İyi günler dilerim;
Bu konunun birçok sayfasını okudum ve birşeyler yazmam gerektiğini düşündüğüm için foruma kaydoldum.
Madem ki üreticilere bir eleştiri konusu, şunları söylemek garip karşılanmasa gerekir.
Genel olarak 750kg altı karavanlar dikkatimi çekmektedir ki bu karavanlar genel olarak birkaç günlük gezilerde kullanılmak üzere tasarlanmış ürünler. Yurtdışında bu karavanlar ile konser/festival etkinlikleri yapılabilse de bizde o kültür pek yaygın değil gibi. Biz daha çok belli ören yerleri/sahiller için kullanıyor gibiyiz. Mesela ben Antalya bölgesindeyim ve böyle bişeyi balığa giderken kullanmak için ya da bikaç günlük adrasan/çıralı gibi yerlerde geçirmek için düşündüm. Peki beklenti nedir?
Öncelikle herşeyin öncülü olduğu gibi muhtemelen bu ürünleri düşünen kişi daha önceden kamp deneyimi olmuş kişilerdir. Kamp eğer şişme yatak kullanıyorsanız oldukça rahat ve özgürlük tanıyan birşey. Karavanda ise yol kenarına mahkumsunuz biraz. Peki çadırda eksik olup bizi çekme karavana yöneltecek şey nedir?
1-Tuvalet.
2-Elektrik.
3-Yemek.
Bu ufak karavanlar tabi ki bu üçüne de cevap veriyor fakat birçoğunda gariplikler var gibi anladığım kadarıyla. Bunlara göz atıp ideal bir karavan çıkarmaya çalışalım bakalım.
1- Tuvalet
Birçok karavanda mevcut. Tuvaletsiz karavan saçma bence. Her ne kadar yorumlarda "zaten biz campingdeyiz ne gerek var" diye düşünüyor olabilirsiniz ama özellikle kadınlar için şahsi tuvalet kullanımı zaten karavan denen şeye iten bir olay.Bu tuvaletlerin boyunu konusunda pek şikayet okumadım fakat bazılarında lavabo yokmuş. Daha az saçma çok az şey gördüm.Kesinlikle tasarım problemi. Ayrıca bu tuvaletlerde duş da oluyor ki düzgün bir planlama ile bir kişinin ayakta durup duş alabileceği bir yer üretmek pek sorun olmasa gerek.
2-Elektrik
Bu tip ufak akravanların bence 2 gün elektriğini karşılayabilmesi gerekli. Araç çalışırken şarj olabilmesi olmazsa olmaz değil ama güzel bir ayrıntı.Güneş paneli ise kaçınılmaz. Bence günısı çözümlerinden de faydalınabilir bu konuda, hiç görmedim. Güneş paneli ve şarj olayları standar olmalı.
3-Yemek
En problematik konulardan sanırım.Tüp kullanılan birşey ama sıkıntısal mevzu bazılarının saçma bir tek gözlü ocak koyması olsa gerek.Sene 2020 ve gerçekten bir ocak koymak bu kadar zor olmamalı. Ayrıca Caretta tipi karavanlar benzeri, karavanın mesela arkasında, alttan sürgü ile çıkabilen bir mangal koymak bence çok mantıklı ve alternatif bir ocak üretimi olabilir.
Diğer bir sıkıntı ise su ısıtma ve karavanın ısınması olayı. Bence su ısıtma standart olması gereken birşey.Yani karavana geçme sebebiyeti bu zaten insanların. İçeriyi ısıtma olayı ise opsyonel olabilir. Nitekim eğer üretici yalıtımına güveniyorsa ve bu sistem pahalı birşey ise alternatif yollara başvurulabilir.
Fiyatlandırma: Birçok karavanın iki yakasını bir araya getiremediği ve hep bişeylerin eksik olduğunu görüyorum.Minimum fiyat ise 30.000 tl civarı. şahsen ben bu parayı vermem, verene de saygı duyarım. Bu parayı verebilecek gücüm var fakat böyle bi ürün bu kadar etmez. Peki nolucak?
Üstüne 10.000 daha koyup , belki koymaya bile gerek yok, gider eski bi transporter falan alır içine yatağımı atarım. Bunu yapan birçok kişi var. Biyere led takıp aydınlatma alması, tüp ile yemek ısıtması, dışarıya masa atması gerçekten zor şeyler değil. Zaten yola mahkumsunuz.
E tuvalet vs ihtiyacım yok camping deyim derseniz de o zaman verin 2000tl adam gibi bi çadır alın
Ne fark etti?
Biraz uzattım galiba ama bir kişi neden böyle bişey ister ve ne bulmak ister sorusuna biraz cevap bulmaya çalıştım. Üreticilere önerim ise yüksel maliyet kalemleri olan şeyleri yerlileştirmeye çalışmalarıdır. Römork gibi.
Ya da boş satın
Bir ürünü sadece ithal edip, üstüne kar koyup satmak gerçekten bana pek mantıklı gelmiyor. Sürdürülebilir değil. Ülkemizde hemen herşey üretiliyor, genel ithal üründen ucuza mal etmek an meselesi.