Yeni Kimlik Kartları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,756

AYDURAN

Zirve
Yer
İstanbul / Maltepe
Yeni çipli nüfus cüzdanlarının dağıtılmasına pilot bölge Bolu'da başlandı.

Kimliklerin üzerinde ki çipte kullanıcının adı, doğum tarihi, kan grubu gibi bilgiler yer alıyor.

tckk.jpg

İçişleri Bakanlığı, vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak, kurum ve kuruluşlarda daha hızlı hizmet alınmasını sağlayacak, kolay taşınabilir, taklit edilemez, uluslararası standartlara uygun Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı projesini uygulamaya koydu. Çipli (yongalı) nüfus cüzdanı, pilot bölge Bolu'da dağıtılmaya başlandı. Ehliyet büyüklüğündeki yeni kimlikler, eski kimlik belgemizden daha küçük. Uluslararası standartlara uygun Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nın üzerinde bulunan çipe kişinin adı, soyadı, doğum yeri, kan grubu ve diğer bilgiler yükleniyor. Nüfus cüzdanlarının ardından, çipli pasaport ve çipli ehliyet uygulamasına geçilecek.

ŞİMDİLİK SADECE BOLU'DA

Yeni kimlik kartları sadece Bolu ilindeki sağlık ve sosyal güvenlik kurumlarında kullanılacak. Pilot uygulamanın üçüncü aşamasında, Bolu il nüfusunun tamamı uygulama kapsamına dahil edilecek. Pilot uygulamanın sonunda, vatandaş memnuniyeti, ölçeklendirme, uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik değerlendirmesi sonuçlarına göre tüm vatandaşları kapsayacak yaygınlaştırma süreci çalışmasına başlanacak.

Sabah

Etiketler
Ynt: Yeni Kimlik Kartları

13 Ekim 2008

Koray YILMAZDEMİR/BOLU, (DHA)

Nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartını tek bir kartta buluşturan ‘Akıllı Kart’ projesinde pilot il seçilen Bolu’da, 10 bin kartın dağıtımına başlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve TÜBİTAK’ın ortak yürüttüğü ‘Akıllı Kart’ projesi kapsamında Bolu’da 10 bin kişiye kartları dağıtılmaya başlandı. Nüfus Müdürlüğü’ne çağrılan vatandaşlar, kimlik, ehliyet ve sağlık karnesi bilgilerini görevlilere bildirirek, parmak izlerini optik okuyucu aracılığıyla karta yüklüyor.

Vatandaşlar akıllı kartlarını alırken şifrelerini de belirliyor. Nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartını tek bir kartta buluşturan kartın kullanılabilirliği için 53 eczane ile Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nin 4 polikliniğine akıllı kartları okuyabilen cihazlar konuldu.

İlk aşamada sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında kullanılacak kartlar yıl sonuna kadar 10 bin kişiye dağıtılacak. Test çalışmalarının ardından 2010 yılına kadar ilde yaşayan herkese ‘akıllı kart’ verilecek. Akıllı kart uygulaması ile sigorta kayıp ve kaçaklarının önlenmesi, başkasının karnesiyle sağlık hizmetlerinden yararlanma, reçete ve sağlık karnesi yolsuzluklarının sona ermesi amaçlanıyor.

Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar test çalışmalarının ardından uygulamanın ülke geneline yayılacağını belirterek, “İlk etapta randevulu olarak çağırılan vatandaşlara yeni akıllı kartlar veriliyor. Yıl sonuna kadar 10 bin kart dağıtılacak. Kartlarını alan vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlandıktan sonra eczanelere giderek kartları ile hizmet alabilecekler. Nüfus cüzdanlarının kaçak olarak çoğaltılmasının önüne geçilecek. Pilot il seçilen Bolu’da uygulamaya başladık. Devlet bir süre test çalışmalarına bakacak. Daha sonra da kartlar hem Bolu’da, hem de ülke genelinde dağıtılacak” dedi.

Hürriyet

35 yıllık Boluluyum henüz uygulamayı görmedim.
Şayet 10 bin içine giren dostlarım varsa yeni uygulama bilgilerini burada paylaşmak isterim.

http://sendeyolla.hurriyet.com.tr/haberdetay.aspx?&cid=63&fid=127101&id=129588

AYDURAN' Alıntı:
13 Ekim 2008
Nüfus Müdürlüğü’ne çağrılan vatandaşlar, kimlik, ehliyet ve sağlık karnesi bilgilerini görevlilere bildirirek, parmak izlerini optik okuyucu aracılığıyla karta yüklüyor.

Hürriyet

"Big Brother" a doğru adım adım...

yararları şüphesiz... ama aynı zamanda tam bir fişlemeye doğru adım adım gidiyoruz... özgurlük çok yakında eski zamanlara ait bir kelime olacak....

yelola' Alıntı:
yararları şüphesiz... ama aynı zamanda tam bir fişlemeye doğru adım adım gidiyoruz... özgurlük çok yakında eski zamanlara ait bir kelime olacak....

Nasıl yani?

yani...yaptıgınız her işlem, attıgınız her adım elektronik ortamda izlenebiliyor olacak.. sağlık halleriniz,hangi bankada kaç liranız oldugu,ne zaman nerede ne yediginiz ne içtiğiniz,kiminle konustugunuz,alışveriş alışkanlıklarınız,müdavimi oldugunuz yerler...hayatınıza ait herşey birileri tarafından biliniyor olacak... Will Smith'in oynadığı Enemy of the State diye bir film vardı... onun uydudan degil elektronik ortamdan yaşanan hali... :(

Şimdi bizde bu işler hep göstermelik..Geçenlerde hesabımın bulundugu bankadan bir mesaj aldım kanun geregi ikametgah belgenizi bildirin diye..Ben e-devlet kapsamında yürütülen bir proje kapsamında adres bilgilerimi Türkiye istatistik kurumuna kaydettirmiştim..Tc kimlik numarama göre adresim belli bir vatandaşım..Neye yarayacak şimdi bu?..Birde komik olan banka benden elektrik yada su faturası benzeri bir belge istiyor..aynı bankadan yaklaşık 10 yıldır otomatik ödeme talimatım var..Pes dogrusu...

göstermelik degil...sadece şu anda bankalar standart tüm müşterilerine mesaj yolluyor ... size bir örnek vereyim..ben avukatım birkaç yıl evvel UYAP isminde bir sisteme geçildi adliyelerde...açılan her davada her icra takibinde işlem yapılan vatandaşın TC kimlik no.su gerekiyor.. Hakim bey tek tuşa bastığında benim nerede kimin adına hangi davayı açtıgımı görebiliyor...sizin TC kimlik numaranızı girdiginde kime ne davasını nerede açmışsınız, kimden kaç lira alacağınız varmış ta işleme başlamışsınıza kadar herşeyi görebiliyor.. var mı daha ötesi ??? simdi tüm bunları TC kimliğinizin üstündeki çipten görebilecekler...kim görmek isterse :smiley:

bizde onları görebilecekmiyiz? ;D ;D..Şaka bir yana keşke olsa..sistem saglıklı kullanılsada vatandaş bürokrasiden kurtulsa..Ama bana kalırsa birtakım tehlikelerde oluşabilecek bu tc kimlik numarası ile işlem yapılması yüzünden..

yelola' Alıntı:
yani...yaptıgınız her işlem, attıgınız her adım elektronik ortamda izlenebiliyor olacak.. sağlık halleriniz,hangi bankada kaç liranız oldugu,ne zaman nerede ne yediginiz ne içtiğiniz,kiminle konustugunuz,alışveriş alışkanlıklarınız,müdavimi oldugunuz yerler...hayatınıza ait herşey birileri tarafından biliniyor olacak... Will Smith'in oynadığı Enemy of the State diye bir film vardı... onun uydudan degil elektronik ortamdan yaşanan hali... :(

Teşekkür ederim açıklama için. Gerçekten söylediğiniz doğru. Yani birileri bizi gözetleyecek. Ama işin kötüsü , başka işlerin peşinde olanlar nakitle bu işlemden kurtulacaklardır.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,875
Kayıtlı Üye Sayımız
166,661
Kaydolan Son Üyemiz
Necmierdan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR