Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 163
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 150,938

dogan124

Kamp I
Mesajlar
185
Tepkime Puanı
69
Yer
Ankara
Değerli Arkadaşlar,

İnverter aracılığıyla buzdolabı çalıştırmada yaşam aküsü kullanımı konusunda yaptığım son denemeleri ve edindiğim bilgi ve tecrübeleri, faydalı olacağını umarak burada sizlerle paylaşmak istiyorum.

Geçen yaz (2009) tatil için karavanımı hazırlarken 3 yıldır kullanmakta olduğum normal araç aküsünün şarjda zorlandığını fark ettim. Aküm 90 Ah kapasitesinde idi ve daha önce başka konu başlıklarında anlattığım gibi 220 volt buzdolabımı inverter ile 45 saat çalıştırmaya (testlerde) yetiyordu.

Forum üyelerinden Bülent Beyin karavanına inverter/akü/anahtar ve diğer elektrik aksamını monte ederken kendisiyle birlikte ben de yeni akü almaya karar verdim. Ankara’nın ünlü akü marketi Mustafa Saatçi'ye giderek değişik özellik ve kapasitedeki aküleri inceledik. “Yaşam aküsü” olarak tabir ettiğimiz şarj görmeden uzun süre kapasitesini koruyabilen bir akü istediğimizi belirttik. Sonunda üzerindeki yat ve karavan resimleri ile bizleri etkileyen Xrider marka 64 Ah kapasiteli akülerden 2'şer adet alarak karavanlarımıza monte ettik ve beraber tatilimize çıktık. Toplam 128 Ah kapasite ile 90 Ah'lik eski kapasiteden daha uzun süre elektrik kullanabileceğimi hesap ediyordum. Aldığımız yaşam akülerinin esasen yine sulu akü olmakla beraber içindeki plakaların boşta deşarj olmayı azaltıcı şekilde tasarlandığı bilgisini aldık.

xrider akü
[attachment=1]

Ancak daha ilk gece Afyon'da konaklarken benim inverter akü kapasitesi azaldı diye sinyal vermeye başladı. Daha sonraki günlerde genellikle kampinglerde kaldığımız için sorun yaşamadım ancak dönüşte yaptığım benzer buzdolabı testinde 128 Ah kapasitenin 14,0 volt'ta tam şarj edildikten sadece 9 saat sonra inverter için kapanma sınırı olan 10,5 volta düştüğünü tespit ettim. Yaşadığım hayal kırıklığına rağmen ile biraz daha detaylı inceleyince aslında akünün tam olarak boşalmadığını fark ettim. Zira inverteri kapattıktan sonra akü göstergesi hala 12-12,5 volt kapasite gösteriyordu.

İnternette bu konuda biraz araştırma yapınca ne olup bittiğini anlayabildim. Detaylı teknik bilgi veren bazı inverter firmaları starter akü (normal otomobil aküsü) kullanımını tavsiye ediyordu. Yaşam aküleri kullanılmadıklarında bile uzun zaman kapasitelerini tutabilmelerine rağmen ani akım gereken durumlarda starter akülere göre daha zayıftılar. Yani 128 Ah kapasiteli akü grubum eğer 5-10 amper akım çekerek kullanmak istersem, kullanılabilir kapasitesinin büyük bir bölümünü veriyor. Ancak eğer 50-100 amper gibi yüksek akım çekecek uygulamalarda kullanırsam (buzdolabı/inverter kullanımı gibi) bunu kısa bir süre sonra karşılayamaz hale geliyor. Starter aküler ise aracın marş aküsü olarak kullanıldıkları için doğal olarak ani yüklenmelere karşı uygun bir yapıya sahipler. Bu durumu aşağıda verdiğim grafik ile açıklamaya çalıştım:

Grafik voltaj
[attachment=2]

Kışın starter aküleri tam boşalmaktan korumak için en geç ayda bir evden kablo sarkıtıp şarj etmek gerekiyordu. Bu yüzden daha seyrek şarj gerektiren yaşam akülerinden hemen vazgeçmek istemedim. Asıl sorun aküde kapasite kalmaması değil, buzdolabının çalışmasıyla ortaya çıkan gücün anlık olarak karşılanamaması idi.

