yer
YALOVA
Web
kadirtaskin.blogspot.com.tr
1. BÖLÜM YALOVA’DAN ZÜRİH’E



2016 Yılında aynı ekiple yaptığımız “11 Ülke 10 Başkent Arabayla Avrupa Turu” muzun tadı damağımızda kalmıştı. (Bir Dil Bilmezin Gezi Notları’nda okuyabilirsiniz.) Yine böyle bir tur yapmayı daha dönüş yolunda kararlaştırmıştık.

Zaman çok çabuk geçti. Araya kişisel zorunluluklar ve tüm dünyayı sarsan Covit 19 girince gezi planlarımızı sürekli ertelemek zorunda kaldık.

2023 yılı başında, mayıs ayının sonuna doğru geziye çıkmaya karar verdik. Seçim takvimi açıklanınca bizim hareket tarihimiz de kesinleşti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu ertesinde, 29 Mayıs 2023’te yola çıkmayı kararlaştırdık.

Ana hedefimiz Zürih. Kızım, damadım ve torunum orada yaşıyorlar. Her gece başka bir ülkede konaklayıp Zürih’e gitmeyi dört gece orada kaldıktan sonra İtalya üzerinden dönmeyi planladık.

Gidiş yolumuzu Sofya, Belgrad, Zagrep, St.Wolfgang (Avusturya), Münih, Zürih olarak planladık. Dönüşte de Zürih’ten çıkıp Milano, Venedik, Lubyana, kentlerini gezip Yalova’ya geleceğiz.

Gidiş yolu üzerinde konaklayacağımız kentlerdeki otelleri ”booking.com” sitesi üzerinden belirledim. Bu belirlemeyi yaparken otoparkı olan otelleri tercih ettim. Dönüş için otel rezervasyonu yaptırmadım. Dönerken kalacağımız kentlerde otoparklı ve uygun fiyatlı 5 adet otel belirledim. Dönüş tarihimize göre sonra rezervasyon yapmayı düşündüm.

Aracımız yine aynı. 2006 model Seat Cordoba TDI. ( 156.000 km.de) 4 lastiği de yeni değiştirmiştim. Yalova Teknikeller Oto’da gerekli yol bakımları yapıldı. Yedek ampuller, çekme halatı, fosforlu yelekler hazırlandı.

Ne harcarız? Bu soruyu epey düşündüm. Yakıt, konaklama, otoyol parası, otopark, yeme içme… Adam başı 1200 Euro, toplam 4800 – 5000 Euro harcarız dedik. (Gezinin bu hazırlık bölümünü yola çıkmadan önce yazıyorum. Dönüşte yapılan harcamaları yazının sonuna ekleyeceğim.)

Sabah kahvaltılarını ve öğle yemeklerini börek, sandviç, peynir, ekmek ve zeytinle geçiştirmeyi düşünüyoruz. Akşamları kaldığımız kentlerin iyi lokantalarında iyi yemekler yemeyi planladık.

29 Mayıs sabahı saat altıda Yalova’dan yola çıktık. ( Kilometremiz 156.713) Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerini ve otoyolları kullanarak 350 km ve 4 saat sonra Kapıkule Sınır Kapısı’na vardık. Yollar gayet düzgün, trafik yok denecek kadar azdı. Toplam 325 lira yol ücreti ödedik.

Sınıra yakın 41.70659,26.39218 koordinatındaki Shell Benzin istasyonundan depoyu doldurduk. (https://autotraveler.ru/en/spravka/fuel-price-in-europe.html#.Yt5sunZByM8 site Avrupa akaryakıt fiyatlarını gösteriyor. Oradan bakarak en ucuz mazotun bizde olduğunu gördüm. Sonra: Hırvatistan – Slovenya, Bulgaristan, Sırbistan – Avusturya, İtalya, Almanya, İsviçre diye sıralanıyor. Bu sitedeki fiyatlar normal mazot fiyatları. Otomobillerde kullanılan mazot fiyatları 50-60 sent daha pahalı.)

Kapıkule’de, girişte solda yeşil sigorta yapılan büro var. (Yeşil sigorta ülkemizdeki trafik sigortasının yurtdışındaki karşılığı.) 47.25 €’ya 15 günlük sigorta yaptırdım.

Kapıda biz dahil 4 araç vardı. Pasaport kontrolüne geldiğinizde araçtan inip pasaportu görevliye verip kameraya bakıyorsunuz. Çıkış damgası vurulup pasaport geri veriliyor. Araçtaki herkes bu işlemi ayrı ayrı yapıyor. Ardından araç kayıt işlemleri yapılarak çıkış işlemleri bitiyor.

Alanda Setur’un gümrüksüz satış yeri var. (100’lük Yeni Rakı 18, 2’li Jack Daniels 50, JB 16.5, Red Label 17, Black Label 30 €’ya satılıyor…)

Bulgaristan dezenfektan işlemini kaldırmış. Doğrudan pasaport kontrolüne giriyorsunuz. Görevli pasaporta bakarak adınızı söylüyor. Yüzünüze bakıyor, giriş damgasını vuruyor. Toplam üç dakika içinde işlemler bitti. Bulgaristan’a girdik. Hemen sağda vinyet (Bulgaristan otoyol ücreti.) alabileceğiniz yer var. Oradaki görevliye araç ruhsatını veriyorsunuz. Bilgisayara işliyor. Çıktısını kontrol edip imzalıyorsunuz. 1 haftalık vinyet için 8 € ödeyip makbuzu alıyorsunuz.

Bulgaristan’a girdikten 25 km sonra “Mustafa’nın Yeri” var. (Svilengrad’dan sonra, Yunanistan’a sapan yolu geçince.) Burada aradığınız her şey var. İçki fiyatları biraz daha ucuz. Çay , kahve yemek… Buradan 15 €’ya 10 GB bir ay süreli internet paketi aldım. Sırbistan hariç Avrupa ülkelerinde kullandım.

Sofya’da Aparthotel Bon Bon’da konakladık. (42.70631,23.32927) 2 odalı daire 1 gece 49 €. Küçük, temiz ve şirin bir otel. Aslanlı Köprü’ye yakın. Otoparkı var, ücretsiz. (Sınırdan bu otel 285 km.)

Merkeze yürüyerek gittik, geldik. İsterseniz otobüs ve tramvayla da gidebilirsiniz. Sofya’da toplu taşıma biletleri sürücüden de alınabiliyor. Geze geze gideceğim dersen otelden Serdika 1.4 km. 20 dakika.

Geceyi Sofya’nın kalbinin attığı Vitosha Bulvarı’nda sonlandırıyoruz.
Meydan Small
Cadde gndz Small

Vitosha Bulvarı

Ertesi sabah odamızda yaptığımız kahvaltıdan sonra Belgrad’a doğru 42.99778,22.83426 koordinatıyla yola çıkıyoruz. Burası Kalotina Sınır Kapısı. 54 km’lik bir yol. Trafik yoğun. Genelde çift şeritli, ancak tamirat ve yenileme çalışmaları da yapılıyor. Bizi durdurmadılar ama iki ayrı yerde polis kontrolü vardı. Bazı yerlerde hız sınırı 30 km’ye kadar düşüyor. Dikkat etmek gerekli.

Sınırda önümüzde iki araç vardı. Beklemeden geçtik. Sırp tarafında da pasaport kontrolü yapıldı. Bagaja bakmadılar.

Sınırdan girince hemen otoyol başlıyor. Belgrad’a kadar 290 km. devam ediyor. Önce Pirot, sonra Niş tünellerinden geçiliyor. Hız limiti 130 km. Birkaç yerde yol çalışması var.

Sınırdan girdikten 172 km. sonra yol üstünde “Bayburtlu’nun Yeri” var. Çay, çorba, Türk yemekleri bulunuyor. İhtiyaç varsa uğranabilir. (Bana biraz pahalı gibi geldi.) Yemek molasıyla birlikte sınırdan Belgrad 3 saat sürdü. Yol parası olarak 1490 RSD ödedik. (12.50 €)

Belgrad’da Hostel Fair&Square’da konakladık. (44.80598,20.48968) Şehrin biraz dışında, otoparklı, duvarları resimlerle süslü ilginç bir yerdi. Çift kişilik 2 oda 45 €.
Fair And Square Hostel 1

Hostel Fair Square
Fair and Square Hostel 2 Small


Odalara yerleştikten sonra şehir merkezine inmek için hemen sağ karşıdaki Toplica Durağına gitmeden önce hosteldeki görevliye bilet olup olmadığını sordum. “No ticket, free, free”… Nedenini anlamaya çalışırken hostelde tanıştığımız Türk arkadaşlar toplu taşımanın biletleme sisteminde değişiklik yapıldığını o nedenle kimsenin bilet almadığını, kendilerinin de 2 gündür biletsiz gezdiklerini söylediler. Duraktan 65 nolu otobüsle merkeze indik. Oradan meşhur Kneza Mihaila caddesini izleyerek (Kneza Mihaila Belgrad’ın İstiklal Caddesi’dir.) Kalemegdan’a çıktık. Burası Sava ve Tuna Nehirlerinin birleştiği burunda bulunan büyük bir park. Belgradlının nefes alma noktalarından biri. Manzara nefis. Karnımız acıkana kadar parkta gezindikten sonra daha önceki gelişimizde de yemek yemek için uğrayıp çok beğendiğimiz Skadarska sokağına gittik. Burası, önce, bize sanki eski canlılığını yitirmiş gibi geldi. Saat ilerledikçe yanıldığımızı anladık. Rengarenk çiçeklerin bezediği lokantalar doldu. Canlı müzik başladı, sokak şenlendi.

Köfte yiyip, rakija içerek geceyi sonlandırdık.
Kfteci Small


Bahçesinde güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra Hostel Fair&Square’dan 45.04717,19.10874 koordinatıyla ayrıldık. Burası Sırp-Hırvat sınır kapısı Granici prelaz Batrovci. Hostelden burası 111 km. Yol ücreti gişede ödeniyor. (Sınırdan Zagrep’e kadar 16.90 €, Zagrep’ten Slovenya sınırına kadar 6.30 € toplam: 23.20 € ödedik.)

Her iki sınırda da az araç vardı. Sadece pasaport kontrolüyle sınırlardan geçtik. Artık Avrupa Birliği sınırları içindeydik.

Zagrep’te , Zagrep Amy Apartment‘te kalacağız. 2 odalı daire 52 Euro. Kendi park yeri yok ama hemen karşısında Garaza Branimir (45.80640,15.98519 kapalı otopark) var.

Buraya gelmeden önceki gün WhatsApp’tan pasaport fotolarını daire sahibine gönderdim. O da bir şifre gönderdi. Arabayı parka bıraktıktan sonra apartman kapısındaki kutuyu o şifreyle açıp dış kapının ve dairenin anahtarlarını alarak içeri girdik. Burası da ilginç dekoruyla sevimli bir daireydi. Tüm ihtiyaçlar düşünülmüş, tertemiz. Hemen yerleşip yorgunluk kahvemizi içtik. (Belgrad’daki hostelden burası 394 km.)
Amy Apt 1 Small

Amy Apartment
 
Son düzenleme:


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,461
Mesajlar
1,518,221
Kayıtlı Üye Sayımız
172,115
Kaydolan Son Üyemiz
SoundofSilence

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst