YERLI YOGURT MAYASI

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PIKACU Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 33
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 28,375

PIKACU

Kamp III
Mesajlar
532
Tepkime Puanı
6
Yer
ISTANBUL/KARTAL
Türkiye ilk doğal yoğurt mayasını kendisi üretti ve piyasaya sundu. Peki bu maya nerelerde satılıyor ve fiyatı nedir?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in tanıtımını yaptığı maya İstanbul, İzmir ve Antalya’nında aralarında bulunduğu 12 ilde A.O.Ç. satış noktalarında satılacak.

Fiyatlara gelince;

,5 kilo inek sütü 10 lira 75 kuruş

,5 kilo keçi sütü ise 16 lira.

Yerli maya bu sütlerin yanında 65 kuruşa satılacak.

Vatandaş bu sütü ve mayayı alacak. Evinde pastörize sütü ısıtarak yerli maya ile mayalayacak ve kendi köy yoğurdunu gönül rahatlığı ile hazırlanacak.

ben ıstanbuldakı bayılerı aradım.henuz ellerıne ulasmamıs ne zaman gelecegı konusunda bılgılerı yok.geldıgı zaman denemekte yarar var..

http://www.aoc.gov.tr/index.php?act=lang&lid=0
 

Etiketler
Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

Merhaba Sn Baris Sahin bildigim kadariyla kutulu veya siseli satilan pastorize sutler ile yogurt yapilamiyor.
Cok uzun zamandir denemedim ama eger yapip basarili olursaniz duyurdugunuz taktirde cok faydali olur.
 

Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

bende oyle bılıyorum ama ataturk orman cıftlıgı boyle bır calısma yapmıs.o yuzden ılgınc geldı.urunu tedarık eder etmez deneyecegım.sonucu bıldırırım.
 

Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

Hala var mi bilmiyorum ama katkisiz satan sokak sutculeri yada tanidik ciftlikler varsa olur.
 




Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

Merhabalar,
Arkadaşlar biz yıllardan beri yoğurdumuzu evde kendimiz yapıyoruz.Süt olarak SEK ve SÜTAŞ ürünlerinin günlük olanlarını kullanıyoruz.
Şimdi buzdolabımızda yeni mayalanmış bir yoğurdumuz var hanım mısır ekmeği yapıyor yoğurda doğrayıp yiyeceğiz ailece.
Maya olarak gerektiği zamanlarda Çanakkale'de küçük işletmelerin yoğurtlarını kullanıyoruz ençok memnun olduğumuz "BAYIR" markalı bir yoğurt var onu kullanıyoruz.Belki daha iyileri vardır malum damak tadı.
Bende sayın Bakanımızın görüntülerini seyrettim.Yakında bir markette ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİnin ürünleri satılıyor hanımla konuştuk keçi sütünden alıp deneyeceğiz.
Belki içindeki minaraller bakımından iyidir fakat biz probiyotik ile mayaladığımız yoğurdu pek tutmadık.
Mutlaka deneyin afiyet olsun.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

Barış bey, yaptığınız duyuru toplum sağlığı için çok önemli bir duyuru. Teşekkür ederim. ;)
 



Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

Barış bey,
Konu açıldığından beri kafamı kurcalıyor, yıllarca hayvancılıkla geçinmiş doğu,batı, iç anadolu bölgelerinde yada yurdumun diğer köşelerinde sütü yoğurt yapmak için ithal mayamı kullanılıyormuş? bu nasıl iştir anlamadım? bu maya uht yöntemiyle pastorize edilmiş sütü mayalamak için mi geliştirilmiş bir ürün?

bu arada fazla köy hayatı bilmem, çocukluğumda sütü kaynatırdı annem içerdik, yoğurduda yapardı ama, günümüzde pek uğraşan yok.Bilmediğim şeyleri öğrenmeye çalışıyorum.Yaş 42 oldu ama yoğurdu ancak yemesini bilirim.:smiley:
 



Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

yavuz abı 40 senedır gıda sanayınde ıthal yogurt mayası kullanılıyormus.bızım evde mayaladıgımız yogurtlarda bu ıthal mayayla yapılan yogurtlarla mayalanıyor dolayısıyla.

bakan ekerın acıklamaları ;

Bakan Eker, konuşmasında, AOÇ'nin Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarı ile yoğurt üretimine ilişkin bir proje yürüttüğünü bildirdi.