Bunu bir örnekle açıklarsak, içi su dolu tankın akan deliğini dar olması aniden bir su kabını doldurmanız gerektiğinde (örneğin 10 metre ötede çıkan bir yangına kova ile su dökmek istiyorsunuz) sizi oyalayacaktır. Tankınızda yeterli su olmasına rağmen tankın yapısı (küçük boşalma musluğu) suyu istediğiniz gibi kullanmanıza engel olmaktadır. Yani anlık hızlı tepki verebilen bir ilave kapasiteye ihtiyaç vardır. Bunu tankın yanında duran ve daha geniş ağızlı küçük bir tanka benzetebiliriz. Ani su gerektiğinde geniş ağızlı küçük tank kovanızı kısa sürede doldurmanızı sağlayacaktır. Siz gidip kovanızı ateşe döküp geldiğiniz sürede küçük tank yeniden dolmuş olacaktır.

Resim tanklar
[attachment=3]


Aslında bu kovanın elektronikteki adı "Kapasitördü" ve benim istediğim kadar büyük olanları kocaman araba hoparlörlerinin “GÜM GÜM” vurması sırasında ani ortaya çıkan akım ihtiyacını karşılamak için amfilerle beraber otomobillere takılıyordu.

resim kapasitör.
[attachment=4]

Teyp amfi mağazalarını araştırarak işimi çözebileceğini tahmin ettiğim 1 Farad kapasiteli bir modeli 100 TL'ye satın aldım ve 128 Ah kapasiteli akü grubuna paralel olarak bağladım. (kapasitörde artı ve eksi kutupları bulunur, bunu ilave bir akü gibi düşünebilirsiniz). Buzdolabı testi bu kez 27 saate çıktı. Kapasitör 9 saatte biten invertörün kullanım süresini 3 katına çıkarmıştı. İşe yaradığı kesindi ama hala 90 Ah starter akü ile elde ettiğim 45 saatlik kullanımdan çok aşağılardaydı.

Baştan “memnun kalmazsanız aküleri geri alırız” dendiği için iade ya da değişimde bir sıkıntı olmayacağını tahmin ediyordum. Mustafa Saatçi firmasına gidip durumu anlattığımda anlayışla karşıladılar ve deneme için 105 Ah kapasiteli Hankook marka başka bir yaşam aküsü daha verdiler. (Bu arada, tüm bu testler vs. sırasında yardımcı oldukları için firmaya ve firma sorumlusu İsmet Bey'e teşekkür ediyorum).

resim hankook
[attachment=5]

128 Ah lik 2'li akü grubunu çıkarıp yerine 105 Ah'lik yeni aküyü bağlayıp yine buzdolabı testini gerçekleştirdim. Buzdolabı inverter sinyal verene kadar 45 saat çalıştı. 105 Ah'lik yaşam aküsünün yüksek akımlı kullanımda 90 Ah'lik akü kadar dayanması iyi bir sonuçtu. Üstelik henüz aldığım kapasitörü sisteme bağlamamıştım. 105 Ah'lik aküyü şarj edip bu kez kapasitörü de sisteme bağlayarak yeni bir testi daha başlattım. Bu şekilde buzdolabı tam 54 saat çalıştı. Yani kapasitör anlık yüklemeleri karşılayarak akününün kullanımını 9 saat uzatmış oldu. Böylece 64 lük aküleri iade edip 105 lik olanı aldım. Daha sonra Bülent Beyin akülerini de aynı şekilde değiştirdik.

Easen yaptığım çalışma yaşam aküsünün akım verme karakteristiğini starter akününkine benzetmek oldu. Elektrik sistemine böyle bir kapasitör eklemenin farklı inverter modelleri için farklı seviyelerde etkisi olacaktır ancak yaşam akülerinde anlık yüklenmeleri yumuşatması sebebiyle her durumda faydalı olacağını tahmin ediyorum.

Selamlar,

Doğan

voltaj.jpg


TANKLAR.jpg


exrider.jpg


FORWELL-1-FARAD-KAPASITOR-SIFIR-ORJINAL__20412216_0.jpg


127_Hankook_battery_pic.jpg
 

Etiketler
Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Doğan bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler çok güzel açıklayıcı bir bilgilendirme olmuş ellerinize sağlık,benim buradan çıkardığım sonuç araçlarda eğer gel yada agm aküleri kullanacaksak mutlaka bir kapasitör takmamız lazım değilmi,eğer sulu tip normal akü kullanılıyor ise buna gerek yok akü zaten yüksek akım çekişlerine uygun bir yapıya sahipler.
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Doğan bey paylaşım için çok teşekkürler,
son aldığınız 105ah akü jel akümü normal araç aküsümü?
 


Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Merhaba, aranıza İstanbul’dan katılıyorum. Gerek gezenbilir, gerekse kampkaravan.org forumlarını yakından takip ediyorum. Doğan bey ve diğer deneyimli karavancıların tecrübelerinden ve paylaşımlarından faydalanmaya çalışıyorum. Değerli fikir ve paylaşımlarınız için öncelikle teşekkür ederim. Geçtiğimiz Eylül ayında Erba Karavan’dan 5.10 çekme karavan aldık ve İstanbul’a yakın bir yerde sahibi olduğumuz arsamıza korunaklı bir şekilde karavanımızı yerleştirdik. Kış mevsimi nedeniyle henüz karavan çekme deneyimi yaşayamasak da haftasonları eşimle birlikte karavan ve doğada olmaktan büyük keyif alıyoruz.
Karavanımızda aydınlatma ve hidrafor sistemi 12 volt olduğundan üretici firma 60 amperlik bir akü ve sürekli 3-5 amperlik şarj özelliği olan bir redresör ile karavanı teslim etti. Jeneratör ile aküyü doldurup aydınlatma ve hidraforu kullanıyoruz fakat buzdolabı vs. aletler için 220 volt ihtiyacı nedeniyle inverter almamız kaçınılmaz olmuştu. Yaptığım araştırmalar sonucunda Cotec marka 1500 watt tam sinüs inverter ile linetech marka 25 amperlik şarj aleti aldım. (linetech firma yetkilisi Zafer bey ile boatshow’da tanıştım ve kendisi çok yardımcı oldu) Amacım 150 yada 200 amperlik jel akü almak ve bu sistemi kurarak indesit marka büro tipi buzdolabımı 2 gün şarj etmeden çalıştırmaktı. Hatta jel akü için birkaç alternetif belirlemiştim. Ritar yada Eurostar marka düşünüyordum. Fakat Doğan bey’in açtığı son konuda belirtmiş olduğu durumu hiç düşünmemiştim. Acaba alacağım jel aküde aynı sorunu yaşarmıyım diye endişelenmeye başladım. (Gerçi Doğan bey aldığı akünün jel akü olmadığını belirtmiş) Şu aralar akü almak üzere olduğumdan görüş ve tavsiyelerinizi belirtmenizi rica ederim. Biraz uzun yazdığımı farkettim, vaktinizi ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.
 



Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Bülent bey öncelikle aramıza hoş geldiniz,karavanınız hayırlı olsun,Zafer beyden bizde invertör ve şarz cihazı aldık sağolsunlar yakından ilgilendiler,bizde tam jel akü alma aşamasındayken Doğan beyin yazdıkları kafamızı biraz meşkul etti acaba demeye başladık gerçi sorulan sorulara vereceği cevap bizi aydınlatacak ama bakalım iş nereye varacak,bugün güneş enerji sistemleri fuarı var oraya gitmeyi planlıyoruz orada çokca firmadan bu konuda bilgi alırız ve burada siz değerli dostlar ile paylaşırız.
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Yusuf bey,
teşekkür ederim, fuar izlenimlerinizi paylaşmanızı bekleyeceğim. Saygılar..
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

doğan bey açıklamalarınız için çok teşekkür ederim , benim bir karavanım yok , ama aracımın üzerinde ,araç üstü çadır, ve her türlü donanım ile geziyorum , aracımı aldığımda sadece, 90 amper 1 adet olan,sistemi ,T MAX adlı aparattan takarak ,1 adet daha 90 amper akü ile birleştirdim , yani 90 amper X 2 adet = 180 amper , akülerin ikisinide aynı anda yeni aldım ve sisteme bağladım, sistem klasik olarak aracın dinomosundan şarj oluyor, 2. aküde şarj olduktan sonra ,2 ,aküye şarzı göndermiyor ve 2 .akü yedekte bekliyor ,yani ana akü devamlı olarak ,kullanılıyor , akülerimi şaşmazdaki elektirikçimden aldım HANKOOK ,marka , geçen sene yazın ,2-3 kamp,kışında 3-4 kampta kullandıktan sonra ,ana akü ,çok çabuk boşalmaya başladı, elektirikçim bir şey yok diyordu ama ben kullandığım zaman ilk günlerde dayanan akü ,artık dayanmaz olmuştu, en son konuyu çözemeyince , sizinle aynı firmaya yönlendirdiler , mustafa saatçi beyefendiye,sağolsun hakan bey çok ilgilendi ,aküler ölçüldü ,normal dendi bende inatla anlattım ,kullanım şeklimi ,sonrada bir kaç aletle deneyince ( tavandaki sis farları, vinç kalorifer gibi) , ana akünün arızalı olduğu, ikinci akününde arızalanmak üzere olduğunu söylediler ,garanti kapsamında, sonrada uzun süren konuşmalarımız ve benim kullanım şeklime göre jel akülerin benim için daha uygun olacağıni söylediler , 55 amperlik 1 adet sarı optima, yine 55 amperlik bir ader mavi optima aldım ,şu anda bir problem yok ,dayanma güçleri 90 amperlik akü ile aynı ,şarj ve deşarz rakamları çok daha fazla .


aracımda, indel marka TB 50 lt buzdolabı kullanıyorum : 50 watt enerji harcaması gözüküyor + 300 watt invertörden ,sadece 2 adet ampül yakıyorum ( 11 wattx2 =22 watt) , bende sizin gibi bir kapasitör eklesem kullanım süremde artış olurmu , ? saygılar iyi günler
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Derin doldur boşalt (deep cycle) AGM veya jel akü kullanırsanız seviye voltajları ortalama şu şekildedir:

%100 dolu akü : 12.8 Volt
%75 dolu akü: 12.6 Volt
% 50 dolu akü : 12.4 Volt
%25 dolu akü : 12.0 Volt
% 0 boş akü: 11.8 Volt


AGM veya Jel aküler ne kadar az boşalırsa o kadar doldur boşalt sayısı artar. Amaç % 50 nin altına düşmemek. Yani 12.4 Volt'un altına düşerseniz doldur boşalt sayınız çok azalır. Bu nedenle büyük akü seçmek yer müsait ise avantajlı oluyor. Derin doldur boşalt özelliğine sahip (deep cycle) akülerin bir derdi düzgün şarj ise diğeri de anlık yüksek amper çekimlerinde zayıf kalmaları. Doğan Bey'in kondansatörü anlık amper çekimlerini azalttığı için eğer derin doldur boşalt aküsü (Agm , jel, veya bilinen tarz akü akü farketmez ) kullanıyorsanız faydalıdır. Akünün hasar görmesini ve voltajının düşmesini engeller.
Ama anlamadığım şey konulacak kondansatörün yeri. Normalde biz doğru akım ile çalışan kondansatörü sadece kalkış akımları için kullanırız. Normal ekipman çalışırken devrede olmaz. Bir röle ile kalkış bitince devre dışı bırakırız. Doğan Bey'in paralel sistemi iyileştirilebilinir mi? Yoksa yeterli midir? Bu konuda elektrikçi arkadaşlardan fikir bekliyoruz.
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

sayın bartek , yani benim kombinasyonuma bir kapasitör ilave etmek , hem akülerin ömrünü uzatacak, hemde buzdolabımın çalışma süresini daha uzatacak ,doğrumu anlıyorum acaba saygılar
 



Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

yaybek' Alıntı:
Doğan bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler çok güzel açıklayıcı bir bilgilendirme olmuş ellerinize sağlık,benim buradan çıkardığım sonuç araçlarda eğer gel yada agm aküleri kullanacaksak mutlaka bir kapasitör takmamız lazım değilmi,eğer sulu tip normal akü kullanılıyor ise buna gerek yok akü zaten yüksek akım çekişlerine uygun bir yapıya sahipler.

Yusuf Bey "mutlaka" demek doğru olmayabilir ancak tüm elektrikli cihazların sabit gerilimde çalışmalarının ömürlerini uzatacağına göre faydalı olacağı kesindir. Hidrofor pompa çalışmaya başlarken bile 12 volt tarafında bir dalgalanma olacaktır (bu gözlemi bana forumdan Hüseyin Bey (Sn Aliço) iletmişti). Dolayısıyla inverter kullanılmayan durumlarda bile sistemde olumlu bir esneklik sağlayacağını düşünüyorum. Ve evet normal araç aküsü kullanımında çok kritik olmayacağını ama yine de katkı sağlayacağını tahmin ediyorum.

buralpdi' Alıntı:
Doğan bey paylaşım için çok teşekkürler,
son aldığınız 105ah akü jel akümü normal araç aküsümü?

