C
CİNCİN
Ziyaretçi
Merhabalar,
Bir başka başlıkta (http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=78308.msg971992#msg971992) konuyla alakasız olarak başlayan bir tartışmayı buraya taşımak ve konuda bilgisi olan üstatların görüş ve değerlendirmelerini almak isterim.
Konu şu: Bir arkadaşımız dedi ki
Ben de yüksek irtifada yaşanan güç kayıplarının L200'lerin kronik sorunu olduğu ve diğer markalarda bunun yaşanmadığı konusunda Onur bey'in (FastJunkie) tezine karşı çıktım ve bunun aslında fizik kurallarından kaynaklandığını belirttim ve dedim ki:
Bir başka başlıkta (http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=78308.msg971992#msg971992) konuyla alakasız olarak başlayan bir tartışmayı buraya taşımak ve konuda bilgisi olan üstatların görüş ve değerlendirmelerini almak isterim.
Konu şu: Bir arkadaşımız dedi ki
pncr' Alıntı:2008 intense lüx sahibiyim.Malesef l200 lerin çoğunda aynı sorun var.Ben 20.000 km sonra diskleri taşlatmıştım.ayrıca 1800 mt rakımdan sonra aracı hareket ettirmek hatırı sayılır bir şekilde düşüyor.4L konumunda gitmek zorunda kalıyorsunuz.Onun haricinde girip cıkamayacağı yer yok gibi.
Ben de yüksek irtifada yaşanan güç kayıplarının L200'lerin kronik sorunu olduğu ve diğer markalarda bunun yaşanmadığı konusunda Onur bey'in (FastJunkie) tezine karşı çıktım ve bunun aslında fizik kurallarından kaynaklandığını belirttim ve dedim ki:
CİNCİN' Alıntı:Konuyu dağıtmak istemem kusura bakmayın ama temel fizik kuralını yok sayıyorsunuz.
Yüksek irtifada oksijen miktarı daha azdır. Yani motorda yanmayı sağlayan oksijen yüksek irtifada daha az olacaktır. Daha az oksijen daha az yanma anlamına geleceği için benzinli veya dizel olsun fark etmez, tüm motorlar yüksek irtifada performans kaybı yaşar.
Ama,
• Dizel motorlar daha yüksek hava/yakıt oranlarında çalışırlar. Güç çıkışı ve yakıt tüketimine bağlı olarak motora daha fazla hava alınmalıdır.
• Sıkıştırma ateşlemeli motorların soğuk havalarda ve yüksek irtifalarda çalıştırılmaları zordur.
• Dizel motorlarda irtifaya bağlı olarak güç çıkışındaki düşüş daha büyüktür.
Bu durum turbolu olmasına rağmen güç farkının benzinli araçlara göre daha hissedilir olmasını açıklayacaktır. Benzinli turbo motorlarda yüksek irtifada performans kaybı çok daha az hissedilir. Bu yüzden dizel motoru ile donatılmış uçak da fazla değildir.
Şimdi bu işlerden anlayan birisi Toyota'nın fizik kurallarını aşarak yüksek irtifadan nasıl etkilenmediğini açıklarsa sevinirim. Keza verilecek cevap uçak mühendislerinin de yaşadığı sorunlara ışık tutacaktır. Motora ek oksijen tüpü mü bağlı![]()