Son 30 yılda endüstriyel manada yoğurdun mayalanmasında kullanılan bakterilerin, mayaların dışarıdan ithal edildiğine işaret eden Bakan Eker, ''AOÇ de Türkiye'de bunu üretip, geliştirip Anadolu'nun yerli mayasını oluşturup, bunu süt endüstrisinin kullanacağı hale getirdi'' dedi.

AOÇ'nin yoğurt mayalamasında kullanılan ''lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus'' adlı iki bakteriyi, Artvin, Aydın ve Çankırı gibi illerin köylerinde kullanılan maya ve yoğurtlardan elde ettiğini anlatan Eker, bunun uygun ortamlarda geliştirilip endüstrinin kullanabileceği hale getirildiğini söyledi.

Üretilen yoğurdun beğenilen bir lezzette olduğunu dile getiren Eker, ''Hani söylenir ya bazen, 'annemin mayaladığı yoğurdun tadı' veya köyde bizim yediğimiz yoğurdun tadını ararız ya işte bu tat, aslında bunu veriyor'' diye konuştu.

Maya ithalatına gerek kalmayacak

Bakan Eker, Türkiye süt sanayinin yılda yaklaşık 20 milyon dolar tutarında yoğurt ve maya yapımında kullanılan bakterileri ithal ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Bu şekilde bizim bunu elde etmemizle, artık yerli maya endüstrimiz de bunu kullanabilir. Bu nedenle Türkiye bu ithalatı da yapmaktan kurtuluyor. 30-40 senedir gıda sanayi, ithal yoğurt mayasıyla imal etmiş. Artık AOÇ'nin Ankara Üniversitesi ile birlikte yaptığı bir çalışmanın sonucunda Türkiye, endüstriyel manada kullanılabilecek yoğurt mayasını kendisi üretti ve bunu piyasaya sunacak hale getirdi. Biz bunu AOÇ Köy Yoğurdu geleneksel tadıyla, lezzetiyle piyasaya sunuyoruz. AOÇ, bunun patenti ile ilgili olarak da gerekli başvuruyu yapmış. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu gıda birimiyle bu bakterilerin gelişimi üzerinde ayrıca bir çalışma yapılıyor. Yerli yoğurt kültürü üretimine yönelik projemiz Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüzün Ulusal Gen Bankası çalışmalarına da katkı sağlayacak.''

Evde yoğurt yapımı projesi

AOÇ'nin ''sağlıklı süt ile evde yoğurt yapımı projesini'' başlattığını da bildiren Eker, bu sayede vatandaşların sokak sütü yerine sağlıklı ve güvenilir pastörize süt ile evde yoğurt yapabileceğini kaydetti.
 

Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

ankara a.o.ç lıgını aradım.kipa magazalarına dagıtımlarını yapmıslar.ıstanbuldakı bı kac magazayı aradım bılgılerı yokmus.bugun yarın bı ugrayalım bakalım..
 

Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

Merhabalar,
Birkaç saat önce Çanakkale KİPA AVM de özellikle AOÇ ye ait süt aradım reyonları dikkatle inceledim.Pastörize inek ve keçi sütü var 500 cc lik cam şişelerde sastılıyor.Yoğurtlar ise toprak, cam ve plastik ambalajda satılıyor.Ben özellikle sayın Bakanımın kendisinin tanıtımını yapmış olduğu sütü aradım yok, sonra reyonları düzenleyen eleman geldi (hiç bir firmanın değil KİPA nın elemanı) ona sordum gidip birisiyle görüştü daha gelmediğini söyledi.
Bende herkes gibi AOÇ nin sütünü bekliyorum.Başka bir markanın günlük sütünü aldım hanımın talimatıyla kaynattım yeterli ısıya gelince tarafımdan bir önceki yoğurttan ayrılmış olan maya ile mayalanacak.
Mayalayın ve afiyetle yeyin "en güzel yoğurt kendi mayaladığımız yoğurt" afiyet olsun.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

Süt yoğurt ile mayalanır.
Marketlerde satılan yoğurtlar ile süt mayalayıp yoğurt yaptım.Bazı markalarla olmuyor onlarda katkı var herhalde.
Mayalamak için yoğurt bulamadım mı Tereyağı ile süt mayalayıp yoğurt yapıyorum.
 




Ynt: YERLI YOGURT MAYASI

Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurtur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir.
Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır.
Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.
Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız?

Ya da ilk yoğurdun mayası nedir?
Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.

Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı,
ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.

Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların,
sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi.
Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı.
Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurt fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.


Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik.
Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.
Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli.
Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Mesajlar
1,524,371
Kayıtlı Üye Sayımız
166,639
Kaydolan Son Üyemiz
derinb

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst