Yüksek İrtifa Kaynaklı Performans Kayıpları ve Çözüm Önerileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CİNCİN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,964
C

CİNCİN

Ziyaretçi
Merhabalar,

Bir başka başlıkta (http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=78308.msg971992#msg971992) konuyla alakasız olarak başlayan bir tartışmayı buraya taşımak ve konuda bilgisi olan üstatların görüş ve değerlendirmelerini almak isterim.
Konu şu: Bir arkadaşımız dedi ki
pncr' Alıntı:
2008 intense lüx sahibiyim.Malesef l200 lerin çoğunda aynı sorun var.Ben 20.000 km sonra diskleri taşlatmıştım.ayrıca 1800 mt rakımdan sonra aracı hareket ettirmek hatırı sayılır bir şekilde düşüyor.4L konumunda gitmek zorunda kalıyorsunuz.Onun haricinde girip cıkamayacağı yer yok gibi.

Ben de yüksek irtifada yaşanan güç kayıplarının L200'lerin kronik sorunu olduğu ve diğer markalarda bunun yaşanmadığı konusunda Onur bey'in (FastJunkie) tezine karşı çıktım ve bunun aslında fizik kurallarından kaynaklandığını belirttim ve dedim ki:

CİNCİN' Alıntı:
Konuyu dağıtmak istemem kusura bakmayın ama temel fizik kuralını yok sayıyorsunuz.

Yüksek irtifada oksijen miktarı daha azdır. Yani motorda yanmayı sağlayan oksijen yüksek irtifada daha az olacaktır. Daha az oksijen daha az yanma anlamına geleceği için benzinli veya dizel olsun fark etmez, tüm motorlar yüksek irtifada performans kaybı yaşar.

Ama,
• Dizel motorlar daha yüksek hava/yakıt oranlarında çalışırlar. Güç çıkışı ve yakıt tüketimine bağlı olarak motora daha fazla hava alınmalıdır.
• Sıkıştırma ateşlemeli motorların soğuk havalarda ve yüksek irtifalarda çalıştırılmaları zordur.
• Dizel motorlarda irtifaya bağlı olarak güç çıkışındaki düşüş daha büyüktür.

Bu durum turbolu olmasına rağmen güç farkının benzinli araçlara göre daha hissedilir olmasını açıklayacaktır. Benzinli turbo motorlarda yüksek irtifada performans kaybı çok daha az hissedilir. Bu yüzden dizel motoru ile donatılmış uçak da fazla değildir.

Şimdi bu işlerden anlayan birisi Toyota'nın fizik kurallarını aşarak yüksek irtifadan nasıl etkilenmediğini açıklarsa sevinirim. Keza verilecek cevap uçak mühendislerinin de yaşadığı sorunlara ışık tutacaktır. Motora ek oksijen tüpü mü bağlı :smiley:
 

Etiketler
Ynt: Yüksek İrtifa Kaynaklı Performans Kayıpları ve Çözüm Önerileri

fastjunkie' Alıntı:
[size=8pt]
Söyledikleriniz doğru, Ancak Toyota bunu bir şekilde halletmiş işte. Ben 40 bin km yaptım aracımla, gidip de serviste "ben yükseğe çıkacam bunu ona göre ayarlayın" demedim :smiley: Zaten bunu teknolojik yollardan çözmek, kullanıcıyı her dağ tepe çıkmadan önce servise gidip ayar yaptırtmaktan daha kolay bir iş olsa gerek..

Uçak mühendislerinin bir sorun yaşadığını sanmıyorum, nitekim 1935 senesinde uçağa "pistonlu motor" değil, "türbin motor" takarak bu sorunları çözmüşler :smiley:

Benim karşı çıktığım durum tüm turbo dizel araçlarda olur diyerek yanlış bilgi vermiş olmanız. Böyle bir durum yok çünkü.


Zaten bu başlıkta da sorunun "yazılım güncellemesi" ile çözüldüğü yazılmış. Başlıkta aynı dertten müzdarip olan oldukça da insan var, demek ki bir sıkıntı varmış..
Burayı daha fazla saptırmayalım ilgili başlıktan devam edebiliriz;
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=42899.0
Onur Bey,

Öncelikle yanlış bilgi vermedim. temel fizik kuralını anlattım ki bunu da ben söylemiyorum, mühendisler söylüyor. Konuyu yazmadan önce teknik yazılara olabildiğince göz gezdirmeye çalıştım. http://www.obitet.gazi.edu.tr/obitet/dizel_motorlar/ucaklarda_dizel_motorlar.htm Ama ben mühendis olmadığım için bir makine mühendisine danışmak daha iyi olur tabii ki. Yani Toyota’nın bir şekilde halledip de Mitsubishi’nin halledemediği meseleyi anlamak lazım.

Ben meselenin motor teknolojisinden değil meteorolojik koşullardan kaynaklandığını tahmin ediyorum. Yaz aylarında havanın daha sıcak olması bulunulan bölgedeki hava basıncının da yüksek olması durumu bir araya gelirse fizik kurallarına göre performans kaybı fazla yaşanmaz. Ancak kış aylarında örneğin Karadeniz veya doğu Anadolu gibi yüksek bölgelerde iseniz aracınız Toyota da olsa Mercedes de olsa performans kaybı yaşarsınız.

Tabii ne zaman yüksek irtifaya çıktınız bilmiyoruım ama Sizin Toyota’nızla yüksek rakımda performans kaybı yaşamamanızın açıklaması belki de bu olabilir.

Uçak motorlarına gelince, uçaklarda 2 ana tip motor kullanılır. Dziel veya Benzinli pistonlu motorlar ve türbinli jet motorları. Küçük ve orta boyutlu uçaklarda çok tercih edilen, bizim de üzerine konuştuğumuz konu pistonlu motorlar. http://ucaktek.com/makaleler/bilgiler/281-ucak-motorlari.html
40'larda Wankel motor (içten yanmalı türbin motor) teknolojisi denendiyse de yüksek tüketim vs. sebepleri ile fazla uzun ömürlü olmadılar. Biliyorsunuz bu motorları otomobillere uygulayan son firma da Mazda ama wankel motorlarda fazla bir gelecek olmadığı açık.
 

Ynt: Yüksek İrtifa Kaynaklı Performans Kayıpları ve Çözüm Önerileri

l200 İntense lüx A/T 136 HP 2008 Model aracımla 31/07/2011 Antalya da kartal yaylasına çıktım.Rakım:1800 mt çıkarken araçta 6 kişi ve piknik malzemelerimiz tıkabasa doluydu.Çıkışta hiç bir problem yaşamadım.Araç 4H modunda çok rahat çıktı güç düşmesi olmadı.Aracı park ettim. Eşyaları boşalttık ve yerleştik.Takribi 20 dk sonra aracın yerini değiştirmek istedim.Vitesi L konumuna aldım.Basıyorum gaza araba sanki boğuluyor.Yerinden kımıldamıyor. Tabi bu arada hareret göstergesine baktım araç acaba cok soğuk da ondanmı gitmiyor diye gösterge 2. çizgide (normalde 2ile 3. çizgi arasında durur zaten).1-2 dk içinde araç yavaş yavaş hareketlendi.Düz bir yere çektim.Tekrar denedm rahat kalktı.Tekrar yokuşa dayadım yine zorlandı fakat ilkine göre daha iyiydi fakat yine yavaş yavaş kalktı.Aracı sürdüm 2000 mt rakıma çıktım hareket haliindeyken endik yerleri bile rahat çıktı.Enson 4L konumuna aldım Dağlık yola sürdüm.Biraz tırmandık ve patınaja kaldık çekişte yine sorun yok.Ama ilk kalkış cok zor oluyor.

Antalyada yetkili Servise götürdüm.Aracı bilgisayara bağladılar herhangi bir sorun çıkmadı onlarda anlam veremedi.Servis yazılımı güncelliyormuş sorun düzeliyormuş dedim.Öyle bir bilgilerinin olmadığını araştıracaklarını söylediler bekliyoruz bakalım.Yardımcı olacak birisi var ise servisi onunla görüştürebilirim.
Şimdi racechip sipariş ettim gelsin tekrar aynı rakıma çıkıp deneyeceğim.Ha bu arada aracın avansını otomatik ayarladığı herhangi bir ayarlamanın kendileri tarafından yapılamayacağını söyledi servisi.
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,911
Mesajlar
1,525,488
Kayıtlı Üye Sayımız
166,710
Kaydolan Son Üyemiz
HANLİFE

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst