Sayın Gezenbilir üyeleri, bilgi ve görüşünüze başvurmak istediğim konu tam da yaşam aküsü alım bilgisi ile ilgili olduğundan ayrı bir başlık açmayıp buradan yazdım. Tecrübenize sunmak istediğim konu, satın aldığım yaşam aküsünün sıfır olup olmadığından kuşku duymam ile ilgili. Şöyle ki, yaklaşık bir yıl önce satın aldığım sonnenschein marka aküyü birkaç kez şarj ettikten sonra akü önce az şarj olmaya sonra da hiç şarj olmamaya başladı (şarjı BOSCH marka C7 model, çeşitli akü tiplerini şarj etmeye uygun akü şarj aleti ile yaptım ve akünün amperi, cihazın kullanma kılavuzunda bildirilen akü şarj etme uygunluğu aralığında yer alıyor) Akü kullanımı konusunu ve kullanım hatalarını evvelce araştırdığımdan, ayrıca evvelce solar enerji kullandığımdan, temel-basit bir kullanım hatası yapmadığımı düşünüyorum. Arıza yapan aküye 2 metre uzakta ve aynı koşullarda muhafaza ettiğim, güneş paneline bağlı Trojan marka aküm yaklaşık 4 yıldır sorunsuz çalıştığından, saklama koşullarında da bir sorun olmadığını değerlendiriyorum.
Akü satıcısı firmayı bir fuarda gördüğüm ve bilinen büyükçe bir firma olduğundan dolayı, istediğim tip ve amperdeki ürünü telefondan sipariş edip, akünün adrese teslim edilmesini, ödemeyi de o zaman yapmayı kabul ettim. Duyduğum güven karşısında, yakınımda bu tip akü satıcısının olmaması ayrıca 40 kilometre ötedeki satıcının düzenli ürün teslimi servisinin olması faktörlerini de göz önünde bulundurarak, görmediğim bir ürünü alma işine girdim ancak kapıma getirilen akünün epey çizik ve kullanılmış görünümünde olması karşısında içime ürünün sıfır olmadığı yönünde bir kuşku düştü. Bu düşüncemi aküyü getiren elemana ifade ettiysem de, araya patronunun girmesi, telefonda akünün muhafaza ve taşıma sırasında çizildiğini iddia etmesi, hatta akülerin istif halinde durduğunu gösterir fotoğraflar göndermesi, ayrıca onca yoldan gelen malı iade etmeyi kendime yakıştıramamam sebebi ile ürünü kabul edip parasını ödedim. Dert ettiğim şeyin çizikler olmamasına rağmen, içime düşen kuşku sebebi ile, aküyü başka çeşit aküler satan bir akücüye gösterip akünün durumunu test etmesini rica ettim ve bu akücünün de kendince, tam olarak ne olduğunu bilmediğim bir ölçüm sonrasında akünün normal olduğunu ifade etmesi üzerine, kuşku konusunu rafa kaldırıp aküyü kampa gittikçe kullanmaya başladım.
Başta duyduğum kuşku sonrasında akünün sorun çıkarması üzerine satıcı ile iletişime geçtim ve talep üzerine aküyü kargo ile adresine gönderdim. Sorunu izah eden bir e-posta gönderdiysem de cevap alamadım ve epey bir telefon aramasından sonra ve aradan geçen bir aylık süreden sonra akünün arızalı olduğunun tespit edildiği, üreticiye bilgi verildiği, üreticinin de onaylamasının akabinde tarafıma yeni akü gönderileceği söylendi. Bütün bu süreç sonrasında en nihayetinde yeni akü adresime ilkinden farklı bir servis elemanı ile gönderildi. Adresin araç park etmeye pek müsait olmayan yol üstü bir yerde olması ve açıkladığım uğraşının verdiği yılgınlık ile teslimiyet duygusu sonucu gelen aküyü karton kutu içinde aldım ve kutuyu açtığımda gelen bu akünün de ilki gibi epey sürtündüğü izlenimi veren çiziklerle dolu olduğunu gördüm.
Evvelce servisinden satın aldığım BOSCH marka asitli aküleri de incelemiştim ve akülerin üretim tarihini göremeyince satıcıdan göstermesini istediğimde satıcı bana alman markalı akülerde üretim tarihi yazmadığını söylemişti. İlk aldığım sonnenschein aküye de iyice baktıysam da üzerinde üretim tarihi görememiştim. BOSCH marka asitli akülerin farkı, orjinal naylon ambalaj ile kaplı olmalarıydı. BOSCH marka aküler böyle bir ambalaj ile kaplı iken bana teslim edilen her iki akü de, üstünde marka yazmayan basit birer karton kutuda, kutuların ağızı koli bandı ile yapıştırılmış ve naylon ambalajsız, herhangi bir kitapçık ya da kılavuz olmaksızın geldi. Gelen ürünlerin sanki bir cihazda kullanımdan kaynaklı sarsıntı ve sürtme sonucu epey çizilmiş olarak teslim edilmesinden ve bunların nakliye ve istifleme sırasında çizildiğinin ifade edilmesinden, sonnenschein marka akülerin naylonsuz ve ambalajsız ithal edildiğinin iddia edildiği sonucu çıkıyor.
Sizlere sormak istediğim konu şu : evvelce sonnenschein marka aküyü sıfır olarak alan oldu mu ? Akünün bu şekilde ambalajsız geliyor olması normal bir durum mudur ve akünün üzerindeki herhangi bir numaradan akünün üretim tarihini tespit etmek olası mıdır ? Bildiğim kadarı ile yaşam aküleri starter tipi aküler gibi, marş basma taklidi yapan o cihaz ile test edilemiyor ve eğer bu bilgim doğru ise, teslim edilen yaşam aküsünün yeni olması gereken bir akünün değerlerini taşıyıp taşımadığı nasıl test edilebilir ?
İlgi ve konu hakkındaki yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.