Sayın Buralpdi sonradan aldığım 105 Ah'lik akü derin şerj özellikli sulu akü, yani araç akülerine benzer yapıda ancak daha derin kullanılıp çok sayıda şarj edilmeye daha yatkın hale getirilmiş bir akü.


buldag' Alıntı:
...Fakat Doğan bey’in açtığı son konuda belirtmiş olduğu durumu hiç düşünmemiştim. Acaba alacağım jel aküde aynı sorunu yaşarmıyım diye endişelenmeye başladım. (Gerçi Doğan bey aldığı akünün jel akü olmadığını belirtmiş) Şu aralar akü almak üzere olduğumdan görüş ve tavsiyelerinizi belirtmenizi rica ederim. Biraz uzun yazdığımı farkettim, vaktinizi ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sayın Buldag,

Jel akülerin de esnekliğinin sulu aküler kadar olmadığını tahmin ediyorum bu sebeple benzer durumla belli ölçülerde karşılaşabilirsiniz. Ancak kapasitörün bu durumu çözebildiği göründüğüne göre bu konuda kaygılanmanıza gerek yok diye düşünüyorum. Zaten 200 Ah jel akü için ayıracağınız bütçeyi düşünürseniz bu kapasitörün fiyatı küçük bir yüzde olarak kalacaktır.


cihanülker' Alıntı:
........
55 amperlik 1 adet sarı optima, yine 55 amperlik bir ader mavi optima aldım ,şu anda bir problem yok ,dayanma güçleri 90 amperlik akü ile aynı ,şarj ve deşarz rakamları çok daha fazla .

aracımda, indel marka TB 50 lt buzdolabı kullanıyorum : 50 watt enerji harcaması gözüküyor + 300 watt invertörden ,sadece 2 adet ampül yakıyorum ( 11 wattx2 =22 watt) , bende sizin gibi bir kapasitör eklesem kullanım süremde artış olurmu , ? saygılar iyi günler

Sayın cihanülker,

Bahsettiğiniz akülerin akım verme karakteristğini bilmiyorum. Faydalı olacağını tahmin ediyorum ama kaç saat ilave katkısı olduğunu denemeden anlamak zor.



Tüm ilgilenen arkadaşlara selamlarımı iletiyorum

Doğan
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Doğan bey merhaba,verdiğiniz doyurucu bilgiler için teşekkürler diyeceğim ancak Volkan Konak gibi yapıp doymadım ....İnvertör kaç wat,tam sinüs'mü,modifiyemi.markası ne diye soracağım sizi sıkmassam.
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

enverdede' Alıntı:
Doğan bey merhaba,verdiğiniz doyurucu bilgiler için teşekkürler diyeceğim ancak Volkan Konak gibi yapıp doymadım ....İnvertör kaç wat,tam sinüs'mü,modifiyemi.markası ne diye soracağım sizi sıkmassam.

Sayın enverdede invertör 700 watt ancak 2000 watt anlık yüklenme kapasitesi var ve modifiye sinüs tipte . Detayları bir başka başılkta vermiştim arzu ederseniz orada daha detalı bilgileri bulabilirsiniz:

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=31094.0

selamlar

Doğan
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Doğan bey,önerdiğiniz başlığı açınca aslında o konuyu okumuş olduğumu gördüm ve hatta önerdiğiniz kalkış kondensatörü 'nü daha önce görmüş olsam aldığım 700 w lık invertörü iade etmezdim dedim(laf aramızda fiatı için hayıflanırdım Tam sinüs 700tl civarıydı yanılmıyorsam) sizin invertör stoklarda kalmamış görünüyor araştırıyorum başka bir sitede bulabilirmiyim diye.tekrar teşekkürler ilginize.
 

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Bilgilendirmeler için çok teşekkürler,bire bir yaşanılarak elde edilen bilgilerin daha bir işe yarar olacağını düşünüyorum.Aracımızda yada benzer kullanma koşullarında yapılacaklar konusunda bilgi dağarcığımıza birşey daha ekledik. Teşekkürler.İzmirden selamlar.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Mesajlar
1,521,964
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst