@
hanvan
Hocam, ben kulübümüzde tüm talep edilebilecek ek donanımların kg bilgilerini araştırdım ve paylaştım. Sizin belirttiğiniz ek donanımlara göre:
Webasto: 10 litre tankı ile beraber 13 kg.
150X2 Mono Panel Ortalama(tesisatı ile): 25 kg.
100 Amper Jel Akü Ortalama: 30 kg.
Bu hesapla 70 kg ağırlığa ihtiyacınız var. Dolayısıyla 680 kg lık bir karavan sizin işinizi görür. Kişisel eşyalar taşınabilir olması/ve kişiden kişiye göre değişmesi sebebiyle tolerans/limit olarak değerlendirilebilir.
Zaten ülkemizde tartı kontrolü yok ama yine de sanki tartı kontrolü varmış gibi düşünürsek azami ağırlığın %10 aşımına kadar ülkemizde ceza yok. AB uygulamasının de ortalama %5 olduuğnu biliyoruz. Al-Ko gibi üreticilerinde %5 e göre test yaptığını da biliyoruz. Bu noktada 30-35 kg kişisel yükün kimseye bir zararı olmaz.
Ve seçtiğiniz karavan örneğin 710 kg ise, yani ek sabit yük limitiniz 40 kg ise, yine sisteminizi bozmadan ama fazla maliyetle farklı seçeneklerde tercih edebilirsiniz. Örneğin aküyü lityuma çevirirseniz 15 kg kazancınız olur. (100 Amper ortalama lityum akü 14 kg), güneş panellerini esnek yaparsanız yine ortalama 15-20 kg hafiflersiniz.
Özetle hafiflik ek bir maliyet gibi gözükse de, aracınızı daha az yorma, nispeten daha az yakıt tüketimi demektir.
Yukarıd dediğim gibi ben bu hesaplarla uğraşmam derseniz şuan 3.60 metre ranzalı karavanlarda, ocak&evye,portatif tuvalet ve buzdolabı ile 630-640 kg gelen Carpento karavan var. O phalı derseniz 650-670 kg gelen MAY karavan var. Daha ucuz 680-690 kg gelen bir çok marka var.
Bunları geçtim, ranzasız 1.80 genişlikte yatağı, 25 kg kapasiteli portatif ranzası olan Erba 3.75 620 kg geliyor. (güneş paneli ve 100 amper akü dahil)
Dediğim gibi 750 kg altı karavanlar bir seçenektir.